Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: bodem AEX aangestampt, chipsector wéér onderuit

Slotcall: bodem AEX aangestampt, chipsector wéér onderuit

Een interessant fenomeen: ook de energiebedrijven worstelen met de impact van de hoge energieprijzen. Nog los van een verhoogd risico op wanbetaling worden de concern geconfronteerd met de beruchte margin calls

Oftewel, de financiële buffer die de bedrijven aan moeten houden vanwege de exorbitant gestegen energieprijzen is flink uit de hand gelopen. Iets waar bijvoorbeeld Shell in zijn trading update vooruitlopend op de Q3-cijfers voor waarschuwde. 

Nu zal dit het rijke Shell niet in de problemen brengen met zijn hoge cashflow, maar voor veel kleinere spelers zijn de aan te houden margins bijna niet meer op te brengen. 

Damrak 

Beleggers lijken het even niet meer te weten: de AEX daalde in de vroege ochtenduurtjes richting de 640 punten, herstelde nadien stevig, maar rond opening van Wall Street sloop de twijfel toch weer in de markt. 

Cyclisch lag - zij het beperkt - gevraagd. De chipsector deed opnieuw een flinke stap terug. De SOX index is dit jaar nagenoeg gehalveerd en is- tijdelijk - uit de gratie, maar biedt beleggers met voldoende geduld allicht een aardige kans een teentje in het water te steken. Welke aandelen te prefereren zijn, leest u bij IEX Premium

Al met al een zoekerig ogende markt, waarbij de ondertoon niet eens zo heel slecht is, maar koopacties (nog) niet worden beloond. De AEX sloot na een grillige handelssessie dan toch zes punten lager op een stand van 641, een verlies van 0,9%.  

Dan nog even dit 

Ook Denemarken wordt flink getroffen door een hoge inflatie. De cpi schoot omhoog met 10%, waardoor het consumentenvertrouwen op een absoluut dieptepunt is aanbeland. 

Vergeleken met ons eigen land hebben de Denen nog weinig te klagen: volgens het CBS lag de inflatie in Nederland over september op 14,5%.  

Basic Fit   

Shorters hebben sportschoolketen Basic Fit ontdekt als aandeel om te profiteren van een - verwachte - koersdaling. Het aandeel staat inmiddels in de top drie van meest geshorte fondsen op het Damrak. Alle reden het aandeel nog eens onder de loep te nemen, te bezien naar de redenen van deze groeiende shortposities en nog eens aan het rekenen te slagen. Een update van de Beleggersdesk

 

Triodos Bank  

De druiven zijn zuur voor certificaathouders Triodos Bank. De bank op ideële leest geschoeid heeft tijdens corona de mogelijkheid tot handel in de certificaten opgeschort. Een situatie die al zon 2,5 jaar duurt. Ontevreden beleggers zijn nu naar de rechter gestapt. Een escalatie van het conflict

 

Vastgoed 

Een belegging in vastgoed gold ooit als veilige haven: das war einmal. Sloeg eerst corona toe, nu worstelt de sector met hoge inflatie en een recessie in aantocht. Dat heeft gevolgen voor de waarderingen van beursgenoteerde vastgoedaandelen. Een update bij IEX Premium

 

Aandelen in aanloop naar recessie 

Een recessie houdt beleggers nogal bezig de laatste tijd. Komt er een recessie, of zitten de meeste economieën al in een recessie, hoe zwaar zal de economische krimp worden en hoe lang zal die contractie duren. Een handjevol tamelijk eenvoudige vragen waar echt geen panklaar antwoord op te geven valt. 

Hoewel, de Amerikaanse economie heeft al twee kwartalen op rij een lichte krimp vertoond, volgens de aloude economieboekjes hét kenmerk van een recessie, maar die stellingname wordt van diverse kanten onder vuur genomen, want de arbeidsmarkt is (nog) loeisterk. 

Die discussie is verder niet echt relevant, belangrijker is hoe de aandelenmarkten zich zullen gedragen in laten we zeggen een wat minder rooskleurige economische omgeving. En daar valt beslist wel de nodige nuttige informatie over te vinden.  

