Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volg de analist, of niet?

Laatst kreeg ik een researchrapport toegestuurd over hoe je analistenadviezen kunt ge- en misbruiken. Erg interessant, ik ben er nog niet aan toegekomen om het helemaal te lezen, maar als de conclusies bruikbaar zijn, zal ik het zeker melden.

Ik kijk en luister ook veel naar analisten. Sommigen hebben bijzondere inzichten, sommigen praten met de markt mee. Zo krijg ik zoveel downgrades van KPN om mijn oren dat ik lichtelijk enthousiast over het aandeel geworden ben. (Corné heeft deze column afgelopen weekend al geschreven; dus voor de perikelen rond KPN.)

Natuurlijk gaat het slecht. Maar de koers is al fors gedaald en iedereen heeft het al op een verkoop staan. Zal het van af nu, nu nog slechter gaan dan iedereen nu al denkt? Het kan. Murphy’s Law is er niet voor niets. Anything that can go wrong, will go wrong.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Raar, maar waar
Toch heb ik de Datastream-database geraadpleegd om te kijken of het dit jaar de moeite loonde om de analisten te volgen. Ik heb naar hun adviezen gekeken op 1 januari 2012 en gekeken of de meeste geadviseerde aandelen inderdaad goede beleggingen waren en vice versa.

Raar maar waar, u had maar beter niet naar de analisten kunnen luisteren:

  • de vijf aandelen met de minste koopadviezen binnen de AEX leverden een rendement van 14,2% op
  • het groepje daarna 12,7%
  • de aandelen met de meeste koopadviezen gingen 3,6% omhoog

Opvallend genoeg was het meest geadviseerde aandeel DSM. En Fugro leverde binnen deze categorie de grootste bijdrage. Het aandeel met de meeste koopadviezen was Royal Dutch, dat 5,4% daalde (inclusief ontvangen dividend). TNT Express werd het minst geadviseerd, en nam 59% in waarde toe.

Mmmm. In onderstaande grafiek staat het mandje met de aandelen met de meeste koopadviezen rechts, die met de minste links.

Koersdoelen
Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om naar de adviezen van analisten te kijken. De analisten geven bijvoorbeeld ook koersdoelen af. Gemiddeld lagen op 1 januari 2011 de koersdoelen 31% boven de koersen van dat moment. Mooie potentie zou je zeggen.

Alleen de koersen van ASML, Heineken, Unilever en Boskalis waren toen al zo ver gestegen dat de koersdoelen geen ruimte tot verder stijging over lieten. Dit setje met namen ging desondanks toch nog met 4,6% omhoog. Dat is een stuk beter dan de AEX.

Hoewel ASML het enige aandeel was waarbij het koersdoel onder de koers lag, ging dit aandeel zelfs met 16% omhoog. De aandelen met de minste koerspotentie gingen meer omhoog.

In de grafiek hieronder staat het mandje met de aandelen met de meeste potentie rechts, die met de minst links.

Geen correlatie
Opvallend genoeg is er geen correlatie tussen de adviezen en de koerspotentie. Bedrijven met een hoge koerspotentie hebben niet automatisch veel koopadviezen. Dat is op zich raar, zeker omdat de de resultaten van beide factoren dezelfde soort uitkomsten laten zien.

Natuurlijk is dit een bescheiden steekproef. En natuurlijk is dit fenomeen al meerder keren onderzocht. En we zien altijd aan het begin van het jaar een reversal-effect. Dat betekent dat de aandelen die het vorige jaar heel slecht hebben gedaan (en dus ook niet zoveel koopadviezen hebben) het in het nieuwe jaar het meestal weer goed doen.

Vorig jaar heeft Dirk Gerritsen, onder andere columnist bij IEX, een veel beter statisch onderzoek gedaan. En daaruit bleek dat analisten in 2011 duidelijk wel waarde toevoegden. Maar dat was 2011.

Top-vijfjes
Ter afsluiting geef ik wat top-5 lijstjes. De aandelen die van de analisten de meeste koopadviezen krijgen:

  1. Royal Dutch (nog steeds)
  2. Aegon
  3. DSM
  4. PostNL
  5. Randstad

De aandelen die u niet moet hebben, zijn:

  1. Heineken
  2. KPN
  3. TNT Express
  4. TomTom
  5. Akzo Nobel

De aandelen met de meeste koerspotentie zijn:

  1. Aperam (het gemiddelde koersdoel ligt maar liefst 102% boven de huidige koers)
  2. Arcelor Mittal
  3. SBM Offshore
  4. PostNL
  5. ING

Aandelen die niet meer omhoog kunnen, zijn:

  1. ASML
  2. TNT Express (logisch)
  3. Heineken
  4. Unilever
  5. TomTom

Zelf nadenken
Leuk om dit onderzoekje af en toe eens te herhalen. Dit stuk is zeker niet bedoeld als kritiek op analisten. De grootste toegevoegde waarde van analisten ligt vooral in de bovenmatige kennis over een bedrijf.

Misschien een bewijs dat meer kennis niet automatisch hoeft te leiden tot beter beleggingsinzichten. Maar het is wel een aanzet en een oproep tot beleggers om zelf na te denken. Of zoals een ex-collega van mij ooit zei: "nadenken is te belangrijk om aan anderen over te laten".


