Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX sluit in mineur, elders is het feestje wel over

Slotcall: AEX sluit in mineur, elders is het feestje wel over

Een verklaring voor het sterke koersherstel sinds 1 juli is dat de professie zijn shortposities - goeddeels - heeft gesloten de afgelopen periode. Zeker weten zullen wij dat nooit, maar feit is wel dat er nu weer geluiden de kop op steken dat er hernieuwde shorts worden opgebouwd.

Dat is absoluut geen reden om nerveus van te raken, maar wel goed om de shortregisters van de AFM in de gaten te houden. Immers, shortposities moeten ook - ooit - weer gesloten worden en wie weet vormt de komende weken een mooie opmaat naar nóg zo'n fraaie koersrally als we in de afgelopen periode zagen. 

De richting van de financiële markten proberen te voorspellen, of timen, dat blijft een uiterst riskante tak van sport. De kans dat er de komende weken nogmaals flink aan de boom wordt geschud, is echter wel duidelijk aanwezig. 

Damrak 

Een aardige mineurstemming op het Damrak, en overigens ook op de andere Europese beurzen, vandaag. En uiteraard verwacht u voor deze rode handelsdag een sluitende verklaring. Welnu, er zijn zeker enkele boosdoeners aan te wijzen die allen in meer of mindere mate de stemming wat drukten. 

We noemen een opnieuw fors oplopende gasprijs, een euro die weer wegzakt ten opzichte van de dollar, sombere headlines over een naderende recessie, hawkish uitlatingen van ECB-bestuurder Nagel (Bundesbank). Al met al een flink rijtje en opgeteld valt de reactie op de financiële markten dan feitelijk nog wel mee. En verder verwijs ik beleggers naar het item lager over red flags: de basis voor het koersherstel sinds juli is wat wankel. 

Hoeveel last de gemiddelde belegger heeft van de koersdalingen, hangt uiteraard af van de portefeuille. Just Eat Takeaway moest een deel van de vrijdag geboekte winst weer inleveren. Het is interessant om te zien hoe ver de koersdoelen van zakenbanken van elkaar af liggen. 

Ook B&S Group was opnieuw de pineut, de omzetgroei was prima maar de marges kalven onder invloed van de inflatie steeds verder af. Over AF-KLM wil ik het eigenlijk verder niet hebben. 

Toch vielen er vandaag ook enkele stijgers te signaleren, we noemen een Fugro, Alfen en Kendrion als witte raven. Exact duiden waarom nu juist deze fondsen nog wel een plusje wisten te boeken: dat lukt niet altijd, maar dat defensieve fondsen als Ahold, KPN, RELX, Unilever en Wolters Kluwer hun voeten aardig droog wisten te houden vandaag, zal geen verbazing wekken. 

Uiteindelijk sloot de AEX slechts 1,2% in de min op ruim 711 punten. 

En dan nog even dit 

Mogelijk dat de inflatie in de VS al heeft gepiekt, maar dat geldt beslist niet voor - delen van - Europa. Althans, Citigroup denkt dat de inflatie in het VK zal pieken op 18,6% (geen typo). Houdt u ook al een stuk maand over aan het eind van uw geld? 

B&S Group 

Groothandelaar B&S Group heeft flink last van margedruk. Het doorberekenen van de inflatie lukt voorlopig niet geheel. Dat is dan ook wel in de koersvorming van het in de AScX genoteerde aandeel terug te vinden. De Beleggersdesk nam de H1-cijfers onder de loep en kwam tot de volgende conclusie

Cineworld 

Waar bioscoopuitbater Kinepolis verrassend goed presteert, dreigt voor concurrent Cineworld een faillissement. Hoewel, dreigt, als de koers van een aandeel meer dan 95% onderuit gaat, is het in principe einde verhaal. Dat haalt Cineworld met gemak: het aandeel is met 99% gedaald. Een interessante analyse bij IEX Premium

