Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (644,22)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 71,85%
Lager 28,15%

Voorbeurs: Beurssentiment kantelt

Voorbeurs: Beurssentiment kantelt

De Amerikanen hadden er gisteravond zin in. Na het slot in Europa draaide ineens het sentiment op Wall Street. De Nasdaq sloot zelfs 1,8% in het groen en het waren de meest afgestrafte techfondsen die het hardst omhoog gingen.

Deze draai kwam volledig uit het niets en dan is het altijd gissen naar een oorzaak. Het enige wat ik kan bedenken is dat de fors gedaalde rente gunstig is voor groeibedrijven, omdat toekomstige winsten daardoor meer waard worden. 

Anderzijds is de gedaalde rente een gevolg van recessie-angst. Tja, als de conjunctuur verslechtert zijn het juist de groeiaandelen die hier last van hebben. We kunnen het ook houden op een typische bear market rally.

Positief is dat we nog het nodige tegoed hebben. Het komt dus niet als een verrassing dat de futures in Europa circa 1,3% in het groen noteren. Let vooral op technologie-aandelen als Adyen en ASML. Het zal mij niet verbazen als deze fondsen bij opening het hardst omhoog gaan.

VS zet ASML onder druk

Hoewel, gisteravond werd bekend dat de Amerikaanse overheid ook graag een exportverbod wil van de oudere chipmachines van ASML naar China. Op de EUV-machines zit al een verbod.

Op het eerste oog slecht nieuws, maar voor de markt is dit blijkbaar geen verrassing. Het bericht kwam immers voor het slot van Wall Street naar buiten en ASML sloot op Wall Street 3% hoger ten opzichte van het slot hier in Europa. We gaan zien of het aandeel vandaag een soortgelijke winst op het bord kan zetten.

Tijdelijk inverse rentecurve

Gisteren dook de Amerikaanse tienjaarsrente tijdelijk onder de tweejaarsrente. Op het moment dat de korte rente boven de lange rente noteert, is er sprake van een inverse rentecurve.

Volgens analisten is dit een belangrijk signaal voor een recessie. De markt geeft dan immers aan dat het huidige renteniveau niet houdbaar is. Hier valt wel iets voor te zeggen. Op het moment dat de economie afkoelt, neemt de vraag naar producten af en dit leidt veelal tot druk op de prijzen.

Centrale bankiers hoeven dan niet meer hun voeten op de rem te zetten. De laatste keer dat de tweejaarsrente boven de tienjaarsrente uitkwam was in 2019. Een jaar later belandde de Amerikaanse economie in een recessie, al was dit vooral het gevolg van de coronacrisis. 

Het is dus niet zo dat de rentemarkt een recessie altijd goed voorspelt. Overigens hoeft een inverse rentecurve helemaal geen slecht signaal voor de beurzen te betekenen. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het onverstandig is om ten tijde van een inverse rentecurve in paniek uit aandelen te stappen.

Advies, shorts en agenda

 • Aalberts: naar €64 van €80 en kopen - Berenberg

De AFM meldt deze shorts: Wat mij opvalt, is dat de shorts in Just Eat Takeaway gestaag oplopen al moeten we het stijgingstempo ook weer niet overdrijven.

 • Wereldhave: 7,91%
 • Just Eat Takeaway: 6,97% (+0,12%) 
 • PostNL: 4,94% 
 • Signify: 2,64%
 • CM.com: 2,58%
 • SBM Offshore: 2,31%
 • Unibail Rodamco: 2,20% (+0,30%)
 • Philips: 2,19%
 • Basic-Fit: 2,11% 
 • Aperam: 1,89% 
 • TomTom: 1,88%
 • Alfen 1,78% 
 • Air France-KLM: 1,66%
 • AMG: 1,49% (+0,11%) 
 • Fugro: 1,32%    

Agenda

Qua macro's is het een relatief rustige dag, maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook een saaie beursdag gaat worden. De beurs vliegt momenteel zonder nieuws alle kanten op. 

Het belangrijkste agendapunt is de ISM non-manufacturing index. Deze inkoopmanagersindex geeft een beeld van de Amerikaanse dienstensector over de maand juni.

De markt gaat uit van 54,5 wat expansie betekent. Bij een sterk cijfer zou de dollar weleens richting pariteit kunnen gaan ten opzichte van de euro. 

Woensdag 6 juliConsensus

 1. 08:00Duitsland fabrieksorders mei-0,6% MoM
 2. 15:00Fed-lid Williams spreekt
 3. 16:00VS ISM non-Manufacturing Index jun54,5icon waarschuwing

Nu nog even dit

De prijzen voor graan en sojabonen maken een duikvlucht. Goed nieuws!

De inflatieverwachtingen lopen in de VS aardig terug

Dat bedrijven hun outlook neerwaarts bijstellen komt niet heel erg als een verrassing.

Waarschijnlijk nog een keer drie kwartjes erbij

Ben en Jerry's klaagt Unilever aan

Wordt dit een probleem?

Deze kon ik niet laten:)

Veel plezier en succes. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 05 aug Slotcall: Goed nieuws is slecht nieuws 1
 2. 05 aug IJzersterke cijferset van Aedifica
 3. 05 aug Dit is waarom de koersen weer stijgen 4

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links