Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slechtste derby der Lage Landen: PostNL - Bpost

Slechtste derby der Lage Landen: PostNL - Bpost

Welk advies u ook neemt, welke grafiek u ook pakt, hoeveel short er ook is: PostNL en Bpost komen maar niet tot leven.

U ziet PostNL weer flink dalen vandaag en u weet vast al wel waarom. Dit lijkt de trigger.

Glijvlucht

Nou, dan zal Bpost het dalingspercentage van PostNL wel stijgen, denkt u misschien intuïtief. Nee, dat daalt ook. PostNL en Bpost, die elkaar kennen van het Belgische bod alweer een paar jaar geleden, trekken wel samen op. Ze topten allebei op 28 mei vorig jaar en toen... werd het allemaal wat minder.

Bpost, dat in eerste instantie harder in elkaar zakte dan het Nederlandse postbedrijf, laat alleen deze zomer een rebound zien en PostNL amper.


Jefferies heeft nu dus een voorkeur voor Bpost. De grafiek van PostNL is ook geen reclame voor het aandeel. Ongeleid projectiel.


Dat geldt alleen ook voor Bpost:


Shorts

Bij de Belgen staan alleen geen shorts meer uit:


Dat kunnen we van PostNL niet zeggen, hoewel ze rap teruglopen. Misschien een signaal? Niet voor Jefferies in ieder geval. Onze analist Martin Crum lukt het ook niet om enthousiast te worden (naar aanleiding van de cijfers gisteren) en hij weet eigenlijk maar één reden om in het aandeel te beleggen.

Wat hebben we ook met z'n allen op de beurs met die eeuwig kwakkelende postbedrijven, gezien de populariteit  van deze aandelen? Of bouwconcerns. Er zijn immers zat ondernemingen die wel consequent groeien en verbeteren. Dan komen koerswinsten en aandeelhouders-return vanzelf.


AEX versus PostNL

Kijk maar, hier de AEX (ook niet de grootste vetpot in al die jaren) versus PostNL geïndexeerd en herbelegd. Beleggers van het eerste uur hebben louter ingeleverd.


Bpost was vorige week pas negen jaar genoteerd en heeft kans gezien in de über-bullmarket een flink deel van zijn waarde te verspelen... Boerenkoolbeleggen, PostNL - Bpost is een heel slechte derby der Lage Landen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 29 jan Vooruitblik: Big Damrak, Big Tech, Big Central Banks en Big Buffett 1
 2. 27 jan Ook nog ASML, het vliegt weer aan alle kanten uit de bocht voorbeurs 8
 3. 26 jan Heftig allemaal, deze morning call moet u gewoon lezen 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Realy 9 augustus 2022 13:10
  Post NL vorig jaar gekocht gemiddeld 2,50 en verkocht voor 5,00 + een dividend van bijna 2000,=. Dit jaar aangeschaft voor gemiddeld 3,50 en ben er van overtuigd dat het binnen 6 maanden op 4,50 staat.
  Het bedrijf is op en top klaar voor de toekomst met al haar investeringen in logistieke gerobotiseerde centrales. Nu weer investeren in personeel. Kan niet beter! Misschien wel een overname???
  Geduld is een schone zaak.
 2. Rockstar 9 augustus 2022 16:58
  PostNL komt maar niet tot leven?? Vorig jaar 4,50 euro en Maart 2020 1,05 euro. Noem dat maar niet tot leven komen. Inmiddels Sandd overgenomen, online distributie geprofessionaliseerd, Centrales geautomatiseerd, personeel vaste job aangeboden, mooi dividend etc. Dat je nu hard trapt nu het effe iets minder gaat vind ik beneden de gordel Arend Jan.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links