Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Business cycle deel 5: Aandelen sorteren voor op een sprong omhoog

Business cycle deel 5: Aandelen sorteren voor op een sprong omhoog

Technisch zijn  aandelenbeurzen al heel voorzichtig aan het voorsorteren zijn op bullish scenario's, dus sprongen omhoog.

Ook aandelen hebben, net als vastgoed, obligaties en grondstoffen een lastige eerste helft van 2022 achter de rug.

De Nederlandse beurs heeft dit jaar zo'n 16% aan marktwaarde ingeboet. Op Wall Street liet de S&P500, de brede beursgraadmeter, een kleine 19% liggen. De Eurostoxx50, die het verloop van de 50 grootste Europese aandelen volgt, daalde met ruim 20%.

Korte termijn nog zwak

Technisch is de kou nog niet uit de lucht, want zonder uitzondering bewegen alle grote westerse beurzen nog in hun korte dalende trends. Bovendien heeft nog niet één van de beursindices de eigen 200-dagenlijnen al opwaarts weten te kruisen.

Toch ben ik niet al te pessimistisch. Ik heb hier al eerder aangegeven dat er enorme kansen voor de aandelenbelegger aankomen. Maar ik heb in mijn dagelijkse blog ook gemeld dat aandelen voorlopig gevangen zitten tussen hoop en vrees.

Vandaag sluit ik met deel 5 de week van de business cycle af. Hierin ga ik in op de vraag wat de perspectieven voor aandelen zijn.

Lange-termijnpotentieel is positief

Hieronder bespreek ik de vooruitzichten voor aandelen eerst vanuit de invalshoek van de vierjarige business cycle, dus in samenhang met de andere assets, zoals, cash, grondstoffen, vastgoed en vastrentende waarden.

Daarna kijk ik naar de technisch plaatjes. Technisch zijn de aandelenbeurzen al aan het voorsorteren op bullish scenario's. Heel voorzichtig wordt de weg geplaveid voor sprongen omhoog.

Inflatie

Het lijkt er op dat het thema inflatie wat naar de achtergrond verdrongen is. Wellicht dat beleggers, analisten en economen gewend raken aan de superhoge inflatie.

Centrale bankiers denken er echter anders over. Zij lijken vastberaden over de noodzaak het monetaire beleid te verkrappen, ondanks de risico's voor de economische groei. Bij de Amerikaanse Fed bleek dit afgelopen week uit de notulen van de laatste beleidsvergadering.

Veel grondstoffenprijzen zijn gedaald

Ik zou Christine Lagarde en Jerome Powell op het hart willen drukken nog eens goed te kijken naar deze prijsontwikkeling van grondstoffen:

  • De olieprijs is sinds begin maart, dus vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, met ruim 20% gedaald
  • Natural gas, oftewel aardgas, is sinds begin juni ruim 40% (!) in prijs gekelderd
  • Het dalingspercentage voor graan ligt op bijna 40%
  • De prijs van het industriële metaal aluminium is sinds de top van 11 maart met ruim 40% gedaald
  • De koperprijs is eveneens sinds begin maart ruim 32% gedaald.

Zonder de officiële cijfers en statistieken te kennen, maar enkel op basis van bovenstaande opsomming, denk ik dat er van hyperinflatie geen sprake kan zijn. Het lijkt er dus op dat de economische afkoeling zijn invloed heeft laten gelden op de prijsbepaling van grondstoffen, dus ook inflatie. 

Overigens gaf Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro vorige week op de IEX Beleggersdag aan dat Europa niet is opgewassen tegen de economische schok van een energietekort als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Zij voorspelt een diepe recessie en langdurig hoge energieprijzen.

Lees ook: Wat als Rusland de gaskraan verder dichtdraait?

Vierjarige business cycle

Ik weet niet of zij gelijk krijgt, maar de vierjarige business cycle wijst in een totaal andere richting.

Afgelopen week in deel 3 en 4 van de serie over de business cycle heb ik rente, obligaties en vastgoed uitgebreid tegen het licht gehouden. En ook geredeneerd vanuit die beleggingscategorieën zien we sterke aanwijzingen dat economische afkoeling al redelijk is verdisconteerd.

