Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vier interessante ETF’s voor beginnende beleggers

Vier interessante ETF’s voor beginnende beleggers

De vijfde aflevering van BeleggersBootcamp staat volledig in het teken van ETF’s. Uiteraard heeft analist Niels Koerts een aantal concrete ETF-tips gegeven. Zoals beloofd in de podcast volgt hieronder een opsomming van deze trackers.

We beginnen met een van de bekendste en een hoeksteen voor veel ETF-beleggers: de wereldtracker. In dit geval de wereldtracker van iShares. Redacteur en presentator Coen Grutters gaf in de podcast aan overwegend in deze ETF te zitten.

1. iShare Core MSCI World ETF

ISIN: IE00B4L5Y983

De iShares Core MSCI World ETF volgt de wereldindex, volgens hoofd Beleggersdesk Erik Mauritz is dit zelfs dé ETF om mee te beginnen. Het grootste voordeel van deze ETF is dat-ie meer dan 1.500 aandelen volgt. Daarmee zit je in één klap goed gespreid en juist voor kleine beleggers is dat extra belangrijk. 

Als je goed gespreid zit over meerdere aandelen in verschillende sectoren, dan daalt niet je gehele portefeuille hard als het bij een enkeling even niet goed gaat. Er zijn dan altijd wel andere aandelen die op dat moment beter liggen.

Verdere voordelen zijn de relatief lage kostenratio van 0,2% en de lage tracking error, dus de mate waarin de ETF afwijkt van de index die hij volgt. Daarnaast wordt deze tracker veel verhandeld en dus zijn zogeheten spreads, de prijsverschillen tussen kopers en verkopers, vrij laag.

Het enige nadeel is dat 70% van de bedrijven in deze ETF Amerikaans zijn en dus loop je een dollarrisico. Stel dat de dollar plots enorm zakt, dan zijn de winsten die Amerikaanse bedrijven in dollars maken ineens minder waard in euro’s.

2. iShares Stoxx Europe 600 UCITS ETF

ISIN: DE0002635307

Om dat dollarrisico in te perken volgt nu een ETF vol Europese aandelen. In dit mandje zitten de – je raadt het al – 600 grootste bedrijven van Europa. Bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk hebben een weging van 25% en Nederlandse aandelen hebben een weging van 6,5%. Daarmee bevindt Nederland zich qua weging op de vijfde plek in deze ETF.

ASML en Shell zitten in de top tien van grootste posities. Met in totaal 600 aandelen zit je ook met deze ETF goed gespreid, al zitten hier relatief weinig technologie-aandelen in vergelijking met de wereldindex. Wel blijven de kosten met 0,2% net als bij de hiervoor genoemde wereldtracker beperkt.

3. Van Eck AEX UCITS ETF

ISIN: NL0009272749

Wie graag nog meer aandelen van Nederlandse bodem in portefeuille wil hebben, kan de AEX-tracker van Van Eck overwegen. Zoals de naam al verklapt, volgt deze ETF de 25 aandelen die in de Nederlandse hoofdindex zitten.

Doordat Van Eck een Nederlandse aanbieder is en het Nederlandse bedrijven zijn, is dividendlekkage geen probleem. Als de aandelen in je ETF dividend uitkeren, dan gaat dat naar jou. Maar je betaalt daar uiteraard wel dividendbelasting over. In Nederland is dit 15%, maar in het buitenland kan dit meer zijn.

Met sommige landen zijn afspraken gemaakt. Zo betaal je als Nederlander ook slechts 15% dividendbelasting in de Verenigde Staten, terwijl de dividendbelasting daar eigenlijk 30% is. Amerika wil natuurlijk wel graag dat ook buitenlanders in de Verenigde Staten beleggen.

Het probleem is dat niet met alle landen afspraken gemaakt zijn. Stel dat je ergens anders 30% dividendbelasting moet betalen, dan kan je via je inkomstenbelasting slechts 15% terugvragen. Die overige 15% is dus dividendlekkage.

4. SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

ISIN: IE00B6YX5D40

Een ETF voor de echte dividendliefhebber. De aandelen zijn dividendaristocraten. Deze term is enkel weggelegd voor bedrijven die hun dividend al minstens twintig jaar op rij hebben verhoogd. Dat betekent dat het niet per se de meest sexy aandelen zijn. Vaak zijn het de niet zo duurzame oliemaatschappijen of wapenaandelen die netjes elk jaar hun dividend verhogen.

Alles over ETF's

Meer weten over ETF's? Luister dan de ETF-special van BeleggersBootcamp. In de podcast is ETF-expert Adriaan Kootstra te gast. Samen met analist Niels Koerts en redacteur Coen Grutters vertelt hij je alles wat je moet weten over trackers. Je luistert de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts of simpelweg hieronder.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 07 jun Kopieerhandelen in een bearmarkt
 2. 06 jun Deze IEX-ers komt u tegen op de Beleggersdag
 3. 15 mei 'We houden onze voelsprieten gericht op de doelgroep'

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. pietje01puk 20 september 2022 12:08
  de problematiek van dividendlekkage mag wel wat beter beschreven worden. Als je bv gebruik wil maken van de belastingverdragen moet je of zelf een ingewikkeld bureaucratisch proces in met de buitenlandse belastingdienst (bv om die 15% in de VS, Frankrijk of België terug te krijgen) of een duur bureau dat laten doen. Kijk vooral naar het land van vestiging van de ETF want onder die belastingregels valt het.
 2. pulp fiction 20 september 2022 12:25
  quote:

  Pat71 schreef op 20 september 2022 10:56:

  Dank voor je lijstje Niels. Kan je er ook eens 1 maken met ESG criteria. Ik heb geen enkele interesse om indirect in een wapenfabrikant of andere fout bedrijf geld te stoppen. Zo en zo beetje jammer dat de duurzaam geld verdienen bij IEX weinig aandacht krijgt.
  Kijk hier eens naar: www.vaneck.com/nl/en/tswe
  VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF
  Meer aandacht voor ESG
  Gelijkgewogen index
  USA heeft 'maar' 40% weging tov 70% van de ishares world
 3. forum rang 6 marique 20 september 2022 13:03
  quote:

  Pat71 schreef op 20 september 2022 10:56:

  Dank voor je lijstje Niels. Kan je er ook eens 1 maken met ESG criteria. Ik heb geen enkele interesse om indirect in een wapenfabrikant of andere fout bedrijf geld te stoppen. Zo en zo beetje jammer dat de duurzaam geld verdienen bij IEX weinig aandacht krijgt.
  zie:
  www.justetf.com/en/find-etf.html?quer...
 4. Pat71 20 september 2022 14:48
  quote:

  marique schreef op 20 september 2022 13:03:

  [...]
  zie:
  www.justetf.com/en/find-etf.html?quer...
  Dank je. Ik kan ook wel eea vinden, maar vind het altijd teleurstellend dat IEX weinig tot geen oog heeft voor duurzaam beleggen.

  Overigens is het vaak irritant om een goede EFT te vinden welke dan via Saxo vaak niet gekocht kan worden.
 5. forum rang 6 marique 20 september 2022 15:19
  quote:

  Pat71 schreef op 20 september 2022 14:48:

  [...]

  Dank je. Ik kan ook wel eea vinden, maar vind het altijd teleurstellend dat IEX weinig tot geen oog heeft voor duurzaam beleggen.

