Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat het drama rond Telenet ons weer leert over dividendbeleggen

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 17:55 Slotcall: woekerdrama NN, ASR en Aegon en Ground Hog Day AEX 11
 2. 11:19 Waarom NN, ASR en Aegon hard dalen terwijl de AEX stijgt 11
 3. 08:10 Er is even lucht voorbeurs, let op NN en ASR en verhip, VIX en Flow

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Tino 19 juli 2022 14:10
  Ahrend Jan,

  Uw artikel gaat ook alleen maar op voor bedrijven die als policy hebben het dividend minimaal gelijk houden maar het liefst verhogen.

  PostNL heeft allang aangegeven dat dit jaar een stuk minder zou worden dan vorig jaar.
  Dan kan ook niet anders na een jaar als vorig jaar voor PostNL.

  Dat PostNL dan wel zoveel dividend heeft uitgekeerd over dat jaar had te maken met het feit dat de balans gezond is en daar ruimte voor was.

  Aangezien de policy van PostNL is om tussen de 70 a 90% van het genormaliseerde resultaat uit te keren en de verwachting vorig jaar al is uitgesproken door PostNL dat dit jaar een heel stuk minder zou worden door het wegvallen van covid gerelateerde extra inkomsten in 2021 is ook helemaal niet te verwachten dat het dividend van 42ct over 2021 gehandhaafd gaat worden.

  Dus vanzelfsprekend zal het dividend een stuk lager zijn dat zou niemand en zeker niet iemand die tegen betaling dit soort stukjes schrijft moeten verbazen.

  Hallo Ahrend Jan.

  Als je nu gewoon de outlook neemt van na de laatste cijfers en die doorrekent tegen neem middenprik 80% uitkering dan krijg je een heel ander lager dividend over 2022 zoals te verwachten.

  En dat is geen 16.6% op deze koers.

  U vergelijkt appels met peren en doet net alsof PostNL veel te hoog staat obv wat u schrijft.

  Of de koers te hoog staat laat ik aan de beurs over maar u zou PostNL helemaal niet moeten noemen want PostNL werkt helemaal niet met een soort dividend floor.

  Vorig jaar uitzonderlijk wind mee, dit jaar juist wind tegen, resultaat een stuk lager zoals in de outlook aangegeven en zelfs verder verlaagd dus nee AJ het wordt geen 42ct, goed gezien hoor, de koers is reeds gehalveerd.
 2. forum rang 7 wiegveld 19 juli 2022 14:14
  Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

  klopt dit zinnetje nog wel als je long in ASML zit?
 3. casagrande2407 19 juli 2022 19:40
  Wat nou oude pijn, PostNL staat boven aan de lijst. De wetmatigheid schrijft dan voor dat zo'n extreem dividend rendement - - omdat het op basis van het laatste dividend tegen de actuele koers wordt berekend - niet houdbaar is en dat geldt even goed voor PostNL. Daar is toch niets mis mee?

  Ik zou het wel interessant vinden om een fonds als KPN en Shell, Unilever naast elkaar te leggen vwb de totale performance - koerswinst/verlies + dividend over een periode van zeg 10-20 jaar. Neem aan dat die info wel ergens te vinden is.
 4. forum rang 6 effegenoeg 19 juli 2022 20:10
  quote:

  wiegveld schreef op 19 juli 2022 14:14:

  Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

  klopt dit zinnetje nog wel als je long in ASML zit?
  Met een echte recessie zal de consument gauw een paar jaar langer doen met hun mobile of auto.
  Ook de chipontwikkelaars zullen dan besluiten langer met hun machines te gaan doen.
  In dat opzicht kan ASML ook nog behoorlijk gaan afslanken in koerswaarde.
 5. Da Freeze 20 juli 2022 10:12
  Ik wil hier aan toevoegen dat dit geen "value trap" betreft, maar een "dividend trap".

  Een value trap is een aandeel wat relatief goedkoop lijkt, maar als je verder gaat zoeken in de organisatie is hier vaak een reden voor. Dit kan een lijk in/uit de kast zijn, wanbeleid, management met valse beloftes et cetera. Imtech, Wirecard en SNS zijn hier mooie voorbeelden van.

  Een dividend trap is wanneer je kiest voor een hoog dividend aandeel terwijl de fundamentals van een bedrijf slecht zijn. Je koopt het aandeel en ziet elk jaar de waarde van het aandeel (of dividend) dalen. Je bent gelokt met een hoog dividend, maar uiteindelijk raak je het aandeel aan de straatstenen niet meer kwijt. Het dividend compenseert de waardedaling niet meer, je verliest geld.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links