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 8 mei 2012 11:32
    Dat is een goeie Corne. Uiteraard wel volgen maar precies contrair doen wat hij zegt. Analisten hebben namelijk de slechte gewoonte om hun klanten te bedonderen en zeker als ze bij een bank werken. Verder zijn er van de 100 analisten 99 die verlies hebben gemaakt over de afgelopen 10 jaar. Geen gewoon verlies, nee 30% of meer is niks bijzonders en dan noemt men dan analisten. En als die zogenaamde analisten dan in financiele problemen komen wat uiteraard niet verwonderlijk is, dan mag de gewone burger zijn portemonne trekken om de bonus van diezelfde analist veilig te stellen. Wordt je 2 keer bedonderd. Er werkt er zelfs 1 bij een sns bank die 50% verlies heeft gemaakt de afgelopen 10 jaar (Zie column Willem middelkoop vorig jaar)
  2. [verwijderd] 8 mei 2012 11:53
    "Volg de analist, of niet?" Corne's conclusie: "U kunt beter niet naar ze luisteren"

    Gek genoeg is dit Corne's beste advies ooit hier op IEX, en eentje die ik ga volgen, of beter; eentje die ik zal blijven volgen want zo beleg ik al jaren. Kijken of ik denk dat een bedrijf potentie heeft en dan kopen als alle betaalde pakken negatief worden. En omgekeerd natuurlijk. Is ook geen hemelschokkend nieuws want volgens mij weet het grootste gedeelte van de wat meer ervaren beleggers al lang dat analisten continu in het achtereinde van een koe zitten te staren (tegen een vorstelijk salaris dat wel).

    "Dit stuk is zeker niet bedoeld als kritiek op analisten. De grootste toegevoegde waarde van analisten ligt vooral in de bovenmatige kennis over een bedrijf."

    Hahaha. En voor wie levert die grootste toegevoegde waarde dan precies waarde op? Niet voor de belegger in ieder geval, zie je eigen conclusies.
  3. forum rang 7 handyman6 8 mei 2012 12:07
    Tja,als ik een dergelijke analyse over mijn collega's medeklusseniers zou loslaten:vooral niet naar hun adviezen luisteren,want ze knoeien maar wat en zijn alleen maar bezig met eigen voordeel,gaat de potentiele klant toch es achter zijn oor krabben over mijn advies,lijkt me.
    Enne, diezelfde klant aansporen zelf es brancheonderzoek te doen,klinkt goed ,maar maakt hem tot een patient die de dokter wel es even gaat vertellen,hoe ie moet opereren.
    H6
  4. Henk Snaph 8 mei 2012 12:27
    De kommentaren op de analisten is in deze context m.i. niet geheel juist weergegeven.

    Ik ben het met de kommentaren hierboven afgegeven eens als we praten over T.A. m.b.t. de AEX-index. Daar waar corné over praat is de analise over een bedrijf. Ik denk wel dat de analisten waar hij het over heeft de bedrijven waar ze over schrijven goed kennen.

    Dus schrijven over een bedrijf of analyse geven over de index zijn twee paar schoenen.

    henks
  5. [verwijderd] 8 mei 2012 12:42
    quote:

    Henk Snaph schreef op 8 mei 2012 12:27:

    ...
    Daar waar corné over praat is de analise over een bedrijf. Ik denk wel dat de analisten waar hij het over heeft de bedrijven waar ze over schrijven goed kennen.
    ...
    Klinkt als een rijinstructeur die je heel goed klaar kan stomen voor het theorie-examen maar die je tijdens de rijlessen steeds tegen het verkeer in laat rijden.

    Tsja, dat soort toegevoegde waarde is natuurlijk wel 100k/jaar waard...
  6. aexman 8 mei 2012 16:14
    Waarom analisten er zovaak naast zitten?

    "De grootste toegevoegde waarde van analisten ligt vooral in de bovenmatige kennis over een bedrijf."

    Kennis van een bedrijf vind je denk ik terug in de fundamentele analyse. De vraag is of deze analyse nog wel bestaansrecht heeft, aangezien de meeste koersen niet gelijk meer op gaan met de waarde van het bedrijf?

    De vraag waar de belegger dan denk ik ook met name in interesseert is .."welke effecten bepalen de waardering van een aandeel"? En ik vrees dat het antwoord daarop zal zijn "sentiment" wat absoluut niet voorspelbaar is.

    Kortom analisten hebben tegenwoordig nog maar een bescheiden rol als het gaat om het goed beleggen in aandelen. Zodra alles weer op de juiste waarde wordt geschat neemt hun rol weer toe.

    Mooi dat Corne deze rol van analisten eens onderbouwd toelicht. Er wordt al jaren door beleggers over gesproken.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. Aegon 17:35
    5,586
    +0,47% +0,026
  2. AEX 18:05
    865,36
    +0,00% +0,01
  3. Akzo Nobel 17:35
    66,100
    +0,61% +0,400
  4. Aperam 17:35
    27,440
    +0,59% +0,160
  5. ASML Holding 17:39
    840,300
    -1,42% -12,100
  6. 102,750
    +1,13% +1,150
  7. Fugro 17:35
    24,180
    -0,49% -0,120
  8. Heineken 17:38
    88,000
    +0,96% +0,840
  9. 3,379
    +0,03% +0,001
  10. 1,241
    -5,84% -0,077
  11. RANDSTAD NV 17:35
    48,350
    +2,65% +1,250
  12. SBM Offshore 17:35
    14,460
    +0,35% +0,050
  13. SHELL PLC 17:37
    33,470
    -0,18% -0,060
  14. TomTom 17:35
    5,980
    -3,31% -0,205
  15. UNILEVER PLC 17:38
    44,230
    +0,82% +0,360

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links