Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boeren, klimaat, duurzame voedselproductie, schone energie en fossiele brandstof

Boeren, klimaat, duurzame voedselproductie, schone energie en fossiele brandstof

Hoewel het klimaat voortdurend de headlines domineert, zijn alternatieve energie en duurzame voedselproductie toch niet altijd de beste belegging. Fossiel gaat wel op kop.

Agrariërs hebben het klimaatthema nogmaals goed weten te agenderen. En ook de politiek laat hierin van zich spreken, terwijl producenten van alternatieve energie druk doende zijn oplossingen te zoeken. En de fossiele industrie lift  mee op de nieuwe ontwikkelingen. Tenslotte willen ook  beleggers weten wat de mogelijkheden zijn.

Klimaat nog geen beste belegging

Toch blijft klimaat lastig voor beleggers. Want vrijwel alle klimaatgerelateerde thema's presteren ondermaats op de beurzen. Alleen de fossiele sector weet de broek goed op te houden.

Daarom haak ik deze keer in op de klimaatdiscussie, uiteraard enkel vanuit technisch perspectief. Hieronder bespreek ik een aantal beleggingen die aan het klimaathema gelinkt zijn. In de hoek van trackers bekijk ik de iShares Global Clean Energy ETFiShares Global Water ETF, Van Eck Sustianable World ETF, Van Eck Hydrogen Economy ETF en de Rize Sustainable Future of Food ETF. Sommige trackers zijn direct gelieerd aan klimaat, andere min of meer.

Bij de individuele aandelen bekijk ik ForFarmers en Shell. ForFarmers lijkt me duidelijk waarom, Verder vind ik het opmerkelijk dat een bedrijf als Shell, dat verankerd is in fossiele energie, zo goed op de beurs presteert, terwijl beleggingen in schone en alternatieve energie het volledig laten afweten.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen?

Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostramslidmaatschap.

Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

ForFarmers

ForFarmers herstelt, maar nog binnen de neerwaartse trend. De recente opleving geeft wel aan dat de verkoopdruk iets afneemt. Echter, bij een daling onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend alsnog hervat.

Steun ligt er rond €2,52 (de bodem van 13 mei). Na de slotstand boven de weerstand van €3,05 (gevormd op 10 juni) komt er wat meer opwaarts potentieel vrij.

Bij oplevingen blijft ForFarmers duidelijk steken onder voorgaande koersbodems. Weerstand wacht rond €3,05 (de top van 10 juni).

De 200-dagenlijn van ForFarmers laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert achterblijvende prestaties ten opzichte van de rest van de markt.
Shell

Onlangs zakte de koers van Shell terug onder de voormalige toppen. Technisch verliest het aandeel iets aan kracht, maar zolang de uptrend intact is, blijven we opwaarts kijken. Bovendien wordt de koersdip opgevangen door de stijgende 200-dagenlijn.

We verwachten steun op €22,22 (de bodem van 18 maart). Weerstand ligt rond €31,38 (gevormd op 25 mei 2018).

De stijgende 200-dagenlijn geeft een positieve technische conditie weer.

B.O.B. van Shell loopt omhoog en geeft betere prestaties aan dan de rest van de markt.Global Clean Energy ETF

De iShares Global Clean Energy ETF (ISIN-code: IE00B1XNHC34) beweegt binnen een zijwaarts gericht koerspatroon. De koers lijkt thans de correctieve fase te verlaten. De Global Clean Energy ETF krijgt nu ruimte voor een aanval op de weerstand van €11,84 (gevormd op 8 april).

Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven de weerstand noodzakelijk. Steun ligt rond €9,09 (de bodem van 13 mei).

Bij de Global Clean Energy ETF beweegt de 200-dagenlijn vlak. Dit signaleert een neutrale technische conditie. De B.O.B. loopt iets omhoog en geeft aan dat de ETF wat beter presteert dan de rest van de markt.


Global Water ETF

De iShares Global Water ETF (ISIN-code: IE00B1TXK627) oogt technisch zwak. Zowel de stijgende trend als de voormalige koersbodem rond 50 zijn gebroken.

