Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Zeg het maar: 'overwinst' Shell belasten, of niet?

Zeg het maar: 'overwinst' Shell belasten, of niet?

Long, dus ik heb een bias. Zegt u het daarom maar: moeten Shell & co meer belasting betalen of niet?

FD brandt haar vingers er niet aan (enerzijds, anderzijds), maar vermeldt wel wie eigenlijk moeten beslissen over wat er met het geld gebeurt: de aandeelhouders, ofwel de wettelijke eigenaren van het bedrijf.

Want dit is de reden dat er zo begerig wordt gekeken. Ja, Big Oil verdient dit jaar dikke knaken. Zo gaat het altijd in deze boom & bust-markt: óf veel verdienen, óf veel verliezen. Geen risico, geen rendement; u mag eerst de 2020-verliezen compenseren voor u meent hier recht op te hebben.

Niets grilligers dus dan energie en vooral olie- en gasprijzen en de resultaten bij Shell en de andere energiemaatschappijen vliegen dan ook heen en weer. Verlies of negatieve kasstroom zijn heel gewoon. Dat is het knappe en vernuftige aan Shell, dat het daar bijna altijd een hoge aandeelhoudersreturn uit tovert.


Vertelt u maar wat er met die zogenaamde overwinst moet gebeuren en of dit alleen nu voor Big Oil geldt, of altijd voor iedereen. En moet bijvoorbeeld ASML als monopolist ook niet extra worden belast? Wat u ook vindt, vermeld in ieder geval netjes of u al dan geen positie heeft. Dat heeft nog wel eens invloed :-) 

Nog ééén plaatje: van overrendement is in ieder geval geen sprake bij Shell. Goed voor ruwweg 10% bruto per jaar.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Yor7 1 augustus 2022 11:18
    Zou weer lekker oudhollands kortzichtig zijn om overwinsten extra te belasten en vervolgens de opbrengsten te gebruiken om gaten in de begroting te vullen of "pijn te verzachten" (Lees: de stimulans voor mensen om daadwerkelijk minder energie te gebruiken weg te nemen).

    Zou toch prima overeen te komen moeten zijn om een x percentage van de overwinsten binnen Nederland aanvullend te investeren in duurzame lange termijn alternatieven binnen onze landsgrenzen. Alleen maar winnaars.
  2. ash_az 1 augustus 2022 11:27
    Ik heb de exacte cijfers niet inhoudelijk kunnen beoordelen, maar je kan ook zeggen dat de winst van Shell mede komt door wanbeleid van de Nederlandse overheid. Als het Groningse gasveld weer op produceren wordt gezet, zal /kan de gasprijs weer terug komen naar normale regionen. Dit kan uiteraard alleen als de Groningers waarvan de huizen schade oplopen ook (ruimhartig) worden gecompenseerd. Als 10.000 Groningers EUR 200.000 per huishouden ontvangen, zal er nog een ruim overschot in de NL schatkist komen...
  3. forum rang 4 Hancock 1 augustus 2022 11:31
    quote:

    Kees1 schreef op 1 augustus 2022 11:01:

    Het VK belast Shell in verband hiermee al extra. Nederland staat hier buiten.
    Slechte zaak, die windfall tax, shell heeft nu idd fors extra inkomsten, maar wat als het over een jaar of 10 á 20 minder gaat? Als fossiele brandstoffen wettelijk practisch verboden gaan worden? Springt dan de Overheid ook bij?
    Nee, dan is Shell is vervuilende fossiele, ouderwets bedrijfstak, die zo snel mogelijk opgedoekt moet worden. En dan heeft Shell het extra opgebouwde kapitaal hard nodig voor een transitie naar alternatieve energie zoals waterstof, kern energie(MSR-plants) getijden energie, wind en zonne energie. Maar als de VK nu al loopt af te romen, dan kan dat dus zware negatieve impact hebben voor Shell..

