Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Deze twee aandelen voerden vandaag de boventoon

Slotcall: Deze twee aandelen voerden vandaag de boventoon

Een dag bomvol cijfers en de koersen gaan alle kanten op. Het koersscherm van de AEX (-0,9%) slaat helaas in het rood uit. Maar er zijn gelukkig ook twee uitblinkers.

Laten we daar maar direct mee beginnen. Het zijn namelijk ING (+8,5%) en metaalspecialist AMG (+8,7%) die vandaag de boventoon voerden op de Nederlandse beurs. Waarmee zullen we beginnen? Iene miene mutte, ING it is.

De bank verraste vanochtend met een royaal gebaar bij de Q3-cijfers. ING trekt namelijk €1,5 miljard uit voor het aandeleninkoopprogramma - omgerekend goed voor zo'n 4% van de marktkapitalisatie - en dat is fors hoger dan verwacht.

Het derde kwartaal was volgens IEX-analist Martin Crum solide te noemen, maar de voorzieningen slechte leningen lopen nu ook flink op. Volgens Crum reden tot enige terughoudendheid. Hoe dat zich vertaalt in het koersdoel en advies, leest u in de volledige analyse van ING.

 

Winstexplosie AMG

Dan zijn we nu aangekomen bij AMG. De metaalproducent profiteert niet alleen van de hoge lithiumprijzen, maar ook er was ook een enorme meevaller die hielp de winst op te stuwen. Door deze meevaller bij de derdekwartaalcijfers gaat, zo schreef analist Paul Weeteling in zijn analyse van AMG, de winst per aandeel de stratosfeer in.

Helaas zijn bij de andere metalen de marges niet om over naar huis te schrijven. Veel hangt dan ook af van de plannen die AMG heeft om op andere manieren waarde toe te voegen als over een jaar of twee de lithiumprijzen weer gaan dalen.

 

Amerikaanse dienstensector groeit minder hard

Nog even een rondje langs de belangrijkste macrocijfers. Te beginnen met de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Deze is harder gedaald dan verwacht. Van 56,7 in september tot 54,4 in oktober, en dat terwijl gerekend werd op een daling tot 55,5. De groei staat daarmee op het laagste niveau sinds mei 2020.

Dan hadden we ook nog de initial jobless claims, oftewel: het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Dat aantal is afgelopen week licht gedaald tot 217.000. Dat zijn er duizend minder dan de week ervoor. Het verloop van het aantal claims over de afgelopen weken is in de afbeelding hieronder goed terug te zien.

CEO CM.com te gast in de IEX BeleggersPodcast

Morgen verschijnt een extra bijzondere aflevering van de IEX BeleggersPodcast. CM.com-CEO Jeroen van Glabbeek is namelijk te gast. Dat betekent ook dat u deze week niet alleen vragen kan stellen aan Arend Jan Kamp en Niels Koerts, maar ook aan de topman van CM.com (-3,6%). Laat dus vooral al uw vragen achter in de reacties hieronder.

Over podcasts gesproken, vandaag verscheen de allerlaatste aflevering van BeleggersBootcamp (van dit seizoen althans). In deze aflevering schuift Judith Sanders aan. Zij is expert op het gebied van duurzaam beleggen. In deze uitgebreide podcast brengt ze dan ook zowel Niels Koerts als mij het een en ander bij over beleggen voor een betere wereld.

En nee, het blijft niet enkel bij ESG-beleggen. Hoewel we in de podcast nog even stilstaat bij ESG-beleggen, geeft Sanders ook aan dat dit eigenlijk alweer achterhaald is. Échte duurzaamheid gaat verder dan dat.

Om het begrip duurzaam te concretiseren zijn de zogeheten SFR-artikelen in het leven geroepen. Deze geven de verschillende tinten groen weer en daarmee is duurzaamheid voortaan geen vaag begrip meer dat zomaar aan elk beleggingsproduct mag worden gehangen. Hoe dat precies zit, hoort u in de podcast hieronder.

Paul Weeteling in het tv-programma Bulls & Bears

Kijktip: schakel morgenmiddag of zondagochtend even in bij beleggingstalkshow Bulls & Bears. IEX-analist Paul Weeteling is daar te gast en zal onder andere de vooruitzichten van de Amerikaanse Big Tech-aandelen bespreken. Bulls & Bears ziet u vrijdag om 16:30 op RTL-Z en zondag om 09:59 op RTL7.

Rentes

De rentes lopen flink op. Bank of England nam vandaag nog een grote rentestap. Er kwamen zoals verwacht 75 basispunten bij, waarmee de beleidsrente daar nu op 3% uitkomt. Hieronder de tienjaarsrentes. De Nederlandse krijgt er elf basispunten bij en klimt daarmee weer naar 2,55%. 

Brede markt

  • De AEX (-0,9%) presteerde vergelijkbaar met de Franse CAC 40 (-0,6%) en de Duitse DAX (-1%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt tot 25,8 punten.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,6%), Dow 30 (-0,1%) en de Nasdaq (-1%).
  • De euro daalt 0,6% en noteert 0,975 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (-0,5%) en zilver (+0,9%) worden het niet eens. 
  • Olie: WTI (-0,5%) en Brent (-0,3%) dalen.
  • Bitcoin (+1,2%) stijgt. 