JDE Peet's 

Koffieproducent JDE Peet's wist met zijn halfjaarcijfers de te sombere consensus te verslaan, maar toch pakken er nog wel wat donkere wolken boven het fonds samen. Hoe dat exact zit en of dit veel impact kan krijgen op het koersverloop, leest u in een analyse van de Beleggersdesk bij IEX Premium

UMG  

Muziekuitgever Universal Music Group kwam eerder met acceptabele halfjaarcijfers naar buiten. Wel is de kwalificatie 'mixed bag' van toepassing. Een meevallende omzet versus een tegenvallende Ebitda-marge. Interessant voor beleggers of niet? U leest het bij een analyse van de Beleggersdesk

Twitter 

Gaat Elon Musk nu wel of niet Twitter overnemen. Dat is waar de markt vanaf de dag dat de Tesla-oprichter zich meldde, de hamvraag. Musk lijkt er in tweede instantie vanaf te willen, maar staat juridisch niet heel sterk. De overnamewetten gelden nu eenmaal óók voor miljardairs. Een update van de Beleggersdesk

Rode vlaggen alom 

De aandelenrally roept bij veel beleggers vraagtekens op. Zo won sinds eind juni de Amerikaanse aandelenmarkt sinds eind juni maar liefst $7.000 miljard aan waarde. Waar komt die explosieve stijging vandaan?

Een deel van de winst kan op het conto worden geschreven van hedge funds die eerder aangegane shortposities weer hebben teruggedraaid. Dat zagen we bijvoorbeeld ook in Europa, in eigen land zelfs, waar Ray Dalio’s Bridgewater shorts in onder andere ASML en ING Groep afbouwde tot onder de zichtbare meldingsgrens van 0,5%. 

Handelaren bij onder andere Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley waarschuwen hun klanten zelfs dat de rally geen fundament kent. Dat is op zijn minst interessant en kan als een red flag worden gezien. 

Nog een red flag: de gekte rond ‘meme stocks’ is weer losgebarsten, zij het niet zo extreem als de vorige keer. Oftewel, er wordt weer flink gegokt en dat is zelden een goed teken. Het massaal omhoog stuwen van aandelen waarbij elke fundament onderbreekt, is misschien een leuk spelletje maar heeft met beleggen niets van doen. 

De laatste toetreders blijven zitten met in essentie wankelende bedrijven waar iedere serieuze belegger verre van dient te blijven. Jongste ‘slachtoffer’ was Bed Bath & Beyond dat kortstondig opliep tot circa $30. Daar is nu zo’n $11 van over. 

Klanten bij Goldman Sachs – grote hedge funds – zijn naar verluidt (bron: Financial Times) opnieuw shortposities aan het opbouwen. Een anonieme bankier bij een van ’s lands grootste prime brokers ziet wat short covering activiteiten, maar geen opbouw van longposities. 

De vraag of de aandelenmarkten aan een structureel herstel bezig zijn, of dat er sprake is van een bear market rally is eenvoudig te stellen, maar slechts achteraf te beantwoorden.  

Het feestje is over 

De ongezond sterke stijging van de energielasten brengt niet alleen huishoudens in toenemende mate in de problemen. Ook het bedrijfsleven worstelt met de gevolgen van de energiecrisis in Europa. Zo heeft het Duitse Basf al productielocaties gesloten, danwel de productie flink teruggeschroefd en sloot onlangs een aluminiumproducent definitief zijn deuren. 

Het is echter niet alleen de industrie, een notoire grootverbruiker, die in de problemen is geraakt. Ook het Britse nachtleven staat onder zware druk. Moesten clubs eerst hun hoofd boven water zien te houden tijdens de pandemie, nu wordt hun bestaan opnieuw bedreigd door een (te) gepeperde energierekening. 

pharming
Bron: Bloomberg

Volgens de Night Time Industries Association was de sector vóór de pandemie nog goed voor een bijdrage aan de Britse economie van omgerekend in euro’s zo’n €55 miljard per jaar. Nu wordt het Britse nachtleven opnieuw in zijn bestaan bedreigd door torenhoge energielasten en consumenten die noodgedwongen fors snijden in alle niet-essentiële uitgaven. 