    NIET DOEN DUS! Onnodig en oneerlijk en gevaarlijk voor de banen 80.000+ werknemers Shell, denk daar maar eens over na, beste VK!
  4. Lionel50045254 1 augustus 2022 11:34
    Onzin, winst komt toe aan degene die er in beleggen en dus ook de up- en downsize ontvangen. Zelfde verhaal deed zich jarenlang voor bij PostNL; zeuren toen er dividend uit werd gekeerd en de medewerkers begonnen te klagen. Maar ja, wie ving de verliezen op bij de koers die als maar daalde. Idem bij Shell; toen de koers op tientje stond hoorde je niemand, ook niet over die enorme trading resultaten die waren behaald bij de negatieve olieprijs. Dus nu ook niet zeuren.
  5. forum rang 4 Willempie3 1 augustus 2022 11:34
    De overheid zelf is het probleem. Ze geven veel te veel geld uit aan verkeerde dingen: Asielzoekers kosten elk jaar 1 miljard meer, dus na 20 jaar kosten ze 20 miljard per jaar. Klimaatbeleid kost tig miljard, stikstof ook. Dan hebben we nog de onwinbare, eindeloze oorlog met Rusland die ons per jaar 80 miljard aan hogere energieprijzen en inflatie gaat kosten. Onze oorlog, aldus Rutte..... Plus nog de 20 miljard per jaar die we naar Zuid-Europa mogen storten als je alle problemen daar optelt. Zoals het nu gaat zijn we per jaar 1/3 van de begroting kwijt aan het wanbeleid van de regering. Gaaf land !
  6. Flappentap 1 augustus 2022 11:41
    Wat een onzin nu de “overwinst” extra belasten en dan over een paar jaar als de klimaatwappies Shell helemaal kapot gemaakt hebben
    moet de overheid ( de belastingbetaler) de failliete boel overeind gaan houden met tientallen miljarden steun. Dat gebeurt nu ook al jaren met de KLM en is in feite niets anders als steun aan Air France met Nederlands. Elastinggeld.
  7. Jalapenjos 1 augustus 2022 11:44
    Als het erom gaat om de consument tegemoet te komen, dan moet je vooral niet gaan belasten. Overigens profiteert De Staat nu al voldoende van die prijsstijgingen aangezien de consumentenprijs voor een groot deel al bestaat uit belastingen die meegroeien met de olie- en benzineprijs.

    Wat mij beter zou lijken, en wat Shell een heleboel goodwill zou opleveren -- denk ik, tenminste -- is dat Shell, voor zover daarvan nog geen sprake is geweest, zelf besluit om niet iedere prijsverhoging in deze periode door te belasten aan de consument. En dit ook communiceert.
  8. DrKoo 1 augustus 2022 11:50
    Slechte zaak en discriminerend.
    Er is een hele warme zomer en er is veel ijs verkocht. We gaan dan de Ijswinkels maar extra belasten!
    Er is ondernemersrisico wat betreft corona, dus volgens het kabinet kan een volgende keer niet meer worden aangeklopt.
    Dit risico geldt ook voor grondstofprijzen.
  9. Katsjinggg 1 augustus 2022 12:06
    Shell heeft reeds genoeg schade opgelopen door de fanatieke acties van de eco-extremisten zoals milieudefensie greenpeace en andere gekken! De belasting is niets meer dan een populistisch nonsens (mochten Baudet of Wilders zoiets lanceren voor eender welk ander bedrijf was het kot te klein!)
  10. Fohn2 1 augustus 2022 12:07
    Als de overheid beslag gaat leggen op de 'over' winsten (wat is trouwens het verschil met winst?) dan zijn ze geen haar beter als Putin en de zijnen die de na de privatisering van de ex-staatsbedrijven ook vond dat niet de oligarchen maar de corrupte Russische overheid recht hadden op deze bedrijven. Shell wordt door de linkse woke populisten maar wat graag neergezet als de belichaming van de foute kapitalistische vervuiler in plaats van Shell te zien als een enabler van de energietransitie.
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.