Het Damrak:

  • Muziekuitgeverij Universal Music Group (-0,7%) is, ondanks dat het fonds in de AEX is opgenomen, weinig populair onder particuliere beleggers. Opvallend, temeer daar het concern bij veel bankanalisten juist goed ligt. Het concern groeit aardig door, en voor de afzienbare termijn geldt onverkort dat er geen vuiltje aan de lucht is. Of dat het aandeel koopwaardig maakt, leest u in de analyse van UMG.
  • Shell (+1,3%) richt zich op overnames in Australië om een geïntegreerde energieleverancier te worden. Dit zei Greg Joiner, CEO van Shell Energy Australia, tegen persbureau Bloomberg. De niet meer zo Nederlandse energiereus is één van de grootste exporteurs in Australië van LNG, maar streeft naar diversificatie om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
  • Degroof Petercam heeft AMG (+8,7%) op zijn kooplijst geplaatst. Het koersdoel werd daarbij opgekrikt van €34 naar €50.
  • Het blijft ongelofelijk wat er met de resultaten van OCI (-0,2%) gebeurt. De marktomstandigheden voor kunstmest - het leeuwendeel van de activiteiten - blijven uiterst rooskleurig met een krap aanbod, gunsitge eindprijzen voor gewassen voor boeren en de laagste graanvoorraden in decennia. Dit alles zorgt ervoor dat de markt voor kunstmest tot zeker 2026 krap zal zijn. Aandeelhouders profiteren fors mee; OCI komt met een mooi dividendvoorstel van €3,50 per aandeel voor de tweede jaarhelft. Geïnteresseerd in het koersdoel en advies? Die vindt u hier.
  • BAM (-1,7%) heeft het lastig, en daarmee worden de financiële doelstellingen moeilijker bereikbaar. Gelukkig heeft de bouwer wel tijdig de meeste buitenlandse activiteiten afgestoten, waardoor het risicoprofiel is verbeterd. Lees in deze analyse welk effect dat heeft op het advies en koersdoel.
  • Ordina (-4,4%) krijgt met zijn derdekwartaalcijfers de handen van beleggers niet op elkaar. Hoewel de ICT-dienstverlener het voor elkaar heeft gekregen om aanzienlijk meer personeel aan zich te binden, overheerst de teleurstelling over de marge-ontwikkeling. IEX-analist Niels Koerts wierp een blik op de cijfers.
  • "De positieve koersreactie op het nieuws dat TomTom (+1%) gisteren tijdens de beleggersdag bracht, is begrijpelijk", vindt analist Peter Schutte. De groeiversnelling in omzet en vooral in vrije kasstroom en resultaat lijkt er dan toch van te komen. Wel moet het zich allemaal nog bewijzen en intussen zit de concurrentie natuurlijk ook niet stil. U raadt het al: lees hier zijn complete analyse.
  • Majorel (+5%) heeft opnieuw zijn outlook voor dit jaar verhoogd, en dat maakt dat het koersenscherm van het callcenterbedrijf vandaag groen kleurt. 

Adviezen:

  • AMG: naar €54 van €51 en kopen - Berenberg
  • AMG: naar €50 van €34 en verhoogd naar kopen - Degroof Petercam
  • Basic-Fit: naar €44,50 van €53 en kopen - ING
  • DSM: naar €175 van €190 en verhoogd naar kopen - Société Générale
  • DSM: naar €162 van €170 en kopen - Deutsche Bank
  • ASR: naar €47,02 van €43,98 en houden - Citi Research
  • NN Group: houdadvies met een koersdoel van €45,67 - Citi Research 

Agenda vrijdag 4 november 2022

00:00 Galapagos - R&D-update

02:30 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Jap)

07:00 Société Générale - Cijfers derde kwartaal (Fra)

07:00 Sif - Cijfers derde kwartaal

07:30 Van Lanschot Kempen - Cijfers derde kwartaal

08:00 Eurocommercial - Cijfers derde kwartaal

08:00 Fabrieksorders - September (Dld)

08:45 Industriële productie - September (Fra)

09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Spa)

09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Ita)

09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Fra)

09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (Dld)

10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Oktober def. (eur)

11:00 Producentenprijzen - September (eur)

13:30 Banengroei en werkloosheid - Oktober (VS)

20:00 Consumentenkrediet - September (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sieg 3 november 2022 19:44
    Vraag voor de podcast:
    Doen buy & hold beleggers er verstandig aan om regelmatig de weging van hun aandelen te herzien? Mijn Apple aandelen zijn doorheen de jaren gegroeid tot zo’n 15% van mijn portefeuille, maar winst nemen lijkt in te gaan tegen het principe “let your winners run”.

    Zoals altijd, een zeer mooie slotcall, Coen!
  2. forum rang 5 Fox WIld 3 november 2022 20:49
    quote:

    Cato de jongere schreef op 3 november 2022 18:21:

    Ik zat mij deze week eens af te vragen:

    Wat gebeurt er eigenlijk met mijn aandelen als mijn broker failliet zou gaan?
    Niets. Je broker houdt de aandelen alleen maar in bewaring. Jij bent en blijft eigenaar, daarom vallen ze buiten een eventueel faillissement.
  3. forum rang 6 'belegger'' 3 november 2022 21:34
    quote:

    Fox WIld schreef op 3 november 2022 20:49:

    [...]

    Niets. Je broker houdt de aandelen alleen maar in bewaring. Jij bent en blijft eigenaar, daarom vallen ze buiten een eventueel faillissement.
    In theorie, maar er bestaan in Nederland verschillende vormen van vermogensscheiding. Afhankelijk van de variant kun je bijvoorbeeld worden meegetrokken in margin calls van anderen. Bij DeGiro liepen klanten dat risico met een gelieerd hedgefund, maar gelukkig is dat met een sisser afgelopen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links