Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX verliest fractioneel, short zitten kan flink pijn doen

Slotcall: AEX verliest fractioneel, short zitten kan flink pijn doen

De Amerikaanse economie zit volgens de boekjes in een recessie na twee kwartalen op rij krimp. Echter, dit betreft dan wel een recessie met een bijzonder krappe arbeidsmarkt én een PMI in de VS die uitkwam boven de 50. Dit was zelfs 52,8 en dat weliswaar het laagste niveau sinds medio 2020 maar nog steeds wel een groei. Bijzondere tijden dus. 

Damrak 

De markt had vandaag grote moeite met richting te bepalen: in de ochtenduren daalden de meeste Europese aandelen, om al vrij snel weer op te veren. Helaas zakte de AEX 's middags toch weer weg. Een lager openend Wall Street gooide roet in het eten, maar een eindspurtje trok de index op het slot toch bijna in het groen. 

Enkele zwakke broeders stonden vandaag zowaar in de topstijgers, meer specifiek AF-KLM en Just Eat Takeaway. Eerstgenoemde had vorige week relatief acceptabele cijfers, laatstgenoemde komt later deze week met de resultaten. 

Tegenover de stijgers stonden enkele stevige dalers. We noemen een Heijmans, Brunel en Signify. Alle drie genoemde fondsen hadden afgelopen vrijdag hun kwartaalresultaten gepubliceerd en die vielen niet in goede aarde. 

De AEX eindigde de zoekerige handelssessie uiteindelijk met een min van 0,2% en sloot op een stand van 728,18 punten. 

En dan nog even dit 

De discussie over al dan niet een recessie wordt volop gevoerd en draait, zeker in de VS met twee kwartalen krimp op rij, vooral om de exacte definitie wat een recessie eigenlijk is. 

Die discussie laten wij voor wat het is, een weinig relevant gegeven rond een label. Wat wel van belang is, is hoe de consument zich staande weet te houden in een wereld geplaagd door onacceptabel hoge inflatie. 

Welnu, bij onze oosterburen lijkt de gemiddelde Duitser nu toch de handdoek in de (koop-)ring te gooien:

De retail sales in Duitsland zijn snoeihard onderuit gegaan, anders kunnen wij een daling yoy met afgerond 10% niet duiden. Vooral de explosief gestegen energieprijzen hebben flink wat impact op het consumentenvertrouwen en bestedingsgedrag. 

Signify 

De halfjaarcijfers van Signify werden niet goed ontvangen. Wat heet, het aandeel werd fors afgeserveerd. De vraag is dan of beleggers terecht zo humeurig op de cijfers reageerden, of dat hier sprake is van een klassieke overdrijving in een dunne zomerperiode. Het antwoord vindt u in een analyse van de Beleggersdesk bij IEX Premium

Stellantis   

Een aandeel dat mogelijk bij maar weinig beleggers bekend zal zijn, maar Stellantis verdient zeker wat meer aandacht. De Frans-Italiaans-Amerikaanse autobouwer timmert stevig aan de weg en verkoopt meer elektrische auto's in Europa dan Tesla. Hoe dat precies zit en of het aandeel koopwaardig is, leest u in een analyse bij IEX Premium

IEX Risico Rating 

Beleggen draait om rendement, zeker, maar minstens evenzeer om risico. IEX heeft ter ondersteuning van de keuzes die beleggers moeten maken een eigen tool ontwikkeld: De IEX Risico Rating

Doel van onze risicotool is beleggers te ondersteunen bij de aandelenselectie, waarbij in een oogopslag duidelijk wordt hoeveel risico er bij een specifiek aandeel wordt gelopen.

De IEX Risico Rating maakt - uiteraard - onderdeel uit van IEX Premium

Volatiele tweede jaarhelft in de maak 

De toekomst is per definitie onzeker. Desondanks durven de meeste fondsbeheerders het wel aan uit te gaan van een volatiele tweede jaarhelft. Een van de grotere spelers, het vanuit de Londense city opererende Schroders met een kleine £800 miljard onder beheer, sombert een beetje. 

