Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (697,25)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 77,58%
Lager 22,42%

Grootste nachtmerrie Donald Trump wordt werkelijkheid

Grootste nachtmerrie Donald Trump wordt werkelijkheid
Beeld: ANP

Het belooft een groene opening te worden in Amsterdam, want de futures in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk noteren circa 0,8% en 0,5% in het groen. In Azië is het sentiment gemixed. De beurs van HongKong noteert rondom de slotstand van gisteren, maar de Japanse Nikkei-index doet met een verlies van 0,8% toch weer een stapje terug.

Het nieuws dat de Japanse centrale bank zijn verruimende beleid afzwakt ettert, vandaag nog na. Verder is het relatief rustig in Azië. Een lichtpuntje is dat de Chinese airliner Juneyao zijn internationale vluchten in 2023 hervat. Het is wederom een bewijs dat China zijn coronabeleid heeft versoepeld. 

De Europese beurzen openen naar verwachting licht in het groen en dat is mede omdat de futures op Wall Street in het groen staan. Houd er wel rekening mee dat de handelsvolumes laag zijn. Dit wil nog weleens leiden tot de nodige vreemde koersbewegingen. We steken onze handen dus niet in het vuur voor een hogere opening op Wall Street.

"Trump betaalde in 2016 slechts $750 inkomstenbelasting"

Omdat het bedrijfs- en macro-economische nieuws vanochtend beperkt is, kunnen we het niet laten om over te schakelen op politiek. De Amerikaanse politiek welteverstaan.

Een van de grootste nachtmerries van Donald Trump wordt werkelijkheid. Het Huis van Afgevaardigden heeft besloten dat de belastingaangiftes van de voormalig President over de periode 2015-2020 binnenkort openbaar worden.

Tot nu toe heeft Trump dit altijd tegen kunnen houden. De vraag zal niet zijn of hij belasting heeft ontweken, maar hoeveel. Er zijn bijvoorbeeld geruchten dat Trump in 2016 slechts $750 aan inkomstenbelasting heeft betaald. Een opvallend cijfer. Een gemiddelde bedelaar in Amsterdam betaalt nog meer belasting.

Hier blijft het niet bij, want het schijnt zo te zijn dat er ook veel jaren bij waren waarin Trump helemaal geen inkomstenbelasting betaalde. Dit is voor een miljardair toch vrij opvallend. Het laatste woord zal hier nog niet over zijn gezegd.

Advies, shorts en agenda

Advieswijzigingen:

 • Akzo Nobel: naar €80 van €84 en kopen - Goldman Sachs

De AFM meldt deze shorts: Wat vooral opvalt, is dat de shorts in Basic-Fit in een rap tempo oplopen. Dat terwijl het aandeel rondom het laagste niveau van het jaar noteert. Zien de shorters iets dat wij niet zien?

 • Just Eat Takeaway: 7,56% 
 • Wereldhave: 6,65%
 • Basic-Fit: 6,46% (+0,57%)
 • Besi: 4,08% (-0,10%) 
 • Signify 3,76%
 • PostNL: 3,69% 
 • Philips: 3,03% (+0,05%) 
 • Air France-KLM: 2,46% 
 • Alfen: 2,28% 
 • TomTom 2,28% (+0,05%)
 • CM.com: 1,82%  

Agenda

Het is vandaag vooral wachten tot het einde van de middag. Dan worden er enkele interessante economische data gepubliceerd, waaronder het Amerikaanse consumentenvertrouwen in december en de verkopen van bestaande woningen.

Oliehandelaren kijken vooral met interesse naar hoe de olievoorraden zich ontwikkelen. Dit cijfer komt om 16:30 uur uit.

Woensdag 21 decemberConsensus

 1. 16:00VS Conference Board consumentenvertrouwen dec100,0icon waarschuwing
 2. 16:00VS verkopen bestaande woningen nov4,20Micon waarschuwing
 3. 16:30VS olievoorraden
 4. 22:00Micron Q3-cijfers (gebroken boekjaar)

Nu nog even dit

Iets zeggen is natuurlijk iets anders dan het ook echt doen, maar het blijft opmerkelijk.

