Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chippers aarzelen

Chippers aarzelen

Na een periode van sterk herstel is de opmars van de aandelenbeuzen de afgelopen weken stilgevallen. Op korte termijn zorgen vooral de geruchten van een forse renteverhoging van de ECB (75 basispunten?) voor een omslag in het sentiment.

Een echte zomerrally is de afgelopen maanden uitgebleven, maar het sterke herstel zorgde wel voor wat opluchting onder beleggers.

Adempauze in herstel of in neerwaartse trend?

De vraag is nu uiteraard of de huidige terugval een adempauze in het herstel is, of dat het herstel een adempauze binnen de lange neerwaartse trend is geweest.

Voor de Nederlandse beurs zou objectief gezien het eerste scenario het meest voor de hand liggen. De AEX-index is sterk opgeveerd, heeft haar dalende fase afgebroken en is teruggekeerd boven haar 200-daags gemiddelde. De huidige aarzeling zou dan een nieuwe hogere koersbodem op kunnen leveren, waarna de herstelfase verder vorm kan krijgen.

De AEX-index kan het echter niet in haar eentje. Bij veel andere beurzen zien we namelijk veel minder sterke plaatjes en lijkt het tweede scenario beter te passen. Royce Tostrams beoordeelde de overige Europese beurzen al in zijn column van afgelopen vrijdag.

SOX index mist overtuiging

De chipsector wordt vaak gezien als leidende sector en een beoordeling van de SOX-index geeft daarom een goed beeld voor de rest van de aandelenmarkten.

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, is vanaf begin juli sterk opgeveerd, maar heeft haar hoofd recent gestoten aan de dalende 200-dagenlijn. Nu de korte termijn herstelfase wordt afgebroken, lijkt de lange termijn dalende fase een nieuwe impuls te krijgen.

Er is bij deze leidende sector dus nog geen sprake van een lange termijn draai en het risico op een nieuwe koersdaling blijft erg groot. De eerste steun voor de SOX-index wacht op de laatste bodem rond 2.400 punten.

ASML breekt herstel af

De grootste Nederlandse chipper en tevens het grootste zwaargewicht binnen de AEX-index is ASML. Het aandeel is vanaf begin juli sterk opgeveerd, maar heeft het gevecht met de 200-dagenlijn nog niet kunnen winnen.

Ook hier geldt dat het risico op een nieuwe koersdaling erg groot blijft, nu de korte termijn herstelbeweging is afgebroken en de koers weer onder haar 200-dagenlijn beweegt.

De eerste steun wacht rond €403. Pas als ASML boven haar laatste top rond €580 weet te breken, zal het beeld verder opklaren.

Lees ook de laatste fundamentele analyse van ASML door de IEX Beleggersdesk

Nvidia vormt een mogelijke lagere top

Het Amerikaanse Nnvidia is ëën van de grootste chipleveranciers die is opgenomen in de SOX-index. Het aandeel staat al sinds eind vorig jaar onder druk en het herstel van deze zomer is zeer beperkt gebleven.

Het aandeel is recent vlak onder haar 200-daags gemiddelde op nieuwe verkoopdruk gestuit. De huidige terugval lijkt daarmee een nieuwe lagere top op te leveren binnen de lange termijn dalende fase. Vooralsnog is ook bij dit aandeel dus geen sprake van een koersdraai.

Lees ook de laatste fundamentele analyse van Nvidia door de IEX Beleggersdesk


Infineon valt hard terug

Tot slot kijk ik nog even naar het Duitse Infineon, de grootste chipleverancier voor de Europese autoindustrie. Infineon is de afgelopen maanden mooi opgeveerd en leek even boven haar 200-daags gemiddelde terug te keren.

De koers is echter aan de bovenkant van de dalende trend vanaf begin dit jaar op nieuwe verkoopdruk gestuit en teruggevallen onder de 200-dagenlijn. Het patroon van lagere toppen en bodems lijkt hiermee te worden voortgezet.

Voorlopig moeten we dus nog erg voorzichtig blijven met het uitwerken van positieve scenario's en blijft het risico op een nieuwe daling erg groot.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 23 jan Schade bij Nederlandse indices is beperkt 49
 2. 15 jan Zwaargewichten zijn technisch op orde 72
 3. 12 jan AEX-index in alle timeframes positief 202

Gerelateerd

Reacties

130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 tradersonly 29 augustus 2022 09:05
  quote:

  Doptieman schreef op 29 augustus 2022 08:37:

  Campings lopen sinds vrijdagochtend totaal onverwacht massaal leeg !!
  De meeste vertrekkende gasten zijn wel eerst nog even bij de kapper geweest....
  en gaan netjes geknipt en geschoren naar huis.
  Op naar de 670 dan maar...
  Of test 50 daags en weer up
 2. forum rang 7 Long Tall Ernie goes Short.. 29 augustus 2022 09:11
  Rusland Fakkelt 'OVERTOLLIG' Gas af aan de Finse Landsgrenzen..!

  Slecht voor Europa maar nog slechter voor het Milieu met name de Noordpool..

  Toegevoegd:

  En Jetten zorgt voor wél he-le dure Gascontracten door tegen Duitsland op te bieden..

  Met Gasvelden in Groningen en de Noord-zee in Porto niet echt Slim te noemen..!

  DOM-66 duss..:(
 3. forum rang 4 Sem_7 29 augustus 2022 09:11
  quote:

  easy56 schreef op 29 augustus 2022 08:57:

  [...]vind de Futures wel effe betrouwbaarder dan Durkie:-)
  Ik ben nu maar beperkt geïnteresseerd in die Fruts smorgens...

  Handel toch maar weinig tot niks op dit moment !

  Als Ben op dikke winst komt komende tijd, dan ben ik er ook weer ;)))
130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links