Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Speculatief, maar hier daalt Besi wellicht zo hard op

Speculatief, maar hier daalt Besi wellicht zo hard op

Zelden zien we de koersen ASML en ASMI enerzijds en Besi anderzijds zo uiteen lopen. Schrik niet te veel van de percentages, het is de laatste tijd continu gooi- en smijtwerk met de koersen. Soms zelfs op géén nieuws. Waar keldert Besi nu echter op, terwijl ASML en ASMI feestelijk de al verder haperende AEX aanvoeren?

Er is vandaag geen nieuws van en over Besi, dat morgen zelf cijfers heeft. Maar de trigger is ogenschijnlijk die ASML-rapportage. Het is dus speculatief.

Groeivertraging

Wellicht zit het hem erin dat ASML inderdaad groeivertragingen door een tegenzittende cyclus in diverse chipsectoren bevestigt. We zagen natuurlijk al tal van bedrijven waarschuwen. En niet de minsten, tot Nvidia en AMD aan toe. Dat betekent investeringen uitstellen en misschien bestellingen op hold zetten of annuleren.

En dat doe je als bedrijf sneller bij Besi, dat meer concurrentie kent, dan bij ASMI en al helemaal ASML. Zie het orderboek van de Veldhovense chipmachinefabrikant maar.

Lees hier de analyse van de cijfers van ASML door de IEX Beleggersdesk

Misschien dat dit de reden is dat de markt geld van tafel haalt bij het hypercyclische Besi. De vrees is wellicht dat de cijfers en outlook echt onder de teruggang in de sector lijden. Nogmaals, dit is een gedachte, een suggestie en het is speculatief.

Morgen cijfers

Dit zijn de verwachtingen voor morgen en dit jaar, maar het gaat morgen toch echt om de outlook voor Q4 en woorden van de CEO van Besi. Die durf ik wel Richard I'ts the cycle, dummy! Blickmann te noemen.  


Dit plaatje is van gisteren en het cyclische karakter van Besi leest u zo aan die omzet- en winstverwachtingen af. Die zijn ook wel eens harder gedaald dan nu.

Het plaatje is sinds januari 2015, toen de ECB aankondigde te verruimen en we steeds hogere waarderingen voor aandelen en andere assets gingen hanteren.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 26 mei Het is vlak voorbeurs, maar gelukkig is er tech om ons over te verbazen 3
  2. 25 mei Nvidia leert Europa bitter technologielesje 3
  3. 25 mei Er is heel veel voorbeurs na sensationeel Nvidia en verdeelde Fed 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links