Helaas voor nightclubs behoort dit soort ontspanning niet tot de eerste levensbehoeftes. Dat betekent teruglopende omzetten voor het nachtleven terwijl de kosten juist hard oplopen. Something has got to give

Afkoelende inflatie 

De inflatie, althans die in de VS, zal naar verwachting wat afkoelen. Dat wanneer gekeken wordt naar de PCE, een favoriete graadmeter van de Fed. De zogeheten core personal consumption expenditures (PCE) zal aanstaande vrijdag wat tekenen van afzwakking laten zien, en wel tot een 0,3% toename over juli, versus nog een 0,6% groei over juni. 

Altijd even oppassen, de core CPE index is exclusief de sterk schommelde prijzen voor voedsel en energie. Toch belangrijk, omdat de Fed hier relatief veel gewicht aan toekent.

De hamvraag is of de Amerikaanse centrale bank, mits de core CPE inderdaad wat afvlakt, al bereid is een tandje minder bij te schakelen voor het rentebeleid. De markt verwacht nu bij de nieuwe Fed-bijeenkomst een volgende verhoging met 0,5%, maar vreest eventueel opnieuw een verhoging met 0,75%.

Helaas is het plaatje in Europa wezenlijk anders, nog los van een ECB die maar met veel pijn en moeite een verhoginkje doorvoerde met 0,5%. De inflatie binnen de eurozone, en overigens ook in het VK, loopt nog steeds aardig te pieken zo rond de 10%. Dat de ECB desondanks niet in de voetsporen van de Fed volgt, heeft onder andere tot gevolg dat de euro er als een natte krant bij ligt.  

Wall Street 

in de VS starten Amerikaanse beleggers de week ook al in mineur. Het zijn vooral techfondsen die moeten inleveren. De zomerrally is - in ieder geval tijdelijk - een halt toegeroepen. 

De tienjaarsrente in de VS is opnieuw richting de 3% en dat helpt het sentiment niet. Ook de dalende olieprijs zet druk op de markt en aandelen AMC maken een tussentijdse snoekduik met ruim 35%. 

Na een kleine twee uur handel noteerde de Dow Jones een min van 1,3%, de S&P 500 daalde met 1,7% en de Nasdaq kreeg een tik van ruim 2% te verwerken. 

Rentes 

Er valt weinig zinnigs te zeggen over de kapitaalmarktrentes. Vandaag komen er weer enkele basispunten bij, dat kan morgen weer compleet andersom het geval zijn. De negatieve rentes lijken wel definitief tot het verleden te behoren, maar een tienjaarsrente van pak hem beet 0,7% (Duitsland) geldt nog als verre van 'normaal.' 

pharming
Bron: Reuters.com

Brede markt

Het eerste dat opvalt bij de bredere markt, is de zwakke performance van de Duitse beurs. Onze oosterburen zijn dan ook sterk afhankelijk van - goedkope - energie, vooral uit Rusland. Die kraan zit goeddeels dicht. 

Ook opvallend is de hernieuwde daling van de olieprijs. Een lastig in te schatten markt want wat weegt zwaarder, de krappe aanbodzijde of toch die naderende recessie. Vandaag heeft laatstgenoemde de overhand. 

En tot slot opnieuw de euro die terrein verliest ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De ECB zal echt een tandje, of twee, moeten bijschakelen met het verhogen van de rente anders gaat dit van kwaad tot erger.  

