Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Ahold blaast beursgang Bol.com af en Pharming schiet omhoog

Slotcall: Ahold blaast beursgang Bol.com af en Pharming schiet omhoog

De AEX (-0,4%) sloot – ondanks dappere pogingen rond de lunch – licht in het rood, met zwaargewichten Shell, Unilever en Relx in de min. ING moest 2,6% inleveren omdat beleggers de kwartaalcijfers niet blieven; wat analist Martin Crum daarvan vindt leest u verderop. Het immer populaire AScX-fonds Pharming vond daarentegen wel zijn weg naar boven. 

Daarover zometeen meer. We beginnen even met een vers van de pers-nieuwtje: de beursgang van Bol.com gaat niet door. Het Belgische De Tijd meent dit zeker te weten. Ahold Delhaize (-0,9%) zal dat volgens het dagblad volgende week woensdag bekendmaken bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers. Slechte marktomstandigheden zouden de oorzaak zijn. Hmm, die hebben we vaker gehoord.

 

Economisch nieuws

Dan nu verder met de orde van de dag. Laten we een blik op het belangrijkste economische nieuws. Te beginnen bij de Nederlandse inflatie. Het is inmiddels echt janken geblazen aan de kassa, zo bewijzen de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van vanochtend. De Nederlandse consumentenprijzen zijn afgelopen maand met 10,3% op jaarbasis gestegen. Een stijging ten opzichte van de 8,6% inflatie in juni en de 8,8% inflatie in mei.

In Engeland werd de rente dan ook voor de zesde keer op rij opgekrikt, zo blijkt uit het Britse rentebesluit. Deze renteverhogingen begonnen in december. Ditmaal werd de rente met vijftig basispunten verhoogd van 1,25% naar 1,75%. De grootste rentestap in meer dan een kwart eeuw.

Amerikaanse steunaanvragen stijgen

Dan nog een macrocijfer uit de Verenigde Staten: de initial jobless claims. Vorige week is het aantal Amerikanen dat bij de Amerikaanse versie van het UWV aanklopten gestegen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten steeg namelijk van 254.000 tot 260.000, dat zijn er 1.000 meer dan verwacht.

Pharming schiet omhoog

Pharming (+6%) is vandaag een van de grootste stijgers van de dag. De cijfers van Pharming pakken per saldo namelijk licht beter uit dan verwacht. Hoewel het feit dat er sprake is van winst een meevaller is, zijn de cijfers van ondergeschikt belang. Cruciaal wordt het besluit van de FDA, en in Europa de EMA, over of het biotechconcern leniolisib mag vercommercialiseren.

“Het biotechbedrijf verwacht nu een beslissing van de FDA in de VS in het eerste kwartaal van 2023. Beleggers zullen dus nog wat langer geduld moeten hebben, maar Pharming verwacht - mits uiteraard de FDA groen licht geeft voor leniolisib - dat het snel (Q2) daarna het product commercieel kan uitrollen”, schrijft Martin Crum in zijn analyse van Pharming.

ING

Zo, nu we de horde aan Pharming-fans bediend hebben, is het tijd om ING (-2,6%) te behandelen. "De bank had dankzij de pre-earnings note al het nodige prijs gegeven over wat de bank beleggers zou voorschotelen bij de Q2-cijfers", laat Martin Crum weten in zijn analyse van ING. Toch toont de koers van vandaag ontevredenheid bij beleggers. Crum noemt deze reactie onzinnig.

De bank moet dit kwartaal dan wel een winstdaling rapporteren van 20% ten opzichte van 2Q21, omdat de bank €300 miljoen meer opzij zette voor slechte leningen, maar heeft verder operationeel wel een goed kwartaal achter de rug. Overigens valt de schade aan het Russische leningenboek vooralsnog mee, al valt de afwaardering op de Turkse activiteiten wel wat hoger uit dan ingeschat.

 

Vragen voor twee podcasts

Het is alweer donderdag en dat betekent dat u al uw vragen kunt stellen aan marktcommentator Arend Jan Kamp en aandelenanalist Niels Koerts. Morgen nemen de heren namelijk weer een hagelnieuwe aflevering van de IEX BeleggersPodcast op.

