Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat is compound interest?

Wat is compound interest?

Compound interest, ook wel het rente op rente-effect genoemd, is de sleutel tot rendement op de lange termijn. Maar wat is het precies?

Bedrijven die winst maken kunnen ervoor kiezen een deel hiervan opnieuw te investeren. Over het algemeen zorgen die investeringen voor een hogere winstgevendheid. Op die manier stijgt de waarde van het bedrijf en dus vaak ook de koers. Het bedrijf kan er ook voor kiezen een deel van de winst uit te keren aan zijn aandeelhouders. Heb jij die aandelen in bezit, dan krijg je dus een deel van die winst als dividend. Op beide manieren profiteren aandeelhouders er dus van.

Kijken we naar de afgelopen tweehonderd jaar, dan leveren aandelen je op deze manier gemiddeld 7% rendement per jaar op. Daarbij is dan al voor inflatie gecorrigeerd. Die 7% is gebaseerd op de brede Amerikaanse aandelenmarkt. Het is natuurlijk niet zo dat alle aandelen hetzelfde rendement of überhaupt een plus opleveren, maar volg je (bijvoorbeeld met ETF’s) de brede markt, dan is 7% per jaar gangbaar om mee te rekenen.

In aflevering twee van de nieuwe beginnerspodcast van IEX gaan presentator Coen Grutters en analist Niels Koerts hier uitgebreid op in, zoals hieronder te horen is vanaf 23:13. Met de Casio in de aanslag rekenen de heren voor hoe compound interest je rendement op de lange termijn beïnvloedt. 

Krachtig op de lange termijn

“Stel je begint met €100, dan heb je na één jaar dus €107”, begint Koerts zijn uitleg. “Maar in het tweede jaar reken je dus 7% over €107. Dat is €114,50.” Vooralsnog gaat dat niet bijzonder hard. Die €0,50 méér dan het jaar ervoor is het resultaat van compound interest. Lachwekkend, denk je wellicht over die twee kwartjes, maar de kracht zit ‘m in de lange termijn. “Dat effect wordt ieder jaar steeds groter”, licht Koerts toe.

“Omdat het exponentieel oploopt, zal het op het eind pas echt heel hard gaan”, vult IEX-redacteur Coen Grutters hem aan. “Dat blijkt wanneer je een heel lange horizon neemt”, antwoordt Koerts. “Als je verre voorouders in 1800 één enkele dollar zouden hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse aandelenmarkt, dan zou die ene dollar nu ruim $800.000 waard zijn.”

Het achtste wereldwonder

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het geeft wel goed weer waarom niemand minder dan Albert Einstein compound interest ‘the most powerful force in the universe’ en zelfs het achtste wereldwonder noemde.

Omdat behalve Sinterklaas geen enkele belegger een horizon van tweehonderd jaar heeft, rekenen de heren nog even verder met een iets reëler voorbeeld: een inleg van €10.000 met een horizon van 50 jaar. Om het effect van compound interest nog eens goed te laten zien, rekenen ze eerst voor wat 7% rendement per jaar over een periode van 25 jaar doet. “Na 25 jaar zou je van €10.000 zo’n €54.000 gemaakt hebben, oftewel, €44.000 winst.”

En nu wordt het interessant. “Je zou misschien verwachten dat na nog eens 25 jaar die winst verdubbelt naar €88.000, maar zo werkt het dus niet.” Want 50 jaar na de initiële inleg van €10.000, is dat bedrag veranderd in maar liefst €295.000. En dat is zonder dat er tussentijds is bijgestort.

Vroeg beginnen met beleggen loont

“Het is echt bizar, want tussen de €10.000 en €54.000, en de €54.000 en €295.000 winst zit beide 25 jaar”, zegt Coen Grutters met enige verbazing. “Inderdaad, en dat is dus ook waarom je zo vroeg mogelijk moet beginnen met beleggen”, antwoordt Koerts.

In de tweede aflevering van BeleggersBootcamp hebben de mannen het dan ook niet alleen uitgebreid over compound interest, maar ook over vroeg beginnen. Niels Koerts vertelt over het stroeve begin dat hij ervoer toen hij op zijn veertiende begon met beleggen. BeleggersBootcamp vind je op Spotify, Apple Podcasts en in de nieuwe educatiesectie van IEX. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je ook simpelweg hieronder even op play klikken.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Somberman 10 augustus 2022 18:49
    quote:

    Dividend Collector schreef op 3 augustus 2022 21:33:

    Doe niet zo somber man. Misschien even opzoeken wat dividend is?

    @BB je kunt natuurlijk het dividend van een uitkerende ETF zelf herbeleggen. Dat is wat ik doe.
    Mijn god! Wat een domheid. Is dividend gegarandeerd? Wat gebeurt er ex-dividend datum? Man man man, wat een prutser! (een prutser is dus geen belediging, het is zoiets als een beunhaas, een slecht geïnformeerd persoon die pretendeert het wel te weten, beste mod Henk).
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links