Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindejaarsrally-itis

Aandelenbeurzen weer omhoog?

Bent u nog beer? De beursdierentuin ruikt een eindejaarsrally, lijkt het wel. Of hoopt en bidt tegen beter weten in, zo u wilt. In dit artikel een zoekpoging naar signalen voor zo'n rally.

Vink, het sentiment lijkt er in ieder geval klaar voor te zijn. 

Beurssentiment VS


Nederlandse beurs

Ja, er staat weer een hoger topje in de AEX sinds de draai op 13 oktober op 611,74 punten.

Opwaarts momentum intact heet het dan, maar het is nog altijd een open vraag of de bear market sinds 17 november vorig jaar nog intact is. Zijn we weer aan een dead cat bounce, sucker of bear market rally bezig, of hebben we de bodem gezien? Het antwoord is er domweg nog niet.

AEX koers


Het is opvallend dat de AEX stijgt, want de rentes zitten tegen dit jaar. Ze komen nu wel iets af, want eerder vandaag was het plus vijf basispunten.

Rentes in Europa


De vroegcyclische chipmakers

De voornaamste reden dat de index stijgt, is het bericht hieronder. Meer nog dan de bullishe visie die Morgan Stanley heeft op chippers, is het vooral opvallend dat de zakenbank ASML, ASMI en Besi nog niet volgde(?!) Origineel is het oordeel niet, want wie is niet op lange termijn bullish op chips, maar vreest het kortetermijn-momentum?

Mooi instapmoment, staat er. Dat is nog geen bodembellen, maar het komt wel in de buurt. Hebben we het gehad, was mijn eerste intuïtieve gedachte toen ik dit las. Dat had ik vorige week woensdag ook bij het duivische persbericht van het Fed-rentebesluit, waarna die intussen beruchte havikse persconferentie volgde.

De bear market duurt intussen een jaar, de recessie waar we steeds voor vreesden lijkt nu zijn intrede te doen, ofwel het zou een mooi moment voor de beurs zijn om te draaien. De spiegel is uw beste sparring partner op de beurs.

Hebben we het gehad. Ik betrap mezelf erop dat ik blijkbaar eindejaarsrally-itis heb.

Wat duur betreft vind ik het wel mooi geweest met die bear market. De brede markt is echter niet verder gekomen dan dik -20% en technologie -30%. Dat is weinig, zie maart 2020 maar toen we in drie weken -40% gingen, om van 2007-2009 en 2000-2003 maar te zwijgen. Twee derde van de waarde was toen weg. 

ASML en Besi favoriet bij Morgan Stanley


Eens te meer, wat liggen onze chippers slecht. Dit is sinds de top in de AEX, en ik vergelijk met sectorindex SOX en het Nederlandse, maar aan de Nasdaq genoteerde NXP Semiconductors. Ze stellen teleur. Gegeven het vroegcyclische karakter van chippers zouden ze vooruit moet lopen op een draai van de AEX.

Aandelen ASML ASMI Besi NXP


Ga daar niet blind vanuit, want waar niet-winstgevende groei en technologie al sinds februari 2021 in een bear market zitten, doet de brede markt dat pas sinds november vorig jaar en de S&P 500 en ook die SOX pas sinds januari dit jaar. Blijkbaar gingen we er echt vanuit dat chippers niet meer cyclisch zijn.

Een paar weken terug sprak ik een vermogensbeheerder die zei even te hebben gesproken met Besi-CEO Richard Blickman. Zijn chips niet meer cyclisch was de vraag aan de chippionier. Dat wil iedereen zo graag, zou die hebben geantwoord. Dit jaar - en zie anders de outlooks maar - bewijst dat chips nog errug cyclisch zijn.

En de SOX zit nog gewoon in een neergaande trend.  

