Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (665,43)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 69,49%
Lager 30,51%

Groen voorbeurs, maar hoeveel ruimte hebben aandelen met deze rentes?

Groen voorbeurs, maar hoeveel ruimte hebben aandelen met deze rentes?

De AEX indicatie is +0,5% op de Derde Dinsdag in september, als onze begroting expireert. We zien vandaag hoe duur of lucratief het doorrollen van de nieuwe voor ons allemaal wordt.   

 • Europese futures openen allemaal rond een halfje hoger
 • De Amerikaanse staan nu een bescheiden 0,1% hoger
 • In Azië is alles groen, de grote markten op en rond +1,0%
 • De volatiliteit (CBOE VIX Index) sloot -2,1% op 25,8
 • De dollar stijgt -0,1% naar 1,002, EUR/USD beweegt nu al een maand op en rond pariteit 
 • Of aandelen veel ruimte hebben...? De Duitse tienjaars rente stijgt drie basispunten naar 1,81% en de Amerikaanse ligt vlak op 3,52%
 • Goud doet -0,3%, olie stijgt 0,5% en crypto kleurt rood

Prinsjesdag en we staan op Bloomberg!

Plaatje en verder geen commentaar, want er is nul marktimpact van onze begroting:


Dit plaatje hoort er ook nog bij. Beheers u.


Ondanks een marginaal hoger slot gisteren, werd het plaatje van de AEX er niet beter op met alweer een lagere intradagbodem. Bovendien evenaarde onze (tienjaars)rente met 2,12% op het slot bijna de 2,13% van juni (intradag 2,27%). Dat beperkt de ruimte? Dé bodems van de AEX zijn 632,02 (intradag) en 635,75 (slot).

Nu blijft dit ware paar niet eeuwig zo strak en fraai in spiegelbeeld handelen. Hoewel aandelen en rentes correleren gaat dat meestal veel losser en soms ook even niet. Dit jaar worden vooral hogere rentes en dus lagere waarderingen ingeprijsd voor aandelen, want de winst(verwachting)en zakken nog amper tot niet.


En het rentefeest gaat deze week misschien wel in een hogere versnelling? De Zweedse centrale bank is deze week de eerste van velen - met uitzondering van Japan en Turkije - die de rente met twee of drie kwartjes verhoogt. Morgen is de Fed en daar zijn drie kwartjes verhoging zeker: 18% van de markt gokt zelfs op vier. 

Donderdag zijn er de BoJ en BoE met respectievelijk hun eeuwige en nieuwe rente en verder zijn er deze dagen ook nog Zwitsers, Noren, Taiwanezen, Zuid-Afrikanen en nog een paar met twee of drie kwartjes.


Van vandaag, er bestaat geen Japans woord voor galopperende inflatie. Voor Japanse begrippen is dit echter fors en alleen grijsaards kunnen zich zulke cijfers herinneren. Toch gaat de BoJ naar verwachting niet verhogen.


De stok achter de deur voor de zeg maar trage ECB en nog altijd slapende BoJ is echter de dollar. Hoe havikser de Fed en hoe lakser deze twee... Dit zijn EUR/USD (oranje) en USD/JPY (paars). Waar de euro stand houdt rond pariteit en op de laagste stand in twintig jaar bivakkeert, staat de yen op een 24 jaars low.

Als de Fed morgen onverhoopt met vier kwartjes verhoogt, krijgen we hier vast vuurwerk.


Waakt u deze dagen en dan vooral morgenavond ook over uw meest rentegevoelige en risicovolle assets. Zoals hier de technologie uit de Nasdaq 100 (oranje) en Philadelphia Semiconductor Index (SOX). Beeld en scores zijn allemaal slecht.


Over de SOX gesproken, opletten?

Exact hetzelfde verhaal geldt ook voor bitcoin (oranje) en ethereum. Rente en aandelen en dan vooral tech en crypto correleren dit jaar sterk, zoals al vermeld.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren.

 • 08:09 Duitse producentenprijzen stijgen nog veel harder
 • 07:55 Cabka tekent meerjarig contract met CHEP
 • 07:53 Licht hogere opening AEX voorzien na groen slot op Wall Street
 • 06:59 Europese beurzen openen naar verwachting in het groen
 • 06:56 Japanse inflatie verder omhoog
 • 06:47 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 06:47 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 06:47 Beursagenda: macro-economisch
 • 19 sep Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 19 sep Wall Street hoger gesloten
 • 19 sep Olieprijs hoger gesloten
 • 19 sep Majorel en Sitel stoppen fusiegesprekken
 • 19 sep Wall Street koerst af op licht lager slot
 • 19 sep Europese beurzen verdeeld gesloten

De AFM meldt deze shorts:

De agenda:

00:30 Inflatie - Augustus (Jap)
08:00 Producentenprijzen - Augustus (Dld)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Augustus (VS)

En dan nog even dit

Choppy? Hoger is hoger, zeker in 2022:

Het zijn de rentes die momenteel de markt bepalen, of denkt u anders?

Hier nog een:

Is er nog nieuws?

De andere fantasie in Shell, het grootste retail network ter wereld met haar benzinestations:

Ai:

Omdat u er nooit genoeg van krijgt:

Toe maar:

Al vroeg geleerd op de beurs: onderschat nooit de Amerikaanse consument. Die vindt altijd weer ergens een potje om door te kopen:

Mooi blog, niks bedrijf zogenaamd weggeven.

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 30 sep De Wall of Worry grijnst u tegemoet voorbeurs na weer een Day After 1
 2. 29 sep Het lijkt te draaien voorbeurs, Porsche debuteert en er beweegt weer veel 4
 3. 28 sep Slotcall: chaos, gekte en genialiteit, zulke beursdagen moeten we niet te vaak hebben 5

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. speedy0070 20 september 2022 16:22
  Bij de les blijven jongens en op je instinct afgaan. Ze zeggen met mooie woordjes dat we een beurswaakhond hebben. Ok die bestaat zogezegd maar doen weinig of helemaal niks. er is genoeg gas en petrol in deze wereld maar opec en kornuiten houden de prijzen kunstmatig hoog met hun monopoliespel. En wat doet de beurswaakhond??? juist!! GEEN MIETER!! en voor alle sufferds en analisten: De beurs word vandaag de dag bepaald door het grootkapitaal. Ze hebben de beurs jaren omhoog gejaagd met het helicoptergeld. En zijn nu dus alles in de uitverkoop aan het doen met gigantsche winsten. Je mag 20 miljoen op de bank hebben maar je bent een vlieg tegen het grootkapitaal die dagelijks met miljarden spelen op het monopoliebord. De FED en de ECB weten ervan vandaar de moeilijkheid voor hun om richting te bepalen. BIjv. Ford kan moeilijk 500.000 autos op hun terrein neerzetten waar nog onderdelen aan ontbreken. Moet dus produktie beperken waar een zware ontslagronde zal plaatsvinden. Oogjes openhouden want snel andere autobouwers gaan het zelfde probleem hebben!!
  Ander voorbeeld: Steek 100 euro in je knip ga naar de supermarkt en kijk wat je hebt in je karretje (het is om te janken.) niemand doet wat om de prijsstijgingen tegen te gaan. Het grootkapitaal wil geen hogere rentes logisch met gigantische schulden. En ze worden nog eens flink geholpen door de FED en ECB dus begrijp goed waar de boefjes rondlopen. Jan met de pet mag de rekening betalen. Kan je geen 10% rendement netto behalen uit je investering? Gooi het deur uit!!! en zeer snel!! Dat is mijn gezegde.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links