Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX flirt met weerstand, maar onrustbarometer stijgt ook

AEX flirt met weerstand, maar onrustbarometer stijgt ook
Beeld: iStock

Dinsdag flirtte de AEX index, binnen het stijgende trendkanaaltje, met de eerste horde rond 736,34 punten. De eindejaarsrally wordt pas hervat na een overtuigende uitbraak hiervan.

Zolang het proces met hogere bodems intact is, blijven we optimistisch. Wees wel alert, want er zijn wel wat puntjes van zorg. 

Draaipunt

Ten eerste is er de lichte overbought-conditie waarover ik onlangs berichtte. Bovendien begint de Europese paniekbarometer, de VIX-index, opwaarts te draaien. Dit signaleert dat de onrust toeneemt. Zijn beleggers de weg kwijt?

De reden van hogere onrust is mogelijk dat beleggers nog niet overtuigd zijn van een structurele afname van de inflatie.

Of zoals een handelaar het onlangs verwoordde: 'Ik wil weten of er voldoende signalen zijn dat het prijsmomentum consistent afzwakt.' Men is dus nog niet 100% overtuigd van een minder krap rentebeleid.

De markt staat thans dus op een draaipunt.

Alle signalen op een rij

Ik maak hieronder de balans op van alle signalen. Eerst de positieve kant van het plaatje:

 • Het opwaartse trendje is intact
 • Serie hogere bodems is ongebroken
 • Het topje van 15 november (blauwe stippellijntje) rond 718,45 punten weet recente dips op te vangen

Dan de minkant

Minpunten zijn er ook:

 • AEX blijft licht overbought
 • Top van 4 augustus rond 736,34 punten heeft de opmars gedwarsboomd
 • Europese paniekbarometer, de VIX-index, begint opwaarts te draaien.

Voorlopig geven wij de het stijgende trendkanaal voorrang in onze technische beoordeling. Dat houdt in dat zolang de uptrend intact is, we de rode kaart op zak houden.

Het helpt dat het Amerikaans inflatiecijfer voor de maand november van 7,1%, dat gisteren bekend is gemaakt, meeviel. Maar beleggers blijven er ook de komende tijd kien op of er wel voldoende signalen zijn dat het prijsmomentum afzwakt. 

Vandaag neem ik het korte termijn technische plaatje van de AEX onder de loep, alsmede de Europese paniekbarometer, de VIX-index.

AEX-index flirt met de eerste weerstand van 736,34 punten

De Nederlandse beurs is bovendien opgeveerd vanaf de onderkant van het stijgende trendje. Dus technisch pauzeert de AEX-index binnen de stijgende trend, dus onder de eerste horde van 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).

Positief is ook dat alle recente dipjes worden opgevangen op of rond het topje van 15 november (blauwe stippellijntje) rond 718,45 punten.

De hogere koersbodems signaleren nog steeds kopers in de markt. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase. 

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls indien de recente koerspiek naar boven wordt gebroken. We mogen dan verdere koersstijgingen verwachten. Pas bij een terugval onder de steun van 700,94 punten (de bodem van 17 november) verzwakt het beeld.

Een opwaartse uitbraak lijkt een kwestie van tijd. 

Europese VIX-index draait opwaarts

De Europese VIX-index is recent opwaarts gedraaid. Bovendien is de neerwaartse tendens verlaten. De onrust onder Europese beleggers neemt licht toe.

De VIX-index (Europese paniekbarometer) geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Vooralsnog is het technische signaal van de VIX te zwak om de rode vlag te hijzsen, maar we zijn wel alert,

Tostrams-website is vernieuwd

In het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec De rente kan nog lager 109
 2. 30 nov Selectief zijn met klimaat gerelateerd beleggen 59
 3. 29 nov Sprintrace op Wall Street 83

Gerelateerd

Reacties

121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Newg77 14 december 2022 08:04
  Moeten we ons nog zorgen maken over de oorlog?
  Als ik de telegraaf lees wel en dan voor de ergste wapens. Patriot ook naar Oekraïne en de Leopard zal wel volgen. Ik hoop dat de inschatting goed is.
  Overgeleverd aan mensen die nooit geboren hadden mogen worden. Zal wel bij de mensheid horen
 2. forum rang 6 MD2018 14 december 2022 09:20
  Gisteren de ballen bak in met mijn puts. Gelukkig beetje 'herstel' gisteren... Vandaag de puts net verkocht. Nog steeds 1K verlies maar een stuk beter dan verwacht...
  Vandaag wordt een premieschraap dagje.. Vanavond Powell, is een gok hoe de markt reageert. Ik verwacht omlaag, dus zet einde dag een kleine put positie in...

  Succes allen
121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links