Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bonus bij de energiespeculant: gemiddeld $1,5 miljoen per persoon

Bonus bij de energiespeculant: gemiddeld $1,5 miljoen per persoon
Beeld: Trafigura CC BY-ND 2.0

Kijk, dat je als oliehandelaar een put op WTI of Brent koopt als je ergens een lading olie op de kop tikt om te verschepen, begrijp ik nog wel.

Contango en backwardation lukt ook. En dat het lucratief kan zijn om nu een tanker vol te blaffen en die dan ergens te parkeren totdat je scenario van een hogere olieprijs uitkomt, snap ik. Daarna wordt het al snel ingewikkelder. Nog niet zo lang geleden babbelde ik een uurtje met een Vitol-handelaar.

Na ongeveer twee minuten kon ik hem al niet meer volgen. Hij ging zo snel, zoveel jargon en veel tricks of the trade... Het sterkte mij weer in mijn overtuiging dat de energiehandel complex en risicovol is, en amateurs en leken zich er verre van dienen te houden. Want energievoorziening is strategisch voor ieder land.

Naar mijn bescheiden mening is dit in ruwweg de afgelopen tien jaar fout gegaan in Europa, waar vooral wensdenken ten grondslag ligt aan de energietransitie (die heel lang gaat duren) en er een hetze tegen de fossiele industrie was. Symbolisch? Sinds Shell vertrok uit ons land een jaar terug, loopt het helemaal spaak.

Van Vitol is het een kleine stap naar peer Trafigura en lieve help, daar gaan ze een uitbundige kerstborrel tegemoet?! De winsten, bonussen en dividenden bij de (niet-genoteerde) Zwitserse commodity- en energiehandelaar klotsen niet, maar komen per tsunami over de plinten! Even rekenen, dit is ruim $1,54 miljoen per persoon...

Zou er herrie van komen? Waar zo velen krom liggen, in de kou zitten en misschien wel honger lijden door dure energie, is het champagne en kaviaar bij deze energiehandelaar (die ook in de markt als rücksichtlos geldt). Of speculant, zoals het wel zal gaan heten. Of oorlogsprofiteur. Slaat dat ergens op?  

Ja, speculanten profiteren daar waar markten niet functioneren, of inefficiënt zijn. Zoals de (Europese) energiemarkt dit jaar. Is de oorlog in Oekraïne daar nu de pure trigger van, of zijn het juist de EU-sancties tegen Rusland? Kies maar wie de schuldige is. Hoe dan ook, Trafigura weet wel raad met de chaos.

Denk trouwens niet dat het leuk is op de kerstborrel bij Trafigura. Bonusrondes leveren altijd net zo veel scheve als blije gezichten op, want waarom krijgt Pietje zo veel meer of minder dan Jantje? En zegt u het verder maar: moet die winst van Trafigura worden afgeroomd, of moet iedereen eraf blijven want eerlijk verdiend? FT:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Bescheiden herstel voorbeurs en de AI-race komt op gang
 2. 06 feb Het is echt niet leuk voorbeurs en de koersen zitten ook niet mee 2
 3. 05 feb Oh nee, wordt het tóch weer een week tussen hoop en vrees 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. briljantje 8 december 2022 12:32
  Weet u het nog? Een aantal jaren geleden lag er een groot schip met héééél veel gif in de Amsterdamse haven. Een handeltje van Trafigura! Na heel veel gehannes en heisa is de prut geloosd in Afrika (ik meen Sierra Leone) met alle gevolgen voor de plaatselijke bevolking van dien. Het lijkt mij een goede zaak als Trafigura alsnog verplicht wordt de achterstallige rommel op te ruimen en de inwoners van het land schadeloos te stellen. Moet toch wel kunnen met een deel van 1.570 miljoen!!!
  En Lepre Chaun: hoezo EERLIJK verdiend? Maffia-praktijken!
 2. rolo84 8 december 2022 12:34
  Ja precies.
  Dit is zoals de markt werkt. Geld rolt van A naar B en zal in de toekomst weer van B naar A rollen.
  Het feit dat Trifigura nou niet echt een partij is met opgepoetst blazoen, zal voor velen een reden zijn om deze partij weer eens flink onder het vergrootglas te leggen. Programma's als Zembla en Pointer zullen wel weer in de rij staan straks om te pleiten voor extreme hoge boetes.....

  Eerlijk is eerlijk, in tijden dat de grondstoffen- en energiehandel op z'n gat ligt (zoals in april 2020) hoeft zo'n partij ook niet gecompenseerd te worden.
 3. forum rang 6 Hadrianus 8 december 2022 12:51
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 8 december 2022 12:15:

  Eerlijk verdiend dus afblijven .
  Tis wat een gek er voor vraagt en geeft .
  Toen in de Corona crisis werd de Olie toch Ook gratis aangeboden .
  Vopak ligt er nog vol mee .
  Nou eerlijk.Binnen de mazen van de internationale wetten.Erg grijs gebied.
 4. domin8tor 9 december 2022 08:04
  Lol, dat er bij zo'n bericht Milieudefensie bijgehaald is in de reacties is wel weer bijzonder. Mensen, we zijn alle oplossingen nodig en dat is dus niet alleen zon, wind, kernenergie maar ook nog gas, waterstof etc. Er is geen heilige graal. Feit is wel dat we te laat begonnen zijn met de transitie, als we tien jaar eerder vaart hadden gemaakt was de impact van hogere gasprijzen een stuk lager. Want nu niks doen en afhankelijk blijven van gas en olie is ook geen oplossing, dan is je pijn over tien jaar nog een stuk groter dan dat die nu is. Volledig afhankelijk blijven van Saudi Arabië en Qatar, die gaan echt niet de prijzen verlagen, hadden wij ook niet gedaan. Onafhankelijk worden is dus wel de route, de vraag is de manier waarop.

  Trafigura, een partij die iig in het verleden grove fouten heeft gemaakt met de Probo Koala. Dumpen in landen waar het rechtssysteem niet goed in elkaar zit zoals Ivoorkust en vervolgens de boel niet opruimen, tja dan mag je nog zoveel geld verdienen. Echt lekker is dat geld niet.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links