Hebben Chinese aandelen de bodem gezet?

We have got him.

De grootste koerscorrectie van Tesla aller tijden.

Deze daling van technologie-aandelen valt aardig te vergelijken met die van 2008.

Is dit positief of toch niet?


Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15:15 Deze drie dividendaandelen zijn een must have in de beleggingsportefeuille
 2. 29 mei Slotcall: Negatieve draai 2
 3. 29 mei Waarom dividendaandelen onmisbaar zijn in uw beleggingsportefeuille

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 rene l 21 december 2022 08:58
  Het zit ze op IEX blijkbaar wel erg diep met wat Trump allemaal geflikt heeft om met deze kop te beginnen.
  Vele van zijn voorgangers waren geen haar beter, en ik vraag mij af welke misstanden er over Sleepy Joe straks allemaal naar buiten komen.
  Zie ook de misstappen die er bij de nodige kopstukken uit het EP naar boven komen, allemaal smeergelden, corruptie en achterklap.
  De beerput zal daar ook steeds verder open gaan.

  En, zou er onder Trump de oorlog tussen de Russen en de Oekraine begonnen zijn en zou het zo uit de hand gelopen zijn, ik vraag het mij serieus af.

  De normale welwillende burgers zijn altijd de dupe, hun betalen de rekening, het is nog nooit anders geweest.
 2. forum rang 6 win some... 21 december 2022 09:27
  quote:

  rene l schreef op 21 december 2022 08:58:

  Het zit ze op IEX blijkbaar wel erg diep met wat Trump allemaal geflikt heeft om met deze kop te beginnen.
  Vele van zijn voorgangers waren geen haar beter, en ik vraag mij af welke misstanden er over Sleepy Joe straks allemaal naar buiten komen.
  Zie ook de misstappen die er bij de nodige kopstukken uit het EP naar boven komen, allemaal smeergelden, corruptie en achterklap.
  De beerput zal daar ook steeds verder open gaan.

  En, zou er onder Trump de oorlog tussen de Russen en de Oekraine begonnen zijn en zou het zo uit de hand gelopen zijn, ik vraag het mij serieus af.

  De normale welwillende burgers zijn altijd de dupe, hun betalen de rekening, het is nog nooit anders geweest.
  De meeste voorgangers van Trump hebben hun verkiezingsverlies geaccepteerd en zijn niet doelbewust leugens daarover gaan verspreiden. Trump is ook de enige president geweest die niet vrijwillig zijn belastingaangiftes openbaar heeft gemaakt. Nu weten we waarom. Met zulke cijfers had hij zich in de verkiezingscampagne niet als succesvolle miljardair kunnen presenteren, zoals hij nu wel heeft gedaan. Dat is ook gewoon kiezersbedrog.

  In het EP is inderdaad ook sprake van corruptie. De betreffende personen raken hun zetel kwijt en worden vervolgd. Iedereen spreekt er schande van en deze personen verdwijnen van het politieke toneel. Des te opmerkelijker dat er nog zoveel mensen het corrupte gedrag van Trump met de mantel der liefde bedekken en hem graag terug zien komen als president. Lijkt me niet consistent.

  En onder Trump zou Oekraine nu waarschijnlijk al volledige bezet zijn door Rusland. En Trump zou Putin er van harte mee feliciteren. En daarbij aangeven dat hij de Baltische staten ook nog wel mee mag pakken.
 3. styx 21 december 2022 12:39
  quote:

  win some... schreef op 21 december 2022 09:27:

  [...]

