Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom we bear markets en recessies moeten koesteren

Waarom we bear markets en recessies moeten koesteren

Leuk is het niet, maar dit is precies waarom recessies en bear markets zo broodnodig zijn. Ze houden ons mensen met de beentjes op de grond en ze schonen op.

Of ze zetten ons weer terug op de grond. Zoals bijvoorbeeld de jongelui die FTX draaiden... Al eerder gezegd; wie eerder beroemd, aanbeden en vooral miljardair is dan volwassen... Het geldt voor FTX's Sam Bankman-Fried en zijn entourage. De intussen vele voorbeelden van decadentie en geldsmijterij zijn verbijsterend. 

Het is altijd in recessies en bear markets dat excessen uit de eraan voorafgaande booming years boven komen drijven. Wat dat betreft lijken de cryptoschandalen van dit jaar op het post-dotcomtijdperk, toen duidelijk werd hoe rot en zelfs crimineel Enron, Worldcom, Bernard Madoff en ook veel dotcoms zelf waren.

Nou, dan verkoopt u toch gewoon uw boot, is een beroemde en beruchte column op IEX uit die tijd, waarin een analist - om juridische redenen laat ik naam en links achterwege - gehakt maakte van UPC. Hij zag ineens door de cijfers het licht en stelde dat de tent op drijfzand was gebaseerd. Hij kreeg uiteindelijk alle gelijk van de wereld.

Dat was wel nadat UPC een legertje advocaten had gestuurd en probeerde hem en IEX kapot te procederen. U kent de afloop: UPC is al lang niet meer en IEX nog wel, maar het was wel de laatste column van die analist voor ons. Toen ging het erom dat clicks en pageviews véél belangrijker waren dan omzet, winst en marges.

Niet dus. Net zoals nu bij crypto, waarvan iedereen denkt en gelooft dat het wat waard is, maar daar nooit een getal of som bij kan leveren. Aan koersdoelen geen gebrek, maar dat is heel wat anders. Die IEX-analist was de eerste bij wie het kwartje viel, dat het uiteindelijk altijd gaat om wat er onderaan de streep staat.

En ook dit keer, na meer dan een decennium bull market, zijn we weer alle basics uit het oog verloren en stortten we ons vooral in 2020 op alles wat maar hip en hot, maar vrijwel zonder fundamentals was: inderdaad cryto, EV-fabrikanten, meme-fondsen en tal van technologie-groeiaandelen. Als het maar hard ging.

En net zoals van 1995-2000 maakten we ons huiswerk niet, constateert ook al weer FT: 

Citaat: een decennium lang gratis geld en gratis koerswinst heeft ons collectief lui en zelfs blind gemaakt. Okee, fraude en bedrog is zelfs voor de meest ervaren en doorgewinterde analist niet op te sporen, maar omzet, winst, kasstroom, marges en groei zijn gewoon beschikbaar. Als het goed is dan. En als ze er überhaupt zijn.


Dit zinnetje zegt eigenlijk alles wat en hoe het fout is gegaan en is misschien wel tekenend voor de grote gekte tijdens de grote gratisgeldjaren:

Sequoia Capital, which handed FTX founder Sam Bankman-Fried $214mn even though he played video games during his pitch to them, has walked a fine line.

Peak 2020 was dus een snotneus met warrig haar in een korte broek die een videospelletje zit te doen terwijl hij honderden miljoenen ophaalt. Het zegt iets over de totale wereldvreemdheid van SBF en ook die van Sequoia, dat niet om de eigen dollartekens in de ogen heen kon kijken: typisch geval fear of missing out.

Zo leren we anno nu weer exact dezelfde beurslessen als in 2008, 2000, 1987, 1929, en nog vele andere jaren tot en met de Tulpenmanie van 1637 terug. Over zoveel jaar tuinen we er wéér in, onder leiding van weer een nieuwe generatie beleggers met misschien een nieuw speeltje. Want crypto is dan vast voor wat dan boomers heten.

Dat jullie het alvast weten, milennials :-) Jullie gaan dan de nieuwe generatie vertellen dat this time it's different dure beurswoorden zijn. Net zoals mijn generatie dat bij jullie doet, nadat wij in de dotcom- en Kredietcrisis-bear markets armer, maar wel wijzer zijn geworden. Hoop ik... Koester daarom ook recessies en bear markets.

Ze schonen niet alleen op en leggen niet allen de basis voor nieuwe gouden tijden, u leert ook pas dan beleggen. In de bull market zijn we allemaal dove en blinde SBF's en Sequoia's die achter eigen ego en hebzucht aanhollen. In de bear markets leren we dat geld niet komt aanwaaien en dat we ervoor moeten werken.

De belangrijkste reden dat recessies en bear markets het koesteren waard zijn, is dat bijna alle mooie beurslijntjes en track records daar hun oorsprong vinden. Niettemin is ook dit geen garantie. De bear market kan nog twee jaar duren, de recessie ook en de beurzen kunnen wel tot twintig jaar per saldo zijwaartsen.

There is no such thing as a free lunch! En dat is altijd weer de allerbelangrijkste les van iedere markt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08 feb Slotcall: tranen Adyen en vreugde ABN vertellen hele Damrak verhaal 6
 2. 08 feb We worden rijk! Lange leve AI en de beleggingsfantasie
 3. 08 feb Het barst van de fantasie voorbeurs 2

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 30 november 2022 13:46
  "Net zoals nu bij crypto, waarvan iedereen denkt en gelooft dat het wat waard is, maar daar nooit een getal of som bij kan leveren."

  Jawel hoor, supply wordt bepaald door Stock to Flow waardes en demand wordt bepaald door Metcalfe's Law.
  Het zijn inderdaad geen aandelen, maar netwerken. Dan moet je naar andere parameters kijken.

  Verder een wat warrig stuk. Ja, langdurige bull markets scheppen hun eigen slachtoffers en professionele partijen blijken bij lange na niet zo professioneel te zijn als je graag zou willen. Het 'not your keys, not your crypto' - concept was bij velen nog niet doorgedrongen. Inmiddels waarschijnlijk wel.

  Tot slot, op de laatste grafiek van de Dow Jones sinds 1900, kan ik geen noemenswaardige recessie ontdekken. Als we terug gaan naar de bodem niveau's van 2002 of 2008, dan wel. Ofschoon sommigen beweren dat we ook terug kunnen naar het begin van het easy money festijn in 1971. Dat wordt dan wel even schrikken.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links