U kunt trouwens ook uw vragen achterlaten voor het vragenrondje van BeleggersBootcamp, onze andere podcast. Deze podcast is niet op de actualiteit gericht, maar gaat over het bredere plaatje. Zeker startende beleggers kan ik deze nieuwe podcast aanraden. Komende aflevering zullen Niels Koerts en ik het hebben over risicomanagement en geven we tips om goed te beleggen met weinig geld. 

Rentes

Hier de tienjaarsflipperkasten. In Nederland verdampen er weer zes basispunten en daarmee staat de tienjaarsrente nu op 1,10%

Brede markt

 • De AEX (-0,4%) presteert beduidend slechter dan de Franse CAC 40 (+0,6%) en de Duitse DAX (+0,5%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 22,4 punten.
 • Wall Street koerst in het rood: S&P 500 (-0,2%), Dow 30 (-0,3%) en de Nasdaq (-0,1%).
 • De euro stijgt vandaag 0,4% en noteert 1,021 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+1,3%) en zilver (+0,3%) zijn in trek.
 • Olie: WTI (-2,9%) en Brent (-3,3%) dalen.
 • Bitcoin (-2,5%) koerst in de min.

Het Damrak  

 • Hoewel Just Eat Takeaway (-4,9%) vandaag daalt, komt het de laatste dagen wel weer in de buurt van de €20. Daarmee komt het koersdoel van Barclays - dat vandaag van €20 naar €23 ging - in zicht. Barclays haalt de maaltijdbezorger dan ook van zijn kooplijst. Het advies is nu om de stukken slechts vast te houden. 
 • Uit cijfers van IMCD (+0,2%) bleek vandaag dat het bedrijf zijn resultaten in de eerste helft van dit jaar sterk heeft zien stijgen. Zo liep de nettowinst met maar liefst 68% op tot €177 miljoen bij een omzetstijging van 38% tot €2,32 miljard.
 • Na de kwartaalcijfers van Air France-KLM (+3,3%) zag Deutsche Bank reden om hun koersdoel voor de vliegmaatschappij op te schroeven van €1,50 naar €1,65 met behoud van een houdadvies.
 • Positief aan de H1-cijfers van medicijnbereider Fagron (-7,6%) is dat de outlook licht is verhoogd. Daartegenover staat dat de marges onder druk staan, zo is te lezen in de analyse van Fagron die analist Niels Koerts vandaag schreef. Ik verwijs u dan ook graag door naar die analye als u niet weet wat u van de cijfers moet maken.
 • SBM Offshore (+2,6$) heeft in de eerste jaarhelft van dit jaar een hogere omzet en winst geboekt dan verwacht, hetgeen vooral te danken was aan betere prestaties bij de tak Turnkey, en de oliedienstverlener besloot de outlook voor heel dit jaar te verhogen.
 • ForFamers (+7,1%) vindt vandaag zijn weg naar boven. Sterker nog, het is de grootste stijger van het Damrak. Daarmee staat de koers op zijn hoogste niveau sinds april dit jaar. Een heel concrete aanleiding heb ik zo gauw niet kunnen vinden. Mocht u meer weten, dan is uw bijdrage meer dan welkom in de reacties. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • SBM Offshore: naar €25 van €24 en kopen - Degroof Petercam
 • Just Eat Takeaway: naar €23 van €20 en verlaagd naar houden - Barclays 
 • Just Eat Takeaway: naar €29 van €35 en houden - RBC
 • Signify: naar €50 van €55 en kopen - ING
 • Signify: naar €33 van €48 en houden - UBS
 • JDE Peet's: verkoopadvies met een koersdoel van €23,50 - JPMorgan Research
 • UMG: koopadvies met een koersdoel van €25 - JPMorgan Research
 • Aperam: naar €50 van €70 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Air France-KLM: naar €1,65 van €1,50 en houden - Deutsche Bank

Agenda vrijdag 5 augustus 

07:00 Allianz - Cijfers tweede kwartaal (Dld)

07:00 Deutsche Post - Cijfers tweede kwartaal (Dld)