Dat met an sich bekende argumenten: hoge inflatie die niet snel zal verdwijnen en een oorlog in de Oekraine die ook niet morgen is opgelost. Tel daarbij dat de economische tegenwind aanhoudend voor lastige marktomstandigheden zal zorgen. Dit alles zal volgens de asset manager leiden tot een volatiel tweede halfjaar. 

En ook Amundi, toch Europa’s grootste asset manager met een kleine €2.000 miljard onder beheer, ziet een grotere risico-aversie onder cliënten sinds de start van de oorlog. Die trend richting risico-afbouw zal volgens Amundi de rest van het jaar aanhouden. Oftewel, bestaande posities worden afgebouwd. 

Koers asset managers onder druk  

pharming

Dat is ook terug te zien in de performance van de asset managers die zelf ook een beursnotering hebben. En dat is logisch. Immers, als het kapitaal onder beheer terugloopt en de performance fees gaan deels door het putje als gevolg van de koersdalingen, loopt de winstgevendheid van de sector ook hard terug. 

Short zitten kan pijn doen 

De financiële markten hebben net eerst de slechtste jaarhelft in ruim 50 jaar achter de rug, maar nu ook de beste julimaand sinds 2020. Zo won de breed samengestelde S&P 500 afgelopen maand ruim 9% en de Nasdaq zelfs 12%. 

Dat komt Bridgewater, een van ‘s werelds grootste hedge funds met een fondsvermogen van zo’n $150 miljard, niet goed uit. Dat fonds heeft immers – hoogstwaarschijnlijk – een directional bet gedaan op flink lagere aandelenkoersen. 

We stellen ‘hoogstwaarschijnlijk’ omdat de exacte posities niet bekend zijn: er kunnen tegenover de shortposities immers longposities staan, maar Ray Dalio’s hedge fund staat wel bekend om zijn directional bets. 

De chief investment strategist vond het desondanks wel een goed moment om in een interview met Bloomberg beleggers te waarschuwen voor (long) beleggingen in Amerikaanse aandelen en obligaties. Volgens Rebecca Patterson geven de financiële markten de Fed onterecht het voordeel van de twijfel. 

Het ‘Goldilocks’ scenario waarbij de Fed erin slaagt de inflatie te temmen zonder de Amerikaanse economie in een recessie te duwen is in haar optiek vrijwel onmogelijk te realiseren. 

Altijd interessant, in de visie van Bridgewater zal de Amerikaanse economie over zes tot negen maanden met 2 – 3% krimp vertonen. Dat is nogal wat, zeker als we kijken naar de afgelopen twee kwartalen waarin de Amerikaanse economie met respectievelijk 1,6% en 0,9% kromp. Vooral de krimp is Q2 was pijnlijk: de markt rekende juist op een groei van 0,3%. Dat laatste overigens tot grote verbazing van de Beleggersdesk waar juist werd gespeculeerd over hoe sterk de Amerikaanse economie zou krimpen. 

De krimppercentages waar Bridgewater naar op zoek is: het valt niet te hopen dat die visie uitkomt, want dan kon het wel eens flink gaan spoken op de beurzen. Weinigen die met dat bearish scenario op dit moment rekening houden.

Anderzijds: het leeg laten lopen van de grootste kredietbubbel ooit zal zeker nog de nodige pijn veroorzaken. Of dat voldoende is om (lucratief) short te gaan, is een compleet andere discussie.  

Chinese tech toch maar weer niet? 

Een belangrijke eigenschap voor beleggers om succesvol te opereren op de financiële markten is flexibiliteit. Dat lijkt een logische eigenschap en de meeste beleggers zullen van zichzelf wel denken daarover te beschikken. Dat valt in de praktijk nog wel eens tegen, omdat het ego een rol speelt: erkennen ernaast te zitten is best lastig.  

