Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dit is nog maar het begin

De problemen van de Zuid-Europese landen intensiveren, zo blijkt uit de oplopende rentes in Griekenland, Spanje, Italie en Portugal. De veranderende politieke voorkeuren van de inwoners van deze landen versnellen daarnaast de economische ontwikkelingen.

Ik ben momenteel in het Italiaanse Palermo en ik zie dat ook hier de socialisten aan invloed winnen. Overal in de vijfde stad van Italie hangen pamfletten van de socialistische partijen en in de ochtend rijden auto's met speakers schallend door de straten oproepend om op de socialisten te stemmen. Afgelopen maandag bleek dat hier bij eerste stemmingen geen enkele centraal-rechtse partij naar de volgende ronde gaat eind deze maand. In Griekenland is al eerder gestemd en duidelijk favoriet waren de socialisten, net als in Frankrijk.

De socialistische partijen profiteren optimaal van de onrust die heerst onder de bevolking. Hier in Palermo zijn stakingen aan de orde van de dag. De stad ligt vol met vuilnis dat niet wordt opgehaald en de jeugdwerkeloosheid is enorm. In Spanje en Portugal schijnt het in de grote steden nog schrijnender te zijn. Mocht u hier voorbeelden van hebben, laat dit dan even onder deze column weten.

Net begonnen
De recente politieke ontwikkelingen zorgen terecht voor toenemende onrust onder beleggers in obligaties en aandelen. De kans dat de eendracht onder Europese landen hoog blijft en men collectief gaat bezuinigen, neemt sterk af. Ik denk dat de onrust op de financiele markten daarom nog maar net is begonnen.

De belangrijkste reden hiervoor is dat de politieke voorkeuren van verschillende landen sterk aan het wijzigen zijn. Dit is niet recht te trekken door een hoger politiek orgaan of een instantie als de Europese centrale bank. Het uiteenvallen van de Europese unie lijkt te zijn gestart als er niet op korte termijn een fiscale Europese unie wordt opgericht.

Dit zou Zuid-Europese leiders kunnen doen buigen, maar zal landen als Duitsland en Nederland duur komen te staan. Vooralsnog is het gevolg voor de komende maanden sterk hogere rentes in Zuid-Europa samen met verdere dalingen van de aandelenmarkten wereldwijd.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Bangizwe 10 mei 2012 11:47
    Beste Richard, kan u eens een voorbeeld geven waarom dit de Nederlandse of Duitse burger veel zal gaan kosten. In eerste instantie zal de rente op een Eurobond wel hoger gaan liggen dan vandaag het geval is voor Nederland of Duitsland. Maar dat kan ook terug snel naar omlaag. Je zal hem geloofwaardig moeten verkopen. Zorgen voor een systeem waarmee je kan regelen welk land hoeveel kan krijgen.Het zal in elk geval een grote concurrent worden van de Amerikaanse staatsschuld. En als je naar de onderliggende waarde van de Eurobonds zou kijken , dan is die wel een pak aantrekkelijker dan die van de Amerikaanse staatsschuld. Dus lang zullen de Duitsers niet meer moeten betalen dan vandaag volgens mij. Maar wat zouden Duitsland en Nederland te verliezen hebben als het in het Zuiden verder uit de hand loopt. Ik denk dat het belangrijk is voor heel Europa dat we voor stabiliteit kunnen zorgen. Dat we Europa terug aantrekkelijk kunnen maken voor investeerders. En daar kunnen slimme Eurobonds voor zorgen.
  2. forum rang 5 The Third Way... 10 mei 2012 13:28
    Is het een kwestie van socalistisch worden, of is het zo dat telkens de zittende regering wordt afgestraft? De recente nederlaag van dde socialist Zapatero in Spanje duidt op het laatste. Populisme viert hoogtij. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat politici moeilijke beslissingen pas nemen wanneer de volgende (interim-)crisis op zijn hoogst is, wanneer de kiezer mee is. Leiden na lijden.

