Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dank u, meneer Aalberts

Zelf snapt hij de heisa er omheen niet helemaal, maar we moeten er tóch even aandacht aan besteden: vandaag zwaait de meest succesvolle CEO uit de geschiedenis van de Amsterdamse beurs af als hoogste baas van het bedrijf dat zijn naam draagt. Jan Aalberts doet op de aandeelhoudersvergadering van vanmiddag een stapje opzij in de directie van Aalberts Industries en gunt de voorzittershamer vanaf nu aan collega Wim Pelsma.

Die switch maakt een einde aan een imposant trackrecord dat Aalberts opbouwde als bestuursvoorzitter van het industriële conglomeraat. Sinds de beursgang van Aalberts - kort voor de beurskrach van 1987 - boekte het bedrijf onder de leiding van de oprichter volgens www.bestuursvoorzitter.nl een koersrendement van maar liefst 2150%, oftewel ruim 13% gemiddeld per jaar.

Ter vergelijking, de AEX-index boekte in dezelfde periode gemiddeld 4% winst. Een echte beleggerskampioen dus, deze Jan Aalberts en daarom togen we gisteren nog even snel naar de Aalberts-boerderij in Langbroek om wat gedachten op te tekenen bij dit afscheid.

Hoewel, afscheid? Aalberts vindt het zelf maar business as usual. "Je denkt toch niet dat ik al die jaren alles in mijn eentje heb bepaald? We hebben altijd alles overlegd in de directie. Als de andere twee er tegen zijn, dan doe ik het echt niet. hoor."

Jan AalbertsGeen orders van aandeelhouders
Dat zijn aandeelhouders Jan Aalberts op handen dragen is leuk, maar helemaal wederzijds is dat gevoel niet. Aalberts: "Ik respecteer ze, want ze hebben door de jaren al tien keer meegedaan aan emissies. Maar ik krijg nooit een order van ze. Het bedrijf is belangrijker."

Vanaf vandaag schuift Jan Aalberts een stoeltje op in de directiekamer en dat vindt hij prima. Toch zal het in de nieuwe setting even wennen zijn, als de oprichter er nog wel bij zit, maar niet meer de leiding heeft. Blijft hij toch niet stiekem de doorslaggevende stem houden? 

Resoluut: "Nee. Het gaat niet lukken als ik denk: eigenlijk ben ik de baas. Zo werkt het ook niet. En ik kan echt wel leiding afstaan hoor, Ik heb in mijn hele loopbaan niet anders gedaan. In het begin leidde ik alle bedrijven in de holding zelf. Daar ben ik ook teruggetreden. Later in de holding heb ik ook steeds meer overgedragen. Dus als iemand verantwoordelijkheden kan afstoten ben ik het wel."

"Het kan altijd beter"
Het laatste volle jaar waarin Aalberts als CEO optrad noemt hij "het beste jaar ooit". De winststijging van 23% en de omzetstijging van 15% deden zelfs recordjaar 2007 vergeten. Aalberts leerde naar eigen zeggen belangrijke lessen in de crisis van 2008/2009. "Je denkt dat je goed bezig bent en goede marges maakt, maar het kan altijd beter. Je mag nooit tevreden zijn."

Dat is ook de les die zijn opvolger meekrijgt, maar dat hoeft de vertrekkend topman hem niet uit te leggen. "Iedereen heeft dat hier. Het kan altijd beter." De grote uitdaging voor 2012 van Aalberts samen in één woord: groei. "Niet zozeer in omzet, maar wel in resultaat en de verbetering van het resultaat. In nieuwe producten, nieuwe markten."

"Schaalgrootte is belangrijk. In iedere markt proberen we een groter gedeelte van de taart te pakken. In de Verenigde Staten zijn we al aardig groot, maar daar kunnen we nog véél groter worden. Ik denk naar een miljard omzet, in de komende jaren. Dan ben je in je segment groter en dat is weer beter voor de resultaten."


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 05 jul Ahold Delhaize-CEO Frans Muller over inflatie, boeren en overnames 4
 2. 21 mei “Er moet een gedragscode voor crypto-partijen komen” 2
 3. 17 mrt Fed hint op zes renteverhogingen, Azië swingt en de AEX opent in de plus 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 26 april 2012 12:37
  De heer Aalberts heeft een prachtig conglomeraat opgebouwd.
  Complimenten. Daarnaast is hij, voor zover je dat als buitenstaander kunt meekrijgen, ook nog met beide benen op de grond blijven staan. Ook iets waar vele loonslaaf bestuurders een voorbeeld aan kunnen nemen.
  Ik wens hem nog vele jaren een mooi leven, een goede gezondheid en een plezierige rol in zijn "oude" bedrijf toe.
 2. [verwijderd] 26 april 2012 12:58
  Zonder een 'familie'-gedachtegoed, is er geen goed rentmeestersschap er op na te houden. In elk geval heeft Alberts zich niet de kop gek laten maken, door het gehijg van analisten en activitische aandeelhouders. Zolang Aalberts op de achtergrond nog mee-fluit, blijft Aalberts een goede belegging

  Een prachtig voorbeeld bij men zich wel de kop heeft gek laten maken, is het voorbeeld van Tomtom. De mannen en vrouw van dit bedrijf heeft zichzelf met de overname Teleatlas, geen dienst bewezen.

  Heineken is zo groot, omdat het net zo Aalberts, z'n eigen wijze weg heeft gevolgd.

  Pon is zo groot, omdat het zo Aalberts, altijd z'n eigen wijze weg heeft gevolgd.

  etc..
 3. forum rang 7 ffff 26 april 2012 13:57
  Pieter,

  Terecht dat je Jan Aalberts eens in het zonnetje zet. Ik volg de man ook al meer dan twintig jaar en heb met de jaren steeds meer waardering en respect voor hem gekregen. Ondanks de flinke koerscorrectie enkele jaren geleden blijft het rendement zeer hoog. Nog een technisch detail voor de echte belegger: Bij Aalberts kun je al zo'n twinitg jaar je dividend in weer nieuwe aandelen laten uitbetalen. Bij zo'n performance als Jan Aalberts heeft neergezet was het dus een goede keuze steeds voor de aandelen te kiezen. Maar ik waarschuw er meteen bij: Het kan ook gruwelijk fout lopen zoals bij Ahold of een Aegon....

  Peter
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links