Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over vageaandelen en rode vlaggen

Over vageaandelen en rode vlaggen

Wat vageaandelen zijn (ja, één woord)? Dat zijn aandelen waar u nog nooit van hebt gehoord en die soms omzet, maar nooit winst en vrijwel geen fundamentele waarde hebben.

Op Twitter krijg ik er dagelijks vragen over: wat ik van dit of dat aandeel vind. Mijn standaard antwoord is: hoe mooier het beleggingsverhaal, hoe minder kasstroom.

Eigenlijk vragen beleggers: is dit het lot uit de loterij waar ik rijk mee word? Als ik dat wist, zou ik het zeker voor mezelf houden. Succesvolle handelaren of beleggers twitteren of instagrammen ook niet.

Rode vlag

Die hebben daar geen tijd voor en geen belang bij: ze zijn succesvol aan het werk. Afgelopen maandag kwam Groupon met cijfers. Dat was een van de meest hitsige aandelen van 2011 – een mooi beleggingsverhaal. 

Helaas kwamen er de afgelopen jaren hooguit wat nickels & dimes uit en geen kasstroom. En de koers? -98% vanaf de top, dik tien jaar terug. Amazon flikte dit ooit ook (-98% in anderhalf jaar), maar daar groeide de omzet, in plaats van te imploderen zoals bij Groupon.

Ik heb tig van zulke aandelen voorbij zien komen. Dus als iemand met een onbekend aandeel aankomt, vind ik dat al een rode vlag. Dat is onzin en weer het andere uiterste, maar u kunt er doorgaans snel achterkomen of iets een serieuze belegging is.

Kaf van koren scheiden

Google maar op On Bullshit in Investing en op Benn Eifert – volgens Wall Street-grootheden officieus beursrodevlaggenspecialist. Volgens hem kunt u al veel kaf van het koren onderscheiden als u op de volgende rode vlaggen let.

 1. Projected returns far above historical equity returns
  Het historische rendement van aandelen is herbelegd 7% bruto per jaar en de laatste 50 jaar ruim 10%. Zijn de voorgespiegelde rendementen (veel) hoger, dan stijgt uw risico exponentieel mee.

 2. Claims of returns significantly exceeding bond yields with little or no risk
  Gegarandeerde prognose of verwachte rendementen: ammehoela. Onze tienjaarsrente (nu rond de 1%) is het enige risicovrije, gegarandeerde rendement. Alles daarboven is risico.

 3. Extrapolation of recent extreme investment performance into the future
  Deze tactiek is populair onder abonnementenverkopers: handelsstrategieën backtesten en de beste (uit het verleden) verkopen met teksten als ‘Maak nu meer dan 30% per jaar met deze bewezen beleggingsmethode!’ Maar zoals u weet bieden rendementen uit het verleden geen garantie.

 4. Overly complex investments with non-transparent sources of return
  Begrijpt u waar de rentes vandaan komen die stablecoins beloven? Zijzelf ook niet, zie terra/dollar. Bij IEX zeggen we altijd: beleg nooit in een beleggingsproduct dat u niet in twee minuten begrijpt.

 5. Perverse incentives for the people selling the investment SPAC’s…?
  Oftewel: de gegarandeerde kasstroom is voor hen en het mooie verhaal voor u – én het risico.

 6. Use of anti-establishment language combined with selling something - hodl, stonks, to the moon…
  Dit gaat het over iets met crypto en meme-aandelen wellicht? Het woord boomers past ook in dit rijtje. Maar elke keer blijkt weer: ook dit keer was het niet anders en een rode vlag blijft een rode vlag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 30 sep De Wall of Worry grijnst u tegemoet voorbeurs na weer een Day After 2
 2. 29 sep Het lijkt te draaien voorbeurs, Porsche debuteert en er beweegt weer veel 4
 3. 28 sep Slotcall: chaos, gekte en genialiteit, zulke beursdagen moeten we niet te vaak hebben 5

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links