Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Hoe de AEX dit jaar 'gewoon' +6,5% doet?!

Slotcall: Hoe de AEX dit jaar 'gewoon' +6,5% doet?!

Zo op en rond AEX 725 doet de index ongeveer 2,8% dividendrendement.

Dat is nog niet alles. Er is dit jaar maar liefst een - nieuw beurswoord -  aandeleninkooprendement van ongeveer 3,7%! De AEX staat dit jaar zo'n 9% lager en zonder die aandeleninkoop was dat -12,5% geweest. Complimenten FD, de krant heeft een mooi cijfermatig overzicht hiervan:

De samenvatting van FD:

 • Inkoop eigen aandelen wordt steeds populairder bij beursbedrijven
 • In 2021 werd voor een recordbedrag van €27,3 miljard ingekocht
 • Dat is meer dan er is uitgekeerd aan dividend
 • Er is ook kritiek: bedrijven investeren te weinig en keren te veel kapitaal uit aan aandeelhouders

De propnose lijkt me wel hachelijk? Het aantrekkelijke van aandeleninkoop voor bedrijven is dat het lekker flexibel en zonder verdere verplichtingen is. Geen cash? Geen aandeleninkoop. Simpel. Dividend is veel meer een verplichting. Verlagen of passeren betekent onherroepelijk boze gezichten op de beurs. 

Niettemin is er met dividend en aandeleninkoop dit jaar zo'n 6,5% aandeelhouders-return van de AEX bedrijven. Dat is heel mooi. In een normaal jaar komt daar nog een koersstijging bij, maar dit jaar dus even niet. Hoewel, de AEX herbeleggingsindex staat maar -6,7%, ofwel u weet maar nooit.

Goed nieuws voor de stieren, de AEX (oranje) zet vandaag niet een hogere intradag topje neer, maar wel weer een hogere slotkoers sinds de draai half oktober. Onze rente doet het zowaar een keer vlak. Normaal heel normaal, maar dit jaar abnormaal.

December is de maand van de outlooks en hier is meteen die van de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Banken en fossiel dus, we vragen het volgende week in onze IEXBeleggersPodcast zelf aan BlackRock. Er komt een hoge functionaris van het huis langs als gast, die we ook alles over rentes en obligaties vragen.

Citaat Reuters:

Asset manager BlackRock has said 2023 will require a new investment playbook, backing banks and energy sectors to do well while slapping 'underweights' on longer-term European government bonds and emerging market local currency debt.

The BlackRock Investment Institute (BII) said in its 2023 global outlook that while the case for investment credit has brightened and short-term government debt yields looked attractive, the pressures of higher interest rates would weigh on longer-term sovereign bonds.

Veel beursnieuws is er niet vandaag, het wachten is nog op Fed-voorzitter Jerome Powell die over inflatie zou speechen. Dat was zeker het thema vandaag, gelukkig lopen in de EU de inflatiecijfers hard terug. Nee, ze zijn nog niet in de buurt van streefpercentage 2%, maar we moeten natuurlijk eens en ergens beginnen.

Belangrijkste is vooral dat de cijfers veel lager zijn de schattingen, ofwel een meevaller voor de markten en natuurlijk gewoon alles en iedereen.

Geklokt op het Amsterdamse slot: aandelen overwegend hoger, dollar trekt toch weer ietsje aan en kijk bitcoin eens. Ik sta echt versteld, maar ook weer niet, dat dit zo goed blijft liggen gegeven de enorme schandalen en acute risico's.

Vandaag even niet, maar hoewel de rentes dagelijks fors bewegen, is de grote stijging echt wel over. Het is meer stabilisatie. Niet zo vreemd gezien de ook stabiliserende rente en zelfs haperende economie?

Waarvan akte:

En nog een keer waarvan akte. Ik meen dat december statistisch +2% oplevert, maar dat moet ik nog even opzoeken. Morgen in mijn morning call. 

Beursplein 5

Het wordt al rustiger op het Damrak - en het wordt er echt niet drukker op richting feestdagen - en voor onze beleggersdesk wordt het ook sprokkelen. Alfen plust nog net dit jaar. 

Het is wel een van de duurste aandelen Damrak, hoewel ze nu goedkoper is dan Alfen in jaren is geweest. Daar hoort weel een iets andere rente bij, u weet het.

Bij deze, zie hoe waardering en rente elkaar bijten.

Typisch beurs dit. Vopak is zo'n fonds waar tijden lang niemand een greintje fantasie en fiducie in zag en ineens is er weer momentum. Vopak doet op dit moment 4,5% dividendrendement.