  En onder Trump zou Oekraine nu waarschijnlijk al volledige bezet zijn door Rusland. En Trump zou Putin er van harte mee feliciteren. En daarbij aangeven dat hij de Baltische staten ook nog wel mee mag pakken.
  Ja ja, en toen Trump president werd zou hij de 3e wereldoorlog ontketenen en de economie direct verwoesten. We weten allemaal dat dat niet gebeurd is (de economie onder Trump deed het zelfs prima, tot Corona). De oorlog begon pas toen Biden president was.
  Wie was het trouwens ook alweer die o.a. Duitsland erop wees dat ze veel te afhankelijk waren van Russisch gas? Wie wees de EU NAVO partners ook alweer op hun al decennia veel te schamele bijdrage in de defensieuitgaven? De Duitsers lachten Trump toen uit. Nu lachen ze niet meer.
 4. styx 21 december 2022 12:47
  quote:

  midjj schreef op 21 december 2022 09:12:

  Als 750 euro alle belasting is die hij in een jaar betaald heeft, is het weinig.
  Maar wat heeft hij bijvoorbeeld betaald aan Capital gain tax of andere vermogen gerelateerde belastingen?
  Volledigheidshalve zou dat ook genoemd mogen worden, anders wordt het inderdaad nogal suggestief.
  Men heeft het hier over inkomstenbelasting. Aangezien de meeste miljonairs of miljardairs niet leven van inkomsten uit een salaris, maar van vermogen, is het niet per se gek dat ze weinig inkomstenbelasting betalen. Zonder het hele plaatje van belastingafdracht te kennen (en ook zonder dit in perspectief te plaatsen met andere presidenten, of andere miljardairs) is dit op zichzelf staande feitje weinig waard.
  Natuurlijk krijgt de Amerikaanse president wel een salaris (van 400.000 dollar) dus als daarover maar 750 dollar belasting betaald zou zijn lijkt me dat wel problematisch.
  Dat Trump een sjoemelaar is lijkt me ook duidelijk.
 5. forum rang 6 win some... 21 december 2022 14:24
  quote:

  styx schreef op 21 december 2022 12:39:

  [...]

  Ja ja, en toen Trump president werd zou hij de 3e wereldoorlog ontketenen en de economie direct verwoesten. We weten allemaal dat dat niet gebeurd is (de economie onder Trump deed het zelfs prima, tot Corona). De oorlog begon pas toen Biden president was.
  Wie was het trouwens ook alweer die o.a. Duitsland erop wees dat ze veel te afhankelijk waren van Russisch gas? Wie wees de EU NAVO partners ook alweer op hun al decennia veel te schamele bijdrage in de defensieuitgaven? De Duitsers lachten Trump toen uit. Nu lachen ze niet meer.
  De economie deed het in de jaren voor Trump ook al goed, dus de economische groei is niet allleen aan Trump zijn beleid te danken. En hoewel de economie tot aan corona groeide, werden andere economische doelstellingen uit de verkiezingscampagne (terugbrengen staatsschuld, terugdringen handelstekorten en terughalen productiebanen naar de VS) niet gehaald. De belofte van belastingverlaging voor de rijken heeft Trump dan weer wel waar gemaakt.

  Ook het benoemen van het gevaar van Europese afhankelijkhied van Russisch gas en het benadrukken van de 2% Navo-norm is niet door Trump bedacht. Presidenten voor hem hebben deze punten ook al vaak aan de orde gesteld. Deze deden dit voornamelijk vanwege geopolitieke argumenten. Bij Trump kreeg je altijd het idee dat hij het voornamelijk zei, omdat de kosten voor de VS voor de NAVO dan naar beneden en de VS olie/gas verkopen omhoog konden gaan.

  De oorlog is al in 2014 begonnen met de inval van de Krim door Rusland. Oekraine werd toen ook al gesteund door de VS met hulpgelden en wapenleveranties. Ook weer op basis van geopolitieke argumenten. Trump dreigde op een bepaald moment de leveranties stop te zetten als er geen onderzoek naar Biden zou worden opgezet door Oekraine.Wat nog maar eens aangeeft dat de notie van geopolitiek bij Trump geen rol van betekenis speelde. Voor Putin was dit ideaal. Een Amerikaanse president die openlijk zijn bewondering voor hem uitsprak en er geen probleem in zag om de Amerikaanse steun aan Oekraine stop te zetten. Escalatie van de oorlog was op dat moment daarom niet nodig vanuit Putin's perspectief, de tijd zou in zijn voordeel werken met een president als Trump.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links