Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Chippers spijkerhard onderuit

Slotcall: Chippers spijkerhard onderuit

Er lijkt maar geen einde te komen aan het slechte sentiment op de financiële markten. De AEX sluit 0,8% lager op 636,31 punten en dit betekent dat we bijna door de bodem van 635,75 zijn gebroken. De slotveiling voorkwam dat we de dag afsloten op het laagste niveau van het jaar.

De daling wordt gedragen door zwaargewicht ASML (-4,1%). De gehele chipsector ligt er overigens slecht bij. Dit is omdat de VS met nieuwe beperkingen kwam met betrekking tot de toegang van China tot de Amerikaanse halfgeleiderindustrie. Het gevolg is dat TSMC bijna 7% verliest op Wall Street.

Ook Just Eat Takeaway (-3,3%) krijgt er aardig van langs, al kan het nog altijd slechter. Uber presteert het vandaag om 9% in te leveren. De Amerikaanse President Joe Biden is de 'boosdoener' want hij dient een wetsvoorstel in waarin taxi-apps, waaronder Uber, vast personeel in dienst moet nemen. Uit moreel oogpunt valt hier iets voor te zeggen, maar de markt is er niet blij mee. 

Wat verder opvalt, is dat de defensieve havens hun naam eer aan doen. Ahold (+2,4%), Heineken (+2,3%) en Unilever (+1,4%) vinden de weg omhoog. Een duidelijk aanleiding kan ik niet vinden. Er is simpelweg sprake van sectorrotatie.

Cathie Wood

Het gaat niet zo goed met de Ark Innovation ETF. Het fonds dat door de bekende fondsmanager Cathie Wood wordt beheerd, noteert vanaf de top liefst 77% in het rood.  

Ark investeert vooral in niet-winstgevende groeibedrijven en die worden extra hard geraakt door de stijgende rente. Mevrouw Wood zit dus niet op een renteverhoging van de Fed te wachten.

Ze trok haar stoute schoenen aan en schreef een open brief aan Fed-voorzitter Jerome Powell. Iets dat leidde tot de nodige hilariteit in de beleggerswereld. Toch vind marktcommentator Arend Jan Kamp dat zij een aantal goede argumenten heeft waarom de Fed de rente niet verder moet verhogen. Welke dat zijn, leest u in dit artikel.

Ebusco

Een van de jongste beursgenoteerde bedrijven rapporteert als eerste over het derde kwartaal: fabrikant van elektrische bussen Ebusco (+0,6%). Hoewel, de trading update van het vanuit Deurne opererende concern is wel wat summier van aard.

Beleggers die echt het naadje van de kous willen weten, zullen op de jaarcijfers moeten wachten. Toch is de trading update an sich wel informatief. Die biedt vooral inzicht in de huidige gang van zaken en het verloop van het orderboek. Daarnaast bevestigde het bedrijf de eerder uitgesproken verwachting van "een scherpe omzetstijging in 2022''.

Interessant is dat het management van Ebusco constateerde in de trading update dat de situatie rond de supply chain verbetert, zij het dat deze wel "grillig" blijft. Extra voorraden aanhouden blijft dus het devies.

Het aandeel noteert momenteel op het laagste niveau sinds de beursgang. Of er koopkansen liggen voor beleggers, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes 

De rentes blijven vandaag relatief dicht bij huis. Alleen de Italianen zijn weer de klos. De Italiaanse vergoeding op tienjaars staatspapier dikt 7 basispunten aan tot 4,71%. De 5%-barriere komt nu wel erg dichtbij.

 

Brede markt

 • De AEX zakt 0,8% en blijft daarmee achter ten opzichte van de DAX (-0,4%) en CAC (-0,2%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt 1,2% tot 32,8 punten.
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Nasdaq (-0,4%) en S&P500 (-0,1%) moeten wederom wat terrein prijsgeven, terwijl de Dow Jones (+0,5%) er nog een klein plusje uit perst.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 0,973 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,6%) en zilver (-0,8%) zijn het niet met elkaar eens.
 • Olie: WTI (-1,7%) en Brent (-1,6%) gaan omlaag.
 • Bitcoin (-0,6%) dobbert rondom de $19.000.

