Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nou, dan stappen we toch gewoon gezellig met z'n allen op de bodem in?!

Nou, dan stappen we toch gewoon gezellig met z'n allen op de bodem in?!

Zo lang de koersen stijgen en de trend opwaarts is, denken we dat we de top nog steeds niet hebben gezien. Zo lang de koersen dalen en de trend neerwaarts, denken we dat we de bodem nog niet hebben gezien. Zo ongeveer werkt onze psychologie toch?

Het is een moeilijk beursjaar. We gaan snel en iedere moment van de dag kleurt de markt anders en kent deze een ander karakter. Het is niet bij te houden en vaak al helemaal niet duiden. Ik merk het zelf: iedere dag mis ik dingen, maak ik fouten, blunder ik en heb ik vraagtekens. 

ASML voor de leuk

Als u mij zoekt, hebt u ze zo iedere dag voor het uitzoeken! Toch word ik dit jaar nergens zo hard om aangepakt en zelfs uitgelachen als om mijn aankopen ASML. Die zijn voor de leuk. Net als dat ik (en mijn vrouw) een pluk Shell en ING hebben, die we toevallig goed hebben getimed in maart 2020 tijdens de krach. In één keer er in.

Er zit een paar procent van onze portfolio in. Wij kopen maandelijks indextrackers (wereldindex, AEX, AMX en Dividend Artistocrats) voor onze oude dag. ASML doen we er ook voor de leuk bij, omdat we exposure naar chips willen hebben en dit in feite een monopolist is. De enige ook in deze sector. U kent het verhaal.

Nu is ASML voor zo'n goudgerande en ook in zekere zin gegarandeerde business een idioot volatiel aandeel. De cyclus (chips zijn héél cyclisch), de rente (say no more anno 2022) en de waardering (ASML is altijd duur) zijn daar debet aan. In de praktijk betekent dit dat de koers altijd razendsnel draait - zorg dat u er bij bent!

In de afgelopen grote bull market (2009-2021) liet ASML voornamelijk dips zien, maar dit keer zijn het toch echt cyclus, economie, bear market en vooral rente die bijten. De koers in het plaatje is logaritmisch, de ruim -40% die maximaal op het bord stond in de ergste daling sinds 2007-2009. Toen was het maximaal -57%.  


Draai

Hoe ver het reikt is de vraag, maar deze week laat weer zo'n draai zien in ASML, de andere chippers, Adyen en tal van andere groeiaandelen. Gistermiddag twitterde ik dit:

Kopen op de daling

Want inderdaad, ik koop ASML op de daling. Rond iedere 10% daling schuif ik wat bij. En het hangt er volledig van af hoe ver de koers daalt, hoeveel ik er uiteindelijk koop. Mijn scenario is dat zowel koers als waardering van ASML in deze bear market, cyclus, recessie en inflatie- en rentestorm met 50% à 70% daalt.  

Maar wat nou als dat niet zo is en we al eerder weer omhoog gaan? Dan heb ik er in ieder geval een aantal. En nee, ik ben niet zo eager dat ik altijd voor de laatste cent en procent ga. Ik ben ook wars van timen. Technische analyse is ook niet mijn ding, en ik heb niet de illusie dat ik de bodem kan vissen (of top kan callen).      

Ik koop ze niet blind, want ik werp altijd een blik op de winst- en renteverwachtingen om te kijken of mijn scenario's nog valide zijn, want dan wordt het verhaal anders. Tot nu toe is dat niet zo en heb ik vanaf de top vier keer bijgekocht en nu snapt u ook dat ik rond €400 weer eens ga kijken: halvering vanaf de top.


Buy & hold

Let wel, ik koop ASML buy & hold. In principe koop ik ze zelfs voor altijd, ofwel ik ben totaal niet geïnteresseerd in een ritje maken, of koerswinst te halen. Ik koop ASML als belegging. De koers komt zo niet zo nauw. Hoewel het dividendrendement maar 1,4% is, beleg ik vooral voor de snel stijgende aandeelhouders-return.


