Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home!

Hóógrisico, Warren Buffett zet alles op Apple en... do try this at home!

Voor zo veilig mogelijk beleggen en de rustigste nachtrust moet u niet meer bij Berkshire Hathaway en Warren Buffett zijn.

Pardon? U schrikt misschien, omdat dit tegen stereotypen ingaat die we met z'n allen scheppen op de beurs. Dat wil niet zeggen dat die altijd kloppen.

Veredelde belegging in Apple

Over Prosus praten we altijd als veredelde belegging In Tencent. De Zuid-Afrikanen hebben nu nog 28,9% van de Chinese gigant, maar bouwen dat af.

Over Berkshire praten we altijd als een belegging in de kunde, kunsten en ervaring van Warren Buffett en onder meer zijn partner Charlie Munger.

Dat is waar, maar de portefeuille minderheidsbelangen van Berkshire Hathaway is eigenlijk een veredelde belegging in... Apple. Met de Top 4 hebt u al tweederde van de porto en met de Top 10 zelfs 90%.

Klik op het plaatje of scroll erdoorheen. U ziet veel defensieve waarden en een zwik Dividend Aristocrats, maar eigenlijk is Berkshire Hathaway... offensief. Let wel, het is Buffetts portefeuille van beursgenoteerde minderheidsbelangen. Het verzekeringsbedrijf van Berkshire is namelijk groter.

Het fonds heeft ook nog (100%) belangen in een groot spoorwegbedrijf, energiebedrijf en diverse andere bedrijven waaronder Duracell, Lubrizol, Fruit of the Loom et cetera.


Kijk goed. Met technologiefondsen Apple, Activision Blizzard, HP, Amazon en Snowflake zit u al bijna aan 50%. Ter vergelijking: de AEX bestaat voor eenderde uit technologie met ASML, Adyen, Prosus, ASMI, Besi en Just Eat Takeway. De S&P 500 bestaat maar voor grofweg een kwart uit technologie.

Buffett en Munger hadden en hebben altijd de naam gehad dotcom-of tech-avers te zijn, maar u ziet het. Gaan deze twee grijze eminenties nog even Reddit en Robinhood op hun ouwe dag :-) Zonder gekheid, ons beeld van Berkshire Hathaway is dat van een gezapig, oerdegelijk, defensief en relatief veilig fonds.

Hoge bèta

Dat is het op papier niet meer. Dat blijkt ook uit de bèta. Waar defensieve aandelen een bèta hebben van ongeveer 0,4 tot 0,7, zitten Buffett en Munger op 1,1 (Apple 1,2). Dat is één ding, maar waarom die enorme positie in Apple? Is dat niet de goden verzoeken? Zie vandaag, de juggernaut is niet immuun voor de cyclus.  

Bloomberg meldt vandaag dat er honderd ontslagen zijn bij Apple. Dat is een verwaarloosbaar percentage, maar eerder al waren er personeelsstops voor afdelingen.

We zagen ook aan de Q2-cijfers dat met uitzondering van de iPhones en services de verkopen stagneren of teruglopen. 

Sinterklaas

Hieronder ziet u de voornaamste reden dat Berkshire Hathaway geen genoeg van Apple kan krijgen. Sinterklaas bestaat en hij heet Tim Cook. Sinds zijn aantreden als CEO keerde hij met dividend en aandeleninkoop grofweg $600 miljard aan de aandeelhouders uit. Fondsen, landen: vergelijk dit waarmee u maar wilt.  

En geloof maar dat Buffett een direct lijntje heeft met de CEO, met 5% van de aandelen. Ongetwijfeld ruikt, snuift en proeft hij significante informatie eerder dan de markt, om het zo diplomatiek uit te drukken. Alleen is een 5%-positie in Apple liquideren in het geval van wat dan ook geen sinecure. Dat kost tijd.

Is het bekend of Berkshire Hathaway een eigen trading desk heeft voor aan- en verkopen? Want die trades wil iedere bank of broker weten, toch...?

