Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX blijft dicht bij huis, kansrijke, speculatieve tip voor beleggers

Slotcall: AEX blijft dicht bij huis, kansrijke, speculatieve tip voor beleggers

Het speculeren over wat de Fed als volgende rentestap zal zetten, kan weer van start gaan. Reden: een meevallend banenrapport in de VS. Er kwamen ruim 260.000 banen bij in plaats van de gehoopte circa 200.000 banen.

En dat betekent uiteraard dat de vrees direct werd gevoed dat de Fed de rente mogelijk verder en sneller verhoogd dan gedacht. De financiële markten reageerden dan ook (licht) negatief op het positieve macrocijfer. 

Damrak 

De vermoeidheid lijkt een beetje toe te slaan onder beleggers na wat toch een pittig jaar is geweest. De meeste indices bleven tamelijk dicht bij huis, al was er rond 14:30 uur wel sprake van een kleine verkoopgolf. 

De AEX dipte even 1% op het meevallende banencijfer uit de VS, maar krabbelde nadien al snel weer op. Echt noemenswaardige stijgers en dalers waren er binnen de AEX feitelijk niet te vinden, allicht met uitzondering van DSM en Randstad aan de pluszijde en Adyen, ASML en Besi aan de minzijde. 

En ook binnen de AMX kost het moeite echt significante stijgers en dalers te benoemen dus we richten de blik maar op de AScX waar het speculatieve Accsys en CM.com een behoorlijke winst boekten en TomTom het lelijk liet liggen. 

De AEX sloot de dag af met een verliesje van 0,1% om te eindigen op een stand van 731,04 punten. 

TOP DRIE STIJGERS/DALERS 

pharming
Bron: IEX.nl

 

Dan nog even dit 

Hoewel de banenmarkt in de VS er nog altijd ijzersterk bij ligt, is het al sappelen geblazen voor de Wall Street bankiers en handelaren. Er worden alweer banen geschrapt en flink gesneden in de bonussen: 


Minder overnamedeals hebben een abrupt einde gemaakt aan de gouden jaren en de 'war on talent' is ook al enige tijd flink afgekoeld. Werkgevers kunnen weer de voorwaarden bepalen en dat betekent lagere startsalarissen en minder bonussen. 

Acomo 

Handelshuis Acomo blijft dit jaar wat achter op het Damrak. Het aandeel noteert year-to-date nog altijd circa 20% lager, daar waar de bredere markt toch een aardig herstel heeft laten zien na de lows van afgelopen zomer.  

Aanleiding voor de Beleggersdesk het fonds nog eens onder de loep te nemen om te bezien of er structurele redenen vallen aan te voeren voor de underperformance, of dat de markt het in de AScX genoteerde aandeel onterecht over het hoofd ziet:

 

Hoog dividend portefeuille 

IEX heeft afgelopen zomer voor IEX Premium leden een drietal nieuwe aandelenportefeuilles geïntroduceerd: Nederland, Internationaal en de Hoog Dividend portefeuille. Alle drie de portefeuilles renderen uitstekend met rendementen tussen de 9,3% en 16,7%. 

Geregeld wordt stil gestaan bij de individueel in de portefeuilles opgenomen fondsen. Vandaag was het de beurt aan een aandeel dat door de markt een k/w wordt toegekend van slechts vier. Meer hierover leest u bij IEX Premium:  

 

Ook benieuwd welke 30 aandelen zijn opgenomen in de drie IEX Modelportefeuilles? Een IEX Premium abonnement is er al voor minder dan €12 per maand

De markt als mens 

Benjamin Graham schreef in 1949 de klassieker 'The Intelligent Investor.' Een échte must read, maar dat zullen de meeste door de wol geverfde IEX bezoekers ongetwijfeld al hebben gedaan, toch..? Anders een echte aanrader voor de koude wintermaanden. 