Wie in Chinese techaandelen belegt met notering op Wall Street, zal een groot beslag op zijn of haar flexibiliteit moeten leggen. Eerst waren de Alibaba’s en Baidu’s van deze wereld bijzonder populair en wie (louter) naar de groeicijfers keek, kon eigenlijk alleen maar dolenthousiast worden: 

Omzetgroei Alibaba  

pharming
Bron: Statista

Dit werd echter opgevolgd door een langere periode van koersdalingen. Die werden enerzijds getriggerd door de laten we zeggen nogal duale houding die de Chinese machthebbers aannamen ten opzichte van de succesvolle Chinese aandelen, anderzijds door druk vanuit de Amerikaanse SEC. 

De SEC is ontevreden over de cijfers die Chinese aandelen met notering op Wall Street verstrekken. Die discussie leek naar de achtergrond te verdwijnen, maar afgelopen vrijdag werd Alibaba toegevoegd aan een lange lijst Chinese aandelen die dreigen hun Amerikaanse beursnotering te verliezen. 

Het is al enige tijd onrustig rond Alibaba: er zijn zorgen omtrent de winstgevendheid, een mogelijk (geforceerd) afstaan van de controle over de fintech tak Ant Group en nog altijd een risico rond Covid. 

Dat is goed terug te zien aan de koersontwikkeling: waar de meeste beurzen een topmaand juli achter de rug hebben, heeft Alibaba nog eens zo’n 20% aan market cap moeten inleveren de afgelopen maand. 

Wall Street 

Amerikaanse beleggers genieten vermoedelijk ook van de zomer(-vakantie) en waren weinig geneigd tot handelen. Hoewel, het hard afgestrafte Intel kon weer wat opkrabbelen en ook de ARK Innovation ETF boekte een aardig plusje. 

Het bredere marktbeeld: de Dow Jones en S&P 500 fractioneel hoger na twee uur handel en de Nasdaq wint een leuke 0,6%.  

Rentes 

De internationale kapitaalmarktrentes zoeken het opnieuw lagerop. Daarbij valt vooral de ontwikkeling van de Italiaanse rente op: die dook zowaar weer tot onder de 3%. Bijzonder, vooral in het licht van de bestuurscrisis in Italië.  

pharming
Bron: Reuters

Brede markt

Weinig actie op de bredere markt, afgezien van de oliemarkt waar de prijs voor een vat olie een procent of vier afkomt. Interessant is nog wel dat de euro wat verder aansterkt versus de Amerikaanse dollar.  

pharming
Bron: IEX.nl

 

Het Damrak  

  • ASML (+ 1,7%) weet vandaag de beide andere chippers in koersstijging nipt achter zich te laten. 
  • DSM (- 0,4%) komt morgen naar verwachting met een stevige set cijfers, maar de markt straft elke tegenvaller momenteel wel genadeloos af.  
  • Heineken (- 0,4%) kon beleggers niet echt overtuigen vandaag met zijn halfjaarcijfers. 
  • ING Groep (- 1,3%) zal later deze week met halfjaarcijfers komen. We zijn benieuwd over de verdere schade rond het leningenboek van Rusland en de Oekraïne. 
  • Just Eat Takeaway (+ 8,2%) komt later deze week met zijn halfjaarcijfers op de proppen. Winst boven omzetgroei?
  • Philips (- 2,4%) kreeg van diverse zakenbanken verdere koersdoelverlagingen voor zijn oren. Het wachten is op een echt harde aanpak van de problematiek. 
  • ABN Amro (- 0,6%) moest eind vorige week via de media vernemen dat BNP Paribas niet in de markt is voor overnames. Zou het?  
  • Galapagos (+ 0,9%) komt later deze week met cijfers maar dat is van ondergeschikt belang. Verdere stappen van het nieuwe management zijn relevanter. 
  • Brunel (- 5,8%) kreeg een tamelijk neutrale reactie op de Q2-cijfers vrijdag, maar bij een andere beschouwing deelt de markt de wat voorzichtiger visie van de Beleggersdesk. 
  • Ebusco (- 3,6%) werd afgelopen vrijdag stevig gekocht, maar was vandaag weer in de aanbieding. Wilt u weten of de bussenbouwer serieuze beleggers wat te bieden heeft, kunt u terecht bij IEX Premium
  • Heijmans (- 6,9%) verwerkt of de Q2-cijfers van afgelopen vrijdag, of de koersdoelverlaging van ING, slecht. Een combinatie van beide is uiteraard ook mogelijk. 
  • Pharming (+ 4,7%) kreeg vandaag een lift op het bericht dat het een versnelde beoordeling voor de aanvraag van leniolisib krijgt, in Europa althans. 
  • Op de lokale markt leverde HAL (- 2,3%) verhoudingsgewijs aardig wat in.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