07:30 Aedifica - Cijfers tweede kwartaal

08:00 Industriële productie - Juni (Dld)

08:45 Industriële productie - Juni (Fra)

14:30 Banengroei en werkloosheid - Juli (VS)

21:00 Consumentenkrediet - Juni (VS)

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 09 aug Slotcall: De chippers hebben het zwaar 6
 2. 04 aug Slotcall: Ahold blaast beursgang Bol.com af en Pharming schiet omhoog 17
 3. 02 aug Slotcall: Internationale spanningen lopen op en uitschieters op het Damrak 4

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. Charlie Munger 4 augustus 2022 18:02
  Vraag voor de podcast van vrijdag: in december 2023 staat er een eerste aflossing voor JET op een lening ter waarde van 300 miljoen. Gezien de cashburn van rond de 400 miljoen per halfjaar en de cashpositie van 900 miljoen kan dit wel eens lastig worden. Gezien de hogere rentestanden is herfinancieren erg kostbaar en een aandelenemissie op deze koers is huilen. Mijn vraag is dan ook: gaat JET failliet?
 2. Rattovic 4 augustus 2022 18:25
  Podcast:
  Ik wil een dobbeltje met jullie aan gaan.
  Gaat Ahold uiterlijk 5-8-2023 tenminste een keer melding maken van opkomende nieuwkomer en concurrent Picnic? Ik zeg van wel.
  Ik kijk met verbazing hoe snel deze online boodschappenservice steeds vaker door de straten aan het rijden is.
  Het is begonnen in 2015. Een aantal jaren later is er 600 miljoen geïnvesteerd door o.a. Bill Gates.
  Wellicht dat dit ook te maken heeft met het afblazen van beursgang bol.com?
  Graag van beiden een ja of nee met motivatie!
 3. forum rang 4 michellucky 4 augustus 2022 18:39
  Beste Arend Jan en Niels,

  Ondanks alle (macro) economische slechte cijfers, dreigende recessie, oorlog, spanningen VS-China en wat al niet meer, stijgen de koersen flink. Ik krijg een nare deja vu met het post coronatijdperk na 2020 toen de beurs maar bleef stijgen van 400 naar 830. Het doet een beetje pijn aan mijn putjes.
 4. Willem 4 augustus 2022 18:52
  Vraag voor Arend-Jan Kamp. Je hebt toegang tot een Bloomberg terminal, dus in principe kan je een prachtige portfolio baseren op price-to-earnings, price-to-book, price-to-assets en al die mooie data die er beschikbaar is in de Bloomberg dataset. Toch kies je ervoor om passief te beleggen in een index. Is een index niet gewoon een portfolio die zwaar overwogen is in Large-Cap bedrijven? + bonusvraag : ) Hoe kom je als een bloomberg-arm persoon erachter hoeveel uitstaande aandelen er zijn (zonder door de kwartaal rapporten te moeten ploeteren).
 5. The Big Short 4 augustus 2022 19:51
  Beste heren, ik overweeg te beleggen in obligaties en wel via een ETF (EUR Corp Bond). Kunnen jullie duiden wat er met de rente gebeurt, wordt deze herbelegd? Het valt mij op dat nagenoeg alle Bond ETF’s niet-uitkerend zijn en rentepercentages vallen niet op te maken uit de beleggersinformatie. En ohja, hebben jullie nog suggesties om dit wel of niet te doen, en danwel te gaan voor bedrijf- of staatsobligaties? Mijn dank is groot!
 6. Watchful¤Eye 4 augustus 2022 20:15
  Graag jullie mening (Podcast):
  Waarom zou de beursgang Bol.com niet doorgaan? Naar mijn indruk zou dit een prima moment kunnen zijn. De aandelenkoersen trekken wereldwijd aan en zelfs Jerome Powell (FED Verenigde Staten) ziet nog steeds geen recessie opdoemen. Het hoort tot de strategische uitgangspunten van Ahold Delhaize om Bol.com naar de beurs te brengen. Die beursgang gaat immers zorgen voor een opbrengst waarover AD wil beschikken om het hele concern, incl. Bol.com, naar een (nóg) hoger plan te brengen. Voor beleggers (in zowel AD als Bol.com) ook een mooie beleggingscase .. Ik denk dus dat deze beursgang best eens door zou kunnen gaan .. :) Gelukkig heb ik AD zelf ook nog steeds niet horen zeggen dat deze beursgang niet door zou gaan ... AD / Bol.com: zet 'm op! ..
 7. Campingbelegger 4 augustus 2022 21:03
  Een vraag voor de podcast voor Paul met betrekking g tot sectoranalyse van de chippers. Hierin wordt ook kort x-fab genoemd en ik zie dat Paul daar ook een positie in heeft. Hoe beoordeel jij de laatste cijfers en dan met name de eventueel incidentele kosten die hierin terugkomen?
 8. Frank_f 4 augustus 2022 22:36
  quote:

