Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onheilspellende patronen

Het was een heerlijk kort weekje voor mij. Op Koninginnedag is ons kantoor altijd totaal onbereikbaar en neem ik dus meestal al vrij en op 1 mei hebben we dankzij de fusie met de Franse beurs een vrije dag. Dit jaar deed ik nog gekker door ook 2 mei vrij te nemen. Het idee was dat er toch niet veel zou gebeuren.

Dat leek ook zo omdat de AEX keurig weer in de tradingrange 305 tot 312,50 waren beland. De eerdere val naar 300 was omdat het maar één dag was, een false break en dus was ik positief.

Maar vrijdag ging de koes op een mix van nerveusiteit over verkiezingen in Griekenland en Frankrijk alsmede de iets tegenvallende werkloosheidcijfers ineens opnieuw uit de tradingrange en dan niet aan de bovenkant maar aan de onderkant.

Minder duidelijk
Het plaatje wordt dus ineens veel minder duidelijk dan het vorige week voor me was. Vrijdag was het plaatje zelfs zo duidelijk dat ik nog een turbo long op de AEX kocht want ik dacht dat al het slechte nieuws toch wel bekend was.

Maar de AEX is dus weer naar de 300 punten gegaan en als de koers doorzakt, dan krijgen we toch weer een down flag-patroon en dan kan het nog veel lager. Even geen misverstanden mijn voorkeurscenario is een herstel maar we moeten de vinger aan de pols houden.

De Dow Jones is nog steeds positief; een mooie uptrend en nog een long in de Twindicator. Wel is de Twindicator dicht in de buurt en als de koers doorzakt krijgen we ineens een verkoopsignaal. 

De S&P 500 heeft in de Twindicator reeds een verkoop gegeven, als de koers nu nog door de neklijn gaat hebben we ineens een probleem. En dat terwijl ze aldaar (in de Verenigde Staten) willen starten met quantitave easing 3 en dus vrolijk doorgaan met de economie te stimuleren.

Onheilspellend
De Nasdaq heeft helemaal een onheilspellend patroon. Vreemd genoeg zou ik echt verbaasd zijn als de koers nu ineens zo vlak voor de introductie van Facebook zwaar zou corrigeren. Ik vind Facebook een aandeel dat best omhoog kan na de introductie maar ik zou het niet aandurven.

De wereldwijde advertentiemarkt is 600 miljard groot. Op dit moment wordt er totaal maar 60 miljard (10%) uitgegeven aan online advertenties. Als Facebook, dat zijn geld moet verdienen in de advertenties en maar weer een deel van het totaal is, dan ineens 98 miljard waard is lijkt me wat enthousiast.

De Duitse DAX heeft in potentie ook een onheilspellend patroon. Namelijk een hoofd-schouderpatroon. Maar ook hier blijf ik toch hopen dat ik het verkeerd zie. Want als het wel zo is kan het zo 1000 punten lager en dan wordt iedereen weggepest van de beurs.

We hadden bijna een koopsignaal in de EB-indicator maar dit is ook weer teniet gedaan. 

In Europa doet de Eurostoxx 50 het al tijden slechter dan Duitsland en dus is de neerwaartse potentie in de Eurostoxx 50 maar beperkt. Als de koers uiteindelijk de kant omlaag kiest moeten we short in de Verenigde Staten of Duitsland.

Daar hebben we kijkend naar de grafiek de meeste kans op een daling. 

Toch ben ik dus nog niet overtuigd dat het luik omlaag nu ineens wel open gaat. De bankenindex liet vrijdag een doji-patroon zien en dus hebben we nog een beetje een twijfel. Maandag (vandaag) weten we pas meer.

Japan laat ook een onheilspellend patroon zien. 

En daar blijft ook het verhaal rondspoken dat de kernramp veel grotere effecten heeft dan we denken. Maar om positief af te sluiten in de Chinese index heb ik nog wel een koopsignaal. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 mei 2012 10:21
    Van ongevallen leert men weinig tot niets. Een flink ongeval heeft iets meer invloed, een ramp kan invloed hebben, een catastrofe wijzigt misschien het gedrag. mensen blijven op en rondom een vulkaan wonen ook al weet men dat het catastrofaal kan aflopen. het levert kennelijk meer voordelen dan nadelen op. kijk maar naar turkije. men bouwt tot in de hemel op het randje van een breuklijn. voorlopig nog long ofschoon DAX 3000 als S&P 50% zal dalen.
  2. Miele Bauknecht 7 mei 2012 10:40
    Er zijn 436 kerncentrales in de wereld, en er zijn 26 ernstige ongelukken met kerncentrales geweest, waaronder 5 zeer ernstige (tsjernobil proporties). De kans dat er in 100 jaar een zeer ernstig ongeluk met een kerncentrale gebeurt is dus 2%. Wonen in de buurt van borssele is dus slecht voor je gezondheid.
  3. forum rang 7 handyman6 7 mei 2012 10:56
    Misschien wordt Facebook intro wel de katalysator die De NAS laat kiepen...heb zo'n donkerbruin vermoeden..H6
    ps...voor de DAX is de neklijn van die SHS op 6450,zeg maar, interessant,want snijdt daar +-de lange lange oplopende steun.
    Is 6430 geweest ,maar slotstand bepaalt een evt doorbraak...morgen ook ,dan is het wegwezen,vrienden.
  4. forum rang 7 handyman6 14 mei 2012 15:45
    quote:

    handyman6 schreef op 7 mei 2012 10:56:

    Misschien wordt Facebook intro wel de katalysator die De NAS laat kiepen...heb zo'n donkerbruin vermoeden..H6
    ps...voor de DAX is de neklijn van die SHS op 6450,zeg maar, interessant,want snijdt daar +-de lange lange oplopende steun.
    Is 6430 geweest ,maar slotstand bepaalt een evt doorbraak...morgen ook ,dan is het wegwezen,vrienden.
    Mmmm...die DOW12680 kon er vandaag wel es komen en DAX dan 6380?Vooralsnog houdt de DAX het rond de 6380...H6
    ps...tjonge,jonge..daar is ie al!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links