Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bedrijfsleningen komen tot leven en volgen het pad van aandelen

Bedrijfsleningen komen tot leven en volgen het pad van aandelen
Beeld: iStock

Technisch bezien komen bedrijfsleningen steeds verder in het proces van bodemvorming. Deze volgen daarmee de aandelenmarkten, die al een eind op dreef zijn.

Beleggers lijken meer en meer bereid risico te nemen. Dat zien we terug in het feit dat de dips op de aandelenmarkt zeer beperkt zijn en worden afgewisseld door steeds fellere oplevingen. De flitscorrectie in aandelen duurde deze week slechts 2,5 dag.

Aandelen blijven dan ook opwaarts tenderen, waardoor mijn column van donderdag 'Nederlandse beurs rijp voor een dipje' rijkelijk overbodig is gebleken.

Die risicobereidheid wordt ook manifester in vastrentende waarden. Zeker bij bedrijfsleningen zien we technisch steeds duidelijker een proces van bodemvorming.

Profiteren van de hoge rente

Beleggers willen hiermee profiteren van de hoge rente op corporate bonds terwijl er tegelijkertijd veel groeikansen zijn in de onderliggende bedrijven.

Gunstige risicobeloning

Obligatiestrategen vinden dat euro-credits interessanter zijn dan Amerikaanse bedrijfsobligaties. De risicobeloning ziet er volgens hen gunstig uit.

Dit matcht met onze visie dat Europese bedrijfsleningen, technisch bezien, iets verder zijn in het proces van bodemvorming dan hun Amerikaanse evenknie.

Dit past overigens precies in de ontwikkeling van een top in de kapitaalmarktrente, waar ik hier kort geleden over schreef.

Zeker nu de inflatiecijfers meevallen, wordt die rentetop steeds duidelijker, wat ten goede komt aan de obligatiemarkt. Ook aandelen raken hierdoor meer en meer in vuur en vlam.

Helemaal onderaan leg ik uit hoe te beleggen in bedrijfsleningen en wat de voordelen kunnen zijn.

Deze keer bekijk ik het samenvallen van de top in de rente en de opmars van de AEX. Verder besteed ik aandacht aan Europese en Amerikaanse bedrijfsleningen die interessant worden en de Europese bundfuture. Lees verder onder de banner.

Wenst u de nieuwe TA-aankopen in uw mail te ontvangen?

Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

AEX veert op vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal

De flits-correctie in aandelen duurde deze keer slechts 2,5 dagen De Nederlandse beurs blijft zich binnen een opgaande trend ontwikkelen. Die heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken. De steun bevindt zich rond 654,83 punten (de bodem van 3 november).

 

 

Nederlandse kapitaalmarktrente laat opwaarts trendkanaal achter zich

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente sorteert voor op een draai in de markt, nu een mogelijk lagere koerspiek wordt gevormd. De rente geeft hierdoor technisch aan dat het sentiment omslaat.

Eerder werd de stijgende fase naar onderen verlaten. Pas bij een doorbraak van de steun van 2,13% (de bodem van 4 oktober) krult het technische plaatje verder naar onderen, mogelijk weer richting 1%.

Weerstand zien we op 2,78% (gevormd op 21 oktober).

iShares Euro Corporate Bond flirt met weerstand van .119,59

Het technische plaatje van de Europese Corporate Bond Index (ISIN code: IE0032523478) verbetert steeds verder. Thans staat de weerstand van van €119,59 (de top van 4 oktober) onder druk. 

Ten eerste is de dalende trend gebroken. Dit signaleert dat de verkoopdruk afneemt. De potentieel hogere koersbodem geeft aan dat kopers terugkeren. Dat levert eveneens een verbetering op in het technische plaatje.

De steun ligt rond €115,23 (de bodem van 2 december 2011).

Verdere verbetering treedt op bij een doorbraak en slotstand boven de weerstand van €119,59 (de top van 4 oktober). Het eerste koersdoel daarna wacht rond €128,26 (de top van 5 augustus).Amerikaanse bedrijfsleningen op weg naar horde

De Corporate Bond Index USD (ISIN code: IE0032895942), een ETF die belegt in Amerikaanse bedrijfsleningen, verbetert nu de dalende trend is verlaten. Een meer herstellend koersverloop mag nu worden verwacht.

Weet de Amerikaanse Corporate Bond Index USD boven de weerstand van $99,63 (de top van 4 oktober) te breken, dan klaart het beeld verder op. Het eerstvolgende koersdoel ligt op $110,16 (de top van 27 mei).

Het beeld klaart verder op indien de weerstand van $99,63 (gevormd op 4 oktober) wordt gebroken.

De Bund Future verlaat de dalende fase

De Bund Future loopt iets achter ten opzichte van de technische plaatjes van de bedrijfsleningen. Echter nu de Bund Future (ISIN code: DE0009652644) de dalende trend achter zich laat, verbetert het technische beeld.