Aandelenindex SOX chips


De eerste draaiers

Nu was de SOX niet de vlotste met de draai van bull naar bear market. Dat was zoals gezegd niet-winstgevende technologie. Informele benchmark daarvoor is Cathie Woods Ark Innovation ETF. Hoest kuch, ons Kat moet de Fed maar weer aanschrijven dat de rente naar nul moet, want dit wordt 'm zo niet.

Ark Innovation koers


Hoe zit het met de andere, meest risicovolle en daarom dit jaar ook meest aangeslagen assets en indices? Om maar groot te beginnen: de door Big Tech (dat ook een flinke veer heeft moeten laten) gedomineerde Nasdaq 100 zit nog gewoon in een neergaande trend. Ja, de bodem kan al zijn gezet, maar bewijs mist (nog).

Koers Nasdaq


Even heel grof: de Nasdaq 100 minus Big Tech levert de Nasdaq Internet Index op en die zit ook al sinds februari 2021 in een bear market. Vooralsnog jaagt dit vreselijke plaatje alleen maar meer schrik aan. U moet een heel kromme liniaal hebben om hierin een draai, laat staan een opgaande trend te ontdekken.

Nasdaq internet index koers


Bitcoin naar de maan

Crypto dan? Want zeker dit jaar beweegt met name bitcoin met technologie, of de meest risicovolle aandelen mee.

Bitcoin toont ook een hopeloos beeld, Typerend? Het spul zou vandaag dalen omdat de CEO's van grote brokers Binance en FTX rollend rollend over straat gaan. Bloomberg:

Crypto markets tumbled in unison as investors raised concerns about the industry’s stability after Binance’s decision to sell $530 million of FTT, the native token of Sam Bankman-Fried’s FTX.

Bitcoin sank as much as 6.4% to $19,370, the lowest level in two weeks. The losses were severe in smaller altcoins and tokens with ties to FTX. FTT plunged 18% and Solana, which is backed by FTX and Alameda, plunged nearly 20% on Tuesday.


Hier is de bitcoingrafiek en daar maakt u ook niemand blij mee. Het is trouwens exact vijf jaar na de doorbraak van bitcoin, de grote rally van H2 2017. Bitcoin staat nu weer op dat niveau, nadat het vijf jaar lang alle mogelijke publiciteit en momentum heeft gehad en... niet één belofte heeft waargemaakt.

Inflatie-hedge, niet-correlerende asset en massale commerciële toepassingen zijn tot dusverre een illusie gebleken, en de vaak beloofde $100.000's of zelfs $1.000.000's stonden nog niet op het bord. En nog altijd komt u geen enkele berekening tegen van de waarde. Niet één. Louter mooie verhalen en beloftes. 

Bitcoin koers


En nog gewoon een neergaande, of hooguit zijwaartse trend, om in de geest van dit stuk te blijven. Misschien is er een klassieke eindejaarsrally in de maak, statistisch een procent of drie vanaf nu, en misschien is er wel een eindejaarsrally met een enorme extra in de maak. Dat bewijst echter nog geen koers of grafiek. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Steven v. O. 8 november 2022 17:11
    Oef, eindejaarsrally, da's wel heel erg ver vooruitkijken (in deze markt)...

    Wat december doet weet 'k niet, maar ik twijfel al over na deze week.
    Ik zie te veel statistieken rondom de post-midterm rally en gezien prijsactie lijkt iedereen hierop voor te sorteren.

    Mogelijk komt die rally, maar ik denk dat we daarna ons kerstpakket ver op hebben (zie seizoenskaart SPX).
  2. zilvergekkie 8 november 2022 17:49
    Dit soort nieuws doet me denken aan de crypto reclames
    hoort niet echt bij een beleggers site vindt ik
    de kans op een einde jaars crash acht ik zeer aannemelijk, misschien zelfs wel ineenstorting van het fiatsysteem
    niets zie je van jullie dat goud en zeker zilver enorm stijgen en dat de dollar daalt zonder aanwijsbare reden ???
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links