  Overigens is het vaak irritant om een goede EFT te vinden welke dan via Saxo vaak niet gekocht kan worden.
  Dacht dat Saxo toch een ruime keuze biedt. Het is wel lastig zoeken daar. Het beste gaat het met de ISIN code. Dan kun je ook nog kiezen uit de beurs waar het etf wordt verhandeld.
 6. Pat71 20 september 2022 16:12
  quote:

  marique schreef op 20 september 2022 15:19:

  [...]
  Dacht dat Saxo toch een ruime keuze biedt. Het is wel lastig zoeken daar. Het beste gaat het met de ISIN code. Dan kun je ook nog kiezen uit de beurs waar het etf wordt verhandeld.
  Veel ETF staan wel in hun lijst alleen zijn toch lang niet altijd te kopen omdat het EID ontbreekt of niet verhandeld wordt in de regio. Of niet voor particulieren.
 7. forum rang 6 'belegger'' 20 september 2022 23:19
  quote:

  Geldw0lf schreef op 20 september 2022 21:17:

  Waarom niet de ETF's van Actiam. Lage TER, een vermogensbeheerder van Nederlandse bodem en een sterk ESG beleid.
  Dat zijn beleggingsfondsen en geen ETF's, dus dat zou niet letterlijk aansluiten bij de titel van het artikel.

  Voor hun Noord Amerika fonds kom ik met de laatste dividenduitkering en de koers op dat moment op een "historisch" dividendrendement van minder dan 1%. Met ETF's op de S&P 500 kom je niet veel hoger, maar ik vond minder dan 1% gevoelsmatig toch weinig. Voorheen belegde het Actiam Wereldwijde fonds in de onderliggende fondsen voor Noord Amerika, Europa en Azië. Dat is losgekoppeld en zou geen impact moeten hebben, volgens hun documentatie. Verder was er een paar jaar terug een grote partij uitgestapt, waardoor op een wereldwijd fonds ineens 5% dividend werd uitgekeerd Dat fonds volgt gewoon de brede markt, het is geen hoog dividend fonds of zo. Misschien zit dat ergens anders in de koers verwerkt, maar dat kan ik niet goed volgen. Verder is Actiam vorig jaar door Athora verkocht aan Gardano.

  De voordelen die je noemt onderschrijf ik volledig en ik vind Actiam ook aantrekkelijke producten bieden. Maar dat geschuif met het bedrijf Actiam en hun fondsen vind ik soms lastig om te volgen. Al met al vind ik Actiam het overwegen waard. Dit is geen beleggingsadvies.
 8. Pion 20 september 2022 23:41
  quote:

  Senior 1936 schreef op 20 september 2022 14:20:

  ik vind het belangrijk om te weten of de betreffende ETF's al dan niet herbeleggend zijn, waarbij ik duidelijk kies voor herbeleggend (wel zo simpel beleggen).
  Graag een antwoord van de Redactie, alvast bedankt.
  Ik ben geen redactie maar heb wel (alvast) een reactie: de informatiepagina van iedere etf zal aangeven hoe die etf met dividend omgaat.
  Het is de moeite waard om de informatiepagina's te bestuderen; daar staat werkelijk alle informatie die van belang is voor een keuze om erin te stappen of niet.
 9. forum rang 6 'belegger'' 21 september 2022 00:01
  "Met sommige landen zijn afspraken gemaakt. Zo betaal je Nederlander ook slechts 15% dividendbelasting in de Verenigde Staten, terwijl de dividendbelasting daar eigenlijk 30% is. Amerika wil natuurlijk wel graag dat ook buitenlanders in de Verenigde Staten beleggen.

  Het probleem is dat niet met alle landen afspraken gemaakt zijn. Stel dat je ergens anders 30% dividendbelasting moet betalen, dan kan je via je inkomstenbelasting slechts 15% terugvragen. Die overige 15% is dus dividendlekkage."


  Dit gaat meer over individuele aandelen. Voor Amerikaanse aandelen kun je bij je broker een W-8BEN formulier invullen. Daarmee wordt bij uitkering uit Amerika slechts 15% in plaats van 30% ingehouden. Moet je dat formulier wel regelen bij je broker, vaak attenderen ze daar actief op.