Neerwaarts is er ruimte richting de steun van €43,63 (de bodem van 25 december 2020). Een lagere koerstop zou de uitbraak bevestigen. De weerstand ligt op €53,85 (de top van 10 juni).

Dat de koerstop van begin 2020 de koersdaling lijkt op te vangen, wijst op een potentieel pullback-scenario.

De 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn) laat een dalend verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator van de Global Water ETF ligt vlak en geeft dus neutrale prestaties aan ten opzichte van de rest van de markt.


Sustainable World ETF

De VanEck Sustainable World ETF (ISIN-code: NL0010408704) kruipt weer boven de laatste koersbodem, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt wat afneemt.

De neerwaartse trend blijft wel geldig. Enkel boven de weerstand van €29,17 (gevormd op 8 april) klaart het beeld echt op.

Positief is wel dat de koerstop van begin 2020 de koersdaling kan opvangen. Dit wijst op een potentieel pullback-scenario.

Bij de Sustainable World ETF laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zwak verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

De B.O.B. van deze ETF stijgt en suggereert betere prestaties dan de rest van de markt.

Hydrogen Economy ETF

De trend van de L&G Hydrogen Economy ETF (ISIN-code: IE00BMYDM794) is neerwaarts gericht, hoewel de verkoopdruk niet intens is. Toppen en bodems overlappen elkaar.

We handhaven echter een negatieve visie zolang de dalende trend intact is. Er ligt steun rond $8,69 (berekend koersdoel). Weerstand hanteren we op $15,46 (de top van 8 april).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Hydrogen Economy ETF laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Hydrogen Economy ETF minder presteert dan de markt.

Rize Sustainable Future of Food UCITS

De trend van de Rize Sustainable Future of Food ETF (ISIN-code: IE00BLRPQH31) is wel neerwaarts gericht, maar toppen en bodems lopen in elkaar over. Dit duidt op een gematigd dalende trend.

We zien steun rond €3,21 (berekend koersdoel). De ETF wordt pas weer interessant als de weerstand van €4,46 (de top van 10 juni) wordt gebroken.

De 200-dagenlijn van ETF Rize Sustainable Future of Food UCITS laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De B.O.B. is zwak. Dit suggereert dat ETF Rize Sustainable Future of Food UCITS slechter presteert dan de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 26 mei Tech redt Wall Street 174
 2. 25 mei Op de Japanse beurs gloort een nieuwe rally 145
 3. 24 mei Instroom van vers kapitaal richting aandelen blijft op peil 158

Gerelateerd

Reacties

164 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jopieklaploper 12 juli 2022 09:08
  Nederland heeft geen boeren meer nodig. Ik vind dat het kabinet zo snel mogelijk actie moet ondernemen om alle boeren het land uit te krijgen zodat we het land voor betere dingen kunnen gaan gebruiken zijnde:

  1) Woningbouw voor immigranten
  2) Zonne- en windparken
  3) Data centra (nodig om de reset succesvol te maken)
  4) natuur.

  Er zijn nu veel betere technologieën om voedsel te produceren dan het ouderwetse en land/natuur slurpende boerenbedrijf. Bill Gates heeft de technologie ontwikkeld om middels laboratoria voor voedselproductie DE HELE WERELD van gezond voedsel te voorzien en hier is GEEN ENKELE BOER nodig.

  Ik ben ook zeer trots op onze premier dat hij nu in Oekraine is (grote opsteker voor Nederland). Ik ben blij dat Nederland oekraine gaat wederopbouwen. Nederland gaat de steden en de landbouw van oekraine weer herbouwen en daar mogen we heel trots op zijn als klein landje.
 2. forum rang 8 PietKeizer 12 juli 2022 09:10
  quote:

  handyman6 schreef op 12 juli 2022 09:07:

  Maargoed : "er komen nieuwe kansen aan ,de bodem is in zicht ,inflatie lijkt over hoogtepunt heen,we staan aan het begin van een nieuwe cyclus", lees ik hier elke dag dus het glas is gelukkig 1/2 vol....
  ;-)
  welke bodem? Die van dat halfvolle, of toch die van dat halflege glas? :) Of van de gifbeker die helemaal leeggedronken moet ...
 3. forum rang 6 JoostVLS 12 juli 2022 09:12
  quote:

  PietKeizer schreef op 12 juli 2022 09:08:

  @Joost: hoe is t nou eigenlijk afgelopen met dat ING communiqué? Zo te zien geen market mover geweest
  Dat bericht van gisteravond interpreteer ik als wat negatief.
  Maar vanmorgen om 08.00 uur kwam ING met het bericht dat ze aandelen hebben ingekocht in de 1e week van juli.
  Ik denk dat ING nu ondergewaardeerd is en zie wel een opleving naar 11
 4. Pistolen Harry 12 juli 2022 09:12
  quote:

  Jopieklaploper schreef op 12 juli 2022 09:08:

  Nederland heeft geen boeren meer nodig. Ik vind dat het kabinet zo snel mogelijk actie moet ondernemen om alle boeren het land uit te krijgen zodat we het land voor betere dingen kunnen gaan gebruiken zijnde:

  1) Woningbouw voor immigranten
  2) Zonne- en windparken
  3) Data centra (nodig om de reset succesvol te maken)
  4) natuur.

  Er zijn nu veel betere technologieën om voedsel te produceren dan het ouderwetse en land/natuur slurpende boerenbedrijf. Bill Gates heeft de technologie ontwikkeld om middels laboratoria voor voedselproductie DE HELE WERELD van gezond voedsel te voorzien en hier is GEEN ENKELE BOER nodig.

  Ik ben ook zeer trots op onze premier dat hij nu in Oekraine is (grote opsteker voor Nederland). Ik ben blij dat Nederland oekraine gaat wederopbouwen. Nederland gaat de steden en de landbouw van oekraine weer herbouwen en daar mogen we heel trots op zijn als klein landje.
  Gezond voedsel hebben we niet nodig. Mensen met gezond verstand die hebben we wel nodig.
 5. forum rang 8 PietKeizer 12 juli 2022 09:13
  quote:

  Jopieklaploper schreef op 12 juli 2022 09:08:

  Nederland heeft geen boeren meer nodig. Ik vind dat het kabinet zo snel mogelijk actie moet ondernemen om alle boeren het land uit te krijgen zodat we het land voor betere dingen kunnen gaan gebruiken zijnde:

  1) Woningbouw voor immigranten
  2) Zonne- en windparken
  3) Data centra (nodig om de reset succesvol te maken)
  4) natuur.

  Er zijn nu veel betere technologieën om voedsel te produceren dan het ouderwetse en land/natuur slurpende boerenbedrijf. Bill Gates heeft de technologie ontwikkeld om middels laboratoria voor voedselproductie DE HELE WERELD van gezond voedsel te voorzien en hier is GEEN ENKELE BOER nodig.

  Ik ben ook zeer trots op onze premier dat hij nu in Oekraine is (grote opsteker voor Nederland). Ik ben blij dat Nederland oekraine gaat wederopbouwen. Nederland gaat de steden en de landbouw van oekraine weer herbouwen en daar mogen we heel trots op zijn als klein landje.
  Boris Johnson bezocht ook graag de Oekraïne. Hopelijk krijgt het bezoek van Rutte eenzelfde vervolg als die van Boris.
 6. forum rang 8 PietKeizer 12 juli 2022 09:15
  quote:

  JoostVLS schreef op 12 juli 2022 09:12:

  [...]

  Dat bericht van gisteravond interpreteer ik als wat negatief.
  Maar vanmorgen om 08.00 uur kwam ING met het bericht dat ze aandelen hebben ingekocht in de 1e week van juli.
  Ik denk dat ING nu ondergewaardeerd is en zie wel een opleving naar 11
  misschien krijgt dat bericht over die aandeleninkoop dan nog n vervolg. Als de koers verder gezakt is.
164 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links