Het Damrak  

 • Ahold (+2,4%) profiteert van een koopadvies van BNP Paribas. Daarnaast denkt zakenbank Bryan Garnier dat de supermarktketen goed door deze periode van hoge inflatie is doorgekomen
 • Besi (-5,4%) gaat net als ASMI (-3,7%) kiezelhard omlaag. Het sentiment rondom de chippers blijft beroerd.
 • Prosus (+0,6%) houdt vandaag daarentegen het hoofd goed boven water. Dat terwijl Tencent 3,0% inlevert op Wall Street.
 • Het is mij een raadsel waarom Aegon (-5,2%) zo hard daalt. Door de stijging van de levensverwachting in Nederland moet de verzekeraar een extra voorziening nemen van €90 miljoen, maar dat kan de trigger toch niet zijn.
 • Air France-KLM stijgt liefst 1,9%. Zo zie je maar dat kwaliteit op een dag als vandaag weer komt bovendrijven.
 • PostNL (-1,1%) lijkt alleen maar te kunnen dalen. Berenberg kwam er tot zijn eigen schrik achter dat het nog een koersdoel van €4,20 hanteerde voor de post- en pakketbezorger. Dit is nu direct rechtgezet, want de zakenbank halveert zijn target price naar €2. Verder kwam naar buiten dat de Raad van Commissarissen Herna Verhagen wil herbenoemen voor een periode vier jaar. Sterkte toegewenst aan de aandeelhouders. 
 • Accsys (-5,3%) noteert op het laagste niveau sinds 2016. Bedrijven met issues worden in deze markt niet gepruimd.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Adyen: naar €1500 en houden - Keefe Bruyette & Woods
 • Ahold: naar kopen van houden en naar €31,50 - BNP Paribas
 • Aperam: naar €52 van €55 en kopen - Deutsche Bank
 • ASML: naar €527 van €600 en kopen - Wells Fargo
 • ASML: naar €575 en kopen - Evercore
 • ING: naar €11,75 van €11,50 en houden - Royal Bank of Canada
 • NSI: naar €25 van €40 en houden - ING
 • PostNL: naar €2 van €4,20 en houden - Berenberg

Agenda: woensdag 11 oktober

 • 13:00 Pepsico Q3-cijfers
 • 14:30 VS inflatie PPI september
 • 18:00 EIA Short Term Energy Outlook
 • 20:00 Fed-notulen

 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 14:45 IEX BeleggersPodcast: Alibaba, Philips en OCI 3
 2. 09:15 Basic-Fit versus Planet Fitness: dure discounters
 3. 30 mrt Slotcall: Tegenvallend Duits inflatiecijfer verstiert het beursfeestje niet 32

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Niels Koerts 11 oktober 2022 18:34
  quote:

  Financiator schreef op 11 oktober 2022 18:31:

  Dank je wel weer voor je artikel!

  Is het Signify verhaal niet een beetje gelijk aan jou Basic Fit verhaal, massaal geshort, alleen de redenen kan ik nog niet helemaal invullen?
  Beste Financiator,

  De argumenten komen deels overeen. Ik verwacht morgen met een update over Signify te komen. Het artikel zit in de afrondende fase.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 2. speedy0070 11 oktober 2022 19:33
  Beste Niels, zei je spijkerhard onderuit??
  Voordat ze echt koopwaardig worden hier de koersdoelen die ze moeten hebben zodat ze meer opbrengen aan dividend dan de toekomstige rentes.
  Dus.. maak je borst maar nat!!
  De AEX naar 440 of zelfs naar de 380 zal zeker geen gekkenheid zijn.
  Winsten zullen verdampen omdat de verkoop gewoon effe terug loopt met gemiddeld 40%
  ASMI koersdoel 42 koopwaardig aan deze prijs
  ASML koersdoel 70 koopwaardig aan deze prijs
  BESI koersdoel 37 koopwaardig aan deze prijs
  IMCD koersdoel 46 koopwaardig aan deze prijs
  ADYEN koersdoel 25 euro en brengt geen duit op aan dividend
  ING koersdoel 5 euro op basis van dividend gedrag
  Dat noem ik nou een goed gegeven voor de beleggers en ik ben geen analist hoor!!
  Investeren hoort nu eenmaal 10% op te brengen anders kan je je geld wel in de prulenmand steken of in de open haard.
  tof he zo´n spijkerhard commentaar of verdraag je het effe niet?? Niet treuren AEX naar 440 en dan weer smilen.
 3. Karel Finders 11 oktober 2022 19:53
  Dat stukje over Cathie Wood vind ik wel interessant. Ben best benieuwd naar de belangrijkste reden van die 77% daling. Immers ze kan dan wel vragen om de rente niet te verhogen, maar is die mega daling niet simpel te verklaren door veel foute beleggingsbeslissingen door mw Wood?
 4. treasury t 11 oktober 2022 21:15
  Vergeet de 3e Wereldoorlog niet...Grote kansen voor Lockheed Martin etc..., Ook Rheinmetall etc. bieden goede kansen...Die oorlog wordt reeds gestreden., Het is anders als de 2e maar zal zeker verder escaleren. Hoop dat een ieder die dit leest intelligent genoeg is om 'het' te begrijpen..
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links