  • Shell: naar £28 van £27,50 en kopen - Berenberg
  • ArcelorMittal: naar €31 van €32,50 en houden - JPMorgan 
  • ArcelorMittal: naar €37 van €38 en kopen - Deutsche Bank  
  • Heineken: naar €105 van €100 en houden - Degroof Petercam 
  • Prosus: naar €80 van €54,90 en houden - Barclays 
  • RELX: naar £28,05 van £26,50 en kopen - Credit Suisse 
  • RELX: naar £26,50 van £26 en kopen - Barclays 
  • ABN Amro: naar €16 van €17,20 en kopen - Barclays 
  • Basic Fit: naar €48 van €50 en kopen - Credit Suisse 
  • Heijmans: naar €14,20 van €18,25 en kopen - ING 
  • AB InBev: naar €78 van €77 en kopen - Barclays 
  • AB InBev: naar €62 van €64 en kopen - Sanford C. Bernstein 
  • Euronav: naar €16,40 van €15,90 en kopen - Kepler Cheuvreux 
  • Amazon: naar $175 van $170 en kopen - Goldman Sachs 
  • Apple: initial coverage naar $200 en kopen - JPMorgan 

Agenda 02 augustus 

06:30 Reserve Bank of Austalia - Rentebesluit (Aus)
07:00 DSM - Cijfers tweede kwartaal
07:00 OCI - Cijfers tweede kwartaal
07:00 Covestro - Cijfers tweede kwartaal (Dld)
07:15 Ordina - Cijfers tweede kwartaal 
11:00 Producentenprijzen - Juni (eur)
13:00 Caterpillar - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Dupont - Cijfers tweede kwartaal (VS) 
16:00 Vacatures - Juni (VS)
22:00 AMD - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Gilead - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Starbucks - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Uber - Cijfers tweede kwartaal (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 23 apr Winsthalvering bij Randstad
  2. 23 apr Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  3. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 1 augustus 2022 18:52
    'Short zitten kan flink pijn doen...'. Longposities hebben en aanhouden in de verkeerde sector met verwante stocks is ook geen feest Martin,....

    Blijven nadenken, analyseren, je huiswerk doen, traden en muntjes bij elkaar sprokkelen is de manier om te overleven en rendement te maken,...
  2. forum rang 4 lanciared 1 augustus 2022 19:38
    Toch ook nog even een opmerking.
    Martin, weet je het echt niet, of doe je alleen maar dat je er niets van weet ... ( net als welhaast ALLE analisten / journalisten bij ons ook hoor. )

    Voorbeeld : Signify, en of het terecht is of beleggers zo humeurig regeren, . !????
    Neen, Martin, Dit zijn geen beleggers, neen Martin dit zijn niet Ingrid en Piet, van bij ons in de straat.
    Dit zijn algobots, werkzaam, die feilloos de koersen bespelen, en in kalmere periodes, of bij fondsen, waar altijd al wat mindere omzet is, de koers sturen, naar daar waar zij ze willen hebben.
    Puur op basis van zuivere, theoretische wiskunde, ( een erg moeilijke materie ) worden koop of verkooporders afgevuurd.
    Noem het wat je wil, het staat je vrij, maar dit zijn beslist geen beleggers.
    Beleggen doen ze nl. niet.
    Ze worden gemaakt, en in het systeem ingebracht om altijd winst voor hun " oversten " te bewerkstelligen.

