Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koopjesjagers stuwen Europese beurzen

Koopjesjagers stuwen Europese beurzen
Beeld: iStock

De laatste weken van het jaar zijn historisch gezien vaak de beste weken van jaar. De koopjesjagers, die op Black Friday nog de winkels afstruinden naar mooie deals, begeven zich daarna vaak net zo actief op de beurs.

Bij de Europese aandelenbeurzen zijn de koopjesjagers al wat langer actief. Vanaf medio oktober zorgt aanhoudende vraag onder beleggers voor een flinke stijging van de verschillende indices.

Veel beurzen hebben hierdoor een mooi lange termijn technische verbetering laten zien en weten de schade op jaarbasis behoorlijk te beperken.

Negatieve scenario's van tafel

Door de lange termijn verbeteringen die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zijn alle negatieve scenario's voorlopig van tafel. De kans dat de beurzen de komende maanden nog een keer nieuwe dieptepunten gaan opzoeken achten we momenteel erg klein.

Veel technische plaatjes zijn zelfs zo goed opgeklaard, dat we niet raar moeten opkijken als begin volgend jaar de oude toppen weer worden opgezocht.

AEX-index verlaat dalende fase

De Nederlandse beurs weet het herstel van de afgelopen weken steeds meer vorm te geven. Het gematigd dalende trendkanaal van de afgelopen maanden is opwaarts verlaten met de doorbraak door de neergaande toppenlijn.

Het herstel kan hiermee worden voortgezet richting de weerstandszone tussen 736 en 743 punten.

De index beweegt inmiddels ruim boven haar 200-daags gemiddelde, wat aangeeft dat de vraag naar Nederlandse aandelen steeds verder toeneemt.

Mocht de AEX-index gaan corrigeren, dan is de kans groot dat dit een nieuwe hogere koersbodem op gaat leveren boven de 200-dagenlijn. Dit zal de verbeteringen bevestigen en een nieuwe opgaande fase inzetten.

 

 

DAX-index blijft overtuigen

De Duitse beurs laat een zeer overtuigend herstel zien. Nadat eerst de neerwaartse uitbraak onder de bodems van eerder dit jaar werd geneutraliseerd, is de DAX-index al snel uit de dalende trend gebroken en boven het 200-daags gemiddelde teruggekeerd. De afgelopen weken is de index nog verder opgelopen.

Het volgende koersdoel voor de Duitse beurs rond 15.000 punten nadert nu snel. Hier liggen meerdere oude toppen en bodems die de koers wat zouden kunnen terugwerpen.

Ook voor de Duitse beurs geldt dat de kans dan groot is dat er een hogere bodem zal worden gevormd boven of rond het 200-daags gemiddelde, die inmiddels omhoog begint te draaien.

Een nieuwe hogere koersbodem zal het begin markeren van een nieuwe stijgende fase.

 

CAC40-index breekt weerstand

De Franse beurs blijft omhoog kijken. De CAC 40-index noteerde medio oktober nog even onder de voorliggende koersbodems, maar veerde daarna hard op. De dalende trend werd afgebroken en de index keerde terug boven haar 200-dagenlijn, wat de verbeteringen ondersteunt.

De koers is nu ook door de weerstand van de laatste toppen gebroken. Daarmee is er ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging.

De eerste hogere top signaleert dat kopers momenteel het koersverloop domineren. Een eventuele correctie zal hierdoor waarschijnlijk een hogere koersbodem gaan opleveren.

Voorlopig staan daarmee alle signalen op groen voor een mooi einde van dit jaar en kunnen we ook volgend jaar waarschijnlijk een langere periode van stijgende koersen verwachten.

 


Tostrams.nl is vernieuwd!

In het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen. Bent u benieuwd hoe de vernieuwde Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken. 

Wilt u de vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees 3 maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 05 feb Goudkoorts zakt (even) weg 187
 2. 30 jan Technische plaatjes in Europa ogen erg sterk 79
 3. 23 jan Schade bij Nederlandse indices is beperkt 49

Gerelateerd

Reacties

149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 november 2022 08:09
  quote:

  Redeemer schreef op 28 november 2022 08:00:

  Alle negatieve scenario's zijn van de baan... Als analisten welhaast euforisch worden dan is enige voorzichtigheid geboden.
  Zo is het, de AEX future doet 718.35 op dit moment

  Olie en gas behoorlijk lager maar december op weg naar 31-12 kan onvoorspelbare bewegingen maken, zeker rond Kerst.
 2. forum rang 8 Lepre Chaun 28 november 2022 08:45
  Dank Wouter voor de duiding en start van cybermonday alles in de aanbieding.

  JPMorgan verhoogde het advies voor AB InBev van Onderwogen naar Overwogen en het koersdoel ging van 45,00 naar 70,00 euro.
  Daarentegen verlaagde de zakenbank het advies voor Heineken juist van Overwogen naar Neutraal.
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 28 november 2022 09:29
  quote:

  easy56 schreef op 28 november 2022 09:11:

  een volk van meer dan 1miljard ontevreden mensen onder controle houden zal niet meevallen...
  Waarom niet? Als de verhouding gewapende agent/demonstrant hetzelfde is als in Andorra lukt dat gemakkelijk.

  En anders pakken ze Tiananmen tanks.
149 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links