En uitgelachen dat ik word omdat ik het zo doe! De voornaamste kritiek is dat ik veel te vroeg ben, want de koers daalt nog veel verder. Ja, dat zie ik ook nog wel gebeuren. Prima, dan koop ik nog meer. Nogmaals, ik beleg niet voor de koers van morgen of over een jaar, maar voor de winsten van de komende jaren.  

Nog iets, draaien gaat altijd zo snel en dat is wat mij betreft de grote adder onder het gras bij het timen van ASML. Ik heb in de afgelopen jaren diverse keren de dip gemist in het aandeel, omdat die al weer lang en breed van het bord was voordat ik door had en het echt tot me doordrong dat de dip alweer was geweest.

Bodem timen

De uitlachers zijn er heilig van overtuigd dat de koers nog verder daalt en dat ze de bodem timen. Denk er nog eens over na, zou ik zeggen. Kijk wat dat betreft naar wat er deze week met ASML, de andere chippers en groeiaandelen gebeurt. Wie dacht gisterochtend net als ik ook even dat ASML misschien met een drie ging beginnen? 


Gestaffeld kopen

Woosh! Vervolgens was het +10% in tien uur handelen. Nog een keer: voor u goed en wel door hebt dat een bodem of top is gezet, kan er maar zo 20% voor uw neus zijn weggelopen en daarmee de echt mooie trade of koopje. Dat is mij vaker gebeurd en daarom koop ik op mijn manier ASML gestaffeld op de daling. 

Ik hoop dat de uitlachers mij te zijner tijd vertellen voor welke prijs zij uiteindelijk ASML hebben gekocht. Ik heb niet die illusie, maar ik kijk niet raar op en weet eigenlijk ook wel uit ervaring dat dit waarschijnlijk op hogere koersen of waarderingen gaat zijn als ik nu doe. De bodemvissers zal ik zeker feliciteren. 

Roubini

Enfin, als u ook ASML wil, kies dan ook een methode, of ga all-in als u de actuele prijs en toekomstige waardering goed vindt. Ga alleen niet timen. Uw risico op teleurstelling is vele malen groter dan uw kans op succes. U bent alleen wel in goed gezelschap, dat zeker. Er zijn  zat voorbeelden, maar dit is Nouriel Roubini.

Dat is de man die de 2008 krach voorspelde, zoals hij nog steeds wordt genoemd en bewondering krijgt op de networks. Ze vragen hem nooit wat hij daar zelf op de markt aan heeft verdiend. Hier het antwoord. En hij was niet de enige bij wie het na na 2009 nog járen duurde voordat hij besefte dat de bodem al was gezet. Al lang was gezet. En daarmee was heel veel koerswinst weg.   
  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 25 nov Mooie plaatjes, misschien zijn de beren in de aanbieding op Black Friday 1
 2. 24 nov Dit is er nodig om crypto naar nul te krijgen 18
 3. 24 nov Voorbeurs doen we het met kalkoen én grote duif 1

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 lanciared 4 oktober 2022 12:58
  " En uitgelachen dat ik word omdat ik het zo doe... "
  Neen, Arend Jan, Ik niet en vermoed zelfs niemand hier zal je ooit uitlachen omdat je ASML koopt.
  Een prima aandeel, was nog heel duur op 550 of 600 , maar bij iets boven de 400 euro ( gisteren) beslist niet meer duur.

  Maar zoals ASML, zo zijn er nog zeker een 5 tal andere best presterende bedrijven, ( en die in mijn ogen veel lager / een aantal zelfs onredelijk laag) gewaardeerd worden nu) met dito even zonkleurige vooruitzichten.
  Neem maar aan, richting 2030 , en mogelijk zelfs nog wat langer.

