Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Deze ETF's zijn genomineerd voor de IEX Gouden Stier 2022

Beste ETF's in 2022

De nominaties voor de IEX Gouden Stier 2022 zijn bekend. In de categorie ETF's en indextrackers dingen tien producten mee naar de titel Indextracker van het Jaar.

ETF's en andere indextrackers zijn populair. Dat is niet zo vreemd: tegen lage kosten heeft u een breed gespreide beleggingsportefeuille zonder dat u daar verder naar om hoeft te kijken.

Het aanbod aan ETF's is groot. Dat is fijn, maar plaatst beleggers ook in een luxepositie: zie uit het enorme assortiment aan producten maar eens een weloverwogen keuze te maken.

Wij legden voor de IEX Gouden Stier honderden ETF's langs de meetlat en brachten de keuze terug tot tien indextrackers die over een langere periode relatief goede value for money hebben geboden: drie voor wereldwijde aandelen, twee voor Europese aandelen, twee voor Amerikaanse aandelen, een voor opkomende markten en twee thema-ETFs.

Dit zijn de beoordelingscriteria

We beoordeelden de ETF's op datgene waar ze voor ontworpen zijn: nauwgezet, consistent en tegen lage kosten een aangewezen index volgen. Dat deden we door de trackers binnen hun asset-categorieën te vergelijken op tracking error (afwijking van de benchmark), kosten, consistentie, kapitaalbehoud en total return.

Hiervoor maakten we gebruik van de beoordelingsmethodiek Lipper Leaders en de fondsdata van onze datapartner Refinitiv Lipper.

Alleen fondsen die in voldoende mate verkrijgbaar zijn voor particuliere beleggers (op een van de grote retailplatforms of bij grootbanken) konden de selectie doorkomen.

Dit zijn de genomineerden

Binnen de verschillende categorieën blonken de onderstaande tien ETF's en indexfondsen de afgelopen jaren uit in de bovengenoemde criteria. Zij zijn genomineerd voor de IEX Gouden Stier en mogen zich IEX Beste Keuze noemen:

 • ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF
 • Vanguard Global Stock Index Fund
 • iShares MSCI EMU ESG Enhanced UCITS ETF
 • iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF
 • iShares MSCI USA SRI UCITS ETF
 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 • iShares MSCI EM SRI UCITS ETF
 • iShares Global Clean Energy UCITS ETF
 • SPDR S&P US Technology Select Sector UCITS ETF

Wie wordt ETF van het Jaar?

De uiteindelijke winnaar van de IEX Gouden Stier wordt later dit jaar gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit diverse specialisten uit de Nederlandse beleggingswereld.

Zij beoordelen welke van de bovenstaande tien partijen in het afgelopen jaar overall de meest onderscheidende prestatie heeft geleverd voor Nederlandse beleggers en de titel Indextracker van het Jaar mag dragen.

Meer over deze en andere genomineerden vindt u in de IEX Beste Keuze-vergelijker

 Zie ook de nominaties in andere categorieën:

 

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 17 mrt World Online, een historische luchtbel 7
 2. 16 mrt Dit zijn de 11 winnaars van de IEX Gouden Stier 2022 6
 3. 15 mrt Welke bedrijven maken vanavond kans op een Gouden Stier?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links