  Voor de andere 15% scheelt het volgens mij of je vermogensrendementsheffing betaalt in box 3. Dividendbelasting op Nederlandse aandelen (en fondsen) kun je altijd verrekenen bij je belastingaangifte, ook al val je onder het heffingsvrije vermogen van de vermogensrendementsheffing. Voor buitenlandse aandelen mag je alleen verrekenen voor zover je vermogensrendementsheffing verschuldigd bent.

  Maar het gaat hier over ETF's en als Europeaan mag je alleen Europese varianten van ETF's kopen (UCITS). Hier speelt iets anders, namelijk dat de meesten zijn gevestigd in Ierland waardoor er dividend lekt wat je niet kunt verrekenen. Dit is al vaker besproken in andere artikelen/draadjes.

  Als je voor de vermogensrendementsheffing onder het heffingsvrije vermogen valt, lekt er volgens mij dus zowel bij Amerikaanse individuele aandelen als bij een ETF op de Amerikaanse markt (ongeveer) 15% dividend.

  Ik ben geen fiscalist en geef geen beleggingsadvies.
 10. Geldw0lf 21 september 2022 09:54
  Bedankt voor je reactie. ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld ISIN: NL0011309349 is toch een ETF? TER is 0.08%. "Het doel is, om rekening houdend met de van toepassing zijnde uitsluitingscriteria, het rendement van de index, de MSCI World Index Net EUR, zo veel als mogelijk te benaderen."

  Ik ben het met je eens dat het geschuif met bedrijf ook als een nadeel zie.
 11. forum rang 6 'belegger'' 21 september 2022 10:54
  quote:

  Geldw0lf schreef op 21 september 2022 09:54:

  Bedankt voor je reactie. ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld ISIN: NL0011309349 is toch een ETF? TER is 0.08%. "Het doel is, om rekening houdend met de van toepassing zijnde uitsluitingscriteria, het rendement van de index, de MSCI World Index Net EUR, zo veel als mogelijk te benaderen."

  Ik ben het met je eens dat het geschuif met bedrijf ook als een nadeel zie.
  Het is geen ETF, maar een passief beleggingsfonds. Dat betekent dus wél dat er een index wordt gevolgd.

  Volgens mij lopen er twee dingen door elkaar. Je kunt als volgt een onderscheid maken tussen fondsen:
  (1) ETF's vs. beleggingsfondsen
  (2) Actief vs. passief

  Een ETF wordt verhandeld als een aandeel. Bij een beleggingsfonds kun je één keer per dag een order inleggen die de volgende dag wordt uitgevoerd. Alle orders van die dag gaan tegen dezelfde prijs. De prijs die je ziet bij je broker en in je portefeuilleoverzicht loopt dus ook een dag achter. Dus als de beurs ineens daalt, blijft je beleggingsfonds op dezelfde prijs hangen en zie je de volgende ochtend de daling in je portefeuilleoverzicht. Dit maakt voor de prestaties niet uit, maar het is wel handig om te weten waar je naar zit te kijken.

  Actief en passief gaat over het volgen van een index, waar jij op doelt. In de praktijk zijn passieve fondsen vaak ETF's, maar het kunnen ook beleggingsfondsen zijn zoals Actiam. Aan de andere kant schijnen er ook actief beheerde ETF's te zijn, al ik ben die zelf nog niet tegengekomen (voor de Europese markt).

  Voor gewoon kopen en aanhouden, dus niet steeds handelen, doet een beleggingsfonds prima zijn werk. Sommigen zeggen dat de prijsvorming zelfs beter is ten tijden van echte paniek, maar dat effect loopt er ook bij een ETF weer uit als de rust terugkeert en is daardoor niet van belang als je gewoon je positie aanhoudt.

  Dat schuiven met het bedrijf is één ding, maar de dividendverwerking vind ik lastiger. Met zowel ETF's als beleggingsfondsen schijnt in- en uitstroom effect te hebben op het uit te keren dividend. Ik verwacht dan een tegengesteld effect ergens in de koers, maar ik krijg de vinger er nog niet achter hoe dit precies werkt.
 12. forum rang 6 marique 21 september 2022 11:59
  quote:

  'belegger'' schreef op 21 september 2022 10:54:

  (...)

