Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX is stom, gaat u nog aandelen kopen en het is EU menens

Slotcall: AEX is stom, gaat u nog aandelen kopen en het is EU menens

Het goed nieuws is dat de AEX niet de enige is die daalt.

Zie hier onze gas future TTF en de Duitse elektriciteitsprijzen. Eerlijk zeggen wie deze koersen niet het liefste zichzelf finaal de grond in ziet boren. Dat is nog een eind, maar lager is in ieder geval niet hoger. En dat is al heel wat anno nu. Vrijdag weten we misschien meer na de EU-spoedvergadering energie.


Bij olie zien we vaak een bezit van de zaak is einde vermaak-beweging na bijvoorbeeld Opec-besluiten, ofwel de koers liep op het besluit vooruit, om na het besluit zelf even contrair te gaan. Maar goed, dit is wel heel ver speculeren. Eerst maar eens zien wat eruit komt en u ziet het, het is de EU echt menens?


Cijfers:

Paar uur oud, maar het geeft een idee. Niet één Nederlandse naam, maar genoeg fondsen met directe exposure aan de andere EU beurzen:

Over de olieprijzen gesproken, die halen ook bakzeil vandaag. De trend is omlaag en dat lijkt om recessievrees te gaan: minder economie is minder vraag naar energie. Met deze scores weet u ook meteen wat onze oliewaarden er vandaag van bakken.


Verder is dit een beursdag waar we niet zoveel mee kunnen. De AEX sluit weliswaar lager, maar tekende vandaag niet weer een nieuwe, lagere intradagstand op. En onze rente weet geen nieuwe hogere intradagstand neer te zetten. Het blijft bijzonder om te zien hoe die twee aan een touwtje bewegen.


De pijn in de markt dit jaar zit vooral bij de meest risicovolle assets, zoals hier bitcoin. Vijf jaar geleden beleefde de eerste echte (publieks)hausse haar hoogtepunt. Sindsdien nul rendement en aandeelhouders-return, maar wel extreem risico, torenhoge kosten, gigaspreads, veel affaires en altijd kans op verlies of diefstal.

Het is een lange en moeilijke weg to the moon, dan maar. Timing is everything hier, maar dan ook everything. Of puur handelsgogme en -ervaring. En die heeft het grote publiek niet. 


Morgen verhoogt de ECB de rente naar verluidt met drie kwartjes (of toch twee?) en krijgt de president in de persconferentie vast veel vragen over energie, economie, recessie, inflatie én over in hoeverre de bank sommige landen al aan het voortrekken is met al dan niet doorrollen van aflossende obligaties.

Vanavond is er eerst nog het Fed Beige Book met anekdotisch materiaal over de stand van de Amerikaanse economie. En vooral met betrekking tot inflatie, personeelstekorten en loonstijgingen, dat zijn momenteel de grote Angstgegners van de Fed. Het gebeurt echter zelden dat de koersen hierop reageren.

Geklokt op het slot: de AEX is een achterblijvertje vandaag. Europa presteert wisselend met plussen en minnen en Wall Street ligt eindelijk weer een keer goed. Het goede nieuws is dat de euro een halve cent inloopt op de dollar, op die EU-berichten.


Excuses, vergeten op tijd te klokken, waardoor de rentes alweer zijn gereset. Ze leverden echter een paar basispuntjes in vandaag.

Beursplein 5

Eigenlijk is er maar één echt nieuwsfeit op het Damrak: HAL heeft haast met Boskalis en laat er geen gras over groeien (want het heeft veel cash dat gras staat te eten). Zie de kop; voor HAL lijkt er wel genoeg animo? Een euro verhoging is voor HAL-begrippen veel. U moet nu beslissen of u uw stukken aanmeldt, of toch...

Wat heeft onze desk nog meer? Een aandeel met veel fantasie:

Of een Belgische financial:

Nog een Belg:

Dat u bij Amundi kon beleggen wist u al, maar u kunt er ook in beleggen. Het is een dividender.

Advieswijzigingen zijn er voor NN - kijk maar op het bord - AkzoNobel en KPN.


Verder nog iets? Ja, het is weer een typische 2022-beursdag? Lijkt het op, turf maar af:

 • Bescheiden indexdaling
 • Flinke onderlinge koersbewegingen
 • Defensieve, groei, cyclische, financiële en de rest van de aandelen die vrolijk door elkaar heen bewegen
 • Stijgers van de dag die dan weer daler van de dag zijn (hoi Just Eat Takeaway!) en vice versa

Met nauwelijks nieuws en geen cijfers is het daarom weer lastig tot niet te doen om individuele bewegingen te duiden:

 • Tegen het slot: waar komen Signify en Besi ineens vandaan? ASMI en zeker ASML zijn minder enthousiast
 • Unibail is stijger van de dag en zelf weet het waarschijnlijk ook niet waarom
 • NN krijgt dus een flinke downgrade van JP Morgan
 • Shell laat zich raden met die stuntende olieprijs
 • Vopak en Fugro zit het ook niet mee, maar SBM Offshore blijft wel aardig liggen
 • Klein nieuwtje en Just Eat Takeaway rolt weer ouderwets heen en weer door de linker- en rechterrijtjes van de AEX
 • Galapagos staat op de laagste stand sinds de nieuwe-CEO-euforie begin dit jaar
 • Nee, geen nieuwe all-time low voor ForFamers, maar daar is alles mee gezegd
 • CM.com flirt met een tientje, €10,41 is nu de laagste intradagstand
 • Alfen? De grafiek maar. De all-time high is €119,40


Misschien is dat ook een goed idee bij Pharming: er moet nu wel even worden doorgepakt...? Zie de teruglopende volumes; opletten. 


Nog één plaatje: de slotstanden.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het is echt niet leuk voorbeurs en de koersen zitten ook niet mee 2
 2. 05 feb Oh nee, wordt het tóch weer een week tussen hoop en vrees 3
 3. 03 feb Kijkt u maar even ademloos toe voorbeurs, wat een koersgeweld 6

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links