Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Meteen wakker

Bloomberg is er al helemaal klaar voor. Of voelde de bui al hangen toen ooit de euro werd ingevoerd. In ieder geval haalt u met het tooltje onder de grafiek moeiteloos de gulden, franc, D-mark en ja, ook de drachme tevoorschijn. Er gingen ooit 340 drachmes in één euro. Vraag aan u: hoeveel worden dat er bij Griekse exit?

Tenminste, ik ga er voetstoots vanuit dat de Grieken de EU verlaten. De een na de andere EU-pipo zegt dat het heulemáál niet zo erg is als die gasten 'm smeren, die vandaag verder ruziën over een nieuwe regering. Ach, het zijn niet alleen Grieken, EU en VS die een gat in hun hand hebben, want China kan er ook wat van.

Intussen heeft Frau Übernachbarin Angel Merkel een - zoals dat zo mooi heet - gevoelige verkiezingsnederlaag geleden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. En da's niet het kleinste Länderchen. Het lijkt er zo EU-breed op dat er een shift is van rechts naar links. Dat mag blijkbaar nu laten zien wat voor bende ze kan maken.

BBP-cijfers en Facebook

Meest opvallende agendapunten vandaag zijn dat de Spanje, Italië, Frankijk, Duitsland en de VS geld ophalen op de olbigatiemarkten. Bovendien gaat er een tweedaagse Ecofin van start. U weet wel, zo'n bijeenkomst van de minfins waarop doorgaans niets wordt besloten en de koersen nooit positief op reageren.

Normaal krijgt u altijd een weekagenda van mij op maandag, maar ik ben een tikkie laat... Loopt u de mooie, ambachtelijk gemaakte agenda in de IEX One Monitor maar langs. BBP-cijfers EU, beursgang Facebook en... tja, wat maakt de rest eigenlijk uit? Alles draait weer om de EU, euro en Grieken deze week vermoed ik

Máárrr op de beurs bent u nooit zeker. Wie weet gebeurt er plotsklaps iets onverwachts, waardoor de neuzen en ook de koersen ineens de andere kant op staan. Succes! Hoe staan onze lievelingetjes er bij?

 • Nee he, de futures openen weer eens in maandagochtendmodus: een rothumeur
 • Azië staat een paar tienden in de plus. Daarmee is alles gezegd
 • Door die Duitse verkiezingen en het Grieks worstelen leverde EUR/USD dit weekend weer wat in
 • Goud en zilver moeten niet veel verder dalen, anders wordt het echt een downtrend. Geldt ook voor oliebenchmarks WTI en Brent. WSJ verklaart alles
 • Zucht, de Bund future loopt weer flink op. Let ook op de Nederlandse tienjaars rente, die tegen 2,00% aan schurkt. Bezuinigen niet nodig dus :-)

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Kijk, dat we worden ingehaald op de wereldmarktkapitalisatielijst, OK. Soit. Maar door de Belgen?! :-) Nu serieus: als ik u vertel dat Royal Dutch Shell de helft van de Nederlands market cap vormt, dan begrijpt u waarom het Damrak Mickey Mouse beurs wordt genoemd. Amsterdam stelt n.i.e.ts. voor.   

Lukas Daalders Best of the Web

IEX-columnist en Robeco's Lukas Daalder, wat heb je weer voor leuke linkjes en gave grafieken vandaag? "Euro-info (banken Italie & Spanje, NordRhein, Griekenland, the exit), de agenda's, Peak oil? Peak tripple A zal je bedoelen, verschuiving in markt cap wereld, Chinese RR verlaging en meer."

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

 • 09:30 Nederland: inflatie (PPI) april
 • 10:30 Spanje: obligatieveilingen
 • 11:10 Italië: obligatieveilingen
 • 11:30 Duitsland: obligatieveilingen
 • 11:50 Frankrijk: obligatieveilingen
 • 17:00 EU: bijeenkomst minfins (Ecofin)
 • 17:30 VS: obligatieveilingen

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Er is weer de bekende 2022-kolder voorbeurs en wat een risicobereidheid 2
 2. 16 aug Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home! 23
 3. 16 aug Vlakke koersen voorbeurs, Philips-CEO weg en de gekste dingen gebeuren 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. kolenboer 14 mei 2012 08:34
  Goedemorgen AJK,

  Ik weet wat niet wat jij onder bezuinigen verstaat maar ik heb daar heel andere gedachten bij dan dat zogenaamde schandalige kunduz akkoord.

