Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toch een aanslag? De Grote Europese Energiecrisis 2022 verscherpt

Toch een aanslag? De Grote Europese Energiecrisis 2022 verscherpt

Update, er zijn beelden. Er schijnen drie van zulke lekken te zijn. Flinke ook. En tegelijk ontstaan. 

Sabotage? Aanslag? Oorlogsdaad? Of gewoon een ongeluk, ofwel domme pech? Zeg het maar, krijgt de Groote Europeesche Energie Crisis 2022 er een nieuwe dimensie bij?

Aanslag?

Dit is nog niet alles:

Het hoge woord is er uit.

Nog een:

Ja, want het staat er echt en dit is niet bepaald The Daily Mail. 

U gaat er bijna nog van in complotten denken. Eerder namelijk een paar uur eerder gisteren al:

Feit, fictie, complotten: het valt niet altijd mee. Maar deze uitspraak van de topman van TotalEnergies is door Bloomberg bevestigd:

Gasfuture 10% in de plus

Enfin, mede dat door dat ongeluk of die aanslag (mede hierom) gas future TTF vandaag weer 10% hoger staat.


Enfin, wie profiteren hier allemaal van? Exporterende landen en hullie dus, zie hieronder het Reuters-bericht plus quote.

Energie is oorlog

Zoals al vaak is opgemerkt: de energiemarkt is verreweg de meest complexe en politieke die er is. En inderdaad, net als voetbal is ook energie helaas oorlog, zoals al vaak is gebleken, en wie weet nu ook in Europa. 

Dat mag Europa zich aanrekenen. Want bijna vijftig jaar na de eerste oliecrisis, toen voor het eerst bleek hoe afhankelijk we zijn van niet-democratische landen, zijn we dat nog steeds en hebben we onze energievoorziening nóg niet in eigen hand. En de markt profiteert waar de politiek blundert (en krijgt de schuld).  

U mag zelf raden wie de mogelijke dader is, of wie hier belang bij heeft. Maar met shock-events als een (mogelijke) aanslag op een pijplijn valt de gespannen en van margins aan elkaar hangende energiemarkt goed te ontregelen. En niet iedere partij heeft de massa, gogme, kennis en kunde om dit uit te spelen.    

Conditions are now heavily skewed in favour of players with large, diversified portfolios and strong balance sheets like oil majors Shell (SHEL.L), BP (BP.L) and TotalEnergies along with major trading houses including Vitol, Trafigura, Gunvor, and Glencore (GLEN.L).

Hopen is verkopen

En dus moeten we hopen op zachte herfst en winter. Hopen is verkopen, zegt de beurswijsheid en inderdaad, een hoogontwikkelde economie en beschaving kan en mag niet afhankelijk zijn van hopen. De herfst is in ieder geval vroeg begonnen. Hier in Amsterdam is het kil en het komt met bakken uit de hemel.

Geen wind en geen zon, ook dat nog. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 12:10 Vergeet Tesla, VW en de rest: BYD verovert de wereld 9
 2. 08:10 Weer minnen en het is voorbeurs bakkeleien met tech en rente
 3. 07 jun Slotcall: kom op nou AEX, Besi toch, tech en recessie en toch kwartje? 4

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Beerbaron 27 september 2022 14:48
  Ik denk dat dit uiteindelijk positief gaat zijn, als er definitief een streep door de ns1 en 2 gaan moet europe wel inzetten op eigen energievoorziening. Zo kunnen ze in ieder geval niet meer gechanteerd worden door Rusland. Zal natuurlijk nooit uitkomen als het zo is, maar wel een mooie manier om de eer aan jezelf te houden als westen.
  Bijkomend voordeel is dat dit ook voorkomt dat Rusland de kraan straks wagenwijd openzet met als doel verder te destabiliseren.
 2. MvH 27 september 2022 17:40
  Alles is te huur, ook de expertise om te doen wat er moet. Euvel is denk ik wel dat waarschijnlijk niet iedereen staat te springen om hier z'n vingers aan te branden, ook niet voor veel geld. En dan hebben we het nog niet over landen en de poltiek die wel of niet meewerkt.

  De klok loopt: die pijpen zijn op een gegeven moment 'leeg', er zal zeewater inlopen en deze zullen beginnen met corroderen. Dat gaat met een beetje pech vrij snel, denk hier in maanden, niet jaren. De vraag is dan of je ze nog kan herstellen, als daar de wil voor is.
 3. Five Aces 27 september 2022 20:08
  Leidingen zijn van een hele hoge kwaliteit staal. Dus corrosie zal wel meevallen alleen een probleem is dat je er ook pokken etc in krijgt.

  Verder kunnen ze ook secties afsluiten dus dan is niet het hele ding afgeschreven.

  Hier zijn gewoon noodscenario's voor, een lek in de leidingen en hoe te dichten. Het zou me niet verbazen als er al vrij snel een tijdelijke reparatie komt.

  Schade blijft gissen. Rusland die zijn eigen leidingen opblaast lijkt me vrij stug. Duitsland ook niet. Dus???
 4. pff 27 september 2022 20:36
  quote:

  Five Aces schreef op 27 september 2022 20:08:

  Leidingen zijn van een hele hoge kwaliteit staal. Dus corrosie zal wel meevallen alleen een probleem is dat je er ook pokken etc in krijgt.

  Verder kunnen ze ook secties afsluiten dus dan is niet het hele ding afgeschreven.

  Hier zijn gewoon noodscenario's voor, een lek in de leidingen en hoe te dichten. Het zou me niet verbazen als er al vrij snel een tijdelijke reparatie komt.

  Schade blijft gissen. Rusland die zijn eigen leidingen opblaast lijkt me vrij stug. Duitsland ook niet. Dus???
  Kan van alles zijn. Rusland is zo corrupt, dat er misschien toch nog wel een beetje gas er doorheen kwam.
  Om er dan zeker van te zijn, kun je die pijpen beter opblazen. Ze kunnen deze leidingen wel repareren. Met robots die onder water lassen etc. bel Allseas maar.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links