Het Damrak  

  • Besi (- 6,0%) toont zich wederom als de zwakst presterende chipper op negatieve dagen, vooral een sentimentsdingetje desondanks. 
  • ING Groep (- 2,7%) moest ondanks een afbouw van de shortpositie van Ray Dalio's Bridgewater opnieuw stevig terug. 
  • Just Eat Takeaway (- 9,2%) moest een deel van de koerswinst van vrijdag weer inleveren. Het volgende koersfeestje zal - vermoedelijk - de verkoop van Gubhub worden. (disclaimer: long JET)
  • Shell (+ 0,1%) gaf koersmatig vandaag geen krimp, ongetwijfeld mede dankzij de opnieuw oplopende gasprijs. 
  • Aperam (- 4,0%) geldt en als cyclisch en is een notoire energieverbruiker.  
  • Corbion (- 2,5%) had in essentie nogal matige H1-cijfers, herstelde initieel toch weer, maar de markt lijkt toch zo zijn bedenkingen te hebben bij het fonds. 
  • JDE Peet's (- 0,6%) kreeg vandaag een downgrade te verwerken, maar wist zich relatief goed staande te houden. 
  • PostNL (- 3,3%) lijkt zich op te maken voor een kijkje onder de €2. Het fonds is populair bij particuliere beleggers, de professie is wat sceptischer. 
  • TKH (- 3,7%) wist vorige week niet echt te overtuigen, al waren de H1-cijfers zeker niet slecht. 
  • Pharming (+ 0,2%) blijft verbazingwekkend goed liggen. We zijn - net als iedereen - erg benieuwd of het Leidse concern toestemming zal krijgen op leniolisib op de markt te brengen. 
  • Op de lokale markt zakt Sif Holding (- 5,0%) langzaam in de vergetelheid. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Adyen: verlaging naar houden van kopen - Keefe B&W
  • Adyen: naar €1.950 van €1.750 en kopen - Credit Suisse 
  • Adyen: naar €2.625 van €2.800 en kopen - Morgan Stanley 
  • BMW: initial coverage met koersdoel €90 - JPMorgan Chase 
  • Meta Platforms: naar $225 van $280 en kopen - Morgan Stanley 

Agenda 23 augustus 

00:00 Aegon - Ex-dividend
02:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (Jap) 
07:00 PB Holding (Stern) - Cijfers tweede kwartaal 
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Augustus (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Augustus vlpg (eur)
13:00 Macy's - Cijfers tweede kwartaal (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 23 apr Winsthalvering bij Randstad
  2. 23 apr Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  3. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Ben 22 augustus 2022 17:53
    Ik weet het, voor sommigen is het heel belangrijk om dagelijks te vertellen dat bepaalde aandelen onder druk staan,
    Zeg er dan ook eerlijk bij dat die spelletjes bij extreem lage zomer omzet gespeeld worden, en dus binnenkort over zullen zijn.
    Oftewel, kijk uit als jij voorspelt dat PostNL onder de 2 euro zal duiken.
    Ik weet, dit soort commentaar zien sommigen graag op het internet, als ondersteuning van het spelletje, maar, aan alles komt een eind.....
  2. Jopieklaploper 22 augustus 2022 17:59
    We hoeven nergens over in te zitten, de inflatie is beteugeld en de economie draait als een tierelier. Het gaat gewoon supergoed en dat mogen we vieren!!!!!

    Dankzij de regering en Lagarde komen we niet in recessie in de EU. ook in de VS gaat het supergoed en we gaan de beste tijd ooit tegemoet!!!!

    We moeten deze tijd vieren met zijn allen.
  3. Martin-Jan Crum 22 augustus 2022 18:18
    @Ben

    PostNL zal het op middellange termijn zelfstandig niet gaan redden. Dat het fonds een aantrekkelijke overnamekandidaat is, zonder meer. Daarvoor is wel support vanuit Den Haag voor nodig zoals u weet (Bpost echec).

    De waarde van PostNL inclusief een aardige overnamepremie, daar vallen wel rekensommetjes over te maken. Echter, aandelen worden echt op hun eigen merites beoordeeld (lees: op stand alone basis). De cijfers van PostNL waren niet best, met twee winstwaarschuwingen op rij en een reële kans op nummer 3 in november.