De aandelenmarkt als mens, Erik Mauritz denkt er het zijne van

 

Wall Street 

Een sterk meevallend banencijfer viel ook op Wall Street slecht, al gold ook hier, net als op het Damrak, dat na een eerste vrij negatieve reactie de markten toch weer wat bijtrokken. 

De chipsector was uit de gratie met enkele procenten verlies voor spelers als Intel, AMD en Nvidia. Beleggers die in de chipaandelen zitten, zullen echter niet snel wakker liggen van koersdalingen van 3 à 4%. 

Na twee uur handel noteerde de Dow Jones 0,6% lager, de S&P 500 moest 0,9% inleveren en de wat beweeglijker Nasdaq stond op een tussentijdse min van 1,1%. 

Rentes  

Een weinig enerverende dag op de internationale obligatiemarkten, zeker gezien de forse uitschieters eerder deze week: 

 • Tienjaarsrente Nederland 2,14% (plus 3 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Duitsland 1,85% (plus 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VK 3,17% (plus 7 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 3,60% (plus 7 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Italie 3,76% (plus 3 basispunten) 

Brede markt 

De brede markt vertoonde vandaag ook weinig inspiratie, ook hier is het zoeken naar echte uitschieters. De VIX loopt wat terug, goud levert wat in en bitcoin blijft ondanks de vele defaults er opmerkelijk goed bijliggen. 

pharming

Bron: IEX.nl
 

Het Damrak  

 • Ahold (+ 0,1%) wist niet te profiteren van een forse koersdoelverhoging van een Amerikaanse zakenbank 
 • Just Eat Takeaway (+ 0,9%) behoorde opnieuw tot de dagwinnaars, maar de shortposities in de maaltijdbezorger blijven hardnekkig hoog 
 • Philips (+ 1,5%) is al enige tijd bezig aan een flinke opmars op het Damrak, dit in weerwil van hoofdzakelijk negatieve headlines 
 • Shell (- 0,7%) heeft interesse om met kleine kernreactoren waterstof te produceren. Het geeft nog maar eens aan dat het concern prima weet aan te haken bij de energietransitie
 • Aalberts (+ 1,6%) wist een aardige koerswinst bijeen te sprokkelen vandaag, wellicht mede dankzij een forse koersdoelverhoging van Kempen & Co  
 • JDE Peet's (+ 0,1%) kon nog niet te herstellen van de koersdreun gisteren naar aanleiding van een somber analistenrapport  
 • Acomo (+ 1,8%) werd vandaag nog eens onder de loep genomen door de IEX Beleggersdesk 
 • B&S Group (+ 5,5%) heeft mogelijk zijn langste tijd alweer gehad op het Damrak: luister voor details naar de IEX Beleggerspodcast
 • TomTom (- 4,8%) kreeg een lager koersdoel mee van ABN Amro, maar blijft wel koopwaardig volgens de bank 
 • Op de lokale markt leverde het fraaie Holland Colours (- 5,4%) stevig in. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Ahold: naar €35,71 van €28,20 en naar kopen van houden - Morgan Stanley 
 • ING Groep: naar €16,20 van €16,30 en kopen - Jefferies
 • Unilever: naar £39 van £36 en verkopen - JPMorgan 
 • Wolters Kluwer: initial coverage verkopen 
 • Aalberts: naar €53 van €33 en kopen - Kempen & Co 
 • ABN Amro: naar €13,20 van €11 en houden - Jefferies 
 • TomTom: naar €10 van €12 en kopen - ABN Amro 
 • Colruyt: naar €25,90 van €42,50 en naar verkopen van houden - Morgan Stanley 

Agenda 06 december 

02:30 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - November (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - November (Spa)
09:30 Inkoopmanagersindex diensten - November (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (eur)
10:00 Inflatie - November (Tur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (eur)
15:45 Inkoopmanagersindex diensten - November def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex diensten ISM - November (VS)
16:00 Fabrieksorders - Oktober (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 27 jan ABN Amro versus ING Groep
 2. 27 jan Inhaalslag Europese aandelen nog niet afgerond
 3. 26 jan Wel of geen recessie in de VS?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links