Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dit is waarom de koersen weer stijgen

Dit is waarom de koersen weer stijgen

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Zoals u van ons gewend bent, bespreken Arend Jan en ik op een luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen. 

We bespreken voor u de volgende onderwerpen:

 • Winstverwachting loopt terug, maar de koersen stijgen
 • Waarom de Nederlandse beurs er beter bijligt dan de Belgische
 • Beursgang bol.com afgelast
 • Obligatiemarkt prijst een recessie in
 • Belgische holdings
 • JDE Peet's
 • ING
 • Pharming
 • Galapagos
 • Wolters Kluwer
 • Potentiële delisting Alibaba
 • Fugro kansrijk hapje voor HAL
 • Uber versus Just Eat Takeaway
 • Het debacle CM.com

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 10 aug Bristol-Myers: rentedaling biedt kansen
 2. 09 aug HAL: marktomstandigheden Coolblue ernstig verslechterd
 3. 08 aug GBL koopt kat in de zak

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Maan Arkenbosch 5 augustus 2022 18:00
  Is afknijpen Chinese E.U.import, gunstig voor beperking inflatie en energie crisis? Ja!
  De forse import volume-s van de E.U. vanuit China en haar satellieten, zorgen voor veel Chinese vraag van goedkoop gas,grondstoffen en olie uit Rusland.
  Dat betekent dat indirect de Russische, Oekraïne oorlog vanuit het Westen via China, gesubsidieerd wordt.
  Gelijktijdig jaagt dit de globale energie prijzen omhoog, waardoor opkomende markten armlastig worden en hun schulden niet meer kunnen betalen.
  Dat bevorderd een schulden collaps, welke bij 57 landen al te zien is en een steeds verder aanzwellende horde gelukzoekers, zoals wij nu al zien.
  Dat ondermijnd de sociale cohesie/verhoogt de onbeheersbare sociale uitgaven in de E.U. en jaagt de €. t.o.v. de $ verder omlaag.
  Zoals bekend, zorgen de vaste kosten van een product, verdeeld over een hoog productie volume, zoals de Chinezen dat toepassen voor concurrerende prijzen per eenheid product.Dat ondermijnd het E.U. concurrentie vermogen van gelijkwaardige producten, waarbij de werkgelegenheid het slachtoffer wordt.Tel daarbij de hoge grondstoffenprijzen en vooral gas en olie genoteerd in $, bij een devaluerende €. en het zal duidelijk zijn, dat wij in een neerwaartse cirkel zitten.
  Dat de E.C.B./Frankrijk/Lagarde met haar dubieuze drukpers politiek, de Zuid E.U.landen overeind wil houden heeft een hoge prijs voor de Noordelijke E.U. landen.Zoals wij nu weer zien is inmiddels ook, de TARGET 2 schuld van Italië, zorgwekkend hoog,Als niet op korte termijn het huidige monetaire roer omgegooid wordt, krijgt niet alleen Italië, maar ook de verpolitiekte E.C.B. de rekening gepresenteerd, waarbij uiteindelijk, zoals altijd, de bevolking het slachtoffer wordt.
  De tot nu toe goede cijfers van vooral de multi-s zijn verklaarbaar, doordat zij gewoon de verhoogde inflatie kunnen doorberekenen, aangezien zij in het verleden voldoende concurrenten opgeslokt hebben.
  Daarbij spelen ook de corona besparingen in ons land, van €.420 miljard een rol, immers de koopkracht is bij een bepaalde groep royaal aanwezig.Dan zorgt het halfslachtig E.C.B. beleid, i.v.m. Zuid E.U. en vooral Italië er voor dat de deposito rente nagenoeg niet verhoogt wordt, waardoor de dividend rendementen in verhouding aantrekkelijk blijven, hetgeen een bodem onder de beurs legt.De steeds groter wordende groep minima en midden inkomens worden, ondanks de minimale fiscale lapmiddelen steeds verder ontevreden.Het gaat op de crisis van de 30er jaren van de vorige eeuw lijken. Dat was een deflatoire crisis en nu tegenovergesteld? Een deflatoire crisis zou een goedkope drukpers medicijn zijn!
 2. forum rang 7 handyman6 6 augustus 2022 11:00
  Nou zie ik China niet 123 een grote oorlog met de US beginnen,ookal is de Amerikaanse aanwezigheid in zeg maar de Zuid Chinese Zee ,Japan,etc hun een doorn in het oog.Om de eenvoudige reden dat ook de US die steunpunten natuurlijk nooit never op geeft.....
  Daar heeft het ook het leger wel voor: als er maar een fraktie waar is van de geruchten dat de US sinds Eisenhower allerlei neergestorte UEFO's in het geheim aardig heeft nagebouwd en zo een aardige Space Force heeft verkregen,dan wordt het geen artillerie oorlogje zoals Rusland nu laat zien.Trump hintte er al op: " jullie hebben geen idee ,wat we hebben en kunnen".
  Er zou " volledige disclosure" plaatsvinden,maar daar zagen de militairen toch maar van af: te veel verzwegen immers,al die jaren!
 3. forum rang 7 ffff 6 augustus 2022 14:57
  Niels,

  Ik vind zo gauw geen draadje van Arend Jan. Uw collega wordt vandaag zeer uitvoerig aangehaald in een artikel in De Tijd getiteld: Amsterdamse beurs is de zomertopper van Europa.
  In dit artikel gaat Serge Mampaey uitvoerig in op het opmerkelijke verschil in beursontwikkeling de afgelopen 6 weken tussen de AEX en de Belg 20. Heel wat aspecten worden belicht zoals uiteraard de samenstelling van de indexen en het verschil in fiscale afhandeling.

  Ik denk dat jullie en speciaal Arend Jan het leuk zal vinden om te lezen en wellicht om de krant te bewaren. ZO uitvoerig sta je niet iedere keer in een weekend-bijlage van een mooi opgesierde pagina met een prachtige tulp en uitvoerige verwijzing naar IEX

  Plooien blijkbaar gladgestreken en zo hoort het ook.!

  Dus, Niels, geef Arend Jan het eventjes door. Pagina 25 !

  Peter
 4. Stierknijper 9 augustus 2022 17:05
  Beste Arend Jan en Niels,
  Graag hoor ik jullie mening over het volgende. Normaliter krijg je dividend op aandelen als je deze in bezit hebt bij sluiting van de beurs op de dag, voorafgaand aan de ex-dividenddatum. Maaaar, en daar ben ik tegenaan gelopen: als je op cum-dividend aandelen ook een call-optie hebt geschreven, dan kunnen kennelijk professionele beleggers die optie lichten in de periode na sluiting van de beurs en voor opening van de beurs de volgende (ex-dividend)dag. Ik las dat het transactietijdstip 4:30:58 was, dus 4,5 uur voor beursopening en bij opening waren mijn aandelen verkocht. Hoewel ik de aandelen bezat bij sluiting van de beurs, kon ik fluiten naar het dividend.
  Het is natuurlijk heel raar dat er partijen zijn die transacties kunnen aangaan met aandelen en opties die in mijn bezit zijn, buiten beursopening. Terwijl ik wel gebonden ben aan de openingstijden. Ik zou zeggen, opdrachten geven buiten beursopening is ok, maar uitvoering vanaf de opening om 9.00 uur. Terzijde,, natuurlijk wist ik dat ik de aandelen, inclusief dividend kon kwijtraken, alleen de manier waarop verbaasd mij.
  Wat vinden jullie hiervan???
  Vriendelijke groet, Stiereknijper.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links