  Dat schuiven met het bedrijf is één ding, maar de dividendverwerking vind ik lastiger. Met zowel ETF's als beleggingsfondsen schijnt in- en uitstroom effect te hebben op het uit te keren dividend. Ik verwacht dan een tegengesteld effect ergens in de koers, maar ik krijg de vinger er nog niet achter hoe dit precies werkt.
  "Met zowel ETF's als beleggingsfondsen schijnt in- en uitstroom effect te hebben op het uit te keren dividend."

  Kun je uitleggen wat je met deze zin bedoelt? Ik snap die namelijk niet.

  Ik weet wel dit:
  Zowel beleggingsfondsen als etf's kampen met het probleem dat bij de onderliggende aandelen er een tijdsverschil is tussen ex-dividend en uitkering. Dat kan bij zwaargewicht aandelen tijdelijk een negatief effect hebben op de koers van het etf/fonds.
  Bij iShares heb ik gelezen dat gebruik wordt gemaakt van derivaten om dit probleem het hoofd te bieden.
 13. forum rang 6 'belegger'' 21 september 2022 12:23
  Bij VanEck staat onder dividendrendement het volgende:

  "The 12-Month Yield is the yield an investor would have received if they had held the fund over the last 12 months assuming the most recent NAV. The 12-month yield is calculated by summing any income distributions over the past 12 months and dividing by the sum of the most recent NAV and any capital gain distributions made over the past 12 months. The dividend paid may differ from the dividend yield of the index by increasing or decreasing the fund. A part of the dividend can be reinvested whereby this is processed in the price and not paid out."

  Dit voorbeeld bij Actiam is van ongeveer 5 jaar geleden, maar het gaat even om de werking:

  "De dividendvoorstellen voor de op 22 februari 2018 nieuw opgerichte subfondsen van ACTIAM
  Beleggingsfondsen N.V. volgen uit de verplichte winstuitkering van de voormalige subfondsen van
  RZL Beleggingsfondsen N.V. De relatief hoge dividendvoorstellen hebben te maken met de hoge
  uitstroom die in 2017 heeft plaatsgevonden
  uit de voormalige subfondsen van RZL Beleggingsfondsen
  N.V."
  www.actiam.com/4adf12/siteassets/fond...
 14. forum rang 6 marique 21 september 2022 15:00
  Kan belangstellenden voor wereldfondsen/-etf's aanraden de jaarrendementen te vergelijken.
  Bijvoorbeeld:
  Beleggingsfonds ACTIAM Impact Wereld Aandelen NL0010579124 '17 ---> +30%
  Beleggingsfonds ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld NL0011309349 '17 ---> +39%
  iShares MSCI World UCITS ETF IE00B0M62Q58 '17 ---> +46%
  NN Duurzaam Aandelen Fonds NL0006311789 '17 ---> +78%

  Alle vier uitkerend en min of meer dezelfde index volgend.
  Percentages zijn koersrendementen vanaf 2017 tot heden.
 15. Geldw0lf 21 september 2022 17:48
  Goed idee om te vergelijken maar dan liever op basis van het rendement en niet de koers. Dit is het vijfjarig rendement (bron morningstar)

  Beleggingsfonds ACTIAM Impact Wereld Aandelen NL0010579124 '17 ---> +30% | 9.8%
  Beleggingsfonds ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld NL0011309349 '17 ---> +39% | 11.36%
  iShares MSCI World UCITS ETF IE00B0M62Q58 '17 ---> +46% | 10.61%
  NN Duurzaam Aandelen Fonds NL0006311789 '17 ---> +78% | 13.67%

  Nog beter zou zijn om naar de trackingerror te kijken denk ik in geval van passief beleggen maar die heb ik zo niet bij de hand.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links