Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX en rente bijten elkaar en forse dalingen usual suspects

Slotcall: AEX en rente bijten elkaar en forse dalingen usual suspects

Het is vandaag een beetje anders dan anders. Opgelet dus.

Geklokt op het Amsterdamse slot, de brede markt doet vandaag een tikkie lager. Op zich niks bijzonders.

Op het Damrak is het vandaag vooral defensief tegen cyclisch en groei, dat is op zich ook niks om over naar huis te schrijven. Het wordt echter anders als u de vreselijke scores in de rechterrijtjes ziet. En zoals zo vaak dit jaar, zoekt u bij de meeste fondsen niet naar nieuws. Het is er gewoon niet.

Nu komt het, gelet op de fors dalende rentes zouden aandelen andersom moeten bewegen - de meest risicovolle voorop. Niet dus. En hóe vooral, gezien die enorme aandelenkoersendalingen en deze rentesprongen.

Deze grafiek met onze oranje AEX en paarse tienjaarsrente kent u intussen, maar vandaag gaan rentes een aandelen gelijk op. Het wordt nu wel spannend. Zet de aandelenmarkt door en gaan we een nieuwe bull market in, of is de opgang sinds een maand weer een dead cat bounce, sucker of bear market rally?

Het antwoord is pas bekend als alles op het bord en in de boeken staat en daarmee risico, kans, winst en verlies weg zijn.

Aandelen en rentes, zo gaat het al het hele jaar? Totdat het niet meer zo gaat en zo gaat het altijd op beurs. Er is een soort van wetmatigheid (buy the dip! is ook een voorbeeld), totdat die er niet meer is. Dat is al vaak een dure gebleken. Want u dacht dat u het begreep, stak er steeds meer geld in en toen viel het mes.

Ik weet niet waarom aandelen en rentes elkaar bijten - tot mijn verbazing zeggen de networks er niks over - maar het kan zijn dat de markten vanaf nu minder gevoelig voor inflatie en rentes worden en meer naar de omzetten en winsten van bedrijven gaan kijken. Het is maar een idee, maar ook hier gaat nooit een bel.

Want kijk, aan het rentefront wordt het beeld steeds helderder waar we naar toe gaan en waar dit gaat eindigen. En dat kan echt betekenen dat de markt weer met andere ogen naar alle mogelijk assets gaat kijken en de beurs van aard verandert. Hoeft niet, kan wel.  

Nog iets, zet de dollar daling door? Woelig aan dit front, EUR/USD beweegt vandaag tussen 1,0329 en 1,0438 (!). De AEX-bedrijven zien hun resultaten dit jaar soms regelrecht gered door het dollarwindje, maar die blaast nu tegen. Ahold Delhaize, RELX, Unilever en Heineken zijn wat dat betreft de grootste usual suspects.

Over mes en usual suspects gesproken. Intussen gaat de crypto exodus door met vandaag Genesis. Wordt vast vervolgd.

Zomaar even een gedachte: eindigt dit hele verhaal er niet mee dat Binance in feite monopolist wordt in dit wereldje? Ze is al de grootste broker en als ze dan ook nog soort van centrale bank wordt... Hopen en bidden maar dat deze tent wel kosher is. En immuun voor besmetting.

Gelukkig zijn er ook nog leuke plaatjes, Fugro zet vandaag een nieuwe jaartop neer op een Deense opdracht zonder bedragen te noemen.

Prosus reageert positief op de Q3-cijfers van Tencent nabeurs Hong Kong, die beter zijn dan verwacht, maar niet om over naar huis zijn te schrijven. Het redt groeier Prosus, want Just Eat Takeaway, Adyen, ASMI, ASML en Besi zijn de slechtste fondsen vandaag.

Kan ook gewoon een correctie zijn, deze fondsen zijn ook zo hard gestegen sinds de brede marktbodem op 13 oktober. Het wil alleen maar niet het jaar van ASMI worden.

Gelukkig loopt het Poolse rakettenverhaal van gisteravond met een sisser af. Wellicht had de beurs dat ook als eerste door, want de spike naar beneden stond nog niet op het bord, of liep er al weer uit. Anders had deze beroemde Duitse kanonnenbouwer - de fameuze 88mm uit WOII - wel hoger gestaan: Rheinmetall.

Nog één ding, het wordt hartstikke koud dit weekend volgens de weerboeren en daarom nog een blik op onze gas future TTF. Die doet lager vandaag, maar de vlammen slaan er nog altijd vanaf.

Stel uw vragen voor de IEX BeleggersPodcast!

Vanwege onze drukke agenda voor vrijdag maken we voor u dit keer al op donderdag de IEX BeleggersPodcast. Deze week is tech-analist Paul Weeteling te gast dus besteden we extra aandacht aan de technologie-aandelen. En in het bijzonder ASML en TSMC. 