Bijvoorbeeld dat de winsten van bedrijven keurig in de pas lopen met de economische ontwikkelingen. Anders gesteld: de winsten van de bedrijven zullen pas materieel dalen als een recessie ook daadwerkelijk heeft toegeslagen. Onderstaande graphic vertelt in dat verband het gehele verhaal:  

pharming

Dit zou ook verklaren waarom de winstverwachtingen van de markt nog op peil blijven: het is een lagging indicator. Daarop voortbordurend geldt dan dat de huidige marktcorrectie in aandelen tot op heden (vooral) is getriggered door de oplopende rentes en het verkrappende monetaire beleid van (vooral) de Fed. Dat impliceert dat – verwachte – dalende winsten slechts beperkt zijn ingeprijsd, ondanks dat de meest grote indices al zo’n 20% hebben ingeleverd dit jaar. 

Tot slot ook een interessant gegeven: een recessie duurt gemiddeld een kleine veertig weken, oftewel ruwweg zo’n driekwart jaar. Dit gegeven blind toepassen op de huidige conjunctuur valt overigens niet aan te raden. Immers, zeker in Europa is sprake van een oorlog rond de Oekraine en daaraan gerelateerd een energiecrisis. Wordt dat binnen een jaar opgelost: hopelijk wel, maar erg waarschijnlijk is dat niet. 

Dagruis 

De aandelenmarkten zijn de afgelopen weken en maanden in rep en roer, waarbij momenteel alle focus ligt op de acties en uitlatingen van de centrale banken, de Fed voorop. Bloomberg spreekt zelfs over een “bizarro world” en dat is een gevalletje spijker op de kop. 

Eerst schoten de financiële markten een tweetal dagen omhoog op de perceptie dat centrale banken het wel eens wat kalmer aan zouden doen met hun renteverhogingen. Die gedachte vatte post dankzij een wat bescheidener renteverhoging dat verwacht dat de Australische centrale bank. 

pharming

Afgelopen vrijdag was het echter weer volkomen omgedraaid, getriggered door sterker dan verwachte cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een reality check voor Wall Street, de markt is er nu weer heilig van overtuigd dat de Fed de rente opnieuw met 75 basispunten zal verhogen later deze maand en vermoedelijk volgt er nog zo’n zelfde rentestap in december. 

Voor beleggers zijn dit soort marktzwiepers verre van aangenaam: de waan van de dag regeert en de perceptie kan razendsnel omslaan. Toch was en is de boodschap van de Fed glashelder: zo lang de inflatie op een zorgelijk hoog niveau blijft, zal de centrale bank zijn beleid van renteverhoging én geldverkrapping (liquiditeit!) onverminderd voortzetten, waarbij – voorlopig – de marktturbulentie voor lief wordt genomen. 

Het is dan ook verstandig als belegger om ervan uit te gaan dat de Fed nog niet klaar is met zijn renteverhogingen. Bear market rally’s komen veelvuldig voor, zijn vaak explosief, maar zijn zeker niet richting bepalend. 

Kuddegedrag 

Hoewel ieder individu uniek is, geldt dat al die unieke individuen samen nogal vaak kuddegedrag vertonen. Geen probleem waar het het massaal aanmoedigen van F1-coureur Max Verstappen is, wel een probleem op de financiële markten. 

Beleggers hebben er ook een handje van om kuddegedrag te vertonen. Nu was dit bijvoorbeeld tijdens de massale toeloop van particuliere beleggers naar de aandelenmarkten ten tijde van corona in maart 2020 geen enkel probleem. 

Sterker nog: kudo’s, want waar veel professionele partijen als bevroren op hun stoelen zaten, vonden veel particuliere beleggers het een ideaal instapmoment en gaven daarmee blijk van een uitstekend gevoel voor timing. 

Nu de financiële markten zich al enige tijd in correctiemodus bevinden, is het echter een ander verhaal. Dat vindt althans het IMF dat waarschuwt voor “een potentiële ondermijning van de stabiliteit op de financiële markten.” 

Het instituut maakt zich zorgen over beleggers die hun kapitaal terugtrekken uit open end beleggingsfondsen – zowel obligatie- als aandelenfondsen – waarbij het gevaar bestaat dat die fondsen blijven zitten met illiquide beleggingen. 

