Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De overtuiging ontbreekt nog op de beurzen

De overtuiging ontbreekt nog op de beurzen
Beeld: iStock

Het sentiment op de aandelenbeurzen wereld wijd blijft wisselvallig. Depressieve dagen met flinke koersverliezen worden afgewisseld met euforische handelssessies waarbij de kooplust niet te stoppen lijkt.

Toch ontbreekt nog altijd de overtuiging om het herstel naar een hoger niveau te brengen. Zeker in de Verenigde Staten blijven de koersen nog flink achter ten opzichte van het herstel in Europa, maar ook binnen Europa zien we grote verschillen.

Nederlandse beurs blijft achter in Europa

Zo blijft de Nederlandse beurs in het herstel achter bij haar Europese collega's. Terwijl veel beurzen hun 200-dagenlijn al hebben opgezocht, is de AEX-index hier nog ruim van verwijderd.

Binnen het brede spectrum van de Nederlandse aandelen is het beeld wel vrij eensgezind. Zowel de AEX index, als de Midkap- en de smallcaps-index hebben maar een beperkt herstel laten zien en bewegen ruim onder hun 200-daags gemiddelde.

Hoewel belangrijke steunniveaus succesvol zijn getest, moeten we nog altijd rekening houden met het scenario dat de opleving van de afgelopen weken slechts een herstel is binnen de dalende trend, en dat een nieuwe periode van dalende koersen op de loer ligt. Pas als de dalende trends worden verlaten, zal het technische beeld verder opklaren.

Beperkt herstel AEX index

De AEX-index heeft de steunzone rond 632 punten inmiddels meerdere keren getest en weet telkens van dit niveau op te veren. Het risico blijft echter groot dat deze steun op een gegeven moment niet meer buigt, maar breekt. In dat geval zal het luik naar onderen verder opengaan.

Vooralsnog is er per saldo sprake van een meer neutraal koersverloop boven de steunzone en onder de weerstand van 743 punten. De uitbraak uit deze bandbreedte lijkt de nieuwe richting te gaan bepalen.

AMX-index blijft in dalende trend

De Nederlandse Midkap-index laat een duidelijk dalende trend zien. Nadat halverwege dit jaar de steun rond 1.000 punten werd gebroken, is de koers verder omlaag gedraaid. Toppen en bodems lopen wel wat in elkaar over, wat erop duidt dat de verkoopdruk momenteel niet intens is.

Zolang de dalende trend echter intact is, moeten we rekening houden met een nieuwe fase van toenemende verkoopdruk. Gezien de trendmatigheid van het koersverloop van de AMX-index zou deze verkoopdruk op korte termijn weer moeten terugkeren.

ASCX-index mist kracht

Het technische beeld van de Nederlandse Smallcap-index, de ASCX-index, blijft fragiel. Hoewel de index recent is opgevangen in de steunzone rond 1.100 punten, wijzen de lagere toppen op aanhoudende verkoopdruk. De huidige opleving vindt plaats binnen de dalende trend.

Wanneer de steunzone alsnog wordt gebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere koersdaling richting fors lagere koersniveaus.

Pas als de ASCX-index weet terug te keren boven de 200-dagenlijn, zal het beeld wat opklaren.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 30 mei Nederlandse chippers weer voorop 153
 2. 22 mei Zwaargewichten kunnen AEX extra zetje geven 57
 3. 15 mei Geldstromen naar de AEX komen weer op gang 64

Gerelateerd

Reacties

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Poetie75 7 november 2022 06:37
  quote:

  Subtropical schreef op 7 november 2022 06:05:

  Als de DOW nog een 11% stijgt staan zo weer op de top, zo slecht doet ( een deel ) van de VS het nog niet.
  Zullen ze in de geplande eindejaarsrally wel op de agenda hebben staan.
  DOW doet het wel heel wat beter dan de andere futurs, deze heeft nog bijna niets ingeboet van zijn laatste rally. Zijn ook wel grotendeels 'oudere' bedrijven hierin. Ik zie persoonlijk de DOW geen grote verliezen meer maken, zoals velen beweren.
 2. Abandoned baby 7 november 2022 09:32
  quote:

  easy56 schreef op 7 november 2022 09:03:

  zonder hulptroepen geen stijging....

  natuurlijk absurd dat de waarde van nederlandse bedrijven wordt bepaalt door wat amerikaanse futures doen...
  Haha, vechten maar dan, tegen die windmolens.
  De Yanks zijn en blijven allesbepalend. Beste is je erbij neer leggen en go with the flow, zo als ook van de kerstboom-rally die dit gaat opleveren.
157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links