 

B versus A

Dat u weet wat u doet, als u een of meerdere aandeeltjes Berkshire Hathaway A wilt hebben. Dat vergt ook vaardigheid in het niet al te dikke boek. Voor de minder bedeelden onder ons is er ook het B-aandeel, maar daarmee maakt u natuurlijk aanzienlijk minder indruk op de golfclub dan met het A-aandeel.

We weten allemaal dat we het best en goedkoopst in indextrackers of -ETF's kunnen beleggen, maar zelf een portfolio samenstellen en beheren is zoveel leuker. Daar bent u natuurlijk ook actieve belegger of trouwe IEX'er voor. Moet u het voorbeeld van Buffett volgen? Dat hangt er helemaal vanaf.

Risico is een keuze

Boeken zijn volgeschreven over wat wijsheid is, maar er is geen blauwdruk voor een standaard portfolio. Zo zijn er beleggers die, net als Buffett, vinden dat je verreweg het meeste, of zelfs al uw geld in uw beste idee moet steken. Dat is  vergelijkbaar met iemand met een eigen zaak, waar al zijn of haar vermogen in zit.  

Het risico is navenant. Dat kan een keuze zijn. Verzin hier zelf varianten op met al dan niet nog een paar aandelenposities.

In het algemeen geldt echter dat een portfolio van tien à twintig aandelen het meest gangbaar is. Met meer dan twintig verandert er doorgaans amper nog iets aan uw risicoprofiel en dus rendement.

Ook dat is geen wet van Meden en Perzen. Stel dat er onder ons mensen zijn met een portefeuille van tien aandelen, die toevallig net een overweging Enron, SNS, Imtech of WireCard hadden. Auw. Dat is een risico, maar de kans dat u zo wordt geraakt is heel klein. En die aandelen gingen niet in één tik naar nul. U kon...

Eigenwijze porto

Let op spreiding, valuta, geografie, sectoren, risico: het is het bekende verhaal van een zo breed mogelijk en daarmee zo veilig mogelijk samengestelde portfolio. Waarom zou u alleen? Dan kan u net zo goed een indextracker kopen. Veel  goedkoper. Nee, u hebt een eigen eigenwijze porto, omdat u een visie hebt. Toch?

En daar loopt u doelbewust risico op, omdat u denkt dat u gelijk gaat krijgen en de markt naar u toekomt. Dat doen Buffett en Munger ook. Wat is ook de meerwaarde van Berkshire Hathaway, als dit fonds in feite de S&P 500, Nasdaq 100 of de MSCI World Index zou volgen? Dan heeft Berkshire geen edge of bèta meer.

Zij leggen vier van hun tien eieren in één mandje, omdat ze heilig in Apple geloven - in goede en slechte tijden. Weloverwogen risico, want de heren zijn met samen bijna tweehonderd jaar levenservaring gepokt en gemazeld genoeg. Kortom, don't try this at home? Juist wel, áls het maar een bewuste keuze is. 

... of best of both worlds

Weet u wat? Best of two worlds kan ook nog. 

Steek de de helft van uw (maandelijkse) geld in een indextracker en de andere helft in uw eigen bèta-portfolio, als het kriebelt. Bent u safe, als u toch sorry bent.

En hebt u het hoogste woord aan de bar, als de markt uw kant uitkomt. U verwijt uzelf dan achteraf dat u rendement hebt laten liggen met die tracker. Dat weegt ruim op tegen dat héérlijke gevoel dat u de markt goed hebt gezien. Onbetaalbaar.   