    disclaimer: geen positie in PostNL
  4. forum rang 4 Ben 22 augustus 2022 18:24
    Wel humor dat PostNL omschreven wordt als een aandeel dat populair is bij particuliere beleggers?
    Het aandeel daalt stevig, en in het PostNL draadje op IEX is het doodstil.
    Bijna alle particuliere beleggers zijn er zo langzamerhand wel uitgeschud.
    Misschien beter 's wat schrijven over funds zoals Marshall Wace, en de tegenstanders....
    Die bepalen de koers.....
  5. speedy0070 22 augustus 2022 18:54
    Lijkt erop dat iedereen denkt dat het allemaal wel meevalt, nou ja de vreugde zal snel omslaan in honden gejank omdat ze dus fout waren. Tot nu toe vele bedrijven proberen te voorkomen dat er ontslagen vallen maar dat gaan ze dus niet volhouden met een consument die steeds minder te besteden heeft met oplopende prijzen op alle gebied. de oplopende rentes gaan mensen met hypotheek of krediet ook niet helpen. De inflatie staat gewoon hoog en zeer hoog zelfs. Met 0.75% schieten ze niks op in september en is een druppel op de gloeiende plaat. Zoals altijd weer de bescherming van de kapitalist. Om inflatie van 9% terug te brengen naar 2% zullen ze in totaal minimale renteverhogingen moeten toepassen met op zijn minst 5% dus maak je borst maar nat met je hypotheekje. Zoals men een voorstelling kan maken zal dit een crash in huizenmarkt veroorzaken erger dan beginjaren 2000 maar dan niet alleen in spanje maar bijna wereldwijd. Zei je BOOOOOM??? Nou de explosie zal ongenadig zijn. Het klimaat helpt ons ook niet want in verschillende werelddelen is het nog nooit zo heet geweest in de zomer wat dus een ongenadige impact zal hebben op de landbouw en zijn opbrengsten. (Wat dus voedselprijzen zal opdrijven) Zijn we klaar voor deze impact???
    nou niet echt want het salaris van de arbeider is hier zeker niet op voorbereid. Dat moge duidelijk wezen. En als u nu echt denkt dat de stiertjes de markt gaan winnen sla je de plank dus weer mis. 5 beertjes tegen 3 stieren loopt eenvoudig slecht af. Dus??? Cash zitten en zeer rustig afwachten want de echte tijd om te kopen is nog ver weg. succes iedereen en de berepootjes gewoon op onze aarde houden ok?
  6. crxl 22 augustus 2022 19:43
    Leuk die IEX redactie, bijna elke dag janken en katten op PostNL.
    De cijfers waren wat minder en dit heeft gevolgen voor de koersvorming,
    maar zoals eerder hierboven beschreven "er komt een eind aan"
    Het zal kort duren of wat langere tijd, maar het gaat draaien...
    ...en dan weet iedereen het weer te vertellen.
  7. forum rang 6 win some... 22 augustus 2022 20:30
    quote:

    crxl schreef op 22 augustus 2022 19:43:

    Leuk die IEX redactie, bijna elke dag janken en katten op PostNL.
    De cijfers waren wat minder en dit heeft gevolgen voor de koersvorming,
    maar zoals eerder hierboven beschreven "er komt een eind aan"
    Het zal kort duren of wat langere tijd, maar het gaat draaien...
    ...en dan weet iedereen het weer te vertellen.
    Kritische houding naar Postnl lijkt me wel op zijn plaats. Zoals gezegd is de outlook dit jaar al 2x naar beneden bijgesteld. De outlook voor de rest van het jaar is totaal niet realistisch en zal niet worden gehaald.

    De meerjarige outlook van de laatste CMD kan nu al weer de prullenbak in, omdat nu al duidelijk is dat dit ook niet wordt gehaald. Net als de outlook van de voorlaatste CMD niet is gehaald, ondanks de meewind van corona.

    Voeg daarbij nog de verkeerde investeringen van de afgelopen jaren in uitbreiding Internationaal en direct marketing die geen succes waren en de veel te grote overnamesom voor het failliette Sandd.

    Dan wordt duidelijk dat de 'wat mindere cijfers' niet alleen aan de moeilijke marktomstandigheden zijn te wijten, maar ook voor een belangrijk deel aan een uiterst zwak management. Zonder verandering in het management blijft het een gebed zonder eind.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links