Niet irreëel, een aantal open end vastgoedfondsen in het VK heeft vorige week al een limiet gesteld op uitstappen. Hoewel een begrijpelijke en mogelijk zelfs noodzakelijke stap – een stap ook die nadrukkelijk is toegestaan in het VK van de toezichthouder – doet dit schade aan het vertrouwen van beleggers in dergelijke fondsen. Open end is immers open end, maar dus niet in extreme stress op de financiële markten. Het aan banden leggen van uitstappen – een poging dus tot het bestrijden van kuddegedrag – kan ook anders: bijvoorbeeld door het belonen van zittenblijvers. 

Het geval in het VK staat niet op zich: ook in eigen land is er sprake van een Hotel California, en wel bij Triodos Bank waar meer dan 40.000 participanten al jaren niet meer uit kunnen stappen. We hebben daar bij IEX Premium diverse malen aandacht aan besteed. 

Liquiditeit, of beter een gebrek daaraan, wreekt zich in tijden van financiële onrust. Collega Arend-Jan Kamp heeft vorige week nog eens gehamerd op het meenemen van liquiditeit bij de overweging of een aandeel koopwaardig is of niet. De IEX Beleggersdesk doet dit voor Premium leden alvast wel. 

Wall Street 

Een wat aarzelende opening op Wall Street deze eerste dag van de week. Aanvankelijk leken beleggers in de VS het licht optimistische plaatje van de Europese beurzen over te nemen, maar al snel werd de richting definitief neerwaarts ingezet. 

Een aantal usual suspects moest tussentijds toch vrij stevig inleveren. We noemen een Nvidia (- 4%), Beyond Meat (- 7%) en Palantir (- 2%) als flinke dalers, maar Tesla (- 0,1%) wist de voeten aardig droog te houden. 

Na een kleine twee uur handel noteerde de Dow Jones op een verlies van 0,2%, de S&P 500 daalde met 0,5% en de Nasdaq was wederom de zwakst presterende index met een verlies van 0,9%. 

Rentes 

De rentes vervolgen hun opwaartse trend en dat gaat weer onverlast hard. Twee echt opvallende bewegingen vandaag: het VK geldt als negatieve uitschieter, maar dat hebben de Britten echt aan zichzelf te wijten. Ook bijzonder is dat de Italiaanse kapitaalmarktrente niet stijgt, mogelijk dat de ECB hier een extra inspanning pleegt. 

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

Weinig schokkende bewegingen op de brede markt vandaag. Opvallend allicht was dat de Duitse Dax het wat beter deed, geholpen door berichten dat de Duitse overheid met steunpakketten voor de BASF's (+ 6%) van deze wereld zal komen. 

Verder blijft bitcoin in al het geldverkrappende geweld van centrale banken wereldwijd relatief goed liggen. Goud moest opnieuw wat inleveren - what else is new - terwijl de VIX niet echt even goed loskomt van de 30. 

pharming
Bron: IEX.nl

 

