Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Naderende energiecrisis raakt de beurzen en de euro

Voorbeurs: Naderende energiecrisis raakt de beurzen en de euro

Het belooft weer een magere beursdag te worden, zo noteren de Europese futures circa 0,6% in het rood. Het sentiment wordt gedrukt mede door een zwakke sessie in Azië.

De Japanse beurs en de Hang Seng index kijken aan tegen verliezen van 1,5% en de Australische markt doet het met een min van 1,2% niet veel beter. Dit komt niet als een verrassing, want gisteravond waren het de Chinese aandelen die op Wall Street de grootste klappen kregen.

Tencent (-3%), Baidu (-5%), Alibaba (-9%) en Pinduoduo (-10%) kleurden donkerrood. De belangrijkste reden is dat de Chinese overheid in delen van het land weer nieuwe lockdowns heeft afgekondigd.  

Pariteit praktisch een feit

Toch is het belangrijkste nieuws dat de euro momenteel praktisch net zoveel waard is als een dollar. Voor iedere euro krijgt u op het moment van schrijven 1,002 dollar terug. We moeten ruim 20 jaar terug in de tijd voordat we een dergelijke stand voor het laatst op het bord hebben gezien.

Het lijkt slechts een kwestie van uren voordat de euro onder de dollar duikt. Diverse analisten waarschuwen voor een zware energiecrisis in Europa. Zeker nu er signalen zijn dat Rusland de gaskraan voor Europa volledig dicht gaat draaien.

Dit kan grote gevolgen hebben voor de Europese economie. Met name Duitsland is zwaar afhankelijk van Russisch gas. Op het moment dat er een gastekort ontstaat, is de Duitse industrie de eerste die op een lager pitje wordt gezet. Dit in combinatie met het verruimende beleid van de ECB maakt de euro kwetsbaar.

De zwakke euro is de enige reden waarom de verliezen op de aandelenmarkten nog enigszins zijn te overzien. De in het buitenland behaalde winsten zijn in euro's immers meer waard geworden. Mede daarom noteert de MSCI World Index in euro's year to date slechts 9% in het rood.  

Advies, shorts en agenda

  • AB Inbev: naar €67 van €72 en kopen - Barclays

De AFM meldt deze shorts: Wat mij opvalt is dat de shorts in PostNL afgelopen week aardig zijn gedaald, maar dat hetzelfde geldt voor de koers. In de laatste vijf handelsdagen is het aandeel liefst 12% in waarde gezakt. Normaal gesproken zou de koers in zo'n situatie wat moeten worden ondersteund.

  • Wereldhave: 7,91%
  • Just Eat Takeaway: 6,99% 
  • PostNL: 4,61% (-0,04%) 
  • Signify: 2,81%
  • CM.com: 2,58%
  • SBM Offshore: 2,31%
  • Unibail Rodamco: 2,23% 
  • Philips: 2,19%
  • Basic-Fit: 2,10% (+0,02%) 
  • Aperam: 1,89% 
  • TomTom: 1,80%
  • Alfen 1,80% 
  • Fugro: 1,72 (+0,10%)
  • Air France-KLM: 1,66%
  • AMG: 1,49%    

Agenda

We zitten vlak voor de start van het cijferseizoen en dan is de agenda traditioneel getrouw dun gezaaid. Om 11:00 uur komt er een cijfer langs over het economisch sentiment in Duitsland.

Deze ZEW-index is gebaseerd op een onderzoek in de financiële sector onder circa 350 analisten en institutionele beleggers. Het cijfer geeft een beeld over hoe de economische situatie er momenteel in Duitsland uitziet en hoe institutionele beleggers aankijken tegen de toekomst.

Het zal u niet verbazen dat de markt voor de maand juli rekent op een negatief cijfer (-38,0). Verder is het uitkijken naar het maandelijkse OPEC-rapport en de short term energy outlook van het IEA. Dit zou de oliemarkt vandaag nog weleens in beroering kunnen brengen.

Maandag 12 juliConsensus

  1. 11:00Duitsland ZEW-economisch sentiment jul-38,0icon waarschuwing
  2. 13:00Pepsico Q2-cijfers
  3. 13:00OPEC-maandelijks rapport
  4. 13:00EIA short term energy outlookicon waarschuwing

Nu nog even dit

Dit zag ik toch niet aankomen.

Het wordt alweer bijna interessant om een huis te huren in plaats van te kopen.

Het verschil tussen de tien- en driemaandsrente is historisch klein.

Pijnlijke cijfers.

Dit valt mij eerlijk gezegd nog wel mee.

Triest

Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jopieklaploper 12 juli 2022 10:04
    De inflatie en de energiecrisis worden voor 100% door Poetin veroorzaakt. Poetin heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van voedsel, energie etc sterk omhoog zijn gegaan en hij zal de prijzen nog veel meer omhoog laten gaan..

    Definitie inflatie is: hogere prijzen voor poducten en diensten.

    Inflatie wordt NOOIT veroorzaakt doordat (centrale) banken geld drukken uit het niets (geld drukken zonder dat daar meer goederen of diensten tegenover staan).

    Vroeger werd gedacht dat bovenstaande de definitie van inflatie was maar dat was totaal onjuist geld drukken heeft nog nooit inflatie veroorzaakt en zal ook nooit inflatie veroorzaken..
    Poetin veroorzaakt inflatie, dat moet voor eens en altijd duidelijk zijn.
  2. Steven v. O. 12 juli 2022 10:32
    quote:

    Jopieklaploper schreef op 12 juli 2022 10:04:

    Vroeger werd gedacht dat bovenstaande de definitie van inflatie was maar dat was totaal onjuist geld drukken heeft nog nooit inflatie veroorzaakt en zal ook nooit inflatie veroorzaken..
    Poetin veroorzaakt inflatie, dat moet voor eens en altijd duidelijk zijn.
    Juist! En precies daarom is inflatie sinds juli 2021 opwaarts aan het exloderen...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links