    Beleggers stappen in, bij deze koers van 29 euro en een beetje, voor Signify.
    Een koopje, met een K/W van iets van een 8.

    Dacht ook dat Ahrend Jan, en o.a. ook Niels deze fout veelvuldig maken ( en bij ons, in Vlaanderen ook velen hoor )
  3. Martin-Jan Crum 1 augustus 2022 19:39
    @Jelle Trader

    Scheef zitten hoort erbij, ongeacht het kennisniveau, iedereen (incl Buffett) loopt tegen zeperds aan. Lesgeld betaald, is de les leren en vooral niet opgeven. Beleggen hoeft ook niet persé een feest te zijn, zo lang het op de lange termijn maar rendement oplevert. En die lange termijn, die hebben shorters over het algemeen niet.

    Qua methodiek, iedere belegger zal zijn/haar eigen stijl ontwikkelen in de loop der jaren. Dé perfecte methodiek bestaat toch niet, al was het maar omdat het spelletje regelmatig met nieuwe spelregels gespeeld wordt.

    Fijne avond

    Disclaimer: nvt
  4. Martin-Jan Crum 1 augustus 2022 19:50
    @lanciared

    De relatief rustige zomermaanden lenen zich bij de beperktere liquiditeit uitstekend voor algo_trading. In de VS is inmiddels meer dan 70% van de handel op die basis.

    Helaas, voor u en andere beleggers die wellicht dit aandeel al in bezit hadden, behoren ook die spelers tot de beleggers, zij het op een compleet andere leest geschoeid. Daar hoeft u niet blij mee te zijn, maar realiseer goed dat een van de belangrijke waardebepalers liquiditeit is. Als dergelijke partijen weg zouden vallen, zou dat een bijzonder negatieve uitwerking op de waarde van aandelen hebben.

    Anders gesteld, als u van mening bent dat dit kans op een mooi koopmoment biedt, dan is een dergelijke daling, getriggerd door algo_bots, uitstappende profs, verkopende particuliere beleggers of een combinatie daarvan, toch juist welkom?

    Tot slot, kopers en verkopers zijn (gelukkig) anoniem. Wie precies koopt of verkoopt, en waarom: ik heb geen flauw idee. Ook "Ingrid en Piet" kunnen uit bijvoorbeeld teleurstelling hun aandelen van de hand doen op dergelijke dagen, of omdat er geld nodig is voor de vakantie.

    fijne avond

    disclaimer: nvt
  5. forum rang 7 Dividend Collector 1 augustus 2022 22:30
    quote:

    Happy schreef op 1 augustus 2022 19:55:

    En tegelijkertijd creëert China en de VS het ultieme moment om in bijna alles short te zitten.
    Happy, iets met een muur van zorgen? Ik wil jou als beer eens wijzen op deze column die ik vandaag las. Blijft jouw glas halfleeg?

    www.iexprofs.nl/Column/752355/Assetal...
  6. forum rang 8 GakGak 2 augustus 2022 09:55
    quote:

    JoeSixpack schreef op 1 augustus 2022 20:28:

    Als je een eigen huis hebt ben je verzekerd via een opstal en inboedel verzekering, gewoon voor het geval dat.
    Als je een beleggingsportefeuille heb heb ik altijd turbo's short of put opties erbij, gewoon als verzekering dat het fout gaat..
    Als ik een turbo short wil hebben dan moet ik ook de aandelen kopen want onverzekerd beleggen,gokken of speculeren dat
    hoort niet of is in elk geval niet verstandig.
    Dit is natuurlijk net zo´n grote onzin als dat een meteoroloog gaat waarschuwen voor orkaan Nancy die
    door het verre oosten raast.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links