Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Zwaargewicht gaat door het putje in bloedrode AEX

Slotcall: Zwaargewicht gaat door het putje in bloedrode AEX

Het is een beursdag om snel te vergeten. Bijna iedere koerstik leek lager te zijn. Uiteindelijk sluit de AEX 2,8% lager op 639,28 punten en dat is slechts twee punten verwijderd van het laagste niveau van de dag.

De grootste boosdoener is Shell (-7,1%). Het komt niet vaak voor dat het voormalige Koninklijke Olie ruim 7% inlevert. De gasprijzen kelderen vandaag met double digits en ook de olieprijs gaat spijkerhard onderuit.

De prijs voor een vat brentolie zakt 5,8% tot $85 en dat is het laagste niveau sinds begin januari. Op deze manier wordt de inflatie natuurlijk snel de kop in gedrukt. Anderzijds is olie omgerekend in euro's nog wel duur.

Wat vandaag opvalt, is dat technologie nog wel redelijk blijft liggen, zo houden ASMI (-0,1%) en Besi (-0,9%) de schade nog redelijk beperkt. Dan hebben we het alleen over vandaag, want als we naar het gehele jaar kijken dan vliegen de tranen mij in de ogen.

Gooi de handdoek niet in de ring

Toch gaat het een stap te ver om als belegger nu de handdoek in de ring te gooien. In de IEX-BeleggersPodcast van vandaag zei marktcommentator Arend Jan Kamp dat de mooiste lijntjes beginnen vanaf een bear market.

Daar komt bij dat aandelen over een lange periode prachtige rendementen opleveren. Dat is niet voor niets, want ook onder deze gure marktomstandigheden verdienen de meeste bedrijven gewoon geld. 

Fastned

Het cijferseizoen is inmiddels al een paar weken voorbij. Toch pakte ik nog even de halfjaarcijfers van Fastned (+2,9%) erbij. Uit het halfjaarrapport blijkt overduidelijk dat het bedrijf voor 100% inzet op groei.

Op de eerste inhoudelijke pagina van de trading update staan de highlights van het eerste halfjaar van 2022. Het zijn acht bulletpoints die alleen maar gaan over de snelle groei van het bedrijf. Deze bulletpoints beschrijven onder andere de snelle omzetgroei, het aantal nieuwe laadstations, het aantal personeelsleden dat erbij is gekomen en zelfs een nieuwe supercharger in Schotland, waar het management zeer trots op is.

Er wordt echter met geen woord gerept over de ebitda, nettowinst of schuldpositie van het bedrijf. Dat geeft precies aan hoe het management in de wedstrijd staat. Alles staat in het teken van groei en dan worden de hoge verliescijfers voor lief genomen.

Een strategie die tot nu toe uitermate goed heeft gewerkt. Fastned behaalt dit jaar naar verwachting een omzet van €29,5 miljoen bij een nettoverlies van €18,3 miljoen en kent een market cap van liefst €485 miljoen.

Wat u met de aandelen moet doen, leest u in het onderstaande artikel.

Sif

Sif (-0,9%) is een producent van monopiles voor offshore windparken. Het bedrijf zou dus moeten profiteren van de energietransitie die er momenteel gaande is. Toch wil het er maar niet uitkomen op de beurs.

Het aandeel noteert momenteel ruim 30% onder de introductiekoers van €14 in 2016. De belangrijkste reden is dat het bedrijf nooit aan de hoge verwachtingen heeft kunnen voldoen. 

Sif behaalt dit jaar naar verwachting een winst per aandeel van €0,57 per aandeel. Daarmee noteert het aandeel tegen 17 keer de winst. Voor een relatief kleine cyclische onderneming geen koopje.

De winst gaat volgend jaar naar verwachting omhoog naar €0,76 per aandeel. Maar voor Sif geldt: eerst zien dan geloven.

