Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Lakmoesproef

"Dinsdag 24 april 2012 heropent het Agentschap twee bestaande leningen die aflossen in juli 2014 en in januari 2037. Het Agentschap beoogt 1,5 tot 2,5 miljard euro te plaatsen. Storting is op vrijdag 27 april 2012. Om 10.00 uur maakt de Staat de prijzen bekend waartegen Primary Dealers (PDs) de leningen kunnen afnemen."

Aldus het Het Agentschap van het Ministerie van Financiën. Ja, vandaag gaat Nederland voor het eerst met de billen bloot na de val van het kabinet, het mislukken van het bezuinigingsakkoord - hier Grieks leedvermaak - én het oplopen gisteren van de Nederlands-Duitse tienjaars rentespread van 62 naar 79 basispunten.

Schuld

Over tot de orde van de dag: wat leuk dat u een bezoekje brengt aan IEX Voorbeurs! Dat u nog zin hebt om over de markten te lezen... Nou ja, één ding is wel bereikt: de politiek kan moeilijk nog exclusief de banken en financials de schuld van de crisis geven. Verder zei ene Moody's nog iets over ons land: glas, plas & was!

Drukke dag op het Damrak met enorm veel kwartaalcijfers onder leiding van hoofdfondsen KPN en Reed Elsevier en een zwik aandeelhoudersvergaderingen, waarbij die van PostNL op papier de interessantste is. In het buitenland zijn ook veel cijfers, met om 22:00 als klapper van dit cijferseizoen Apple.

QE3 or not to QE3

Verder - herinnert u zich die nog? - moeten ook de Spanjaarden hun handje ophouden, is er die zuigende Case-Shiller huizenindex in de VS en gaat de Fed in tweedaags conclaaf om in ieder geval de rente niet te veranderen. Waar het om gaat, is al dan niet hints op mogelijk nieuwe stimuli, QE3 in jargon.

Verder maakt Facebook minder winst en is er in de VS een groot schandaal rondom Wal-Mart. Heb ik ook nog een lichtpuntje: Texas Instruments deed +3,70% in handel nabeurs New York op haar cijfers, maar vooral haar outlook: "Bodem cyclus in zicht", menen de Texanen. Goed, snel over naar de markten nu:

 • Voelt u ook de tranen van ontroering in uw ogen opwellen? G.r.o.e.n.e. futures! Dat we dat nog mogen meemaken
 • Het is duidelijk dat ze in Azië nog nooit van Nederland hebben gehoord, want niet alleen rode, maar ook groene koersen
 • EUR/USD krabbelt weer wat op richting 1,32
 • Goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent hebben hun draai nog niet gevonden. Oh ja, lees even mijn goud-twittertje van gisteren
 • De Bund future krijgt auf seine Dönder! Nou ja, niet overdrijven. Beetje dan. Maar het is iets

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Tot dusverre hebben de beurzen eigenlijk niet of nauwelijks gereageerd op het lopende KW1-bedrijfscijferseizoen. Als er één bedrijf is dat de boel alsnog in beweging kan brengen, is dat Apple wel. Uur U is 22:00 uur en het wordt spannend, zegt CNBC. Het aandeel draait in elk geval niet zo lekker meer.

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

 • 10:00 Nederland: obligatieveilingen
 • 10:00 Spanje: obligatieveilingen
 • 15:00 VS: Case-Shiller huizenindex februari (consensus: +0,1%)
 • 16:00 VS: consumentenvertrouwen Conference Board april (consensus: 69,7)
 • 16:00 VS: verkoop nieuwe huizen maart (consensus: 318.000)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 07 feb Bescheiden herstel voorbeurs en de AI-race komt op gang
 2. 06 feb Het is echt niet leuk voorbeurs en de koersen zitten ook niet mee 2
 3. 05 feb Oh nee, wordt het tóch weer een week tussen hoop en vrees 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links