  3. [verwijderd] 10 mei 2012 13:29
    Voorcrisis noem ik waar we nu in zitten. Mensen om me heen hebben het al gehad met de crisis, en ik vraag ze dan waar ze aan merken in hun leven dat het crisis is. Nergens aan nog, dus. Bij een echte crisis merk je het wel. Mensen die door de straat marcheren met spandoeken en leuzen. Mensen die massaal op straat gaan wonen. Rijen voor lege winkels. Of volle winkels waar niemand iets kan betalen, plunderingen. Bankiers die verkoopmakelaar gaan spelen.

    Misschien dat deze crisis de boeken in zal gaan als die van 2013-2018 ofzo. De afgelopen 4 jaar waren voorspel.
  4. forum rang 5 theo1 10 mei 2012 14:10
    quote:

    The Third Way... schreef op 10 mei 2012 13:28:

    Is het een kwestie van socalistisch worden, of is het zo dat telkens de zittende regering wordt afgestraft? De recente nederlaag van dde socialist Zapatero in Spanje duidt op het laatste.
    ...

    Inderdaad. In Spanje en Portugal werden de socialisten juist weggestemd. In Griekenland werd de socialistische Pasok weggevaagd. De Syriza partij zit nog links van socialistisch, eerder een mengsel van SP met communisten. Het is steeds de zittende macht die wordt afgestraft.
  5. forum rang 7 handyman6 10 mei 2012 15:10
    quote:

    oeroeg schreef op 10 mei 2012 13:38:

    Een fiscale Europese Unie komt er sowieso niet. Vooral Duitsland is daar tegen. Griekenland z.s.m. uit de euro zetten als afschrikwekkend voorbeeld. Dan gaan bepaalde landen wel anders piepen, m.a.w. slikken of stikken!
    Las zonet op BK dat Merkel en Hollande voor de top in mei 23 het eens zijn over €-bonds:nooit gedacht,maar het gaat er van komen die fisc. unie,anders haakt het hele zuiden immers af..h6
  6. [verwijderd] 10 mei 2012 15:57
    De rekening zal worden verdeeld. NL & DLD & FIN en in mindere mate Oos kunnen niet blijven lenen voor 2,5% of minder. Het is gewoonweg geen reëel tarief. 4% is reeler en geeft ook de ruimte voor begrotingsdisipline. Alle politieke leiders van kwaliteitslanden en kwantiteitslanden hebben boter op hun hoofd met het huidige onderhandelingsbeleid. Het kost een hoop en we schieten er niks mee op!

  7. [verwijderd] 10 mei 2012 16:10
    quote:

    theo1 schreef op 10 mei 2012 14:10:

    [...]

    Inderdaad. In Spanje en Portugal werden de socialisten juist weggestemd. In Griekenland werd de socialistische Pasok weggevaagd. De Syriza partij zit nog links van socialistisch, eerder een mengsel van SP met communisten. Het is steeds de zittende macht die wordt afgestraft.
    Links of rechts maakt inderdaad geen bal meer uit. Als ze willen kunnen ze allemaal een begroting sluitend krijgen.

    Dit weekend zijn er weer verkiezingen in een duitse deelstaat. Zetten nota bene die Grünen zich tegen de SPD af omdat het verkiezingsprogram der SPD tot een verdere verschulding leidt. De groenen willen een sluitende begroting. Zeggen ze tenminste.
  8. [verwijderd] 10 mei 2012 17:23
    alle meningen en voorspellingen (komen v00r 99,9% nooit uit)wordt de soep wel super heet opgediend.
    De geschiedenis leert de op- en neergang van welk rijk dan ook.
    Er ziijn voorbeelden zat in de geschiedenis. Hitler Duitsland was het laatste bolwerk. Verder nog te noemen: Romeinse rijk, Ottoromaanse rijk,
    e.a.
    Komt het toch zover dan allemaal Euro"s inleveren en we beginnen met een
    schone lei. Zoals Nederland na het einde van de tweede wereldoorlog al dat waardeloze papier moest inleveren en allen kregen van Lieftinck een
    tientje om opnieuw te beginnen.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links