Tot slot is hier nog een plaatje Berkshire Hathaway. Merk op dat de koers stabieler is dan de winst en dat ziet u zelden tot nooit. Daarom splitst het fonds ook niet. Het wil dat erin wordt belegd en niet dat erin wordt gehandeld. Dat lukt wel... en niet, maar dat is weer een heel ander mooi (!) verhaal


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 30 sep De Wall of Worry grijnst u tegemoet voorbeurs na weer een Day After 2
 2. 29 sep Het lijkt te draaien voorbeurs, Porsche debuteert en er beweegt weer veel 4
 3. 28 sep Slotcall: chaos, gekte en genialiteit, zulke beursdagen moeten we niet te vaak hebben 5

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 jan de vakman 16 augustus 2022 16:29
  Leuk verhaal, maar is het net zo gammel als de schrijfwijze van de grote baas, de ene keer heet hij Buffet, de volgende keer Buffett, ik denk dat het laatste juist is, het doet me overigens goed, dat de oude meester ook 10% in de olie zit, het lijkt me nog niet zo heel dom, om hem onder de huidige omstandigheden, daarin na te volgen, ze rapen momenteel minstens zoveel knaken bij elkaar dan apple!!
 2. forum rang 4 maarten030 16 augustus 2022 17:34
  quote:

  jan de vakman schreef op 16 augustus 2022 16:29:

  Leuk verhaal, maar is het net zo gammel als de schrijfwijze van de grote baas, de ene keer heet hij Buffet, de volgende keer Buffett, ik denk dat het laatste juist is, het doet me overigens goed, dat de oude meester ook 10% in de olie zit, het lijkt me nog niet zo heel dom, om hem onder de huidige omstandigheden, daarin na te volgen, ze rapen momenteel minstens zoveel knaken bij elkaar dan apple!!
  Ik vind dat een lastige. De piek van olie is denk ik geweest en tijdens een recessie zal de olie nog verder dalen. Persoonlijk blijf ik er nog even vanaf.
 3. forum rang 6 'belegger'' 16 augustus 2022 17:43
  Dat gaat over een half bedrijf. Voor de andere helft heeft Berkshire een eigen tak van (1) verzekeringen, (2) spoorwegen, (3) nuts- en energiebedrijven en (4) overige bedrijven zoals productie, service en retail. Daarmee zit Berkshire voor ongeveer 20% in Apple in plaats van 40%.
 4. forum rang 6 'belegger'' 16 augustus 2022 18:09
  "Merk op dat de koers stabieler is dan de winst en dat ziet u zelden tot nooit."

  Dat komt dus ook doordat de helft van Berkshire in beursgenoteerde bedrijven zit. Wat je ziet als nettowinst is voor een groot deel de volatiliteit van de koersen, de ene keer een plus en de andere keer een min. Van de andere helft van Berkshire zie je bedrijfsresultaten.

  Bij de kwartaalcijfers schrijft Buffett dat je niet moet kijken naar de schommelingen in de koersen van hun beursgenoteerde belangen. Dat schijft hij kwartaal na kwartaal met exact dezelfde bewoordingen en dik gedrukt. Daarin is hij consequent, hij doet dat als er een grote min uitkomt maar ook als er een grote plus uitkomt.
 5. Beerbaron 16 augustus 2022 18:30
  quote:

  jan de vakman schreef op 16 augustus 2022 16:29:

  Leuk verhaal, maar is het net zo gammel als de schrijfwijze van de grote baas, de ene keer heet hij Buffet, de volgende keer Buffett, ik denk dat het laatste juist is, het doet me overigens goed, dat de oude meester ook 10% in de olie zit, het lijkt me nog niet zo heel dom, om hem onder de huidige omstandigheden, daarin na te volgen, ze rapen momenteel minstens zoveel knaken bij elkaar dan apple!!
  Hee Jan, je hoeft geen 10 komma's in een zin te gebruiken hè? De . zit er direct naast.
 6. forum rang 6 'belegger'' 16 augustus 2022 19:17
  Het zou mij niet verbazen als Jan zo lang mogelijk met zijn spulletjes doet, dus ook met een toetsenbord. Vanuit milieuoverwegingen, net als het metaalrecyclingbedrijf dat hij privé runt. Zijn intenties zijn goed en dan neem ik een paar extra komma's graag op de koop toe.
 7. Janklp 16 augustus 2022 19:48
  Ha Arend Jan, denk goed om de 10q van Berkshire er eens bij te pakken. Want zoals hierboven al gezegd zul je dan zien dat Berkshire veel meer is dan Apple. Uiteraard is Apple mega belangrijk voor Berkshire, maar het beeld dat je schetst is wel ongenuanceerd. Kijk maar eens op pagina 2: www.berkshirehathaway.com/news/aug062...
 8. forum rang 6 'belegger'' 16 augustus 2022 20:05
  Arend Jan is niet de enige, in Amerikaanse media gebeurt het ook zo vaak. Je moet inderdaad Form 10-Q of 10-K hebben, maar velen kijken alleen naar Form 13F. Klinkt formeel, maar het ene gaat om bedrijfscijfers per kwartaal of jaar en het andere enkel om de beursgenoteerde posities.
 9. forum rang 6 wiegveld 16 augustus 2022 21:09
  Activision is een hedgepositie van Buffett!!
  Omdat Microsoft ooit 95$ p.a. Gaat aftikken.

  Heb ook dezelfde hedge aangelegd. Van 78$ naar de 95 is mooie rit in onzekere tijden.

  Apple is precies wat Warren wil. Stabiel dividend aandeel, of zoals AJ roept aristocrat. Net als de andere toppertjes.
  ook zijn laatste playground aandeel Occidental is okee.

  Het is goed om de lijst door te kijken en te zien hoe hij opereert als je rijk wil worden.
 10. forum rang 6 'belegger'' 16 augustus 2022 22:10
  quote:

  wiegveld schreef op 16 augustus 2022 21:09:

  Activision is een hedgepositie van Buffett!!
  Omdat Microsoft ooit 95$ p.a. Gaat aftikken.

  Heb ook dezelfde hedge aangelegd. Van 78$ naar de 95 is mooie rit in onzekere tijden.

  Apple is precies wat Warren wil. Stabiel dividend aandeel, of zoals AJ roept aristocrat. Net als de andere toppertjes.
  ook zijn laatste playground aandeel Occidental is okee.

  Het is goed om de lijst door te kijken en te zien hoe hij opereert als je rijk wil worden.
  Zit je long Activision Blizzard en short Microsoft?

  Naar mijn weten gaat men bij Berkshire niet short, maar als dat wel zo is dan ben ik benieuwd.
 11. forum rang 10 bp5ah 16 augustus 2022 22:28
  quote:

  maarten030 schreef op 16 augustus 2022 17:34:

  [...]

  Ik vind dat een lastige. De piek van olie is denk ik geweest en tijdens een recessie zal de olie nog verder dalen. Persoonlijk blijf ik er nog even vanaf.
  Energiecrisis is niet weg deze winter, die verdiept zich alleen maar.
 12. forum rang 6 'belegger'' 16 augustus 2022 22:42
  Een dergelijke concentratie is niet nieuw voor Berkshire. Voor deze heren die verkondigen dat ongeveer 6 posities voldoende zou moeten zijn, kun je jezelf wel afvragen waarom ze al die kleinere belangen hebben. In totaal gaat het om ongeveer 40 beursgenoteerde belangen en ongeveer 60 eigen onderneming. Charlie Munger deed wat dat betreft met The Daily Journal wel wat hij zegt, daar bestaat de aandelenportefeuille uit 3 banken, Alibaba en een verwaarloosbaar stukje in Posco.
 13. forum rang 6 wiegveld 16 augustus 2022 22:47
  quote:

  'belegger'' schreef op 16 augustus 2022 22:10:

  [...]Zit je long Activision Blizzard en short Microsoft?

  Naar mijn weten gaat men bij Berkshire niet short, maar als dat wel zo is dan ben ik benieuwd.
  Neen gewoon het geld stallen en weten met een hoge mate van zekerheid dat je $ 95 krijgt
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links