Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat. Een. Aandeel! LNG-fonds Cheniere, met LNG als ticker

Wat. Een. Aandeel! LNG-fonds Cheniere, met LNG als ticker

Als u nog buitencategorie boom & bust-aandeel zoekt... LNG-exporteur Cheniere geeft een feest-update en nu is het héél erg opletten.

Nog nooit van gehoord!

Een Amerikaanse exporteur van Liquid of Liquefied Natural Gas (NLG) met als ticker LNG: wiens interesse is nu meteen niet gewekt?

Koerssprong van 58,5%

Anders met deze grafiek wel. Niet normaal dit! Dat grondstoffen- en energiefondsen zeer cyclisch zijn en grote boom & bust-trekjes hebben weten we wel, maar dit is wel heel extreem.  

Of is +58,5% dit jaar juist een beetje tegenvallend gezien de gasexplosie? Zo meer hierover, maar misschien dat het bedrijf daarom vandaag met een aandeelhoudersverwenpakket komt. 


Dit moet natuurlijk logaritmisch, om het boom & bust karakter goed uit de verf te laten komen. Bizar plaatje. Stijgen en dalen komt te paard en zijwaarts komt te voet, heet het dan op de beurs. 


Kijk niet naar de dagkoersen

Pas in de (herbelegde) vergelijking met de S&P 500 ziet u pas echt... Ja, er kan een paar jaar zitten tussen extreme outperformance en underperformance. Buy & hold werkt natuurlijk ook prima op de lange termijn, maar dan kunt u beter nooit naar de dagkoersen kijken. Voor u het weet doet u dan iets doms, waar u later...  


Correlatie met de gasprijs

Dit is misschien een betere vergelijking. Correlatie met de gasprijs, u verwacht het niet.


De ticker is dus LNG, Chenier Energy dus. Even kennismaken.


Dit is het nieuws vandaag, het kan niet op!


Grillige business

Deze analistenverwachtingen worden waarschijnlijk bijgesteld, maar zie vooral aan omzet, winst, marges en kasstroom hoe grillig deze business is.


En dit alles samengevat in deze twee grafieken, want anders wordt het te vol. Eentje met koers, omzet, winst en waardering:


En eentje met met koers, aantal uitstaande aandelen, vrije kasstroom en dividend:


Gaat het feest door of is het voorbij?

Wat is nu de moraal van het verhaal? Cheniere presteert met omzet en winst regelmatiger dan de koers suggereert, en zeker de laatste jaren is er een gestage, maar scherpe lijn omhoog. De vrije kasstroom en het dividend groeien de laatste vier jaar gestaag, maar ook hard. De gasexplosie is pas sinds maart 2020 gaande.  

En toch, het enorme feestbericht van vandaag noopt wellicht tot terughoudendheid. Want hoe ver kan die gasprijs nog stijgen?

U kunt natuurlijk ook redeneren dat die waarschijnlijk nog jaren hoog blijft. En gelet op wat op het eerste gezicht op beter management lijkt, kan Cheniere misschien nog lang lucratief blijven.

Dan moet u het wellicht wel eerder van dividend en misschien aandeleninkoop hebben dan van de koers. De waardering ziet er misschien ook aantrekkelijk uit, maar zoals zo vaak bij cyclische en boom & bust fondsen kan dit een value trap zijn: op hoogtepunt cyclus wil de waardering nog wel eens het laagst zijn.

Niettemin, wat een spectaculair fonds en het is met $40,15 miljard beurswaarde zeker geen ballenbakaandeel. Niettemin doet het fonds haar ticker zeker eer aan. Deze peers geeft Refinitiv, misschien iets voor u als u bent geïnteresseerd in deze sector.         


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. eric 13 september 2022 14:47
    alles valt en staat met komende winter.
    Alles is gebaseerd op een koude winter ( wat vreemd is omdat iedereen roept het wordt warmer hahahaha )
    Dus bij een warme winter betaald de consument de hoofdprijs, en lacht de handelaar en de man met voorkennis.
    Wordt het een koude winter dan.............................
    ach iedereen weet het al wat voor winter het gaat worden toch ??
  2. Watchful¤Eye 13 september 2022 19:37
    AANDELEN
    Cheniere Energy Inc
    ASE | LNG | US16411R2085 | USD

    Cheniere Energy Inc
    TDG | CHQ1 | US16411R2085 | EUR

    Via deGiro zie ik bovenstaande codes. Vreemd dat ik geen NDQ of desnoods XET verhandelbaarheid zie. Hoe zit het met de bronbelasting bij deze "exoot"?

    Ik denk idd (sterk) verhoogd risico. Bevorderlijk voor je nachtrust?
  3. Watchful¤Eye 13 september 2022 19:47
    Ook over invloed evt. sancties VS en Europa lees ik niets. Europa "draait momenteel ook aan de knoppen" betreffende prijsplafonds voor gas en elektriciteit. De energiemarkt is idd een waar moeras geworden .. Ik denk dat je beter in een betrouwbare ETF kunt stappen met meer spreiding en zekerheid over je inkomsten. Bijv. XET | VDIV | NL0011683594 | EUR (VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF). Veel succes!
  4. dmv 14 september 2022 01:12
    Mocht je echt speculatief willen gaan op Amerikaanse LNG export projecte: Tellurian de ontwikkelaar / eigenaar van Driftwood LNG.

    Opgericht door Charif Souki, de oprichter van Cheniere. Voor de eerste fase van Driftwood hebben ze bijna alle productie al verkocht aan partijen als Shell, Gunvor en Trafigura.

    Ontzettend speculatief, het is beter dan kop of munt.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links