Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Bleeder van het jaar straalt op het Damrak

Slotcall: Bleeder van het jaar straalt op het Damrak

Het kan verkeren op de beurs. Het grote verlies van gisteren is alweer bijna goedgemaakt. De AEX sluit gesteund door de zwakke euro uiteindelijk 1,9% in het groen. 

Vandaag verliest de euro 0,9% ten opzichte van de dollar, waardoor pariteit in zicht is. De winst die Nederlandse bedrijven in het buitenland behalen zijn daardoor in euro's meer waard geworden en dat stuwt de aandelenkoersen.

Voorbeelden van bedrijven die hiervan profiteren zijn Ahold (+2,8%), Unilever (+2,4%) en Wolters Kluwer (+2,6%). De dataleverancier behaalt meer dan 60% van zijn omzet in Noord Amerika. Dan is een sterke dollar ideaal.

Grondstofbedrijven moeten het daarentegen ontgelden. Een voorbeeld is AMG (-1,5%) dat sinds de piek in april is gehalveerd. De markt prijst de laatste weken een recessie in en dan moet u dit soort aandelen even niet hebben. Voor de lange termijn ziet het beeld er aanzienlijk beter uit. Hier leest u onze meest recente analyse over AMG.

IJzersterke ISM-index

Wat mij opvalt, is de sterke ISM-Non manufacturing Index uit de VS. Deze inkoopmanagersindex geeft een beeld van hoe de Amerikaanse dienstensector ervoor staat. Over de maand juni kwam er een stand van 55,3 uit de bus daar waar de markt rekende op slechts 54,3.

Niet alleen is het cijfer beter dan verwacht, maar daarnaast betekent dit expansie. Een cijfer boven de 50 duidt immers op groei. Van een recessie is dus geen sprake dus zal de Federal Reserve nog wel een aantal keer de rente gaan verhogen.

Just Eat Takeaway

De grote winnaar van de dag is Just Eat Takeaway (+15,5%). Het grote nieuws is dat GrubHub een partner heeft gevonden in de vorm van Amazon. Per heden kunnen Amazon Prime-leden in de Verenigde Staten een jaar lang gratis lid worden van Gubhub+. Ook betalen zij geen bezorgkosten.

Nog interessanter is dat Amazon ook warrants heeft verworven waarmee het een belang van 2% kan verwerven in Grubhub. Afhankelijk van het aantal nieuwe klanten kan dit belang oplopen tot 15%. 

De deal is een teken van vertrouwen in Grubhub en dat is ook de reden waarom het aandeel Just Eat Takeaway vandaag zo hard omhoog gaat. Of het aandeel nog koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Shell

Shell (-1,6%) kelderde gisteren bijna 9% en ook vandaag gaat het aandeel in een stijgende markt omlaag. Het slechte sentiment heeft te maken met de kelderende olieprijs. Gisteren ging er immers 8% van de prijs van het zwarte goud af.

Volgens de IEX-Beleggersdesk is de koersdaling van Shell overtrokken. Dit is omdat het voormalige Koninklijke Olie vrijwel de helft van de winst behaalt met zijn gas en LNG-activiteiten. Het is dus onverstandig om de koers van Shell volledig te koppelen aan de olieprijs. 

Momenteel noteert Shell tegen iets meer dan 8 keer de verwachte winst en een dividendrendement van iets meer dan 4%. Of de recente koersdaling een interessant koopmoment biedt, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes 

Een verdeeld beeld op de rentemarkt. De rentes van eurolanden dalen, terwijl de Amerikaanse en Britse vergoeding op tienjaars staatspapier juist stevig oplopen. 

 • Nederland: -2 basispunten (+1,56%)
 • Duitsland: -2 basispunten (+1,17%)
 • Italië: -3 basispunten (+3,25%)
 • Verenigd Koninkrijk: +6 basispunten (+2,11%)
 • Verenigde Staten: +4 basispunten (+2,85%)

Brede markt

 • De AEX wint 1,9% en presteert daarmee in lijn met de overige Europese indices.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt 1,2% tot 27,8 punten.
 • Wall Street noteert circa 0,5% in het rood.
 • De euro daalt 0,9% en noteert 1,017 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (-0,9%) en zilver (-0,5%) moeten het niet van dit soort dagen hebben.
 • Olie: WTI (-3,1%) en Brent (-2,7%) gaan wederom omlaag.
 • Bitcoin (-0,8%) valt wat tegen.