  Dus, neen, niemand lacht je uit, maar commentaar om Uw keuze van ASML ja, altijd maar ASML komt er van tijd tot tijd wel, omdat je dit zo vaak aanhaalt, en blijkbaar je Uw blik niet richt op een aantal andere waarden.
  ASML, ja, is nu gekend en graag nog wat andere titels .
  LR
 2. Karel Finders 4 oktober 2022 13:29
  Interessante column. Uw koop-strategie is - zeker voor aandelen als ASML -, aan te bevelen. Ik zelf kocht ook al volgens deze aanpak, maar het is altijd goed, als een expert dit min of meer bevestigd. En ook de heftige bewegingen herken ik wel. Gisteren nog wat gekocht op € 427 vandaag staat ie alweer op € 467. Dus geduldig wachten op de volgende buy-on-dip kans. En op zoek naar de bodem of de top? Inderdaad zinloze exercitie, want die bestaat in feite niet.
 3. forum rang 6 rene66 4 oktober 2022 13:51
  Fundamenteels is er niks verandert tov vorige week ten aanzien van de belangrijke punten. De Fed blijft doorgaan met de renteverhogingen en de QT. De inflatie is nog steeds hoog en zal imv de weer hogere olieprijs niet snel dalen Verder zal de winst van veel bedrijven afnemen. De conclusie is dat wij er nog niet zijn.

  Dit soort rally's hebben wij al een paar keer gezien dit jaar, sommige duren een paar dagen en sommige een paar maanden. Ze hebben echter één gemeenschappelijk punt, uiteindelijk komt er weer een nieuwe low. Pas als de Fed aangeeft te stoppen of het aan te zien is de kans groot dat er geen nieuwe low meer komt.

  Het is inderdaad verstandig om niet te wachten op de diepste low, maar het is ook niet verstandig om te kopen als de kans zeer groot is dat de echte low nog moet komen. De 400 voor ASML krijg je in mijn beleving nog wel te zien. Gewoon rustig afwachten.
 4. TA=verlies 4 oktober 2022 17:23
  Ik vind het een hele goede strategie.
  Mij hoor je je zeker niet uitlachen.
  Maarrrrr. Na 200 keer delen zowel in de podcast als in je colums weet ik het nu wel.
  ASML, dividend aristocrats.

  Schrijf eens iets zinnigs over bv. Gisteren.
  Zilver deed een sprong van 7.5 % in 1 dag. Nooit vertoond!
  Ik hoor hier niets over terwijl zilver toch wordt gezien als belegging. Zowel als commodity als fysieke belegging.
  Laat uw licht er ook eens op schijnen in de podcast. S.v.p.
 5. Han de Wit 4 oktober 2022 17:46
  ""Ik hoop dat de uitlachers mij te zijner tijd vertellen voor welke prijs zij uiteindelijk ASML hebben gekocht.""

  800 - 10% = 720 eerste pluk
  720 - 10% = 650 tweede pluk
  650 - 10% = 590 derde pluk
  590 - 10% = 540 vierde pluk
  540 - 10% = 490 vijfde pluk
  490 - 10% = 440 zesde pluk
  Gemiddeld dus ongeveer 570
  De lachers zijn op dit moment nog steeds goedkoper uit.
 6. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 4 oktober 2022 17:50
  quote:

  TA=verlies schreef op 4 oktober 2022 17:23:

  Ik vind het een hele goede strategie.
  Mij hoor je je zeker niet uitlachen.
  Maarrrrr. Na 200 keer delen zowel in de podcast als in je colums weet ik het nu wel.
  ASML, dividend aristocrats.

  Schrijf eens iets zinnigs over bv. Gisteren.
  Zilver deed een sprong van 7.5 % in 1 dag. Nooit vertoond!
  Ik hoor hier niets over terwijl zilver toch wordt gezien als belegging. Zowel als commodity als fysieke belegging.
  Laat uw licht er ook eens op schijnen in de podcast. S.v.p.
  Ze doen eigenlijk alleen aandelen op IEX en dan ook nog volgens de Buffett methode. Daar is op zich niks mis mee bahalve dat andere beleggingen als grondstoffen, onroerend goed in Mongolie, kunst, renteproducten, crypto, of andere beleggingsmethodieken: macro-analyse, cyclusanalyse, kwantitatieve analyse, voor mijn part astrologische analyse nogal onderbelicht blijven.
 7. forum rang 6 Just lucky 4 oktober 2022 18:00
  quote:

  rene66 schreef op 4 oktober 2022 13:51:

  Fundamenteels is er niks verandert tov vorige week ten aanzien van de belangrijke punten. De Fed blijft doorgaan met de renteverhogingen en de QT. De inflatie is nog steeds hoog en zal imv de weer hogere olieprijs niet snel dalen Verder zal de winst van veel bedrijven afnemen. De conclusie is dat wij er nog niet zijn.

