Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Trendomslag in Bel20

In de afgelopen vijf handelsdagen leverde de Belgische Bel20 bijna 4% in. Het technisch beeld van de Bel20 is bijzonder verontrustend, omdat de daling begin deze week onder de neklijn van een hoofd-schouderpatroon eindigde. Deze bekende koersformatie wijst in de richting van een trendomslag.

Een kortetermijnherstelpoging biedt beleggers vaak kortstondig een gelegenheid om alsnog risicobeperkende maatregelen te nemen. De bodems in februari (2202,76) in maart (2208,34) en van begin april (2209,08) zijn veroorzaakt door meer gretigheid aan de vraagzijde dan aan de aanbodkant.

Met de koersdaling afgelopen maandag naar 2184,14 worden deze marktparticipanten opgezadeld met koersverliezen. De drang om breakeven afscheid te nemen van de eerder gekochte stukken zal tussen 2202 en 2209 aanzienlijk kunnen zijn.

Bakzeil of niet?
De Bel20 opende hedenochtend op 2205,12. Vaak blijkt binnen 24 tot 48 uur of er wel of geen bakzeil wordt gehaald. Het hoofd-schouderpatroon in de Bel20 levert een koersdoel op rond 2050 in de komende weken. Alleen een herstel boven de neklijn zou deze koersprojectie ter discussie stellen.

Tussen 2235,01 en 2230,93 ligt er een koershiaat in de grafiek die mogelijk nog gedicht wordt, voordat de haast bij de verkopers weer terugkeert.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Het enige positieve is (nog) de kwantitatieve benadering van de richting van de trend. Het 20-daags gemiddelde noteert nog altijd boven het 120-daags gemiddelde, waardoor de hoofdtrend zonder subjectieve patroonherkenning als stijgend wordt gekwalificeerd.

Veel bewegingsruimte is er overigens niet, want zodra de beurskoers onder het 120-daags gemiddelde (< 2179,51) sluit is er sprake van een overgangsfase van bullish naar bearish:

  • Degenen die vertrouwen hebben in een goede afloop kunnen het dieptepunt deze week (2179,22) gebruiken als stoplossgrens voor hausseposities.
  • Degenen die geen vertrouwen hebben in een goede afloop kunnen de laatste top op 2293,61 hanteren als grens voor baisseposities.

Outperformers
Binnen de BEL20 zijn er dertien aandelen, waarvan het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Er waren gisteren op slotkoersbasis zes aandelen die nog boven hun 20-daags en 120-daags gemiddelden noteren.

Dit zijn de aandelen:

Ik besprak UCB op 12 april al in het kader van relatieve sterkte ten behoeve van het maken van verantwoorde keuzes. UCB is in de afgelopen vijf handelsdagen met 2,2% de beste performer in de Belgische top-20, terwijl de BEL20 met 3,8% daalde.

Verder dan de koersgrafiek
Wie onder de huidige marktomstandigheden de opwaartse kansen zolang mogelijk koestert zal dus iets verder moeten kijken dan de koersgrafiek alleen. Het zal geen verbazing wekken dat alle genoemde zes aandelen outperformers zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Solvay bevindt zich momenteel in een bullish consolidatiepatroon met kansen op een opwaartse koersuitbraak. Oppassen is het met aandelen die relatief verzwakken. Zo’n aandeel is bijvoorbeeld Mobistar.

Mobistar bevindt zich sinds augustus vorig jaar in een dalende trend en de relatieve sterkte lijn (onderin de grafiek afgebeeld in het roze) daalde recent nog naar een nieuw dieptepunt dit jaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Befimmo presteert ook slecht en toont underperformance. Ook hier zocht de relatieve sterkte lijn recent het laagste punt op van het jaar.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Conclusie: als u het goede wilt behouden en het slechte wilt vermijden, kijk dan niet alleen naar de richting van de trends, maar beoordeel ook de status van de relatieve sterkte en zwakte.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.