En dit zijn de schattingen:

Vopak2020A2021E2022E2023E
Omzet (€, mrd) 1,20 1,20 1,35 1,36
Ebitda (€, mln ex-items) 778  827 895 928
Nettowinst (€, mln ex-items) 301  298  317 358
Winst per aandeel (€) 2,37 2,38 2,53 2,86
K/w verhouding  11,8  11,8  11,1  9.8
Dividend per aandeel (€) 1,20  1,25 1,30  1,35
Dividendrendement 4,3% 4,6% 4,6% 4,8%

Tabel 1: kerncijfers Vopak, taxaties Bloomberg-consensus 

Biotechs hebben ook wel eens beter tijden gekend. In Amsterdam zijn ze amper nog te bespeuren en ook in Brussel hebben ze betere tijden gekend.

Om dit te illustreren. Galapagos zit ook in deze Nasdaq Biotech Index, die sinds de start van de laatste bull market bruto herbelegd net zo goed deed als de S&P 500. Daar hebt u dan al die slapeloze nachten voor gehad?

Sunpower. Ja, dat kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken deze donkere dagen?

Dit zijn de bankenadviezen vandaag. Om het kort en beknopt samen te vatten:

 • Hoger: Adyen, ASR Just Eat Takeaway (!) en Wolters Kluwer
 • Lager: Arcadis, Aegon, Adyen en ASMI

Verder nog iets? Genoeg beweging op het Damrak weer, maar een grote gememe deler is er niet.Alle soorten en maten aandelen bewegen door elkaar heen.

 • Gisteren deed Prosus bijna niks op het hard stijgende Tencent... en vandaag stijgt Prosus hard, terwijl Tencent niks deed
 • Wolters Kluwer en RELX maken hun defensieve reputatie waar dit jaar
 • Randstad dreigt toch echt uit de korte, felle opgaande trend sinds half oktober te vallen
 • Beweegt Unibail wel eens niet hard? Ook vandaag weer, maar per saldo beweegt het fonds nergens naar toe
 • Geldt voor meer fondsen, zie Adyen ook maar
 • Just Eat Takeaway gaat weer eens lekker, maar wat denkt u: sneuvelt die €24,185 van 8 augustus nog dit jaar?
 • Unilever stijgt stiekem en staat zelfs year-to-date nu in de plus. En zit hier nog wat aandeelhoudersrevolte aan te komen?
 • Vink, mooie koerswinsten zijn er voor Alfen, Fagron, Arcadis, AMG en OCI en Fugro, dat dit jaar al op +118% staat
 • Unibail is niet het enige vastgoedfonds dat daalt. Zie onderaan de AMX en de AScX de andere namen. Recessie en rente, het is een rampjaar voor vastgoed
 • Er is lucht voor Basic-Fit, maar de grafiek kijkt nog heel nors
 • Er is geen nieuws Vivoryon...
 • Azerion opende procenten lager op Q3's, maar herstelt
 • Sif moet nu wel even doorpakken om het opwaartse momentum vast te houden
 • Fastned maakt zijwaartsen tot ware kunst
 • Wie gunt het ForFarmers niet?

Het overzicht year-to-date, omdat het ultimo november is:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08 feb Slotcall: tranen Adyen en vreugde ABN vertellen hele Damrak verhaal 6
 2. 08 feb We worden rijk! Lange leve AI en de beleggingsfantasie
 3. 08 feb Het barst van de fantasie voorbeurs 2

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 30 november 2022 19:30
  Post nl staat vrij machteloos tegenover een sterk dalende koopkracht, tamelijk oneerlijk om dit de ceo of het bedrijf aan te rekenen, ze zitten gewoon in de hoek waar de grootste klappen vallen, de buitenlanders doen het net zo slecht, boodschappen doen vandaag, was weer rillen van de prijzen, bij allemaal!!
 2. Darkhorse 1 december 2022 07:08
  quote:

  Ben schreef op 30 november 2022 18:19:

  Voor wie het interessant vindt wat er werkelijk op de beurs gebeurt, KPN steeg vandaag bij 4x de normale dagomzet, heftige veiling.
  Heeft te maken met de MSCI reshuffle. Die is achter geheime deurtjes gebeurd en er zijn maar een paar partijen die hiervan weten. Zie slotprint Louis Vuitton en LVMH. Zullen later deze week wel horen wat de veranderingen zijn geweest
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links