  Warrem Buffet schreef op 4 augustus 2022 22:04:

  Beste Coen, er is al dagen totaal geen handel in ForFarmers, vandaag slechts 3.200 stuks (€10.000), gisteren totale omzet €14.000. De broker(ik denk FLOWTRADERS) verleide een koper van 750 stuks om dit koersresultaat er neer te zetten.
  Volgens Euronext vandaag 271,787 stuks verhandeld. Bijna EUR 870.000.
 9. forum rang 6 'belegger'' 5 augustus 2022 10:33
  quote:

  The Big Short schreef op 4 augustus 2022 19:51:

  Beste heren, ik overweeg te beleggen in obligaties en wel via een ETF (EUR Corp Bond). Kunnen jullie duiden wat er met de rente gebeurt, wordt deze herbelegd? Het valt mij op dat nagenoeg alle Bond ETF’s niet-uitkerend zijn en rentepercentages vallen niet op te maken uit de beleggersinformatie. En ohja, hebben jullie nog suggesties om dit wel of niet te doen, en danwel te gaan voor bedrijf- of staatsobligaties? Mijn dank is groot!
  Bij obligaties moet je kijken naar de Yield to Maturity (YTM) (*).

  Ik weet niet welke aanbieder je in gedachte hebt, maar de link hieronder betreft een herbeleggend ETF waar de gewogen gemiddelde coupon bij staat (1,37%). De gewogen gemiddelde YTM staat er ook bij (2,33%). Ik zie overigens meer uitkerende dan herbeleggende ETF's voor bedrijfsobligaties. Bij iShares heb ik gezocht op EUR CORP. De link hieronder is een willekeurig gekozen ETF voor de uitleg. Daarmee zeg ik niet of dit specifieke product aantrekkelijk is of niet. Het is ook geen advies.

  www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...

  (*) Obligaties worden altijd afgelost op een koers van 100. Als je de stukken koopt op een koers van 98 dan heb je 2 korting (disagio). Als je koopt op een koers van 102 betaal je een premie (agio). Stel dat de obligatie nog 4 jaar loopt. Dan komt er in het geval van een korting gemiddeld ongeveer 0,5 per jaar naar je toe. Dat kun je bij de couponrente optellen. Bij een premie werkt het andersom, dan moet je het van de coupon aftrekken om tot je rendement te komen. Het is niet letterlijk 0,5 per jaar. In het voorbeeld van een koers van 98 en nog 4 jaar te gaan komt ik op een amortisatie van 0,51% per jaar dat je bij de rentecoupon kunt optellen.

  In het Nederlands vertaalt is YTM het rendement tot einde looptijd. Dus als je de stukken gewoon aanhoudt tot ze worden afgelost. Als je tussentijds gaat handelen is dat natuurlijk tegen de koers op dat moment. Maar als je aanhoudt tot einde looptijd dan lopen alle plussen en minnen tegen elkaar weg. Wat doet de koers in de tussentijd bewegen. Als de marktrente stijgt dan daalt de koers van de obligatie en andersom. Als men elders een hogere rente kan vangen, willen ze namelijk minder betalen voor jouw obligaties met lage rente. Bij bedrijfsobligaties heb je ook nog te maken met de credit spread, de risico opslag die de markt vraagt voor het eventueel niet kunnen aflossen van de obligaties door de bedrijven.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links