Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Ongekende koersafstraffing Fugro

Slotcall: Ongekende koersafstraffing Fugro

De een na laatste week van het jaar is aangebroken dus sluiten handelaren en beleggers de boeken. Het gevolg is dat de handelsvolumes de komende dagen relatief laag zijn. Soms wil dit nog weleens leiden tot de nodige uitschieters, maar vandaag is dit binnen de AEX (+0,1%) niet het geval.

De stijging van vandaag wordt volledig veroorzaakt door Shell (+2,1%). Het voormalige Koninklijke Olie heeft een indexgewicht van circa 15% waarmee het de hoofdindex ruim 0,3% hoger zet. De andere aandelen hebben de hoofdindex dus vooral tegengezeten.

Sinds de oorlog in Oekraïne is Shell met afstand het best presterende fonds binnen de AEX. Year to date noteert het aandeel 37% hoger. Beursjaar 2022 heeft bewezen hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstoffen. Shell plukt hier optimaal de vruchten van.

Verder vallen de chippers ASMI (-2,5%) en Besi (-1,5%) wat tegen, al zijn beleggers wel gewend aan grotere koersuitslagen. Aegon (+2,7%) heeft er sinds 16:00 uur ineens zin in. Op onze Reutersterminal komen we geen nieuws tegen. Het handelsvolume is wel bovengemiddeld.

Fugro

Fugro (-23%) was hard op weg om met afstand het beste aandeel van 2022 te worden. Aan alle euforie komt vandaag echter een einde. De bodemonderzoeker verliest bijna 30% van zijn beurswaarde op het bericht dat het bedrijf onderwerp van gesprek is in Brazilië.

Pointer, een onderzoeksprogramma van de KRO-NCRV, meldt dat Braziliaanse autoriteiten de rol van het bedrijf bij een dambreuk in 2019 opnieuw onderzoeken. Deze dambreuk heeft 270 mensen het leven gekost en geleid tot de nodige milieuschade.

De risico's zijn groot, want er valt niets te zeggen over de mogelijke financiële schade voor Fugro. Voor analist Martin Crum vormt dit aanleiding om een no-rating voor het aandeel af te geven.

Het is hoogst ongebruikelijk dat de IEX-Beleggersdesk een no-rating afgeeft. Dit doen we alleen op het moment dat we het koersdoel - vanwege de hoge mate van onzekerheid -  niet langer kunnen onderbouwen. Het volledige verhaal leest u hieronder.

Exor

Een heugelijk moment voor Exor (+0,2%), want de Italiaanse investeringsmaatschappij maakt vandaag zijn debuut in de AEX. Niet ten onrechte, aangezien het bedrijf met een market cap van €16,7 miljard aanmerkelijk groter is dan bijvoorbeeld NN Group, KPN en Philips.

Een zwaargewicht wordt Exor overigens niet. Het indexgewicht komt naar verluid uit op 1%. Deze lage weging is gevolg van het feit dat de familie Agnelli met zijn belang van 52% in de holding een behoorlijke vinger in de pap heeft.

Het indexgewicht wordt bepaald op basis van zowel de beurswaarde als verhandelbaarheid van een aandeel. Hoe hoger de beurswaarde en verhandelbaarheid (hoge free float), hoe hoger het indexgewicht.

De Italianen beleggen o.a. in Ferrari en Stellantis. In het onderstaande artikel gaan we wat dieper in op deze bedrijven.

Rentes

De toespraak van ECB-President Christine Lagarde van afgelopen donderdag lijkt nog altijd door te werken op de rentemarkt. De Europese rentes gaan immers wederom omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt drie basispunten tot 2,52%.

  • Nederland: +3 basispunten (2,52%)
  • Duitsland: +3 basispunten (2,20%)
  • Italië: +8 basispunten (4,37%)
  • Verenigd Koninkrijk: +15 basispunten (3,47%)
  • Verenigde Staten: +0 basispunten (3,57%)

Brede markt

  • De AEX klimt 0,1% en presteert daarmee in lijn met de overige Europese indices. 
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt 0,9% tot 22,4 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones wint 0,3%, terwijl de Nasdaq (-0,5%) juist wat terrein prijsgeeft.
  • De euro klimt 0,2% en noteert 1,061 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,1%) en zilver (-0,2%) weten het even niet.
  • Olie: WTI (+1,9%) en Brent (+1,9%) vinden de weg omhoog.
  • Bitcoin (-0,3%) handhaaft zich boven de $16.000.

