Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Raken de aandelenbeurzen vermoeid?

Raken de aandelenbeurzen vermoeid?
Beeld: iStock

De technische plaatjes op de grote beurzen laten de eerste haarscheurtjes zien. In enkele gevallen wordt de weerstand genaderd.

Hoewel alle trends nog steeds opwaarts wijzen, zie ik signalen van vermoeidheid. Zowel op Wall Street als in Europa laten de uptrends de eerste haarscheurtjes zien. Dat kan ook bijna niet anders, na de imposante rally's van de afgelopen weken.

Zo heeft de AEX in enkele weken tijd een sprong gemaakt van meer dan 100 punten (bijna 18%), terwijl de Dow Jones-index sinds begin oktober met bijna 20% is opgelopen. Het Europese beursgemiddelde de Euro Stoxx 50 index wist er in de afgelopen weken zelfs meer dan 20% uit te persen.

Beurzen raken overbought

Signalen van vermoeidheid leid ik af uit de zogeheten OBOS-indicator. Deze overbought-oversold indicator meet of de markt nog over voldoende kracht bezit om de opmars voort te zetten. Een uitleg van deze indicator kunt u helemaal onderaan deze column vinden.

Daarom deze keer de vermeende overbought-condities van de AEX, de Dow Jones en de Euro Stoxx 50 index. Technisch is er ruimte voor dips binnen de uptrends.

Nederlandse beurs ondergaat terugval binnen uptrend

De AEX-index valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Er ligt steun op 670,33 punten (bodem van 10 november). Weerstand ligt rond 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).

De OBOS-indicator geeft met een stand van 89 een lichte overbought-conditie aan. Positief is nog wel dat de laatste hogere AEX-toppen worden bevestigd door hogere toppen op de OBOS-indicator.

Technisch heeft de AEX ruimte voor een terugval binnen de uptrend.

AEX OBOS III

Euro Stoxx 50-index flirt met weerstand van 3.857,27 punten

De Euro Stoxx 50-index, het Europese beursgemiddelde, is de weerstand van 3.954,30 punten (de top van 21 april) genaderd. Het technische plaatje krijgt een nieuwe positieve impuls indien deze top wordt gebroken.

In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien. De Euro Stoxx 50 index heeft pas steun rond 3.563,42 punten (de bodem van 3 november).

De OBOS-indicator geeft met een stand van 93 een overbought-conditie aan. Opvallend is wel dat de laatste hogere toppen van de Euro Stoxx 50-index worden begeleid door gelijke toppen op de OBOS-indicator. 

Technisch heeft het Europese beursgemiddelde ruimte voor een terugval binnen de uptrend.

E 50-stochastics

Dow Jones neemt een adempauze binnen het stijgende trendkanaal

De Dow Jones consolideert binnen de stijgende trend. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt momenteel aan kracht. Van belang is dat de Dow zich weet te handhaven boven de steun van 31.725,29 punten (de bodem van 3 november).

De hogere bodems wijzen nog wel op een aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient de Dow boven de laatste top te breken. Weerstand hanteren we op 34.278,20 punten (gevormd op 16 augustus).

De OBOS-indicator geeft met een stand van 91 een matige overbought-conditie aan. Negatief  is wel dat de laatste hogere toppen van de Dow Jones-index niet worden bevestigd door hogere toppen op de OBOS-indicator.  Deze negatieve divergentie signaleert een mogelijke top in de Dow Jones.

Technisch heeft de Dow ruimte voor een dip binnen de uptrend.

OBOS Dow III

Uitleg OBOS-indicator ( overbought/oversold indicator)

De OBOS-indicator wordt gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought/oversold indicator en voor haar divergenties. Hoge waarden (bijvoorbeeld boven 80) worden beschouwd als overgekocht (overbought).

Bij de interpretatie van de OBOS-indicator is een combinatie van beide signalen het meest betrouwbaar. Een negatieve divergentie ontstaat bijvoorbeeld als het aandeel een nieuwe hogere top neerzet, terwijl de OBOS-indicator een lagere top noteert. Dit is een waarschuwingssignaal.

Als in een later stadium het aandeel neerwaarts onder de vorige top breekt, dan is er sprake van een trendbreuk en wordt het eerdere waarschuwingssignaal bevestigd.

Vanwege de vele signalen geeft de OBOS-indicator ook relatief veel onjuiste signalen af, wat bij consequent volgen leidt tot een slecht resultaat. Tostrams past overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de overboughtzone breekt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Besi en ASML verzwakken 101
 2. 20 sep Het Japanse sprookje 78
 3. 19 sep Paniekbarometer signaleert dat de onrust wegebt 65

Gerelateerd

Reacties

199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Unimog 18 november 2022 08:46
  quote:

  easy56 schreef op 18 november 2022 08:39:

  www.zerohedge.com/political/worse-enr...

  "This Is Unprecedented": Enron Liquidator Overseeing FTX Bankruptcy Speechless: "I Have Never Seen Anything Like This"
  ---------------------------
  Denk partijen nu al bezig zijn de filmrechten teverkrijgen....
  SBF for President
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 november 2022 09:02
  quote:

  andre68 schreef op 18 november 2022 08:27:

  Vermoeid? Ja hallo zeg. Mijn Besi aandelen zijn pas van 40 naar 60 gestegen. Met een beetje eindejaarsrally-waar we toch recht op hebben-moet dit toch naar 80 kunnen? Liefst voor Sniklaas, maar voor de kerst is ook goed.
  Hoe zo waar we toch recht op hebben??
 3. forum rang 4 Jopieklaploper 18 november 2022 09:04
  Ik heb diepe bewondering voor de actievoerders bij de klimaattop in Sharm al Sheikh. Grote klasse!!!!! We moeten naar een volledig vleesloze wereld voor 2030. Lukt dit niet dan hebben we in 2030 geen planeet aarde meer en dus ook geen IEX.nl meer want dan bestaan aandelenbeurzen ook niet meer.

  We gaan het klimaat samen redden en we gaan helemaal stoppen met vleeseten voor 2030. Als het kan EN HET KAN, dan stoppen we al met vleeseten voor 2025.

  Het gaat gewoon goed en dat mogen, nee moeten we vieren. De economie draait dankzij het beleid van het kabinet (Rutte en Kaag grote klasse!!!) als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten!!.

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat is echt een reden voor een feestje!!!
 4. forum rang 7 PietKeizer 18 november 2022 09:32
  quote:

  zonnestraal schreef op 18 november 2022 09:28:

  Na een half uur handel kunnen we wel concluderen dat er totaal geen beweging naar beneden is. Zo zal het waarschijnlijk het hele jaar blijven. De marges zijn heel klein
  we. Gisteren 711-702. Het hele jaar. Smaakt t, de paddestoelensoep?
199 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links