Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Na de koers lopen nu ook de burgers zélf bij Beyond Meat van het bord

Na de koers lopen nu ook de burgers zélf bij Beyond Meat van het bord

Een van de hipste aandelen van 2019 was Beyond Meat, kort en populair gezegd een producent van vegetarisch nepvlees.    

Een groeiaandeel dus, dat in de toen nog gratisgeldmarkt van 2019 - het zou een jaar later nog gratisser worden - hoge ogen gooide. Louter omzetgroei, geen winst, negatieve cash flow en schuld: Beyond Meat was en is een groeiaandeel pur sang en daarmee was het lot van het aandeel bezegeld in de laatste twee jaar.

Zie hier de meer dan verschrikkelijke grafiek. Is het uitkotsmoment nu eindelijk nabij, denkt u misschien? Want waarom anders ook dit blog over wat misschien ooit een hot aandeel was, maar eentje dat nu staat te verpieteren in de krochten van de Nasdaq.


Ja, het is zeker een uitkotsmoment, maar dan net even anders dan we op de beurs bedoelen. Het is eerder letterlijk zo. Gemist, kijk eens wat Bloomberg een week geleden berichtte. Onthutsend. Het is een smerige bende bij Beyond Meat?!

New York Times trekt het verhaal breder en stelt de hele sector meteen ter discussie. Als beleggers mogen we nu zelf bedenken of de hele vega- en vegan-revolutie van het afgelopen decennium een hype of een blijvertje is, waarin het goed beleggen is. Wellicht dat we peak vegan hebben gezien - plus dito hoge marges.

Misschien is Beyond Meat op deze koers een leuke dobbel. Gelet op de fundamentals, Beyond Meat ligt naar schatting nog jarenlang aan het infuus van haar eigen aandeelhouders, moet het bedrijf wellicht alle zeilen bijzetten om niet kopje onder te gaan. En als er al iemand biedt, is dat zeker niet de hoofdprijs.

Er is namelijk letterlijk en figuurlijk veel schoonmaakwerk te doen. En zo zien we dit beursjaar eens te meer weer een van de hypes uit de afgelopen gouden jaren aan diggelen gaan. Who's next? Even na opening staat er +2,0%,  waar de koers pre-market nog, net als de burgers zelf, met -3,3% van het bord liep.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 14:15 Vooruitblik: Big Damrak, Big Tech, Big Central Banks en Big Buffett 1
 2. 27 jan Ook nog ASML, het vliegt weer aan alle kanten uit de bocht voorbeurs 8
 3. 26 jan Heftig allemaal, deze morning call moet u gewoon lezen 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Stiefan 28 november 2022 17:08
  Geen peak-vegan / vegetarisch, maar net als bij Oatly is er gewoon veel meer concurrentie in de markt. Dus ik vraag me af of met de huidige producten de consument de premium voor beyond meat blijft betalen sinds de AH eigen merk (of Unilever met Vegetarische Slager) een vergelijkbaar product in de schappen hebben. En die premium heeft BM nou net nodig om te overleven....
 2. forum rang 4 mok 28 november 2022 17:48
  De plant burger van mc Donald’s komt bij beyond meat vandaan. Ik kan mij niet voorstellen dat de Mac een bedrijf selecteert die onhygiënisch produceert. De controle begint al op het bedrijf van de leverancier zelf. De reviews van de burger zijn zeer goed. Helaas staat beyond meat er financieel slecht voor, anders had ik ze gekocht. Ik wacht op het goede moment
 3. chogogo 28 november 2022 18:04
  Zegt misschien iets over McDonalds en hun wil te presteren? Waarschijnlijk wordt dit al tijden onder hun hamburgers gestopt tot dat de waarheid komt. en dan verzinnen ze wel weer wat om het goed te praten. Naar mijn persoonlijke mening een bedrijf dat geen toekomst heeft. Vies, geen fatsoenlijk voedsel, geen moraal, te veel verpakking, greenwashing etc.
 4. forum rang 4 mok 28 november 2022 18:13
  quote:

  chogogo schreef op 28 november 2022 18:04:

  Zegt misschien iets over McDonalds en hun wil te presteren? Waarschijnlijk wordt dit al tijden onder hun hamburgers gestopt tot dat de waarheid komt. en dan verzinnen ze wel weer wat om het goed te praten. Naar mijn persoonlijke mening een bedrijf dat geen toekomst heeft. Vies, geen fatsoenlijk voedsel, geen moraal, te veel verpakking, greenwashing etc.
  Ik ken de sector, de belangen zijn enorm. Daar wordt geen enkel risico gelopen. Beyond meat heeft mogelijk verschillende productie locaties, misschien dat er een paar rotte appels tussen zitten
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links