Het Damrak  

 • Adyen (+9,0%) spuit omhoog, maar groot nieuws kom ik niet tegen. De betaalverwerker is een aandeel met een hoge beta dus als het beurssentiment goed is, gaat dit aandeel extra hard omhoog.
 • De chippers staan in de herstelstand. ASML (+3,1%), ASMI (+4,6%) en Besi (+5,4%) trekken de AEX omhoog.
 • Normaal gesproken is Ahold (+2,8%) op een dag als vandaag geen outperformer. Wat opvalt is dat de gehele sector er goed bij ligt, al springt de supermarktketen uit Zaandam er positief tussenuit. Hier leest u onze analyse van vandaag.
 • De financials hebben het niet vandaag. Met name de banken ING (-0,9%) en ABN Amro (-1,5%) vallen in negatieve zin op.
 • Relx (+4,2%) en Wolters Kluwer (+2,6%) liggen er verrassend goed bij. Een duidelijk aanwijsbare reden kan ik echter niet vinden.
 • Aalberts (+0,6%) blijft wat achter als gevolg van koersdoelverlagingen van Berenberg en ABN Amro. Laatstgenoemde schrapt het aandeel zelfs van de kooplijst.
 • Daarentegen profiteert Basic-Fit (+5,5%) van een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel gaat naar €53 van €48,50 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • Baas boven baas is Alfen (+6,1%). Gisteren ging de energiegigant in een dalende markt omhoog en vandaag levert het aandeel wederom een outperformance af.
 • Het is mij een raadsel waarom PostNL (-6,3%) door zijn hoeven zakt. Het handelsvolume is niet eens bovengemiddeld.
 • Voor de aandeelhouders van CM.com (+6,4%) is het een vrolijke dag. Dit soort dagen zijn zeldzaam.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Aalberts: naar €64 van €80 en kopen - Berenberg
 • Aalberts: naar houden van kopen en naar €40 van €54,70 - ABN Amro
 • Aegon: starten met verkopen en €4,70 - BNP Paribas
 • Basic-Fit: naar €53 van €48,50 en kopen - ING
 • Philips: naar €17 van €18 en verkopen - UBS
 • Signify: naar €38 van €44 en houden - Bank Degroof

Agenda donderdag 07 juli 


Consensus

 1. 08:00Duitsland industriële productie mei+0,4% MoM
 2. 13:30ECB-notulenicon waarschuwing
 3. 14:30VS ADP banenrapport jun+200Kicon waarschuwing
 4. 14:30VS wekelijkse jobless claims230K
 5. 17:00VS olievoorraden-0,57Micon waarschuwing
 6. 19:00Fed-lid Bullard spreekt

 waarschuwing

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 05 aug Slotcall: Goed nieuws is slecht nieuws 1
 2. 05 aug IJzersterke cijferset van Aedifica
 3. 05 aug Dit is waarom de koersen weer stijgen 4

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Just lucky 6 juli 2022 19:26
  quote:

  Jason Voorhees schreef op 6 juli 2022 18:49:

  Voor de korte termijn ziet AMG er ook prima uit anders geef je geen outlookverhogingen. Dus korte of lange termijn is prima zeker gezien de energie transitie. Tja de koers daar wordt Heinz al jaren niet vrolijk van en wij ook niet ;-)
  Reactie IEX bekt lekker en kijken nergens naar, beetje een grammofoonplaat. Kijk je onderliggend dan stijgt de grootste winstmotor gewoon door, itt Aperam waar de nikkelprijs is gehalveerd. Q2 wordt beter dan Q1 die al zeer goed was en een beetje analist weet dat door de vertraging ook Q3 beter wordt dan Q1
 2. forum rang 4 lanciared 6 juli 2022 19:42
  Een beetje analist, die naam waardig zou toch moeten inzien dat korte en / en lange termijn AMG er schitterend uitzien - Energietransitie, waarbij de vraag naar energie opslag gewoon structureel toeneemt.
  Spodumeen prijs ( waarvan AMG , 90.000 ton levert, en volgend jaar in voorjaar uitbreidt tot 130.000 ton ( tegen marktprijzen natuurlijk, met een delay van 3 tot 4 maanden) trouwens op een All Time High. ( 5.000 dollar / ton - verleden jaar rond de 800 / 900 dollar voor 1 ton)
  En ..... uiteraard ook korte termijn vooruitzichten prima , anders inderdaad geef je geen 3 x in 6 maanden tijd geen winstbijstelling naar boven af.

  Thema energie transitie blijft nog wel even, neem minimaal tot 2030 / maar vermoed eerder 2035 het hoofdthema in de alle mogelijke de media overheersen.

  Gewoon onvergeeflijk dat een analist zo'n fout kan maken, - met Lithium prijzen 440 % hoger dan een jaar terug, en momenteel minder dan 5 % onder All Time High, en spodumeen prijzen op All Time High - dit niet inziet.

  Prijzen blijven nog wel even zo. Vraag stijgt harder dan aanbod.
  Nieuwe mijnen openen duurt een tijdspanne van min. 5 jaar.

  Daarstraks een onderhoudt gehad met een verkoper van tuin machines. / grasmaaiers.
  De verkoop van grasmaaiers op batterijen met een Li accu is met 800 % gestegen tov verleden jaar, zelfde periode.
  De zware, luidruchtige Honda grasmaaiers, ja die veel te zwaar zijn , en vuile rook uitstoten verkopen niet meer.
  LR
 3. forum rang 4 lanciared 6 juli 2022 20:09
  Nog even terug komen op bovenstaande post.
  Maar het kan natuurlijk nog dommer.
  Ik stel nl. vast dat velen, bij ons en / of nederland dit bedrijf niet zo kennen. En / of er een verkeerd gedacht in hun hoofd bij hebben.
  3 jaren terug , bij de voorstelling van Outlook , ja dacht 2020 , van en bij Deutsche Bank , in regio hoofdkwartier, niet ver van mij vandaan ( en enkel voor erg vermogende klienten , ik mocht vergezeld mee gaan, met één iemand, die een tijdje voordien zijn bedrijf verkocht had)
  Hoofdthema's waar belegt moest in zijn :
  - Cyclische aandelen
  - é-mobilteit
  - ( 3e thema was AI en robotica)

  Alle 7 of 8 analisten uit het gehele land waren aanwezig.
  .... En bij een vraag over ..... AMG kende geen enkele analist het , het aanwezige kruim uit het ganse land, kende geen AMG.
  Vertelde er nog bij, dat dit wel een mid cap aandeel was, noterend op de Beurs van Amsterdam.
  ( en vertelde ( was ik er even naast ) hun dat tegen de tijd dat ze AMG zullen kennen het bedrijf heel wat hoger zou genoteerd zijn)

  1 iemand kwam naar voren, het bleek dat hij AMG kende. Hij vroeg me of dit de sportafdeling van Mercedes niet was.

  - Ja, maar is wel nu 3 jaren terug in de tijd.
  LR
 4. forum rang 5 moneypocket 6 juli 2022 23:20
  Grondstofbedrijven moeten het daarentegen ontgelden. Een voorbeeld is AMG (-1,5%) dat sinds de piek in april is gehalveerd. De markt prijst de laatste weken een recessie in en dan moet u dit soort aandelen even niet hebben.

  Jammer dat dit wordt gezegd over AMG... Vanadium en het nieuwe goud Lithium t.b.v. energieopslag...hoezo even niet willen hebben? Juist Lithium zal nodig zijn om de elektrische energie in op te slaan! Gezien de huidige Lithiumprijs zou je dit fonds juist willen toevoegen aan je portefeuille.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links