Op basis van de nieuwe businesscycle, die wij thans verwachten, zijn staatsobligaties de eerstvolgende beleggingscategorie die interessant worden. Dit betekent dat de cashpositie, die wij in de afgelopen maanden hebben aangehouden, binnekort weer geactiveerd kan worden. Pas in het tweede partje van de volgende businesscycle zijn het bedrijfsleningen en aandelen de assets die voor lange termijn beleggers in aanmerking komen.

Dan de technische plaatjes

Het is belangrijk om te benadrukken dat nog op niet één beurs de dalende trend al is verlaten. Blijkbaar houden aandelenbeleggers hun hand nog even op de knip.

Maar als technisch analist zou ik natuurlijk geen knip voor de neus waard zijn als ik niet verder kijk dan die neus lang is. Ik durf vast te stellen dat aandelenbeurzen al heel voorzichtig aan het voorsorteren zijn op bullish scenario's.

Hieronder bespreek ik de lange termijn plaatjes van de AEX, de S&P500 en de MSCI World index.

AEX: technische beeld lange termijn blijft positief

Eerst de Nederlandse beurs. De AEX-index is in de laatste correctie met succes opgevangen door de voormalige weerstand op 632,12 punten (de top van 17 februari 2020). Deze pullback-beweging vindt bovendien plaats boven de toppenlijn A-B uit 2007, waarmee dus een bullish pullback wordt voltooid.

Hiermee blijft het lange termijn technische beeld positief en is er ruimte in eerste instantie richting 750,00 punten (gevormd op 19 augustus 2021), in tweede instantie naar het all-time high rond 829,32 punten.

Een doorbraak van deze koerstop zou de verbetering bevestigen en het koersdoel van 1.000 punten weer in zicht brengen.

Wees erop alert dat de korte termijn correctieve fase (de daling van de eerste helft in 2022) nog niet achter de rug is.

AEX04lang


S&P500: beeld blijft positief zolang de koers boven voormalige weerstand blijft

Nu Wall Street. De recente daling brengt de S&P500 terug naar het niveau van de voorgaande barrière van 3.393,00 punten (de top van 17 februari 2020). Deze oude horde is op de grafiek hieronder gemarkeerd met T.

Het beeld blijft op lange termijn positief, zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven. In feite zet Wall Street met een bodem rond PB2 een bullish pullback in werking.

Indien de index vanaf hier opveert, is er ruimte richting 4.639,35 punten (gevormd op 1 april). Steun hanteren we op 3.393 punten.

Ook in 2016/2017 heeft de S&P een bullish pullback succesvol afgerond met de bodem PB1.

Hiermee is indertijd de lange-termijnuitbraak uit de trading range A-B gevalideerd. De trading range tussen A en B heeft zich voltrokken tussen 1998 en 2012.

Bedenk dat de korte termijn negatieve fase (daling van de eerste helft in 2022) nog niet afgerond is.

SP1984DEF


Wereld aandelen (MSCI World index)

De MSCI World-index wordt berekend in dollars. Op korte termijn is de MSCI World index teruggezakt naar de voormalige weerstand, gevormd door een oude koerstop rond 2.434,95 punten, gemarkeerd met W1.

Indien de MSCI World-index boven deze pré-coronatop van 3 februari 2020 weet te blijven, is een pullback in de maak. Het eerste koersdoel wacht rond 3.248,12 punten (gevormd op 7 januari), gemarkeerd met W2.

Wees erop alert dat de correctieve fase (de daling van de eerste helft in 2022) nog niet voorbij is.

 Msciweek -lang


Lees ook de eerdere delen van deze serie:

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Olieprijs nog niet uitgebroken 21
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

302 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 juli 2022 07:36
    De waan van de dag he Royce.Ik zou Powell en Lagarde willen vragen de rentes naar normale niveau s te brengen.
    Hoe kan je dat nou zeggen over Lagarde we hebben 8 % inflatie en - 0,5 % rente verder vindt er nog altijd QE plaats
    Heb je voor een AEX van 1000 een rente van min10 nodig.De eeuwige bubbel.
  2. [verwijderd] 8 juli 2022 07:50
    Verder in ieder land waar mevr Lagarde haar talenten heeft mogen botvieren als minister,imf directeur en nu onze mooie EU heeft zij er iiig voor gezorgd dat de munt waardeloos wordt ,dat is niet goed voor inflatie.Wel voor de beurs .Verder inflatie zal naar 4% gaan .
    Die is niet zo maar in de fles .MI hebben we de piek nog lang niet gehad.zeker met deze euro niet
  3. forum rang 9 objectief 8 juli 2022 07:57
    quote:

    Black Bart schreef op 8 juli 2022 07:50:

    Verder in ieder land waar mevr Lagarde haar talenten heeft mogen botvieren als minister,imf directeur en nu onze mooie EU heeft zij er iiig voor gezorgd dat de munt waardeloos wordt ,dat is niet goed voor inflatie.Wel voor de beurs .
    Ze was o.a. zakenvrouw en advocate; ik denk niet dat je uit zo'n functie invloed op een munt hebt.
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 8 juli 2022 08:22
    quote:

    objectief schreef op 8 juli 2022 07:57:

    [...]

    Ze was o.a. zakenvrouw en advocate; ik denk niet dat je uit zo'n functie invloed op een munt hebt.

    Bron: Lagarde zelf bij College Tour

    "Als Solliciterend Advocate vroeg ze bij een Advocaten kantoor of ze ook..

    Mede-Vennoot/Partner kon worden..

    Toen moesten ze 'alllemaal' erg hard lachen.."

    Toegevoegd:

    Waarschijnlijk hebben sommige Advocaten 'veel meer Kennis in Huis' dan je voor mogelijk zou houden..;))
  5. [verwijderd] 8 juli 2022 08:52
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 juli 2022 08:38:

    Nog steeds in gevecht met de weerstandslijn, maar bij slot erboven gaat de bear market rally verder naar 700.

    In dat geval meteen ook die twee gaps dichten en daar weer echt short denken.
    Als dat een beetje snel kan prima ,niet 2 maanden erover doen.
  6. forum rang 5 Daexter 8 juli 2022 09:03
    quote:

    Fat behind the curve.. schreef op 8 juli 2022 08:22:

    [...]

    Bron: Lagarde zelf bij College Tour

    "Als Solliciterend Advocate vroeg ze bij een Advocaten kantoor of ze ook..

    Mede-Vennoot/Partner kon worden..

    Toen moesten ze 'alllemaal' erg hard lachen.."

    Toegevoegd:

    Waarschijnlijk hebben sommige Advocaten 'veel meer Kennis in Huis' dan je voor mogelijk zou houden..;))
    Lagarde is waarschijnlijk alleen president ECB geworden omdat ze een vrouw is en net als Von der leijen (EC) en Kaag op financien in Nederland zijn dat 3 bewijzen dat vrouwen aan de top omdat het vrouwen zijn, geen verstandig beleid is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker niet tegen vrouwen in top functies, ben groot fan van Nelie Kroes bijvoorbeeld, maar er worden nu teveel incapabelen benoemd op key functies puur omdat ze vrouw zijn. En daar lijdt Europa onder.

    Verder is het onzin dat lagarde in haar vorige functies munten naar de klote geholpen heeft. Bij het IMF waren het landen zelf die dat deden en schoot het IMF alleen te hulp
  7. [verwijderd] 8 juli 2022 09:08
    quote:

    Daexter schreef op 8 juli 2022 09:03:

    [...]

    Verder is het onzin dat lagarde in haar vorige functies munten naar de klote geholpen heeft. Bij het IMF waren het landen zelf die dat deden en schoot het IMF alleen te hulp
    Ja ,maar de manier waarop ,maar goed onbelangrijk verder mi is ze gewoon incapabel voor de functie
    die zenu heeft ,maar daar heb je er meer van.
  8. [verwijderd] 8 juli 2022 09:08
    quote:

    handyman6 schreef op 8 juli 2022 09:05:

    Dalende grondstoffen,krimpende eco's, geen QE digi tovergeld: welk geld gaat die beurs stijging dan veroorzaken?
    Na de zomer is ons spaar en steun geld op,de Ned staat blut,€ onder de $ en wordt elk dubbeltje 2x omgedraaid....
    Wat een voortreffelijke analyse Q5?
302 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links