Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke instroom van vers kapitaal richting aandelen

Sterke instroom van vers kapitaal richting aandelen

Nog niet zo lang geleden gaf ik hier aan dat aandelenbeurzen gingen voorsorteren op een eindejaarsrally. Ik meende dat we dit belabberde beursjaar toch nog redelijk gingen afsluiten.

Meer signalen op groen

Inderdaad springen er steeds meer technische signalen op groen. Bovendien gaan we statistisch de beste beleggingsperiode van het jaar in; lees daarover ook dit.

Een van de groene signalen is de moneyflow-indicator, die mooi opwaarts krult. Dit signaleert dat de instroom van kapitaal richting de Nederlandse aandelenmarkt toeneemt.

De fraaie ontwikkeling van deze geldstroomindicator matcht prima met het mooie technische profiel van de AEX. Die is inmiddels ook door de lijn van het 200-daags gemiddelde gebroken; mijn TA-collega Wouter Slot schreef hier maandag al over.

Signaal van kracht

So far, so good. zullen we maar zeggen. Wat mij verder opvalt is dat de AEX haar koerswinst van de afgelopen weken uitermate goed weet vast te houden, ondanks de hevige overbought-conditie van dit moment.

Hoewel dit een signaal van kracht is, is er ook reden om een tussentijdse correctie niet helemaal uit te sluiten. Zolang dergelijke correcties hogere bodems achterlaten, is er echter geen reden tot zorg. Ik kom hier nog op terug.

Vandaag bekijk ik de AEX en de moneyflow-indicator.

AEX-index veert op vanaf onderkant stijgend trendkanaal

De Nederlandse beurs ligt er technisch bezien positief bij. Hogere toppen en bodems op de grafiek van de AEX-index signaleren koopkrachtige vraag onder beleggers.

De hogere bodem van 3 november op 654,83 punten valideert de opmars van de Nederlandse beurs. Zolang dit patroon wordt voortgezet, blijft de uptrend geldig. Aan de bovenkant heeft de AEX-index weerstand rond 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).

Steun zien we rond 654,83 punten.

AEX koers

Sterke moneyflow signaleert sterke geldstromen

De moneyflow-indicator laat een flinke opleving zien. Dit signaleert dat de instroom van kapitaal richting de Nederlandse beurs toeneemt.

Deze indicator, die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Verdere uitleg kunt u onder de grafiek vinden.

AEX koers instroom

Wat houdt moneyflow - of geldstroom - in?

De moneyflow is de indicator die de verborgen koopkracht (of verkoopdruk) kan blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On Balance Volume, in zijn boek New Key to Stock Market Profits. De moneyflow die de analisten van Tostrams gebruiken, is daar direct van afgeleid.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Hoe wordt de moneyflow berekend?

Deze indicator geeft dus het volumeverloop weer. Het volume van een positieve dag (waarop de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld, en dat van een negatieve dag (als de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgehaald.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Europese banken technisch nog niet uit de problemen 51
 2. 27 sep Rentes zetten opmars voort 68
 3. 26 sep AEX breekt meerdere steunniveaus; draagvlak brokkelt verder af 65

Gerelateerd

Reacties

148 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 PietKeizer 15 november 2022 08:29
  @ren, heb jij enig idee hoe t nu echt met die munniefloo indicator zit? Ook ivm gewogen index. Stel dat de zwaarwegenden op relatief hoog volume omhoog gaan ,(daarmee ook de index). Kunnen de kleintjes dan mee omhoog op nog steeds laag volume? Per saldo loopt die munniefloo dan op.
 2. forum rang 7 Dividend Collector 15 november 2022 08:47
  quote:

  TheSky schreef op 15 november 2022 07:46:

  Nog iets minder lang geleden dan niet zo lang geleden werd hier nog een stevige correctie voorspeld. Ik begrijp dat TA nogal wiebelig kan zijn, maar grijp dan niet terug op 1 van de vele voorspellingen die bij toeval nu net van pas komt.
  Een dipje inderdaad, geen stevige correctie. Tostrams geeft al langer positieve signalen af op de korte termijn, maar nog wel binnen de dalende trend. Die staat nu wel stevig onder druk.
 3. forum rang 7 easy56 15 november 2022 08:57
  quote:

  easy56 schreef op 15 november 2022 08:45:

  rtlz

  h de kneus;we hadden vantevoren afgesproken dat we een positief(verhaaltje) rondje zouden doen......

  zo werkt dat dus .....
  zo zijn er vele beleggers(vooral de nwe onervaren) ingetrapt door hun vele TINA praatjes op t hoogtepunt van de beurzen.....
 4. forum rang 7 easy56 15 november 2022 09:00
  quote:

  Long Tall Ernie goes Short.. schreef op 15 november 2022 08:56:

  Royce op Twittert..(From Dawn till Musk)

  Op basis van de stand van de omgevingsfactoren mag een hogere opening van de beurs in Amsterdam worden verwacht: tostrams.nl #aex

  (Bericht voor Blinden, Doven en Slechthorenden)
  omgevingsfactoren,lol
148 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links