Het Damrak  

  • NN Group (+0,2%) blijft vandaag achter ten opzichte ASR (+1,7%) en Aegon (+2,3%). De verzekeraar werd door Berenberg van de kooplijst geschrapt, maar het koersdoel van €52,80 blijft gehandhaafd.
  • Ahold Delhaize (+0,5%) kent een prima dag al moeten we het handelsvolume van 700.000 stukjes ook weer niet overdrijven.
  • Voor de aandeelhouders van Adyen (-2,7%) is het een jaar om snel te vergeten. Year to date noteert het betaalplatform bijna 43% in het rood. Groeibedrijven worden bovengemiddeld geraakt door de hoge rente, omdat toekomstige kasstromen door een hogere verdisconteringsvoet minder waard worden.
  • Basic-Fit (-2%) nadert het laagste niveau van het jaar. Is het een typisch gevalletje van window dressing
  • De koers van Air France-KLM (+2,5%) lijkt de laatste weken enigszins te stabiliseren. Feit blijft dat het aandeel dit jaar ruim 35% lager noteert.
  • Het enthousiasme omtrent het aandeel Flow Traders (-2,3%) loopt er de laatste weken weer uit. De verhuizing naar Bermuda doet het sentiment ook geen goed. 
  • De CEO van Avantium (+3%) trad afgelopen zondag op in een televisieprogramma dus dan weet u het wel.
  • Het is voor grootaandeelhouder Willem Blijdorp weer een tikje goedkoper geworden om B&S Group (-2,4%) van de beurs te halen.
  • De koers van Fastned (+5,2%) staat de laatste weken weer in de lift. Het snellaadbedrijf sloot eind oktober een interessante deal met Schroders Capital, waardoor de onderneming de komende 3 tot 4 jaar verzekerd is van voldoende kapitaal.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • NN Group: naar houden van kopen en €52,80 - Berenberg

Agenda: dinsdag 20 november

  • 08:00 Duitsland inflatie PPI november
  • 14:30 VS bouwvergunningen november
  • 22:00 Fedex Q2-cijfers (gebroken boekjaar)

 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 €URO-Trader 19 december 2022 19:08
    quote:

    Dividend Collector schreef op 19 december 2022 18:26:

    En Ben, wat gebeurde er vandaag echt met de beurs (o.a. Fugro)? Ben wel benieuwd naar jouw visie.
    Ben er niet zeker van, maar dat Fugro informatie achterhield riekt naar de emissie die ongetwijfeld een deceptie was geworden indien men dit bekend had gemaakt.
  2. Sorong 19 december 2022 19:20
    quote:

    Krentenmenten schreef op 19 december 2022 18:19:

    Wat heb je aan ‘n index, als ‘n ‘zwaar’gewicht maar Max 1% mag meetellen?!?!?!
    Genoeg.
    Als de weging 1% is, is er natuurlijk geen sprake van een zwaargewicht.
    Dat er bedrijven met een dergelijke weging in de index zitten (maar ook met een weging van 5% of 10%), doet aan de betekenis van een index, in tegenstelling tot wat u lijkt te denken, natuurlijk niets af.
  3. forum rang 6 Krentenmenten 19 december 2022 22:09
    quote:

    Sorong schreef op 19 december 2022 19:20:

    [...]
    Genoeg.
    Als de weging 1% is, is er natuurlijk geen sprake van een zwaargewicht.
    Dat er bedrijven met een dergelijke weging in de index zitten (maar ook met een weging van 5% of 10%), doet aan de betekenis van een index, in tegenstelling tot wat u lijkt te denken, natuurlijk niets af.
    m’n ervaring is dat nieuwkomers over het algemeen verliezers zijn….
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links