Rentes

De rentes blijven maar oplopen. Met name de stijging van de Britse vergoeding op tienjaars staatspapier valt op. Een stijging van 33 basispunten op dagbasis is echt uniek. De markt verwacht dat de Britse Centrale Bank de rente bij het volgende rentebesluit met liefst 100 basispunten verhoogt.   

  • Nederland: +3 basispunt (+2,32%)
  • Duitsland:+2 basispunt (+2,01%)
  • Italië: +10 basispunten (+4,29%)
  • Verenigd Koninkrijk: +33 basispunten (+3,82%)
  • Verenigde Staten: +1 basispunt (+3,72%)

De weeklijstjes

  • AEX deze week: -3,8%
  • AEX deze maand: -5,6%
  • AEX dit jaar: -19,7%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -18,1% 

Van kwaad tot erger

De AEX (-3,8%) gaat net als alle andere aandelenindices spijkerhard omlaag deze week. Alleen de paniekbarometer VIX (+11,0%) vindt de weg omhoog. Maar dat is in het huidige beurssentiment geen verrassing.

 

AEX

Defensieve havens als Unilever (+0,8%), Heineken (-1,3%) en Wolters Kluwer (-1,6%) blijven nog redelijk liggen. Groeiaandelen of bedrijven met een issue gaan daarentegen door het putje. Just Eat Takeaway (-15,3%) en Philips (-9,9%) zijn daarvan het voorbeeld. 

 

AMX

Het beeld binnen de midcapindex is niet veel beter. Met name vastgoed krijgt flinke klappen te verduren. CTP (-12,5%) en WDP (-13,4%) hebben geen baat bij een hogere rente, aangezien het voor deze bedrijven duurder wordt om hun schulden te herfinancieren. Alleen JDE Peet's (+0,2%) en ASR (-0,0%) houden het hoofd nog boven water.

 

ASCX

Majorel (+10,7%) ligt er daarentegen sterk bij. Begin deze week werd bekend dat de fusiegesprekken met Stifel zijn gestopt. Ook Azerion (+2,1%) gaat tegen de markt in omhoog. Wederom krijgen de vastgoedfondsen Vastned (-16,0%) en NSI (-16,4%) de grootste klappen te verwerken. 

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Housepartyy 23 september 2022 18:27
    Niels, je moet niet iedereen aanpraten dat ze een bearmarket moeten doormaken met je tabellen, grafieken en quote's om vooral eigen handelen goed te praten.

    Je weet tenslotte niet wanneer je boven Jan bent en wat de beleggingshorizon van iemand is. In Japan en Aex heeft dat bijvoorbeeld minstens 20 jaar geduurd. Als je met Aow bent is 20 jaar heel lang.. en dan heb ik het nog niet eens over de inflatie.
  2. forum rang 7 jan de vakman 23 september 2022 19:25
    Het valt me ook nu weer op dat de giro totaal andere gasprijzen noteert, dan jullie, bij hen daalt gas ruim 3,5%, de andere dag, of nu maandag blijkt zo goed als altijd het giro cijfer te kloppen!!
    Voor de rest denk ik dat de hogere rentes de beurs aan het leeg zuigen zijn, normaal, vlamt flow traders op zulke dagen, nu stort hij gewoon met de rest mee in het ravijn, dat duid sterk op hollen naar de uitgang!!
  3. forum rang 10 bp5ah 23 september 2022 20:26
    quote:

    jan de vakman schreef op 23 september 2022 19:25:

    Het valt me ook nu weer op dat de giro totaal andere gasprijzen noteert, dan jullie, bij hen daalt gas ruim 3,5%, de andere dag, of nu maandag blijkt zo goed als altijd het giro cijfer te kloppen!!
    Voor de rest denk ik dat de hogere rentes de beurs aan het leeg zuigen zijn, normaal, vlamt flow traders op zulke dagen, nu stort hij gewoon met de rest mee in het ravijn, dat duid sterk op hollen naar de uitgang!!
    IEX van kwart over vijf :

    Update: dreigementen Poetin jagen grondstoffenprijzen hoger

    Klopte ook helemaal niet, olieprijs stond toen al dik in de min.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links