  Dat is namelijk geen bezuinigen maar gewoon de burger meer laten betalen voor hun eigen tekorten. Ze geven gewoon teveel uit en dan gaan ze compenseren door de lasten te verhogen. Wat een stelletje hufters. Stoppen met de euro, stoppen met hulp aan grieken en de rest van europa, stoppen met gratis kinderopvang, stoppen met de PGB waar de helft een mooie 2e televsie of een mooi 2e huis van koopt, voor 80% stoppen met het sponsoren van Afrikaanse machthebbers (lees ontwikkelingshulp) 30% van de ambtenaren eruit en de rest de eerstkomende 10 jaar geen loonsverhogingm, voor 80% stoppen met subsidies aan cultuur en kunst. Laat ze hun centen lekker zelf verdienen. Moet ik ook. Stoppen met hulp aan banken. Dat levert veel meer op dan dat die paar miljard die ze nu tekort komen. Wat is nu 18 miljard nog? Peanuts, niks. Simpel weg te werken. Bovenstaande besparingen leveren zeker 50 miljard op. Kun je gewoon veel betere zorg gaan leveren in de verzorgingstehuizen, kun je beter onderwijs geven en van de rest hou je over voor terugdringen van de staatsschuld. Zo simpel is het.

  Zo ik heb mijn gal weer gespuwd. Succes vandaag.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 14 mei 2012 09:02
  Mogge Kolenboer,

  Niet met al je punten eens maar op het gebied van minder ambtenaren, versobering PGB, subsidies en dat mensen zelf hun inkomen verdienen, zelf de kinderopvang betalen is nog heel wat geld te besparen.
  Het is wat al te makkelijk om bezuinigingen te vertalen in nog hogere lasten voor de burger.

  Kritisch door de zorg lopen en al die overbodige managements functies een stuk inkrimpen zou ook geen kwaad kunnen.

  Bezuinigen is gewoon bezuinigen en niet de de steeds hoger wordende uitgaven op de burger afwentelen.

  Zo dat ben ik even kwijt.
 3. [verwijderd] 14 mei 2012 09:16
  Ik las interview met een Citibank analist: beurzen amerika 27% omlaag en de bondjes en dus ook de bundjes naar recordhoogten. Nou, dan zegt men in feite liever gering verlies op BUND en BOND bijv. dan veel verlies in aandelen. Is het al zo erg? Exit Griekenland is nu bespreekbaar, kennelijk weet men nu wat men moet doen om dat op te vangen. Ik hoorde ook in een interview dat men het juiste moment afwacht om een andere monetair systeem te introduceren. Overigens, belastingen in de VS gaan volgend jaar fors omhoog wat eind dit jaar forse volatiliteit op de beurzen zal geven, verwacht men. Ik zie wel.
  O ja Kolenboer, subsidie op cultuur en kunst is normaal. Het terugdraaien daarvan is ook normaal want een overmaat aan kunstenaars. In de VS is het aftrekbaar van de belasting vandaar dat men het steunt of steunde om zo min mogelijk belasting te betalen. Op zich een raar idee. Ook daar gaat het onderuit. Geeft niet, alleen de doorzetters in de kunstsector blijven dan over en dat is in iedere bedrijfstak zo. Stoppen met hulp aan de rest van Europa? Dus ook aan die van Nederland, wat denk je van bijv. de Maasvlakte? Nergens voor nodig?
 4. [verwijderd] 14 mei 2012 09:19
  Vraag: " Er gingen ooit 340 drachmes in één euro. Vraag aan u: hoeveel worden dat er bij Griekse exit?"

  Is simpel te beantwoorden. Er gaat 1 drachme in 1 euro want dit is de snelste manier om desnoods in 1 weekend de zaak af te handelen. Uiteraard naast wat andere zaken zoals een absolute stop op electronisch internationaal betalingsverkeer (ook die van de dagen er voor), uitdelen "Lieftick tientje" aldaar, prijzenstop, etc.

  De waarde van die Drachme wordt later pas bepaald (markten, rechters) maar is voor de overgang van geen enkele waarde.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links