Uiteraard kunt u ook een rol spelen. Wij behandelen elke week namelijk een aantal luisteraarsvragen. Heeft u ook een vraag aan ons? Stel deze dan in de reacties hieronder.

Beursplein 5

Grote koersuitslagen, weinig te doen in Amsterdam vandaag. Wat heeft onze beleggersdesk? IMCD presteert uitstekend, maar onze analist Martin Crum heeft moeite met de waardering.

Een activistische aandeelhouder bij Alphabet! Hedge fund TCI, dat ooit aan de wieg stond van de verkoop van ABN Amro en waar ene Rishi Sunak ooit werkte. Het fonds ergert zich aan de hoge salarissen, notoire bleeder Other Bets en wil meer aandeleninkoop. Crum gaat hier gedeeltelijk in mee: 

En u nu ook!

Hoeveel winstwaarschuwingen en outlook verhogingen heeft Walmart dit jaar gegeven? Uit mijn hoofd twee om twee. Onze analist Peter Schutte maakt u wegwijs in dit doolhof.

Niels Koerst praat u nog bij over Sanofi...

... en Bayer.

En wat voor kluiven werpen de banken ons toe? Niet zo heel veel en er zitten geen brandbommen tussen. Klik op het plaatje voor details.

Verder nog iets op het Damrak? Defensief tegen cyclisch en groei dus en verder valt er weinig te duiden, ondanks de vele grote uitslagen.

  • Geen KPN, maar als Wolters Kluwer, RELX, Unilever en Heineken stijgers, of minst slechte aandelen van de dag zijn, weet u meteen dat Beursplein 5 betere dagen heeft gekend
  • Air France-KLM geeft maar weer eens een converteerbare obligatie uit en daar maakt de carrier niemand blij mee op de beurs
  • Verder komt u in de AMX onderaan weer de usual suspects tegen, die altijd hard bewegen: PostNL, AMG, Basic-Fit, maar ook lange termijn pareltjes Aalberts en TKH
  • Nog een keer, in de AScX komt u onderaan weer de usual suspects tegen, die altijd hard bewegen: Azerion, CM.com, Majorel, Vivoryon en de rest


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Krentenmenten 16 november 2022 21:08
    Anders had deze beroemde Duitse kanonnenbouwer - de fameuze 88mm uit WOII - wel hoger gestaan: Rheinmetall. Een call-optie voor de lange termijn. Uiteindelijk zal het Europese (decadente (sorry voor de woordkeuze)) W
    esten moeten investeren in fatsoenlijk militair materieel!
  2. Geronimo 16 november 2022 21:18
    Vraag voor de podcast:

    Er word door diverse analisten de verwachting uitgesproken dat de rente richting eind 2023 mogelijk (al)weer verlaagd gaat worden. Normaliter is dit positief voor groei-aandelen. Is het dan ook wijs om nu alvast posities in te nemen/uit te breiden in bedrijven als ASML/ASMI/Besi?
  3. eric 16 november 2022 21:42
    quote:

    Geronimo schreef op 16 november 2022 21:18:

    Vraag voor de podcast:

    Er word door diverse analisten de verwachting uitgesproken dat de rente richting eind 2023 mogelijk (al)weer verlaagd gaat worden. Normaliter is dit positief voor groei-aandelen. Is het dan ook wijs om nu alvast posities in te nemen/uit te breiden in bedrijven als ASML/ASMI/Besi?
    ja
  4. eric 16 november 2022 21:44
    quote:

    Krentenmenten schreef op 16 november 2022 21:08:

    Anders had deze beroemde Duitse kanonnenbouwer - de fameuze 88mm uit WOII - wel hoger gestaan: Rheinmetall. Een call-optie voor de lange termijn. Uiteindelijk zal het Europese (decadente (sorry voor de woordkeuze)) W
    esten moeten investeren in fatsoenlijk militair materieel!
    kopen bij 172
  5. Willem 16 november 2022 23:39
    Een vraag voor de podcast.

    Beste heren. Met de snelle ontwikkelingen op het vlak van Artificial Intelligence zou het mij niet verbazen als deze podcast over een paar jaar door twee realistische AI stemmen zou kunnen worden uitgevoerd. Alle content (muziek, fotografie, etc) wordt op termijn gratis en kan on-demand 'computed' worden, maar die compute vereist wel rekenkracht en goede AI modellen. De voor de hand liggende bedrijven om op die trend in te spelen zijn naar mijn mening Nvidia, Amazon (AWS) en Alphabet (Google Colab). En de voor de hand liggende shorts zijn denk ik Adobe en Autodesk aangezien er een complete content industrie drastisch gaat veranderen in de toekomst. Maar misschien zie ik een paar goede bedrijven over het hoofd. Heeft Paul nog tips op het vlak van AI?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links