  Dit soort rally's hebben wij al een paar keer gezien dit jaar, sommige duren een paar dagen en sommige een paar maanden. Ze hebben echter één gemeenschappelijk punt, uiteindelijk komt er weer een nieuwe low. Pas als de Fed aangeeft te stoppen of het aan te zien is de kans groot dat er geen nieuwe low meer komt.

  Het is inderdaad verstandig om niet te wachten op de diepste low, maar het is ook niet verstandig om te kopen als de kans zeer groot is dat de echte low nog moet komen. De 400 voor ASML krijg je in mijn beleving nog wel te zien. Gewoon rustig afwachten.
  Hee Roubini, niets geleerd....
 8. forum rang 4 lanciared 4 oktober 2022 18:33
  quote:

  TA=verlies schreef op 4 oktober 2022 17:23:

  Ik vind het een hele goede strategie.
  Mij hoor je je zeker niet uitlachen.
  Maarrrrr. Na 200 keer delen zowel in de podcast als in je colums weet ik het nu wel.
  ASML, dividend aristocrats.

  Schrijf eens iets zinnigs over bv. Gisteren.
  Zilver deed een sprong van 7.5 % in 1 dag. Nooit vertoond!
  Ik hoor hier niets over terwijl zilver toch wordt gezien als belegging. Zowel als commodity als fysieke belegging.
  Laat uw licht er ook eens op schijnen in de podcast. S.v.p.
  En Lithium, vb.
  Terwijl zo goed als alle grondstoffen heel wat afgekomen zijn van hun hoge prijzen, van enkele maanden terug, is de prijs van lithium blijven stijgen, met afgelopen week nieuwe All Time High's voor zowel Lithiumcarbonaat, als voor spodumeen ( LiO, 6,2 %)
  En met een prijs die dik 600 % hoger ligt dan begin 2021, is het verbazend dat sommige bedrijven, die daar onnoemelijk hard van profiteren ( en de toekomst voor hun hebben ) eigenlijk gewoon ook bijna gehalveerd zijn, tov koersen midden vorig jaar.

  Ken je je tip nog van een beleggingsavond, ergens van verleden jaar ?
  Je zag het natuurlijk heel juist in.
  Lithiumprijzen deden vervolgens tot heden iets van een + 500 %, maar, het aandeel dat jij tipte, en waar jij het over had, werd vervolgens alleen maar harder en harder de grond in getrapt. Ook na reeds 3 of 4 outlook verhogingen, dit jaar alleen al.
  Maar, Uw visie was in dit geval beslist ook de juiste.
  Ken je het bedrijf / je tip nog ? - Dacht nog altijd ook heel kansrijk.
  LR
 9. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 4 oktober 2022 18:45
  quote:

  Abandoned baby schreef op 4 oktober 2022 18:23:

  Dollar cost averageing oftwel gestaffeld bijkopen in een downtrend/bearmarket is een verliezende strategie in mijn beleving. Hoezeer de Goegemeente jou ook anders wil doen geloven.
  Gestaffeld bijkopen in een uptrend/bullmarket is ander verhaal.
  Nee, DCA in een downtrend is een goede strategie, vooropgesteld dat je instapt om nooit meer uit te stappen.
  Gestaffeld bijkopen in een uptrend lijkt mij ook wel kunnen, vooropgesteld dat je ook weer gestaffeld uitstapt als het hoog staat. En daar wringt de schoen. Wanneer staat het hoog/te hoog?
 10. forum rang 6 Jelle Trader 4 oktober 2022 19:51
  AJK, je bent buigzamer, veranderlijker en onvoorspelbaarder dan een Nederlandsche politicus! De ene dag scherm je met een totale ineenstorting van de markten, het volgende moment werp je dit van je af en denkt het tegenovergestelde.
  Vergeet niet dat jou quotes kenbaar gemaakt op een openbaar platform, wellicht gevolgd worden door minder ervaren en beginnende kleine beleggers. Bescheidenheid, ingetogen frasen zijn wellicht handiger en stralen meer vertrouwen uit dan het 'hak op de tak verhaal' buddy.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links