De terugkeer boven de bodem van september geeft bovendien aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt.

Ook zien we een eerste hogere bodem. De steun ligt rond €134,02 (de bodem van 21 oktober). Een uitbraak boven de weerstandvan circa €142,87 (de top van 4 oktober) zal een koopsignaal opleveren.

Het volgende koersdoel van de Bund Future ligt rond €159,70 (de top van 5 augustus).Waarom bedrijfsleningen?

Als u aandelen koopt, koopt u in feite kleine stukjes van een bedrijf. U verdient dan aan de koerswinst en dividenden. Als u bedrijfsobligaties koopt, leent u in feite geld uit aan het bedrijf of organisatie. Zij betalen hun schuld later met rente terug.

Het belangrijkste voordeel van beleggen in obligaties is dat obligaties over het algemeen minder risicovol zijn dan aandelen. 

Indien u belegt in obligaties via een obligatiefonds of een ETF (exchange traded fund), kunt u volstaan met een lage inleg. Bovendien zitten er in een fonds of ETF meerdere obligaties, zodat u uw belegging diversifieert en het risico spreidt.

Beleggen in obligaties via een fonds of ETF brengt daarom minder risico met zich mee dan het beleggen in obligaties die door slechts één organisatie of bedrijf worden uitgegeven.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 jan TA: De recessie lijkt voorbij 129
 2. 26 jan Energiemarkten blijven kwetsbaar 93
 3. 25 jan AEX: lichte vermoeidheid, maar geen alarmsignalen 130

Gerelateerd

Reacties

190 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 11 november 2022 08:20
  quote:

  Bubbletrader schreef op 11 november 2022 08:09:

  Laat je niet gek maken, dit is een uitgelezen kans om short te gaan. Zwaar overbought.
  En wat nou inflatie valt mee in de USA?
  Nog altijd op maandbasis met 0,4% GESTEGEN, alleen lager dan de 0,6% verwacht.
  Wat een freakshow, bearmarktrally!
  Volledig mee eens. Zwaar gemanipuleerde bende in mijn opinie. Mooi moment om afscheid te nemen van m’n hele portefeuille.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 11 november 2022 08:28
  Weer een typisch voorbeeld dat veel beleggers de boot niet willen missen omdat ze er van uitgaan dat de eindejaarsrally is begonnen maar net zo makkelijk als het omhoog vliegt daalt het weer met dezelfde gang.
  En waarop 0,2 % lagere inflatie in Amerika die zo'n reactie geeft is op z'n minst opmerkelijk te noemen.

  En lees ik net geen 0,6 % verhoging maar 0,4 % waar hebben we het over.
 3. forum rang 7 Long Tall Ernie goes Short.. 11 november 2022 08:54
  Het Chersonissos van de Oekraruïne is door de Russen verlaten..

  Stilte voor de Nucleaire Storm..?!

  Bibi is daar bang voor en zegt Tactische K-Wapens (lokaal) kunnen Strategische K-Wapens worden (all-over the World)..

  En gisteravond verscheen Xi-Ping in Gevechtstenue voor de Manschappen..

  Toegevoegd:

  Één Troost Escalatie WO III geeft groene Koersen no Doubt..!
 4. forum rang 7 Long Tall Ernie goes Short.. 11 november 2022 09:02
  quote:

  Jelle Trader schreef op 11 november 2022 08:55:

  Interessante ontwikkeling,...(rente)omslag ligt indeed op de loer, o.a. door komende groeivertragingen wereldwijd,...
  Ja Joh..

  En dan staat 'ineens' de gevreesde Recessie (vs)/Depressie (eu) voor de Deur..

  KNOK.. KNOK..! ;)
 5. forum rang 6 Toerist 11 november 2022 09:02
  quote:

  zonnestraal schreef op 11 november 2022 08:49:

  Het is echt manipulatie in amerika. Rente stijgt, inflatie is hoog en de FED gaat de rente gewoon blijven verhogen en toch staat bv de DOW bijna op recordstand. Dit is onbegrijpelijk en geen ene analist die hier een verklaring voor heeft.
  is gewoon het systeem,maanden laag blijven,dus duurdere puts en teveel shorts (want velen zitten erin) en nu dus omhoog
 6. forum rang 7 PietKeizer 11 november 2022 09:17
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 11 november 2022 08:28:

  Weer een typisch voorbeeld dat veel beleggers de boot niet willen missen omdat ze er van uitgaan dat de eindejaarsrally is begonnen maar net zo makkelijk als het omhoog vliegt daalt het weer met dezelfde gang.
  En waarop 0,2 % lagere inflatie in Amerika die zo'n reactie geeft is op z'n minst opmerkelijk te noemen.

  En lees ik net geen 0,6 % verhoging maar 0,4 % waar hebben we het over.
  inhoud,Daan.... kijk liever naar de volumes. Of die aantrekken.
190 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links