Het Damrak  

  • Adyen (- 3,6%) kreeg weliswaar een herhaald koopadvies van een zakenbank, maar het koersdoel werd daarbij teruggezet van €3.200 naar €1.950. 
  • AkzoNobel (+ 1,1%) ondervond opvallend weinig hinder van een winstwaarschuwing van aartsrivaal PPG vandaag. 
  • ArcelorMittal (+ 3,0%) ligt al enkele dagen er sterk bij en doet het beduidend beter dan de bredere markt, ondanks dat de staalgigant zeker last heeft van de hoge energieprijzen. 
  • ASML (- 3,3%) kon zich ondanks de volle orderboeken niet onttrekken aan weer een stevige down sessie van de chipaandelen. 
  • Just Eat Takeaway (- 3,2%) zette in de ochtenduren net geen nieuwe all time low neer, maar blijft fors onder druk liggen. 
  • Randstad (+ 2,1%) profiteert mee van de trend dat cyclische aandelen de laatste dagen selectief weer worden opgepikt. 
  • Signify (+ 2,0%) behoort dit jaar tot de underperformers op het Damrak met een ytd verlies van zo'n 40%. De IEX Beleggersdesk komt later deze week met een update.  
  • Aperam (+ 4,0%) kreeg fanmail van een analist van Deutsche Bank vandaag en kreeg hierop een aardige boost. 
  • Basic Fit (- 0,5%) ziet de uitstaande shortposities oplopen, maar veel indruk maakt een en ander (nog) niet op beleggers getuige de koerswinst van vandaag. 
  • JDE Peet's (- 3,5%) lag de gehele dag onder druk. Vrees voor consumenten die switchen naar B-merken koffie en mogelijk een verdere afbouw van het belang door grootaandeelhouder Mondelez spelen een rol. 
  • PostNL (+ 2,9%) wist een beperkt deel van de koersverliezen van eerder dit jaar in te lopen, meeliftend op de verhoging van de outlook van Deutsche Post.   
  • Ebusco (+ 2,4%) komt morgen met een trading update over het derde kwartaal. Beleggers lijken er wel vetrouwen in te hebben. 
  • Pharming (- 4,5%) geldt sinds vandaag weer als pennystock, maar dat kan gezien het uiterst volatiele koersverloop van de afgelopen periode morgen alweer anders zijn. 
  • Op de lokale markt verliest Onward Medical (- 5,7%) stevig ondanks positieve berichten vanuit de onderneming. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Adyen: naar €1.950 van €3.200 en kopen - Kepler Cheuvreux 
  • Wolters Kluwer: naar €116 van €115 en kopen - Credit Suisse 
  • Aalberts: naar €35 van €54,25 en naar houden van kopen - ING 
  • Sif Holding: naar €13,50 van €18,25 en kopen - Kepler Cheuvreux 
  • Aperam: naar €52 van €55 en kopen - Deutsche Bank 
  • HAL: naar €128 van €131 en naar houden van verkopen - Degroof Petercam
  • Ontex: naar €6,80 van €7,50 en houden - Credit Suisse 

Agenda 11 oktober 

00:00 Ebusco - Cijfers derde kwartaal
00:00 Fastned - Cijfers derde kwartaal
08:00 Werkloosheid - September (VK)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - September (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 23 apr Winsthalvering bij Randstad
  2. 23 apr Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  3. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 10 oktober 2022 18:05
    In denk dat de oude directie van Triodos persoonlijk aansprakelijk gesteld kan gaan worden voor schade van de certificaathouders, net als de bank zelf. Toch een DSB gevoel.
    Maar dat geldt ook voor de SAAT leden die in een bijna stalinistisch model alles voor 100% hebben goedgekeurd wat de directie voorstelde.
    Ik las enkele maanden geleden dat de VEB vragen heeft gesteld aan Triodos en dat de antwoorden uitbleven, dan kun je afleiden dat ook deze club waarschijnlijk dezelfde ervaring heeft opgedaan.

    www.veb.net/artikel/08737/stellingnam...

    Dat de Ondernemingskamer er nu bij wordt ingeschakeld heeft Triodos voor 100% aan zichzelf te wijten.
    Morgen kan de vergadering wel eens ontploffen.
  2. forum rang 4 Housepartyy 10 oktober 2022 18:29
    Een dermate geshort aandeel een strong buy advies geven is vragen om problemen.

    Een resterend energiecontract van max 10 maanden een langetermijncontract noemen is bedenkelijk.

    Het renterisico wordt gemakkelijk afgedaan want als de ebitda hoger uitvalt is er niks aan de hand.

    Het aandeel recessieproof noemen is ook maar een aanname. Wat bij aanhoudende inflatie icm recessie? Basicfit is geen must need zoals energie, voedsel en onderdak. Dat vind ik nogal onder belicht.

    In het ergste geval loopt de omzet terug en vermenigvuldigen de lasten tbv energie en rente(double whammy). Een combinatie van risico's die in de gehele analyse onderbelicht blijft.
  3. Jackio 10 oktober 2022 18:51
    Ik heb er 5 jaar gewerkt en ben in 2012 weer vertrokken, het Pyong yang van de Nederlandse banken. Een andere mening werd niet op prijs gesteld. Achteraf veels te lang blijven hangen maarja eerlijk is eerlijk ik heb ze nog nooit zo makkelijk verdiend en secundaire voorwaarden waren super goed. Ik was destijds een van de weinige met enige bankervaring de rest van mijn directe collega's hadden allerlei studies gedaan en vonden het wel leuk om bij de bank te werken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links